Ποιον «εργάτη» της EuroLeague θα επιλέγατε; (poll)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ποιον «εργάτη» της EuroLeague θα επιλέγατε; (poll)
Η Euroleague Greece αφήνει κατά μέρος τους πρωταγωνιστές και δίνει τον… λόγο στους τίμιους εργάτες. Δηλαδή, παίκτες που λειτουργούν δίπλα σε αστέρες της διοργάνωσης αλλά έχουν εξαιρετική ανταπόκριση στον ρόλο που τους έχει ανατεθεί.

Στη διάρκεια του μαραθωνίου των 30 αγώνων, προφανώς θα υπάρξουν στιγμές όπου θα χρειαστεί να κάνουν πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που προβλέπει η απαίτηση του προπονητή. Ο πραγματικός ρόλος των έξι παικτών που επιλέξαμε έχει να κάνει με τα… συνηθισμένα. Λειτουργούν σε ακριβές ομάδες, μπροστά τους υπάρχουν άλλοι παίκτες, συνήθως όμως καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά είτε μέσα από την άμυνά τους είτε την ικανότητα αλλαγής του ρυθμού του αγώνα. Ποιοι είναι αυτοί;

1.Μελίχ Μαχμούτογλου (Φενέρμπαχτσε)

Είναι ο συνδετικός κρίκος των δύο… εποχών της Φενέρμπαχτσε καθώς την έζησε και πριν την άφιξη του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Σε ένα λαμπερό ρόστερ, ο 28χρονος γκαρντ επιδεικνύει τρομερή προσαρμογή στον ρόλο που του έχει αναθέσει ο «Ζοτς». Βρίσκεται στο παρκέ περίπου 14 αγωνιστικά λεπτά έχοντας τρεις αποστολές. Την πίεση στην μπάλα, την παροχή του μακρινού σουτ και την κατάθεση της εμπειρίας του. Μπορεί σε κάποιους αγώνες να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή όπως για παράδειγμα έκανε στον αγώνα με την Νταρουσάφακα όπου σημείωσε 16 πόντους ή στη νίκη επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ. Εξαρτάται και από τις επιδόσεις των υπόλοιπων γκαρντ. Έχει 5.6 πόντους κατά μέσο όρο με 45% από την περίμετρο.

2.Ντογκούς Μπαλμπάι (Αναντολού Εφές)

Είναι η «ψυχή» της Αναντολού Εφές καθώς διανύει την 8η χρονιά στην ομάδα. Ένιωσε στο πετσί του όλες τις αποτυχημένες προσπάθειες διάκρισης στην Euroleague και φέτος απολαμβάνει μια θαυμάσια σεζόν. Είναι ιδανικός στην αλλαγή του ρυθμού ενός αγώνα μέσα από την αφόρητη πίεση που ασκεί στην άμυνα και στον αντίπαλο ποιντ γκαρντ. Στα 29α του χρόνια αρέσκεται στην παροχή 3.7 πόντων, 2.3 ασίστ ενώ έχει το εντυπωσιακό ποσοστό του 66.7% στα σουτ τριών πόντων. Ειδικά στη νίκη επί της Μπασκόνια έπαιξε ξαταλυτικό ρόλο, ομοίως και στον αγώνα με την Χίμκι.

3.Νικίτα Κουρμπάνοφ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

Είναι από τους λίγους παίκτες της ΤΣΣΚΑ Μόσχας που μπορεί να ανταποκριθεί σε αμυντική αποστολή. Ο 32χρονος διεθνής φόργουορντ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δύο θέσεις, διακρίνεται για την ικανότητά του στο transition game, ενώ στην καλή του μέρα μπορεί να «σκοτώσει» έξω από τα 6.75. Είχε καταλυτικό ρόλο στη δύσκολη νίκη (79-75) επί της Νταρουσάφακα με τους 13 πόντους που πέτυχε. Στην 4η χρονιά του στην ομάδα έχει 4.4 πόντους κατά μέσο όρο και σουτάρει με ποσοστό 50% στα τρίποντα. Κυρίως όμως, πάντα δηλώνει «παρών» όταν τον χρειάζεται ο Δημήτρης Ιτούδης, κυρίως όμως υπάρχουν προβλήματα τραυματισμών. Συνήθως είναι στο παρκέ περί των 11 λεπτών.

4.Γκάμπριελ Ντεκ (Ρεάλ Μαδρίτης)

Η φετινή σεζόν είναι διδακτική για τον 23χρονο φόργουορντ καθώς για πρώτη φορά αγωνίζεται στην Ευρώπη. Ουσιαστικά είναι ο τελευταίος ψηλός της Ρεάλ Μαδρίτης, μπαίνει στο παιχνίδι για να παίξει άμυνα, να μαζέψει ριμπάουντ και να δώσει ενέργεια στην ομάδα του. Το έκανε και με το παραπάνω στα παιχνίδια απέναντι στις Μπουντούτσνοστ, Ζαλγκίρις Κάουνας. Έχει εξαιρετικό ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα (65.4%), δεν είναι στο παρκέ περισσότερα από 12 λεπτά ανά αγώνα και προσφέρει 4.4 πόντων κατά μέσο όρο.

5.Γιάκα Μπλάζιτς (Μπαρτσελόνα)

Εδώ ταιριάζει το ρητό… «παλιά μου τέχνη κόσκινο». Ο 28χρονος Σλοβένος έχει κάνει τέχνη την εργατιά καθώς ανέκαθεν είχε αυτόν τον ρόλο. Το έκανε για μια διετία και στην Μπασκόνια σε επίπεδο Euroleague. Τώρα βρίσκεται στην ακριβή ομάδα της Μπαρτσελόνα και ο Σβέτισλαβ Πέσιτς τον χρησιμοποιεί σε αμυντικές αποστολές, περιμένει επίσης να του «δώσει» 2-3 μακρινά σουτ. Με 5.3 πόντους ανά αγώνα και το πολύ καλό ποσοστό του 50% έξω από τα 6.75, ο Σλοβένος ανταποκρίνεται και με το παραπάνω. Είναι στο παρκέ περίπου 15 λεπτά και κυρίως στους αγώνες με Μπάγερν Μονάχου, Ζαλγκίρις Κάουνας είχε μεγάλη συμμετοχή στις νίκες.

6.Κάλεμπ Ταρτσέφσκι (Αρμάνι Μιλάνο)

Ο Αμερικανός βαδίζει στα χνάρια των συμπατριωτών του οι οποίοι κολλάνε ένσημα στην Euroleague με τον τίτλο του εργάτη. Στα 25 του χρόνια και στη δεύτερη χρονιά του στην Αρμάνι Μιλάνο έρχεται από τον πάγκο για να συνεισφέρει με την άμυνά του αλλά κυρίως, τη δύναμή του. Ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι του δίνει περί των 15 λεπτών ανά αγώνα και εισπράττει 5.1 πόντους με 71% ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα αλλά και 4.5 ριμπάουντ. Αν καταφέρει να βελτιωθεί μέσα από την καλύτερη προσαρμογή στον συγκεκριμένο ρόλο, η καριέρα του θα είναι στην Euroleague.