Σημασία έχει η νίκη και όχι ο τρόπος που ήρθε

Σημασία έχει η νίκη και όχι ο τρόπος που ήρθε

Σημασία έχει η νίκη και όχι ο τρόπος που ήρθε
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τη νίκη του Ολυμπιακού η οποία ήταν το μοναδικό ζητούμενο στην αναμέτρηση κόντρα στη Μπάγερν.

Κάθε ξημέρωμα έχει ΝΒΑ. Πολλά ματσάκια. Όποιος θέλει θέαμα, καρφώματα και πάσες πίσω από την πλάτη να είναι συντονισμένος.

Στην Euroleague μετρούν οι νίκες. Ειδικά όταν δεν βρίσκεσαι στην επιθυμητή κατάσταση.

Αν στο τέλος έχεις ρεκόρ 19-11 κανείς δε θα θυμάται το άσχημο μπάσκετ που ομολογουμένως παίζει ο Ολυμπιακός εδώ και 20 μέρες,

Αντιθέτως αν τελειώσεις με 11-19, όλοι θα θυμούνται τις 19 αυτές ήττες ακόμη και αν έχει χάσει η ομάδα στον πόντο τα 17 από αυτά τα 19 παιχνίδια (υποθετικά μιλώντας).

Οι Πειραιώτες επειδή νίκησαν δε σημαίνει βέβαια πως έλυσαν τα θέματα που έχουν. Αυτό που έβλεπα στο πρώτο ημίχρονο από το 5' μέχρι και το 20' δεν ήταν μπάσκετ.

Οι Γκουρούδες καλύτερα παίζουμε στο basketaki.

Και ξεκίνησαν τόσο ωραία... Λύσεις στο «πέντε εναντίον πέντε» μέσα από κίνηση, μέσα από ποσταρίσματα των Ουίλιαμς Γκος και Πρίντεζη. Πάσες από μέσα προς τα έξω.

Μια χαρά και ξαφνικά... ότι του φανεί του Λωλοστεφανή.

Τρίποντα στο σίδερο, λάθη επί λαθών με τη μπάλα στα χέρια των αντιπάλων, ντρίμπλα μέχρι να ανοίξει τρύπα στο παρκέ της Audi Dome, πλήρη ακινησία...

Νομίζω πως το κακό ξεκίναγε από την απουσία αιφνιδιασμού. Ο Σπανούλης έκανε στο 12' μία προσπάθεια που κόπηκε και επί της ουσίας ο πρώτος αιφνιδιασμός σωστός ήρθε στο 18' με καλάθι του Ουίλιαμς Γκος.

Υποτίθεται πως ο Ολυμπιακός φέτος θα έτρεχε, αλλά στο Μόναχο (και στο ΟΑΚΑ) δεν είδα τέτοια διάθεση.

ΑΡΙΣΤΟ ΚΟΟΥΤΣΑΡΙΣΜΑ

Ο Μπλατ φάνηκε πως είχε πλάνο Α, πλάνο Β, πλάνο Γ... Ξεκάθαρες ιδέες και μου άρεσε που κινήθηκε ανάλογα με την εικόνα του παιχνιδιού.

Υπάρχουν προπονητές που φτιάχνουν ένα πλάνο πριν το τζάμπολ κι επιμένουν σε αυτό.

Ο Μπλατ δεν είναι τέτοιος και ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο (με το πέρασμα αρκετά μεγάλου διαστήματος) είχε ιδέες για να αλλάξει την εικόνα, ασχέτως αν κάποιες του βγήκαν και κάποιες όχι.

Για παράδειγμα έβαλε τον Βεζένκοβ στο «3» ώστε να δώσει μέγεθος στη ρακέτα του που αρκετές φορές έδειχνε ελεύθερη διάβαση. Ο διεθνής φόργουορντ βγήκε όμως δύο φορές στο low post με τον Ουίλιαμς κι εκτέθηκε.

Αμέσως έβαλε τον ΛεΝτέι πάνω του που τα πήγε καλύτερα.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο έπαιξε με δύο γκαρντ από το ξεκίνημα βάζοντας σημάδι τον Κόπονεν. Ο Φινλανδός δεν είναι τραγικός αμυντικός, αλλά στη χθεσινή βραδιά δεν πατούσε καλά. Ο Μλπατ πολύ νωρίς στην τελευταία περίοδο έβγαλε ένα play για τον Στρέλνιεκς που τον πέρασε πανεύκολα και στη συνέχεια τον... σημάδευε σε κάθε φάση.

Τέλος να αναφέρω πως από το 36' κι έπειτα έπαιξε με τρία γκαρντ (για πρώτη φορά στη θητεία του νομίζω) αφού είχε στο παρκέ Ουίλιαμς Γκος, Σπανούλη και Στρέλνιεκς.

Κάποιοι βέβαια δυσανασχετούν με τον Μπλατ όπως έκαναν με Σφαιρόπουλο κα Μπαρτζώκα. Προφανώς θέλουν τον Φιλ Τζάκσον στην ομάδα αν και κάτι θα βρουν και για τον «Zen Master».

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΤΑ... ΣΕΝΤΕΡ

Τώρα δεν ξέρω αν είναι δόκιμος ο μεσότιτλος αφού ο ΛεΝτέι έπαιξε αρκετή ώρα στο «4» για τρίτο σερί ματς, αλλά για σέντερ μας τον πλάσαραν το καλοκαίρι.

Ποσώς με ενδιαφέρει τι θέση παίζει όσο αγωνίζεται με αυτόν τον τρόπο. Ο Αμερικανός μαζί με τον Μιλουτίνοφ κράτησαν την ομάδα στα πρώτα 30 λεπτά, διάστημα κατά το οποίο οι περιφερειακοί... πετούσαν χαρταετό.

Αν δεν ήταν ο ΛεΝτέι και ο Σέρβος τώρα θα είχαμε «κηδεία». Κυρίαρχοι στο παρκέ.

Αλήθεια τώρα αυτά που κάνει φέτος ο Μιλουτίνοφ, σε άμυνα κι επίθεση δεν υπάρχουν. Το παλικάρι ήταν παντού!

ΔΥΟ ΓΚΑΡΝΤ ΣΕ ΚΑΛΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

Στο τελευταίο δεκάλεπτο Σπανούλης και Στρέλνιεκς ανέλαβαν δράση. Θυμάμαι ο Ίβκοβιτς έλεγε «δώσε μου δυόμιση παίκτες με καλή απόδοση στα 40 λεπτά και θα το κερδίσω».

Δεν ξέρω αν ο Μπλατ ενστερνίζεται την άποψη του Ντούντα, αλλά σίγουρα ευτύχησε μετά από 30 λεπτά απραξίας (για να μη βρίσω), να δει δύο γκαρντ να παίζουν καλά.

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται να έχει τουλάχιστον δύο περιφερειακούς του σε καλή κατάσταση, αλλιώς δε θα έχει τύχη στη φετινή διοργάνωση.

ΥΓ: Ο Μπλατ στη συνέντευξη Τύπου είπε για τον Σπανούλη, «μας καθοδήγησε εξαιρετικά ο Βασίλης Σπανούλης, ο αρχηγός μας, ο ηγέτης μας… Μπήκε στο παιχνίδι και μας τακτοποίησε . Αν θυμάμαι καλά πέτυχε επτά σερί πόντους, πάσαρε εξαιρετικά, πήρε καλές αποφάσεις και πραγματικά μας βοήθησε να βρούμε λύσεις κόντρα σε μια σκληρή άμυνα».

Όλα αυτά τα είπε για αυτόν που είναι τσακωμένος. Τι όχι; Χάλασε η «μανέστρα» ορισμένων μήπως;

ΥΓ 2: Κανονισμοί μπάσκετ.

Ο παίκτης αποβάλλεται στα 5 φάουλ.

Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να κάνει 4 φάουλ σε κάθε περίοδο χωρίς να δώσει βολές στον αντίπαλο.

Πρώτη περίοδος στο Μόναχο: 3 φάουλ. Πάλι καλά δεν έδωσαν βολές.

Στο 18' του ματς είχαν συνολικά 5 φάουλ!

Κάντε φάουλ, δεν είναι κακό. Δε θα σας μαλώσει κανείς.

ΥΓ 3: Νίκη με Ρεάλ και όλα θα ξαναβρούν το δρόμο τους. Αν νικήσουν τους Μαδριλένους θεωρητικά θα κάνουν 3/3 εκτός αν κατορθώσουν να χάσουν στο ΣΕΦ από την Μπουντούτσνοστ.

ΥΓ 4: Μην τρελαίνεστε με ονόματα για το γκαρντ που ψάχνει ο Μπλατ. Ούτε ο ίδιος δεν ξέρει ακόμη αφού δεν έχει βρει κάτι που τον εξιτάρει. Αν και επιμένω πως μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει για ένα αθλητικό σέντερ, αλλά σίγουρα θα ξέρουν καλύτερα στην ομάδα.

ΥΓ 5: Τρομερή εξέδρα. Μπράβο τους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.