Θέλεις Final 4; Δείξε ταυτότητα!

Θέλεις Final 4; Δείξε ταυτότητα!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει την πρώτη εφετινή εκτός Ελλάδας νίκη του «τριφυλλιού», που δεν συνδυάστηκε με πειστική εμφάνιση και μετά από σχεδόν έναν μήνα και δέκα επίσημα παιχνίδια στη νέα σεζόν, αναρωτιέται ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του.

Στον επαγγελματικό αθλητισμό, τα πάντα εξαρτώνται και κρίνονται από το αποτέλεσμα. Απ' αυτή την άποψη, η αποστολή στην Ποντγκόριτσα εξετελέσθη και ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στην Αθήνα με το πρώτο εφετινό «διπλό» στην Euroleague.

Αυτή είναι πρώτη ανάγνωση της αναμέτρησης με την ουραγό της βαθμολογίας, μία ομάδα που σκοράρει κατά μ.ο. 65 πόντους και που το αγωνιστικό της επίπεδο, δείχνει πολύ μακριά από το αντίστοιχο της δεύτερης χειρότερης στη διοργάνωση.

Η δεύτερη ανάγνωση θέλει τους «πράσινους» να παίζουν χωρίς ταυτότητα, ρυθμό και συγκεκριμένη στόχευση και φιλοσοφία στο παιχνίδι τους και να εξασφαλίζουν τη νίκη στο τελευταίο 8λεπτο και με τρόπο που μέχρι τώρα, δεν χαρακτήριζε το μέχρι τώρα αγωνιστικό τους πρόσωπο.

Τι θέλω να πω; Ότι ένας νωθρός, άνευρος και πολύ άστοχος (στο πρώτο μέρος που είχε 2/8 τριπ.) από την περιφέρεια Παναθηναϊκός, που υστέρησε και στα ριμπάουντ (31-35), «καθάρισε» το ματς με 7/12 τρίποντα στο 2ο μέρος και 4/5 σε ένα καθοριστικο 4λεπτο (32'-36'), με μία πεντάδα παικτών, που πλην του Παπαπέτρου, δεν βρίσκεται στις βασικές επιλογές του Τσάβι Πασκουάλ.

Κι όλα αυτά, ενώ πριν την έναρξη της 5ης αγωνιστικής, ο «εξάστερος» ήταν τελευταίος σε ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα (28,4%) και γι' αυτό η Μπουντούτσνοστ του έδινε συνεχώς το ελεύθερο μακρινό σουτ.

Κοινώς, από την εικόνα του αγώνα φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι «πράσινοι» δεν έχουν ακόμη αποκτήσει συγκεκριμένους και ξεκάθαρους αγωνιστικούς προσανατολισμούς. Δεν δείχνουν ότι ξέρουν τι θέλουν μπαίνοντας στο παρκέ. Δεν μοιάζουν να έχουν μια δεδομένη ταυτότητα. Πλην του Καλάθη (10π., 9ασ. & 3κλ.) κατά πρώτο λόγο και του πολύ καλού, σ' αυτό το ματς, Παπαπέτρου (13π., 6ρ. & 2ασ.), κανένας εκ των υπολοίπων παικτών της ομάδας, δεν έχει σταθερό ρόλο.

Η νίκη στο Μαυροβούνιο ήρθε περισσότερο χάρη στην τύχη και την χαμηλή δυναμικότητα του αντιπάλου και λιγότερο λόγω της ποιότητας και του πλάνου των πρωταθλητών, που σε ένα βαθμό κινδύνευσαν να πάνε σε φινάλε-θρίλερ! Και φυσικά χάρη στην προσωπικότητα και το IQ του Νικ, αλλά και την θέληση και την μαχητικότητα του “Papi”.

Όταν είδε τα δύσκολα, ο 29χρονος διεθνής point-guard ανέβασε ταχύτητα και επέλεξε να πάει στο one-on-one, αναγκάζοντας την άμυνα των γηπεδούχων να κινηθεί και να στείλει παίκτη πάνω του, διευκολύνοντας την δημιουργία. Ο Παπαπέτρου ήταν μακράν ο πιο συνεπής και στις δύο πλευρές του παρκέ και αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ της ομάδας του.

Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, συγκλίνουν στην άποψη ότι ο Καταλανός τεχνικός, ίσως ακόμη δεν έχει ξεδιαλύνει το πως θα «παντρέψει» τους παίκτες που επέλεξε το καλοκαίρι, με αυτούς που διατήρησε στο ρόστερ και δείχνει να πειραματίζεται.

Ο Ντεσόν Τόμας, έμεινε στο ματς και πήρε και έξτρα χρόνο, συνεισφέροντας στη νίκη, γιατί έβαλε τα δύο πρώτα τρίποντα που επιχείρησε στην 2η περίοδο, ενώ ο Παπαγιάννης επελέγη ως έσχατη λύση στους ψηλούς, όταν ο Όμιτς κατέβαζε συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ και όσο έπαιξε (17'), ήταν εξαιρετικός στην προσωπική άμυνα (3 κοψίματα), δυσκόλεψε τις προσπάθειες των αντιπάλων του και αξιοποίησε τις ευκαιρίες του στην επίθεση (6π.).

Από 'κει και πέρα, ο Αντετοκούνμπο έπαιξε ελάχιστα παρ' ότι έδωσε τρομερή ενέργεια στο ξεκίνημα του αγώνα με 2 κλεψίματα, 2 κερδισμένα και 5 πόντους. Απορίας άξιο, όσον αφορά την δυσχέρεια στην απόκτηση ρυθμού, είναι πως ένας χαρισματικός σκόρερ, όπως ο Παππάς, εισέρχεται στο παρκέ στα τέλη του ημιχρόνου και εν συνεχεία ξαναπαίζει στην 4η περίοδο;

Συμπερασματικά και με δεδομένο ότι μέσα στο Νοέμβριο, οι «πράσινοι» έχουν μπροστά τους έναν αγωνιστικό «Γολγοθά», δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη , πολύ απλά γιατί δεν είναι ακόμη η ομάδα που είχε στο μυαλό του ο προπονητή τους. Η αναλογία της αγωνιστικής εικόνας του σήμερα με το πρόγραμμα των επόμενων 28 ημερών, δεν επιτρέπει ούτε καν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Σύμφωνα με το καλεντάρι, θα παίξουν δύο φορές με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, θα υποδεχθούν την Μπαρτσελόνα και θα πάνε σε Κωνσταντινούπολη (Εφές), Βιτόρια, Μόσχα (Χίμκι) και Πάτρα (νοκ-άουτ προημιτελικός με Προμηθέα). Η νίκη στην Ποντγκόριτσα προσέφερε ηρεμία και η κάθε προπόνηση πλέον είναι υπερπολύτιμη. Μια πρόκριση με καλή εμφάνιση τη Δευτέρα (05/11) στο «Δημήτριος Τόφαλος» και μία νίκη στο ντέρμπι της ερχόμενης Παρασκευής (09/11), φτάνουν και περισσεύουν για να αλλάξουν άρδην την κατάσταση. Ίδωμεν...

Υγ.1: Για μία ομάδα με τις προσδοκίες του «τριφυλλιού» (Final 4), είναι ανεπίτρεπτο να ξεφεύγει με +13 στο 36' (55-68) κι έκτοτε να μην πετυχαίνει ούτε ένα καλάθι, να σκοράρει μόνο με βολές και να δέχεται ένα σερί 12-4, που προς στιγμήν έθεσε σε κίνδυνο την πρώτη εκτός έδρας νίκη.

Υγ2: O Παπαγιάννης έπαιξε λες και ο Παναθηναϊκός πήρε νέο σέντερ! Ο “Big Pappa” είναι ένα παιδί, που θέλει πνευματική και ψυχολογική στήριξη και χρειάζεται να νιώσει χρήσιμος, οπότε η εικόνα του στο Μαυροβούνιο ήταν πραγματικά ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!