Ήρθα, σκόραρα και έφυγα!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Ήρθα, σκόραρα και έφυγα!
Σε λίγες ώρες ο Oλυμπιακός (2-0) υποδέχεται την Αρμάνι Μιλάνο (1-1) και ο Βασίλης Σκουντής ανακατεύει στην υπόθεση τον Τζέιμς, τον Μπλατ, τον Πιανιτζιάνι, τον Ζήση τη συμμορία των Λετονών και το σερβικό τρικάβαλο!

Εγώ για να πω την αμαρτία μου δεν παίζω στοίχημα, αλλά εάν υπέκυπτα στον πειρασμό του τζόγου, δεν θα πόνταρα απόψε στο over, έτσι δεν το λένε όταν μπαίνουν πολλοί πόντοι;

Θα πόνταρα τα λεφτά μου στο… πολύ over!

To εννοώ αυτό διότι κάθε φορά που οι Πειραιώτες υποδέχονται τους Λομβαρδούς παίρνουν φωτιά τα καλάθια: είτε η Ολίμπια παρασύρει τον Ολυμπιακό σε αυτό τον ρυθμό, είτε ο Ολυμπιακός βρίσκει μπόσικη την άμυνα της, είτε συμβαίνουν και τα δυο, οι μεταξύ τους αγώνες γίνονται συνήθως η χαρά της επίθεσης!

Τούτο βεβαίως ουδόλως ενοχλεί τον Ολυμπιακό, που μετρά οκτώ νίκες σε εννέα εντός έδρας αγώνες, αλλά, βρε αδερφέ, όσοι μεγαλώσαμε με τον μύθο της σκληροτράχηλης «24ης ομάδας του ΝΒΑ», νιώθουμε έκπληξη βλέποντας την άμυνα της Αρμάνι Μιλάνο να γίνεται πεδίο βολής φτηνό που ασκούνται (όχι βρίζοντας, όπως λέει το τραγούδι του Μητσιά, αλλά πανηγυρίζοντας) ξένοι φαντάροι!

Ποια, η άμυνα που κάποτε αποτελούσε τον φόβο και τον τρόμο όλης της Ευρώπης, με έμβλημα τους... θανατηφόρους αγκώνες του Ντίνο Μενεγκίν, πάνω στους οποίους μεγάλωσαν, τρακάρισαν και γέμισαν από μώλωπες γενιές και γενιές παικτών.

Το εννοώ αυτό, διότι μπροστά στους αγκώνες του Μενεγκίν, εκείνοι του Μπιλ Λαϊμπίρ (στα «bad boys» των Πίστονς) έμοιαζαν με... τρυφερό χάδι!

Προς επίρρωσιν της επιθετικής υπερχείλισης η οποία παρατηρείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, καταθέτω τα σκορ στα προηγούμενα εννέα μεταξύ τους ματς, αρχής γενομένης από τη σεζόν 1996-97, όταν γνωρίσθηκαν και συστήθηκαν, καθ’ οδόν (του Ολυμπιακού) προς τη Ρώμη: με χρονολογική σειρά λοιπόν οι Πειραιώτες έχουν επιβληθεί των Μιλανέζων με 87-84, 89-67, 84-81, 82-81, 81-58, 73-63 (η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα), 91-81 και 87-80, ενώ στη μοναδική εντός έδρας ήττα τους (στις 6 Μαρτίου του 2014 και μάλιστα δια χειρός Κιθ Λάνγκφορντ) το σκορ ήταν 86-88.

Κοινώς πολλά βάζετε, πολλά παίρνετε!

Βεβαίως στο τέλος νικά η καλύτερη επίθεση ή η ελαφρώς καλύτερη άμυνα και τούτου δοθέντος, ο Ολυμπιακός μπορεί να καμώνεται πως έχει και την πίτα σωστή και τον σκύλο χορτάτο!

Για να είμαι ειλικρινής δεν περιμένω να συμβεί κάτι διαφορετικό στο αποψινό αντάμωμα των δυο ομάδων, καθότι το (μικρό προς το παρόν, αλλά ασφαλώς ενδεικτικό και… μαρτυριάρικο) δείγμα γραφής του Ολυμπιακού, επί ημερών Ντέιβιντ Μπλατ, προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί…

Στη Μόσχα, κόντρα στη Χίμκι οι Ερυθρόλευκοι σκόραραν 87 πόντους, προχθές το βράδυ στη Βιτόρια σταμάτησαν στους 85, οπότε χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει!

Και οι Λομβαρδοί πάντως δεν πάνε πίσω καθότι έβαλαν 82 πόντους στην Ποντγκόριτσα και 85 στο Μιλάνο κόντρα στη Ρεάλ, οπότε το ‘χουν!

Σε αυτά τα πρώτα δυο ματς της εφετινής Euroleague, ο Μάικ Τζέιμς που επιστρέφει στη διοργάνωση για πέμπτη σεζόν και με τρίτη διαφορετική ομάδα (Λαμποράλ ΚούτσαΧ2, , ΠαναθηναϊκόςΧ2, Αρμάνι ΜιλάνοΧ1) σκόραρε 34 πόντους, ων ο δεύτερος σκόρερ των «Scarpette Rosse», πίσω από τον Βλάντιμιρ Μίτσοφ που έχει βάλει έναν παραπάνω.

Είδατε τι… φρούτα βγάζει το ελληνικό μπάσκετ; Το επισημαίνω αυτό διότι αμφότεροι έχουν περάσει από τα μέρη μας, ο μεν Αμερικανός με τον Κολοσσό Ρόδου και τον Παναθηναϊκό, ο δε Σέρβος με τον Πανιώνιο, σε έξι αγώνες της σεζόν 2008-09.

Μιας και το ΄φερε η κουβέντα στο σκοράρισμα, ο Τζέιμς έφτιαξε μάνι μάνι το όνομα του τη σεζόν 2014-15, όταν βάδισε στα χνάρια του Ιουλίου Καίσαρος και είπε κι ελόγου του «veni, vidi, vici». Απλώς ενώ ο Ρωμαίος στρατηγός το ανακοίνωσε καμαρώνοντας σαν το γύφτικο σκεπάρνι στη ρωμαϊκή Σύγκλητο αναγγέλλοντας τη νίκη του επί του Φαρνάκη στη μάχη της Ζήλας, ο Τζέιμς το παράφρασε κατά τι και το βροντοφώναζε επί οκτώ Σαββατόβραδα απανταχού της ελληνικής μπασκετικής γης!

Ήρθα, σκόραρα και έφυγα!

Όντως αυτό έκανε ο Τζέιμς στα πρώτα οκτώ ματς εκείνης της σεζόν: σκόραρε λες και ήταν σεληνιασμένος, με αποτέλεσμα το Βενετόκλειο να αποδειχθεί πολύ μικρό για να χωρέσει την εκτελεστική δεινότητα του, εξ ου και η γρήγορη αποχώρηση του με προορισμό τη Βιτόρια…

Ο Τζέιμς συστήθηκε στην πιάτσα στις 12 Οκτωβρίου του 2014, όταν με 26 πόντους οδήγησε τον Κολοσσό στη νίκη επί των εφήβων του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη με 92-76. Μια εβδομάδα αργότερα σκόραρε 21 στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό και στις 26 Οκτωβρίου, ανήμερα τη γιορτή του Δημήτρη Αγραβάνη πρόσφερε ένα κυριακάτικο μεσημεριανό σόου στο Νέο Φάληρο!

Ο αγώνας ανάμεσα στον Ολυμπιακό (ο οποίος είχε στον πάγκο του τον Μίλαν Τόμιτς, ως υπηρεσιακό προπονητή στη μεταβατική περίοδο από τον Γιώργο Μπαρτζώκα στον Γιάννη Σφαιρόπουλο) και στον Κολοσσό άρχισε στις 12:30 και έληξε με 93-65, σκορ που σε κάποιο βαθμό κολάκευε τους Πειραιώτες και αδικούσε τους Ροδίτες.

Το θυμάμαι καλά αυτό το ματς διότι το μετέδιδα στην Cosmote TV και υπήρξαν στιγμές που ο Τζέιμς με το κλασικό ανάλαφρο στιλ του και την…. τρέλα του διέπραττε τέτοια όργια που αφενός αλάλιαζε τους αντιπάλους του και δη τον Βαγγέλη Μάντζαρη, ο οποίος επωμίσθηκε ως επί το πλείστον το μαρκάρισμα του και αφετέρου προκαλούσε κάποια μακρόσυρτα «αααα» στην εξέδρα!

Με παρέσυρε κι εμένα κάποια στιγμή και εάν θυμάμαι καλά είπα «αυτός δεν παίζεται με καμιά γνωστή άμυνα»!

Χάρη στο δικό του κρεσέντο ο Κολοσσός προηγήθηκε με 23-21 στην πρώτη περίοδο και βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής στο 26ο λεπτό (53-50), αλλά τότε συνέβησαν δυο γεγονότα: κουράστηκε ο Τζέιμς και άρχισε τα κεράσματα ο Αγραβάνης επί τη ονομαστική εορτή του, τελειώνοντας το ματς με 16 πόντους, έξι ριμπάουντ και δυο τάπες.

Σε εκείνο τον αγώνα ο Τζέιμς έπαιξε 30 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα, «έγραψε» 28 πόντους με 7/9 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 5/5 βολές, και είχε ακόμη τρία ριμπάουντ, μία ασίστ, πέντε κερδισμένα φάουλ, τέσσερα προσωπικά φάουλ, τρία κλεψίματα και τρία λάθη.

Εκτός από τον Ολυμπιακό ο Τζέιμς φόρτωσε με 28 πόντους και το καλάθι του Αρη, ενώ επί των ημερών του ο Κολοσσός σημείωσε τρεις νίκες και πέντε ήττες. Αποχωρώντας προς Βιτόρια μεριά, άφησε κάβα την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερς με μέσο όρο 21 πόντους, 38/77 δίποντα, 20/50 τρίποντα, 32/36 βολές συν τα 21 ριμπάουντ, τις 27 ασίστ, τα 44 κερδισμένα φάουλ, τα επτά κλεψίματα, τις δυο τάπες και τα 20 λάθη, σε 33 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα συμμετοχής ανά αγώνα.

Έναν από τους συμπαίκτες του εκείνη τη σεζόν στον Κολοσσό, θα τον συναντήσει απόψε ως αντίπαλο: τον Βασίλη Τολιόπουλο εννοώ, ο οποίος σε εκείνο το ματς είχε παίξει έξι λεπτά και τέσσερα δευτερόλεπτα. Μαζί τους αγωνίσθηκαν ακόμη ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ο Χριστόφορος Στεφανίδης, ο Αγγελος Τσάμης, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος, ο Τζαμέλ Χάγκινς, ο Τέιλορ Σμιθ, ο Καρίμ Τζαμάρ, ο Τομ Λίντεν και ο Ζβόνκο Μπουλιαν, ο Νίκος Κανύχης και ο Δημήτρης Σιόλογκας.

Με 26 πόντους μας συστήθηκε ο Τζέιμς, με 23 μας αποχαιρέτησε στο κύκνειο άσμα του, στις 30 Νοεμβρίου στο ΟΑΚΑ, όπου ο Κολοσσός (με προπονητή πλέον, τον Αρη Λυκογιάννη, αντί του Μιχάλη Κουταλιανού) ηττήθηκε από την ΑΕΚ με 96-73. Το μετέδιδα και εκείνο το ματς και θυμάμαι ότι στο πρώτο ημίχρονο (41-410 εκστασιάσθηκα από το two-man show που πρόσφεραν αφειδώς ο λεγάμενος και ο Καναδός γκαρντ της «Βασίλισσας», Καρλ Ινγκλις (28π.).

Πώς έσκασε μύτη στα μέρη μας ο Τζέιμς; Aυτή όντως είναι μια ιστορία που έχει το χάζι της!

Μου τη διηγήθηκε πριν από λίγο ο Μιχάλης Κουταλιανός, ο οποίος το βράδυ που πρωτοείδε τα highlights του Τζέιμς από την κολεγιακή (Ιστερν Αριζόνα, Λαμάρ) και την πρότερη ευρωπαϊκή καριέρα του (ΚΚ Ζάγκρεμπ, Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν, Παφόνι Ομένια) έπαθε ταράκουλο!

«Μας τον πρότεινε αργά τη νύχτα ο ατζέντης Αλέξανδρος Κατσαρός και όταν είδαμε τα στιγμιότυπα τσιμπιόμασταν για να συνειδητοποιήσουμε εάν είμαστε ξύπνιοι η κοιμόμαστε. Τηλεφώνησα τότε στον Κατσαρό και τον ρώτησα εάν μας κάνει πλάκα ή σοβαρολογεί. Θυμάμαι ότι τον ρώτησα μήπως έστειλε κατά λάθος το βίντεο σε εμάς, αντί στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό. Κάτι δεν πάει καλά, του είπα. Αυτός για να έρχεται στον Κολοσσό με αμοιβή 5.000 δολάρια τον μήνα θα πρέπει να είναι ή μέθυσος ή ναρκομανής ή εγκληματίας που μόλις βγήκε απλό τη φυλακή! Ο Κατσαρός μας εγγυήθηκε ότι δεν συμβαίνει τίποτε απ’ όλα αυτά, απλώς ο Τζέιμς ήθελε να παίξει σε μια ομάδα που θα του έδινε την ευκαιρία να δείξει το ταλέντο του και να κάνει ένα άλμα στην καριέρα του».

Το έκανε και το παραέκανε αυτό το άλμα ο Αμερικανός σαλτιμπάγκος, ο οποίος σε πέντε σεζόν στην Ευρωλίγκα έχει να επιδείξει (και τις πέντε) διψήφιο μέσο όρο πόντων: 11.1 και 10.0 με τη Λαμποράλ Κούτσα, 13.1 και 16.2 με τον Παναθηναϊκό και 17.0 στην εκκίνηση της εφετινής περιόδου με την Αρμάνι Μιλάνο.

Ο Τζέιμς επιστρέφει απόψε, τέσσερις μήνες μετά την τελευταία επίσκεψη του στο Νέο Φάληρο, από το οποίο στις 14 του περασμένου Ιουνίου, στον τέταρτο τελικό των πλέι οφς, έφυγε ηττημένος με 92-76, έχοντας 20 πόντους με 4/16 σουτ εντός παιδιάς (2/7δ., 2/9τρ.) και 10.11 βολές. Τρία βράδια αργότερα στο ΟΑΚΑ σκόραρε 18 πόντους και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στη νίκη με 84-70 και στην κατάκτηση του τίτλου.

Συνολικά στην καριέρα του ο Τζέιμς έχει βρεθεί 21 φορές ενώπιος ενωπίω με τον Ολυμπιακό, απέναντι στον οποίο αριθμεί 11 νίκες και 10 ήττες: 0-1 με τον Κολοσσό, 3-3 με την

Κάχα Λαμποράλ και 8-6 με τον Παναθηναϊκό (Πρωτάθλημα 7-4, Κύπελλο 1-0, Ευρωλίγκα 0-2).

Απουσίασε από δυο αγώνες λόγω του τραυματισμού του στο χέρι (όταν το κοπάνησε πάνω στο πλέξι γκλας) και έχει μέσο όρο 13.8 πόντους, με 66/143 δίποντα (46.1%), 26/80 τρίποντα (32.5%), 80/99 βολές (80.8%), 3.6 ριμπάουντ, 2.6 ασίστ, 1.1κλεψίματα, 1.5 λάθη, 4.6 κερδισμένα και 2.3 προσωπικά φάουλ.

Στην καλύτερη από αυτές τις 21 βραδιές του κόντρα στους Πειραιώτες πέτυχε 24 πόντους (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 77-69, Ευρωλίγκα), ενώ στη χειρότερη έμεινε στο μηδέν σε εννέα λεπτά (Ολυμπιακός-Κάχα Λαμποράλ 59-52).

Εάν στον πάγκο του Ολυμπιακού παρέμενε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος απόψε θα μπορούσε να ευχαριστήσει τον Τζέιμς για την κίνηση αβροφροσύνης που του επιφύλαξε στις 6 του περασμένου Απριλίου, μετά την ήττα του Ολυμπιακού από τη Ζαλγκίρις Κάουνας –στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου- με 86-85 στην παράταση.

Δυο δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, μετά το καλάθι του Παούλιους Γιανκούνας, ο Βασίλης Σπανούλης αστόχησε στο ύστατο τρίποντο και ο Μάικ Τζέιμς, που, ως γνωστόν, ξημεροβραδιάζεται στο Twitter, δημοσίευσε το εξής σχόλιο: «Ο,τι σύστημα σχεδίασε ο Ολυμπιακός στο τάιμ άουτ ήταν απίθανο. Πήρε ακριβώς το σουτ που ήθελε, ακριβώς από τον παίκτη που ήθελε να το πάρει».

Τώρα στον πάγκο του Ολυμπιακού βρίσκεται ο Ντέιβιντ Μπλατ ο οποίος θα ξαναβρεθεί απέναντι στον Σιμόνε Πιανιτζιάνι σε ένα reunion από το οποίο θα (τους) λείπει ο Νίκος Ζήσης! Το γράφω αυτό διότι ο Ελληνας γκαρντ ήταν παρών στα πρώτα ανταμώματα τους, τη σεζόν 2006-07 στο ιταλικό πρωτάθλημα, όταν ο Μπλατ διήγε τη δεύτερη σεζόν του στον πάγκο της Μπενετόν Τρεβίζο, ενώ ο Πιανιτζιάνι είχε λάβει προαγωγή ως head coach της Μοντεπάσκι Σιένα, διαδεχόμενος τον Κάρλο Ρεκαλκάτι και διάνυσε όλο το δρόμο προς τον θρόνο στον οποίο την προηγούμενη σεζόν είχε αναρριχηθεί ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2006 στην PalaEstra η ομάδα της Τοσκάνης επιβλήθηκε με 82-63 της Μπενετόν (Ζήσης 13, Νέλσον 13, Γκόρι 7), ενώ στις 22 Απριλίου του 2007 άλωσε και το Palaverde με 78-67, σε ένα ματς στο οποίο πήγε στράφι η συγκλονιστική εμφάνιση του νυν παίκτη της Μπάμπεργκ, ο οποίος παρεμπιπτόντως ξαναμπαίνει στο ελληνικό κάδρο την Τετάρτη, κόντρα στην ΑΕΚ (23π., 9ρ., 5ασ., 4κλ.)

Εκείνα τα ματς έμοιαζαν βγαλμένα από το… ελληνικό πρωτάθλημα εκτός από τον αυτόχθονα Νίκο Ζήση, ένθεν και ένθεν βρίσκονταν ο Ντέιβιντ Μπλατ (Αρης, Ολυμπιακός), ο Σπένσερ Νέλσον (Αρης, Περιστέρι), ο Μάρκους Γκόρι (ΠΑΟΚ), Ο Τζόσεφ Φόρτε (Απόλλων Πατρών), ο Ρομέιν Σάτο (Παναθηναϊκός), ο Λόνι Μπάξτερ (Παναθηναϊκός, Πανιώνιος) και ο Βλάντιμιρ Μπόισα (Αρης, Πανιώνιος).

Το αποψινό ματς πάλι μοιάζει βγαλμένο από τα σερβικά και τα λετονικά κιτάπια! Ο λόγος; Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα σκάσουν μύτη τρεις Σέρβοι διεθνείς παίκτες (Νίκολα Μιλουτίνοφ, Βλάντιμιρ Μίτσοφ, Νεμάνια Νέντοβιτς) κι αυτό δεν προξενεί την παραμικρή έκπληξη.

Αδιανόητο μου φαίνεται πως θα εμφανιστούν τρεις Λετονοί (έστω κι αν ο ένας βρίσκεται στα πιτς) ενώ καραδοκεί και ένας τέταρτος!

Οι Πειραιώτες μοστράρουν τους δυο… Γιάνιδες (Στρέλνιεκς, Τίμα) και η Αρμάνι Μιλάνο τον Ντάιρις Μπέρτανς, όσο για τον τέταρτο αυτός είναι ο Ρόλαντς Φρεϊμάνις ο οποίος επιφυλάσσεται για τα περαιτέρω στον αγώνα πρωταθλήματος Ολυμπιακός-Ήφαιστος Λήμνου. Τη Δευτέρα ο λεγάμενος θα συναντηθεί τόσο με τους δυο συμπατριώτες και συμπαίκτες του στο Eurobasket του 2015, όσο και με τον Λιθουανό συνεργάτη του Μπλατ και πρώην προπονητή της Εθνικής Λετονίας, Κεστούτις Κεμζούρα!

Πλάκα πλάκα μόνο ο Πορζίνγκις λείπει από αυτές τις λετονικές βεγγέρες! !

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3