Προς γνώση και (αγωνιστική) συμμόρφωση

Προς γνώση και (αγωνιστική) συμμόρφωση

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Προς γνώση και (αγωνιστική) συμμόρφωση
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τα πολλά αρνητικά και τα λίγα θετικά της φιλικής αναμέτρησης μεταξύ Ολυμπιακού και Αναντολού Εφές

Το αποτέλεσμα στα φιλικά προετοιμασίας είναι κάτι που απασχολεί αρκετά τους οπαδούς των ομάδων και ελάχιστα τους προπονητές. Έχοντας μιλήσει αρκετά με τον Ντέιβιντ Μπλατ στο Ηράκλειο την περασμένη εβδομάδα αυτό δεν ισχύει για τον συγκεκριμένο τεχνικό ο οποίος ενδιαφέρεται πάρα πολύ και για το αποτέλεσμα στα φιλικά.

Όχι δε θα τα βάψει μαύρα ο Αμερικανοισραηλινός τεχνικός, αλλά σίγουρα θα προβληματιστεί εντόνως από την εικόνα των παικτών του στα 26 πρώτα λεπτά του αγώνα με την Εφές.

Απλά, ρητά και κατηγορηματικά οι «ερυθρόλευκοι» δεν ήξεραν τι έκαναν στο συγκεκριμένο διάστημα. Τραγική άμυνα, ακόμη χειρότερες επιστροφές (έβλεπαν συνεχόμενους αιφνιδιασμούς των αντιπάλων), στην επίθεση ανύπαρκτες αποστάσεις (πέντε παίκτες στη μία πλευρά και κανείς στην άλλη), στατικότητα και πολλά λάθη.

Ο Ολυμπιακός από φέτος θα είναι μία ομάδα η οποία θα βρίσκει ρυθμό από την επίθεσή της, ωστόσο μένει να δούμε πως θα αντιδρά όταν εμφανιστούν βραδιές σαν και την αποψινή με 5/27 τρίποντα (18.8%). Βέβαια για να τα λέμε όλα, καμία ομάδα δεν νικάει με 18% πίσω από τα 6.75.

Υπάρχει όμως κι η θετική πλευρά του φιλικού κόντρα στους Τούρκους...

Στο 26΄το σκορ ήταν 59-34. Δε θα σταθώ στην αντίδραση γιατί όλες οι ομάδες της Euroleague κάποια στιγμή θα «ξυπνούσαν» και θα μείωναν τη διαφορά. Λίγες όμως θα την έριχναν στους 7 πόντους. Στο 72-65 μάλιστα αστόχησαν ανενόχλητοι Μάντζαρης και Τουπάν σε τρίποντο. Αν ένα εξ αυτών έμπαινε ίσως βλέπαμε μετά από καιρό μία ανατροπή.

Θέλω να σταθώ όμως στη διαφορά με πέρυσι που ξέραμε πως όταν η ομάδα θα βρισκόταν κάτω με 20 πόντους θα έχανε με μεγάλη διαφορά. Δε γύρναγε με τίποτα.

Στο παιχνίδι με την Εφές κατάφεραν να φτάσουν έστω κοντά στη διεκδίκηση της νίκης.

Αυτό έχει να κάνει με δύο βασικούς παράγοντες. Γρήγορες (άρα πολλές) επιθέσεις και αλλαγή ψυχολογίας.

Αμφότερα θα αναλυθούν σε επόμενα κείμενα.

ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ ΤΟΥ ΜΠΛΑΤ

Μου αρέσει που ο προπονητής του Ολυμπιακού όταν κάτι στραβώνει ανακατεύει τα πράγματα. Μπορεί να του βγει, μπορεί κι όχι, αλλά σίγουρα προσπαθεί να τα αλλάξει.

Στο ματς με την Εφές είδαμε σχήμα με Πρίντεζη, ΛεΝτέι και Μιλουτίνοφ μαζί (τέλος 1ης περιόδου).

Είδαμε επίσης Στρέλνιεκς, Τίμα, Τουπάν, Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ (νωρίς και ενδεχομένως αναγκαστικά αφού στα 28'' έκανε δύο φάουλ ο Ουίλιαμς Γκος).

Το ματς γύρισε με Μάντζαρη, Στρέλνιεκς, Τίμα, Βεζένκοβ και Μιλουτίνοφ.

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΜΕ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΒΕΖΕΝΚΟΒ

Όχι μόνο δεν είναι κακό να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, αλλά είναι και τίμιο. Είχα δυσαρεστηθεί πάρα πολύ με την μεταγραφή του Βεζένκοβ. Δε μου είχε κάνει τίποτα το παιδί, απλά πίστευα πως δεν ταίριαζε καθόλου.

Ο Σάσα με την απόδοσή του στα περισσότερα φιλικά προετοιμασίας φρόντισε να μου αλλάξει γνώμη. Στο κακό απόγευμα του Πρίντεζη, υπάρχει κάποιος να σηκώσει το βάρος στη θέση «4». Επίσης μη ξεχνάμε τον Αγραβάνη (θα επιστρέψει Νοέμβριο) ο οποίος διαθέτει δύο σημαντικά χαρίσματα που θα βοηθήσουν, άγνοια κινδύνου και σκληράδα στην άμυνα.

ΥΓ: Δε θα σταθώ στις απουσίες των Σπανούλη και Παπανικολάου διότι αυτή η ομάδα δε θα παίξει περισσότερα από 3 ματς πλήρης. Το έχω αποδεχτεί.

ΥΓ 2: Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Εφές σκόραρε 30 πόντους εκ των οποίων οι 14 στον αιφνιδιασμό. Ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο του φάουλ σε εκείνο το δεκάλεπτο 2:58 πριν τη λήξη του. Απαράδεκτο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.