Η ταχύτητα του Ολυμπιακού φαίνεται στις λεπτομέρειες

Η ταχύτητα του Ολυμπιακού φαίνεται στις λεπτομέρειες

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Η ταχύτητα του Ολυμπιακού φαίνεται στις λεπτομέρειες
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες καταγράφει δύο μπασκετικές λεπτομέρειες στις οποίες φαίνεται ο γρήγορος τρόπος που θέλει να παίξει ο Ολυμπιακός.

Είχα ξεκαθαρίσει από το προηγούμενο μπλογκ πως θα ήταν αδύνατο να βγει κάποιο συμπέρασμα από ένα παιχνίδι από το οποίο έλειπαν τόσοι πολλοί παίκτες. Ο Ολυμπιακός επί της ουσίας είχε έξι παίκτες με συμβόλαιο εκ των οποίων ο ένας ήταν έφηβος.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ πάντως θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος από όσα είδε. Σε τέτοιες περιπτώσεις με πολλές απουσίες δύο είναι τα βασικά ζητούμενα των προπονητών.

Να μην τραυματιστεί κανείς και να δείξουν οι παίκτες πως έχουν καταλάβει τη φιλοσοφία.

Το πρώτο πήγε μια χαρά.

Το δεύτερο πήγε... δυο χαρές.

Οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν πως έχουν καταλάβει τι ζητά ο Αμερικανοισραηλινός τεχνικός από αυτούς. Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως δεν έκαναν λάθη, έκαναν και μάλιστα αρκετά. Η ουσία είναι πως έχουν κατανοήσει το γρήγορο μπάσκετ που καλούνται να παίξουν.

Επίσης βγήκε η δουλειά στις φάσεις μακριά από τη μπάλα. Συνεχή κοψίματα και αρκετές προϋποθέσεις για καλάθια με τον επιθετικό να κόβει στην πλάτη του αντιπάλου που τον μάρκαρε.

Η ταχύτητα στο παιχνίδι φαίνεται από τις λεπτομέρειες. Πολλοί μπορεί να βλέπουν τον αριθμό των αιφνιδιασμών ή τη διάθεση για την early offense την οποία ανέφερα τις προάλλες (επίθεση μεταξύ 7 και 12 περίπου δευτερολέπτων).

Επιτρέψτε μου να αναφέρω δύο λεπτομέρειες οι οποίες αναδεικνύουν το γρήγορο μπάσκετ και πόσο πολύ δουλεύουν σε αυτό.

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ

Ομάδα που θέλει να παίξει γρήγορα πρέπει να κάνει άμεσα την επαναφορά της μπάλας μετά από καλάθι που δέχεται. Ούτε μουρμούρα για λάθος στην άμυνα, ούτε διαμαρτυρία σε διαιτητή. Καθόλου χρόνος για χάσιμο.

Αυτό είναι δουλειά κυρίως τον σέντερ και απαιτεί συγκέντρωση. Πολλές φορές είδα τους Μπόγρη, ΛεΝτέι και Τσάπμαν να κάνουν γρήγορα την επαναφορά μετά από καλάθι των Ισπανών.

Κάποια στιγμή στο βάθος της κάμερας είδα τον Μπλατ να εκνευρίζεται (νομίζω με τον ΛεΝτέι) που ξεχάστηκε και δεν πήγε γρήγορα να μαζέψει τη μπάλα από το διχτάκι.

ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΡΩΤΗ (OUTLET) ΠΑΣΑ ΑΠΟ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

Στο παιδικό οι προπονητές βάζουν πολλές ασκήσεις για την πρώτη πάσα μετά από ριμπάουντ. Χαρακτηριστικά υποχρεώνουν τους point guard να φωνάζουν «outlet» (έτσι λέγεται η συγκεκριμένη πάσα) ώστε διά της ακοής να καταλαβαίνει ο ριμπάουντερ που βρίσκεται και να πετάξει γρήγορα τη μπάλα.

Αυτό λοιπόν το έκαναν σωστά οι ψηλοί και καλύτερα όλων ο Τσάπμαν ο οποίος δύο φορές μάλιστα έδωσε πάσα πριν καν προσγειωθεί από το ριμπάουντ.

Όταν θες να παίξεις γρήγορα κάθε δευτερόλεπτο μετράει και στον Ολυμπιακό φαίνεται πως το ξέρουν καλά.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Οι παίκτες του ρόστερ έδειξαν αρκετά καλά στοιχεία. Ο Σπανούλης σε κατάσταση χειμώνα σκόραρε και πάσαρε όπως επιθυμούσε, όποτε επιθυμούσε.

Για την άμυνα του Τουπάν τα έχουμε πει, κρύβει το καλάθι του αντιπάλου. Στην επίθεση μου άρεσε πολύ που δεν δίσταζε να σουτάρει πίσω από τα 6.75 (4/6). Δεν είναι σουτέρ, αλλά φαίνεται πως ο Μπλατ προσπαθεί να του αλλάξει τρόπο σκέψης και να τον πείσει να σουτάρει.

Ο ΛεΝτέι ομολογώ πως με εντυπωσίασε. Αρχικά με «φτιάχνουν» οι ψηλοί που τρέχουν γρήγορα το παρκέ και ο άτιμος κατέβαινε στην άλλη πλευρά πιο γρήγορα κι από τα γκαρντ μερικές φορές. Παραδόξως και αντιθέτως με τα θρυλούμενα τον είδαμε να κάνει και 2-3 χουκάκια. Δε φοβήθηκε το τρίποντο (1/2) και τελείωσε καλά τις φάσεις από ασίστ συμπαίκτη του.

Εκεί που εμφανώς χωλαίνει είναι η άμυνα στο low post. Όποιος τον πόσταρε σκόραρε. Πολύ αδύναμος σωματικά για να κοντράρει.

Αν βέβαια έκανε κι αυτό καλά, θα έπαιζε στο ΝΒΑ και δε θα αγωνιζόταν πέρυσι στην Γκιλμπόα.

Ο Μπόγρης ανταποκρίθηκε μια χαρά και έδειξε να τελειώνει πιο θαρραλέα το pick n roll. Στην άμυνα είχε αδυναμία με αθλητικά σέντερ, αλλά δεν άφησε κατοχή χωρίς να παλέψει.

Ο Τολιόπουλος ήταν άστοχος κι έδειξε να έχει πρόβλημα στο μαρκάρισμα του Ρόμπερτς. Από εκεί και πέρα μου άρεσε το γεγονός πως είχε την εμπειρία να βρει άλλους τρόπους να βοηθήσει την ομάδα του (4ρ., 3ασ.). Τέλος ο Ποκουσέφκσι για την ηλικία του έδειξε πολύ καλά δείγματα γραφής, αλλά παραμένει ένα παιδάκι ανάμεσα σε άντρες. Σωματικά εννοώ...

ΥΓ: Ο Τσάπμαν μου θυμίζει τον Τζάστιν Χάμιλτον που είχε κάποτε η Βαλένθια. Λευκός, ξανθός που πήγε στους Νετς μετά. Ίδιος τύπος παίκτη.

Αυτός και ο Μάνι Χάρις θα βρουν εύκολα συμβόλαιο, αλλά δεν ξέρω σε ποιο επίπεδο. Ο Τσάπμαν μου άρεσε περισσότερο (6/6δ.,1/1τρ., 2/2β. και 8ρ.).

ΥΓ 2: Να θυμάστε αυτό που ανέφερα πιο πάνω για τη γρήγορη επαναφορά και την πρώτη «outlet» πάσα.

ΥΓ 3: Φάουλ του Στρέλνιεκς. Ο Σφαιρόπουλος τον επέλεξε, του έδωσε 1.700.000 για διετές συμβόλαιο και αυτός τον «έσκισε» με τις δηλώσεις του. Ασέβεια κατ' εμέ. Ακόμη κι αν έχεις δίκιο, δεν απαντάς με αυτόν τον τρόπο για κάποιον που σου έδωσε την ευκαιρία.

ΥΓ 4: Χαμηλά η μπάλα. Ενθουσιασμός για το νέο και το απροσδόκητο, αλλά μέχρι εκεί. Υπάρχει δρόμος ακόμη.

ΥΓ 5: Poll μόνο σε μη αγωνιστικά blog.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.