Στα χνάρια του... Τσάβι!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Στα χνάρια του... Τσάβι!
Σε λίγες ώρες ο πληγωμένος Ολυμπιακός καλείται να κουλαντρίσει τον λιθουανικό μπελά του και ο Βασίλης Σκουντής τον βάζει στη διαδικασία προσομοίωσης της Μπαρτσελόνα...

Πώς το έγραφε ο Πάμπλο Γκαρσία στο τατουάζ που έχει χαράξει στο στέρνο του; «Caer es permitido, levantarse es obligatorio», τουτέστιν «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς» και αυτό ακριβώς είναι καταδικασμένος να κάνει απόψε ο Ολυμπιακός...

Έπεσε προχθές, αλλά εάν δεν σηκωθεί σήμερα (στον δεύτερο αγώνα) μαύρο φίδι που τον έφαγε!

Το εννοώ αυτό διότι ναι μεν καμιά ομάδα δεν αποκλείσθηκε με σκορ 0-2, αλλά καμιά κιόλας δεν προκρίθηκε από το 0-2, οπότε η υπόθεση δεν σηκώνει ούτε αναβολές, ούτε αναστολές...

Σηκώνει βεβαίως και απαιτεί κιόλας ένα παράδειγμα προς μίμηση και προς οιστρηλασία το οποίο μάλιστα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν χρειάζεται να ξεσηκώσει τον κόσμο για να το βρει: είναι ένα παράδειγμα που το έχει πλησίον του, όσο κοντινή μπορεί να είναι η απόσταση η οποία τον χωρίζει με τον... Τσάβι Πασκουάλ!

Ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού που βεβαίως έχει τις δικές του έννοιες, είναι ο μόνος o οποίος εδώ και εννέα χρόνια (από καταβολής, δηλαδή, των best-of-five σειρών στα play offs της Euroelague) κατάφερε να οδηγήσει μια ομάδα σε πρόκριση μετά από εντός έδρας ήττα στον πρώτο αγώνα και τη συνεπαγόμενη απώλεια του πλεονεκτήματος έδρας...

Τότε που συνέβη αυτή η ανατροπή δεν συνιστούσε μεγάλο επίτευγμα διότι επρόκειτο για την παρθενική σεζόν στην οποία εφαρμόσθηκε το σύστημα πρόκρισης με τις τρεις νίκες, αλλά η αξία του επιτεύγματος αναδεικνύεται και υπερτονίζεται όσο περνούν τα χρόνια, για τον απλούστατο λόγο ότι παραμένει ένα, μοναδικό και μέχρι τούδε ανεπανάληπτο!

Πότε, πού και πώς συνέβησαν όλα αυτά; Στα play offs της σεζόν 2008-09 όταν η Τάου με προπονητή τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς σόκαρε την Μπαρτσελόνα στις 24 Μαρτίου του 2009, νικώντας στο «Palau Blaugrana» με 84-75 (με διαιτητές μάλιστα τον Νίκο Πιτσίλκα και τον Χρήστο Χριστοδούλου, μαζί με τον Λετονό Λάτισεβς), αλλά πίσω είχε η καταλανική αχλάδα την ουρά!

Σαράντα οκτώ ώρες αργότερα η Μπαρτσελόνα επιβλήθηκε με 85-62 και ισοφάρισε τη σειρά, η οποία μεταφέρθηκε στη Βιτόρια. Εκεί, στον τρίτο αγώνα, οι Βάσκοι προηγήθηκαν με 2-1 (69-62), ωστόσο η Μπαρτσελόνα απάντησε αναλόγως (84-63) και –με τη λογική των χαρτοπαικτών-έσωσε την παρτίδα για να παίξει τα ρέστα της και να την κερδίσει πάνω στη δική της πράσινη τσόχα: στις 9 Απριλίου του 2009, στον πέμπτο αγώνα της συναρπαστικής και ανατρεπτικής σειράς (με διαιτητή τον Λάζαρο Βορεάδη) οι Καταλανοί καθοδηγούμενοι από τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο (19 πόντοι), τον Ερσάν Ιλιάσοβα (19 πόντοι, 10 ριμπάουντ) και τον Γιάκα Λάκοβιτς (16 πόντοι) νίκησαν με 78-62 και προκρίθηκαν στο Final 4 του Βερολίνου.

Προηγουμένως η μόνη ομάδα που σε πείσμα της εντός έδρας ήττας της στον πρώτο αγώνα και της απώλειας του πλεονεκτήματος έδρας είχε καταφέρει να πετύχει το come back και να προκριθεί, αλλά σε σειρά best-of-three, ήταν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, τη σεζόν 2007-08. \

Την Πρωταπριλιά του 2008, οι Πειραιώτες (με προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος μεσούσης της σεζόν είχε διαδεχθεί τον Πίνι Γκέρσον) άλωσαν τη Μόσχα με 76-74, δια χειρός του Λιν Γκριρ που εκτέλεσε εν ψυχρώ τους Μοσχοβίτες σε νεκρό χρόνο.

Δυο βράδια αργότερα η ΤΣΣΚΑ απέφυγε το sweep, πέρασε από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με 83-73 και η σειρά οδηγήθηκε σε τρίτο αγώνα στη Μόσχα: στις 9 Απριλίου οι Ρώσοι δεν άφησαν κανένα περιθώριο στον Ολυμπιακό, επικράτησαν με το εμφατικό 81-56 και προκρίθηκαν στο Final 4 της Μαδρίτης, όπου στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης.

Αυτό που ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε το 2008, το πέτυχε το 2015 όταν σε πείσμα του μειονεκτήματος έδρας και της ήττας του με τα χέρια κάτω (73-57) στον πρώτο αγώνα, νίκησε τρεις φορές στη σειρά την Μπαρτσελόνα και προκρίθηκε στο Final 4 της Μαδρίτης.

Στις 17 Απριλίου του 2015 οι Ερυθρόλευκοι άλωσαν το «Palau Blaugrana» (76-63), ισοφάρισαν τη σειρά σε 1-1 και δεν ξαναγύρισαν στη Βαρκελώνη: προηγήθηκαν με 2-1 στον τρίτο αγώνα (73-71) και ολοκλήρωσαν την ανατροπή στις 23 Απριλίου στο ΣΕΦ όπου επιβλήθηκαν με 71-68 με το αλησμόνητο τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη από την ασίστ του Κώστα Σλούκα!

Ο Ολυμπιακός επέζησε μιας ζόρικης κατάστασης και πέρυσι, όταν στις 19 Απριλίου του 2017 στον πρώτο αγώνα των play offs νίκησε την Αναντολού Εφές με 87-72, αλλά είδε τον Μπράιαντ Ντάνστον να οδηγεί τους Τούρκους σε δυο απανωτές νίκες (73-71 με 16π.,, 4ρ., 5ασ. και 64-60 με 16π., 9ρ.). Εχοντας απολέσει το πλεονέκτημα και ευρισκόμενος πίσω με 1-2, αντέδρασε, έδειξε χαρακτήρα και απάντησε με δυο νίκες για το 3-2: με 74-62 στην Πόλη και με 87-78 στο Νέο Φάληρο, προεξάρχοντος του Βασίλη Σπανούλη που «έγραψε» 18 και 22 πόντους αντιστοίχως.

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα στο χρονικό του Ολυμπιακού στα play offs, οφείλω να υπενθυμίσω και το αλήστου μνήμης θρίλερ με το οποίο έγραψε το πρώτο κεφάλαιο του ρωμαϊκού θριάμβου του την περίοδο 1996-97: κόντρα στην Παρτίζαν, που είχε κιόλας το πλεονέκτημα έδρας, οι Πειραιώτες άλωσαν τη Hala Pionir με 81-71, αλλά ηττήθηκαν στον Πειραιά (60-61) και έτρεχαν πανικόβλητοι και αλλόφρονες μέσα στα άγρια μεσάνυχτα για να βρουν αεροπορικά εισιτήρια και να επιστρέψουν στο Βελιγράδι για το τρίτο ματς!

Εντέλει «καθάρισε» ο Ντούσαν Ιβκοβιτς μέσω των γνωριμιών του στη Jat και ο Ολυμπιακός όχι μόνο ταξίδεψε το επόμενο πρωινό, αλλά επικράτησε κιόλας με 74-69, σε μια μοναδική στα χρονικά σειρά τριών αγώνων στους οποίους δεν νίκησαν ποτέ οι οικοδεσπότες!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3