Άθλος το πλεονέκτημα, πρέπει να βελτιωθεί στα playoffs

Άθλος το πλεονέκτημα, πρέπει να βελτιωθεί στα playoffs

Άθλος το πλεονέκτημα, πρέπει να βελτιωθεί στα playoffs
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες θεωρεί άθλο το πλεονέκτημα της έδρας, σχολιάζει τη χαλάρωση των «ερυθρόλευκων» απέναντι σε αδιάφορους βαθμολογικά αντιπάλους και εικάζει για το DNP του Μπράουν.

Αν νομίζει κανείς πως σε αυτή την τόσο απαιτητική Euroleague για μία ομάδα των 9.000.000 να εξασφαλίσει το πλεονέκτημα της έδρας δύο αγωνιστικές πριν το τέλος είναι εύκολο, καλό θα είναι να αναθεωρήσει. Δε μιλάμε για την ΤΣΣΚΑ ή τη Φενέρμπαχτσε των 30 plus.

Ο Ολυμπιακός πλέον θα παλέψει για την καλύτερη δυνατή κατάταξη έχοντας στο μυαλό του και τον επιθυμητό αντίπαλο. Υπάρχει τέτοιος σίγουρα, ασχέτως αν λένε πως, «δε μας ενδιαφέρει με όποιον κι αν παίξουμε».

Η αλήθεια είναι πως έφυγε ένα βάρος από την πίεση που υπήρχε το τελευταίο διάστημα. Η ομάδα δεν «τράβαγε» και αυτό οφείλεται στην κακή εικόνα αρκετών παικτών, στην κούραση και στην απουσία του Παπανικολάου.

Οι παίκτες έχω παρατηρήσει πως στα εύκολα (για αυτούς ματς) είναι υπερβολικά χαλαροί. Αντιθέτως στα ντέρμπι ο βαθμός συγκέντρωσης αγγίζει το 90%.

Να δώσω παραδείγματα.

Παναθηναϊκός εκτός… σπουδαία εμφάνιση. Μπάμπεργκ εντός, σε κακή κατάσταση πνευματικά. Μπαρτσελόνα… το αφήνω χωρίς λόγια. ΤΣΣΚΑ εκτός, για τρία δεκάλεπτα έπαιζαν καταπληκτικά. Εφές εντός…. Τα είδατε.

Ο Ολυμπιακός αν δεν είχε τον Βασίλη Σπανούλη θα έχανε από την τελευταία ομάδα της βαθμολογίας. Το άθλημα δεν είναι ατομικό. Κι ο Μιλουτίνοφ ήταν καλός κι ο Παπαπέτρου εξαιρετικός και ο Μάντζαρης βοήθησε μετά από καιρό. Αν στο τέλος δεν υπήρχε όμως ο αρχηγός του, τα πράγματα θα δυσκόλευαν.

Μάντζαρη ανέφερα…. Μετά από καιρό έπαιξε μπάσκετ. Δεν έκανε κάτι το εξαιρετικό μην κοροϊδευόμαστε, αλλά ήταν αλάνθαστος και ήταν από τους πιο χρήσιμους παίκτες στο παρκέ.

Προσωπικά για να το γράψω λαϊκά…. Και μόνο που πήρε το δεύτερο τρίποντο κολλητά (ενώ είχε αστοχήσει 5 δευτερόλεπτα πριν και σε κρίσιμη καμπή του ματς) μου ήταν αρκετό. Δε με ενδιέφερε να το βάλει. Με ενδιέφερε που το πήρε. Μετά από το κακό διάστημα που είχε, χρειάζεται καρ(υ)διά για να πάρεις αυτό το σουτ. Και στην άμυνα ήταν καλός.

Αυτή η παρουσία του Μάντζαρη έφερε και το DNP του Μπράουν.

Δε γνωρίζω το λόγο για να γράψω κάτι με σιγουριά, ωστόσο κι εγώ το ίδιο θα έκανα.

Ο Ολυμπιακός καλώς ή κακώς (δεν το εξετάζω) έχει μάθει να ζει με τους Έλληνες. Στα playoffs και στο Final 4 ο Σφαιρόπουλος θέλει καλό τον Μάντζαρη, όχι τον Μπράουν. Σε αυτόν ποντάρει.

Οπότε για αυτό ενδεχομένως προτιμά να βοηθήσει τον συγκεκριμένο παίκτη δίνοντας του ψυχολογία και δείχνοντας εμπράκτως την εμπιστοσύνη του ενόψει της συνέχειας παρά να τον… χάσει και να κρέμεται από έναν ξένο που θα είναι ενάμιση μήνα στην ομάδα.

Επαναλαμβάνω πως το παραπάνω είναι δική μου εικασία και μόνο.

Η ομάδα πάντως δεν παίζει καλά και δύσκολα θα κάνει 2/2 νίκες. Προσωπικά πιστεύω πως θα βγει τρίτη. Στο δικό μου μυαλό την τελευταία αγωνιστική θα έχει δικαίωμα επιλογής αντιπάλου ο Ολυμπιακός.

Με νίκη επί της Ζαλγκίρις θα βρει την Μπασκόνια και με ήττα από τη Ζαλγκίρις θα βρει τη… Ζαλγκίρις (κάτι που είχα γράψει πριν ενάμιση μήνα ως ένστικτο και μόνο).

Το Ρεάλ – Παναθηναϊκός επίσης δεν βλέπω τρόπο να αποφευχθεί.

ΥΓ: Πέρυσι είχαμε τον Λοτζέσκι να παίζει με το κινητό την ώρα του τελικού της Euroleague. Τώρα είχαμε τον Παπανικολάου να ξελαρυγγιάζεται για να καθοδηγήσει τους συμπαίκτες του και να τους εμψυχώνει. Χαρακτηριστική η στιγμή που σε βολές του Ολυμπιακού, ο Σίμον είχε φύγει «περίπτερο» κι ο Παπανικολάου φώναξε στον Σπανούλη να πάει πίσω να τον έχει το νου του.

ΥΓ 2: Ο περσινός Σφαιρόπουλος θα τον είχε στείλει στα αποδυτήρια τον ΜακΛιν. Μαθαίνει κι ο κόουτς και αλλάζει τη φιλοσοφία του προσαρμόζοντάς την υπέρ του συνόλου.

ΥΓ 3: Ο ΜακΛιν δέχτηκε 7 πόντους από τον Στίματς σε 3’. Βγήκε κι άκουσε έντονες παρατηρήσεις. Απαράδεκτο το γεγονός πως γύρισε κι απάντησε εν ώρα ματς. Αντιθέτως μου άρεσε πάρα πολύ αυτό το «περασμένα ξεχασμένα» μετά από 5 λεπτά. Κι αν κάποιος βιαστεί να πει την «εξυπνάδα» πως δεν είχε λύσεις, θα του θυμίσω πως λύσεις δεν είχε ούτε με τον Παπανικολάου στο ντέρμπι, ούτε με τον Μπιρτς πέρυσι. Τιλί στο «5» και να η λύση.

ΥΓ 4: Δείχνει πολλά το έντονο χειροκρότημα του κόσμου σε μία πετυχημένη άμυνα του Μάντζαρη νωρίς στο ματς. Αυτοί μετρούν, οι άλλοι οι «φεϊσμπουκάκηδες» ζουν για να κράζουν.

ΥΓ 5: Ψάχνουν ορισμένοι να βρουν λόγο να μανουριάζουν. Γκρίνια για τον Μπράουν που δεν έπαιξε. Για τον Παπαπέτρου που παίζει καλά εδώ και καιρό, γαργάρα.

ΥΓ 6: ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟΝ. Αυτά που κάνει εδώ και δύο μήνες, δεν τα έκανε ούτε το 2013 στα καλύτερά του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.