Η αποθέωση από την κατακραυγή απέχουν μία λεπτομέρεια

Η αποθέωση από την κατακραυγή απέχουν μία λεπτομέρεια

Η αποθέωση από την κατακραυγή απέχουν μία λεπτομέρεια
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναφέρει τις λεπτομέρειες που έκριναν το ντέρμπι και σχολιάζει πως ο ερχομός του Μπράουν «τσίγκλισε» τον Ρόμπερτς.

Είχα ξεχάσει πως είναι να γράφω μετά από ντέρμπι και νίκη του Ολυμπιακού.

Η χαρά από τη στεναχώρια, η αποθέωση από την αποδόμηση, τα συναισθήματα του κόσμου γενικότερα τα χωρίζουν πολλές φορές μία λεπτή κλωστή. Ένα ριμπάουντ, μία βολή, ένα λάθος, μία ασίστ.

Αν ο Ολυμπιακός είχε ηττηθεί από το +13 στο οποίο βρισκόταν, το ανάθεμα θα ήταν ατέρμονο. Τώρα έδωσε θέση στο «μάγκες» και στο «τεράστιοι».

Η συγκεκριμένη ματσάρα κρίθηκε στην λεπτομέρεια.

Ο Ολυμπιακός στο τελευταίο πεντάλεπτο της κανονικής διάρκειας του παιχνιδιού φοβήθηκε να πάρει τη νίκη με ευκολότερο τρόπο. Οι επιθέσεις του ήταν άσχημες, τα γκαρντ γύριζαν την πλάτη τους πριν καν περάσουν τη γραμμή του κέντρου και είχε εξαφανιστεί η επιθετικότητά που έδειχναν νωρίτερα.

Ο Παναθηναϊκός πλησίασε χάρη στον οίστρο του Νικ Καλάθη ο οποίος με προσωπικές ενέργειες έβαλε την ομάδα του στη διεκδίκηση της νίκης. Ο Σφαιρόπουλος είδε τη διαφορά να χάνεται, ωστόσο έμεινε πιστός στην δεύτερη πεντάδα του και δεν την άλλαξε.

Ο Ολυμπιακός για 33 λεπτά έπαιξε πραγματικά σπουδαίο μπάσκετ και στις δύο πλευρές. Επιθετικά «διάβαζε» καλά ενώ βρήκε ανέλπιστη βοήθεια από τον Ρόμπερτς, εκτός αν κάποιος από σας πίστευε πως θα σκόραρε 18 πόντους με 4/4 τρίποντα.

Το βασικότερο επίτευγμα ως προς την τακτική των «ερυθρόλευκων» στις τρεις πρώτες περιόδους ήταν το «stop» στον αγαπημένο τρόπο παιχνιδιού των αντιπάλων.

Ο Παναθηναϊκός έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο παιχνίδι του που δεν είναι άλλο από την ενέργεια.

Μία ομάδα την ενέργεια τη βρίσκει με δύο τρόπους: τα τρίποντα και το εύκολο καλάθι.

Ο Ολυμπιακός απέτρεψε το πρώτο με καλή περιφερειακή άμυνα και το δεύτερο με τη δουλειά στο επιθετικό ριμπάουντ. Αν μία ομάδα δεν πάρει το αμυντικό ριμπάουντ, δε μπορεί να τρέξει.

Μπράβο στον Ολυμπιακό που το κατάφερε για τρία δεκάλεπτα.

Οι «πράσινοι» ήταν στατικοί στην επίθεσή τους αφού εκτός από τον παίκτη με τη μπάλα οι άλλοι τέσσερις στέκονταν ακίνητοι. Επίσης υπέπεσαν σε αρκετά λάθη από έλλειψη συγκέντρωσης. Αχρείαστα φάουλ, κακές αποστάσεις και κυρίως κακές περιστροφές. Δηλαδή το τρίποντο του Παπαπέτρου στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου όπου έχει τη μπάλα ο Μπράουν και πηγαίνει βοήθεια πάνω του ο παίκτης της δυνατής πλευράς αποτελεί «έγκλημα».

ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΜΠΡΑΟΥΝ

Μέχρι και πριν τον αγώνα ο Μπράιαν Ρόμπερτς έπασχε κατ' εμέ στο θέμα κινήτρου και το είχα επισημάνει. Η έλευση του Μπράουν επιβεβαίωσε τη δυσαρέσκεια του Σφαιρόπουλου προς το πρόσωπό του με την απόκτηση του Αμερικανού γκαρντ.

Προφανώς και θίχτηκε ο εγωισμός του αν και θα ήθελα να περιμένω 2-3 ακόμη ματς για να το επιβεβαιώσω. Το σημαντικότερο πάντως δεν ήταν οι 18 πόντοι του, αλλά η επιθετικότητα που έδειξε από την πρώτη στιγμή που πάτησε στο παρκέ. Θυμηθείτε απλά τα δύο πρώτα τρίποντα που πήρε χωρίς τον παραμικρό δισταγμό.

Ο Μπράουν έπαιξε πολύ καλά, ήταν ήρεμος, πήρε κρίσιμες προσπάθειες όταν αισθάνθηκε τους συμπαίκτες του εγκλωβισμένους και πάσαρε και σωστά.

Μακάρι η άφιξή του στην ομάδα να κάνει καλύτερο και τον Ρόμπερτς και τον Μάντζαρη. Ο ανταγωνισμός μόνο καλό θα κάνει και στους ίδιους και κυρίως στην ομάδα.

ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ ΠΑΙΚΤΑΡΑΔΕΣ

Αυτά που έκαναν στο παρκέ ο Σπανούλης κι ο Καλάθης ήταν εξωπραγματικά. Οι άνθρωποι με όλη την πίεση του κόσμου «χόρευαν» στο γήπεδο και είχαν μετατρέψει τον αγώνα σε προσωπική υπόθεση. Ειδικά στην παράταση.

Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού στην παράταση είχε τους πρώτους 10 πόντους δικούς του. Εφτά που έβαλε και μία ασίστ για τρίποντο του Ρίβερς.

Από την άλλη ο Σπανούλης κράτησε την ομάδα του στη διεκδίκηση της νίκης και της τη χάρισε με καλαθάρες.

ΥΓ: Ο Ολυμπιακός είχε 3 πόντους στο 5' και 43 στο 20'.

ΥΓ 2: Πάλι δούλεψαν οι αλλαγές στην άμυνα των Πειραιωτών.

ΥΓ 3: Ο Πέιν έκανε πολύ μεγάλη ζημιά στο πεντάλεπτο που αγωνίστηκε στο πρώτο ημίχρονο. Απορώ γιατί δεν ξαναμπήκε. Επίσης δεν κατάλαβα την επιμονή στον Λοτζέσκι.

Αντιθέτως πανέξυπνη κίνηση του Πασκουάλ στην αποβολή του Γκιστ να βάλει Γκέιμπριελ και να έχει στο low post τον Καλάθη και 4 ακροβολισμένους σουτέρ (Τζέιμς, Ρίβερς, Γκέιμπριελ, Σίνγκλετον).

ΥΓ 4: Πόσο έλειψε στον Ολυμπιακό ο Τιλί όλη τη σεζόν;

ΥΓ 5: Με αυτή τη νίκη άλλαξε η ψυχολογία στον Ολυμπιακό. Έκτη σερί ήττα θα στοίχιζε πάρα πολύ στον ήδη πληγωμένο εγωισμό τους.

ΥΓ 6: Πανέξυπνη η ιδέα του Σφαιρόπουλου στην τελευταία επίθεση στην κανονική διάρκεια να παίξει με Σπανούλη, Ρόμπερτς και Μπράουν ταυτόχρονα.

ΥΓ 7: Τρομερή άμυνα του Σπανούλη. Όχι μόνο στο τέλος που δεν άφησε τον Τζέιμς καν να σουτάρει, αλλά σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Αλλά ξέχασε η παρουσία του επηρεάζει αρνητικά τον Ρόμπερτς...

ΥΓ 8: Το ποσοστό των ομάδων στις βολές ήταν άθλιο και απαραδέκτο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.