Η σύγκριση Μπαρτζώκα - Αλόνσο έχει νικητή (infographic)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Η σύγκριση Μπαρτζώκα - Αλόνσο έχει νικητή (infographic)
H Μπαρτσελόνα πραγματοποιεί το χειρότερο ξεκίνημα της ιστορίας της στη Euroleague και η Euroleague Greece συγκρίσει τις επιδόσεις του Σίτο Αλόνσο με τις αντίστοιχες του Γιώργου Μπαρτζώκα…

O Γιώργος Μπαρτζώκας έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που έκατσε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα και ο δεύτερος που δούλεψε στο ισπανικό πρωτάθλημα μετά από τον Φώτη Κατσικάρη. Άλλη μια πρωτιά για τον 52άχρονο προπονητή, που είναι παράλληλα ο πρώτος Έλληνας κόουτς που κατέκτησε την Euroleague, εκείνος με τις περισσότερες νίκες και ο μόνος που έχει καθοδηγήσει πέντε διαφορετικές ομάδες στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (Μαρούσι, Ολυμπιακός, Λοκομοτίβ Κουμπάν, Μπαρτσελόνα και πλέον Χίμκι). Όσο σταθερή, αργή και μεθοδική ήταν η ανέλιξή του στο μπασκετικό στερέωμα, άλλο τόσο καταιγιστικές ήταν οι εξελίξεις στην καριέρα του τα τελευταία χρόνια. Από το ζενίθ στο ναδίρ. Και πίσω. Και ξανά.

Στη Βαρκελώνη άνοιξε άλλη μια πρόκληση στην καριέρα του. Συνεργάστηκε με τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, τον Άντε Τόμιτς και τον Στράτο Περπέρογλου, αναλαμβάνοντας την ομάδα από τα χέρια του Τσάβι Πασκουάλ, έπειτα από μια διετία χωρίς τίτλους. Σε μια κομβική στιγμή για την μπασκετική Μπαρτσελόνα που ήθελε να αλλάξει σελίδα τη χρονιά που άλλαξε συθέμελα το ευρωπαϊκό μπάσκετ, με το νέο σύστημα διεξαγωγής της Euroleague. Παρ’ όλα αυτά, η χρονιά δεν εξελίχθηκε όπως πιθανότατα περίμενε ο Μπαρτζώκας όταν ανέλαβε τις τύχες των Καταλανών.

«Δεν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Ερχόμουν στις προπονήσεις και δεν ήξερα αν η ομάδα έχει κερδίσει ή έχει χάσει. Όλα ήταν επίπεδα. Η απομάκρυνση του Μπαρτζώκα δεν οφείλεται μόνο σε αθλητικούς λόγους. Υπάρχουν κι άλλες παράμετροι. Θεωρούμε ότι δεν ήταν επαρκής για να υποστηρίξει το πρότζεκτ της Μπαρτσελόνα, που θέλει να είναι ανταγωνιστική για πολλά χρόνια. Θέλουμε ο καινούριος προπονητής μας να είναι ηγέτης σε όλα τα επίπεδα και να κάνει την ομάδα ανταγωνιστική τα επόμενα χρόνια» εξήγησε ο νέος γενικός υπεύθυνος του τμήματος μπάσκετ των «μπλαουγκράνα», Νάτσο Ροντρίγκεθ μετά την απομάκρυνση του Έλληνα προπονητή στο τέλος της περσινής χρονιάς.

Στη θέση του νυν κόουτς της Χίμκι ήλθε ο Σίτο Αλόνσο, ο 41άχρονος προπονητής που άφησε την Μπασκόνια με την οποία έφτασε ως τα playoffs της Euroleague, τερματίζοντας στην 7η θέση της regular season με ρεκόρ 17-13. Εντός συνόρων ο Αλόνσο οδήγησε την Μπασκόνια ως τα ημιτελικά του Copa del Rey και της Liga Endesa ενώ προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές στο ρόστερ. Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν τους Καταλανούς που φιγουράρουν στη 13η θέση της κατάταξης με ρεκόρ 4-10, μετρώντας μάλιστα 5 σερί ήττες και… υποχρεώνοντας τους φιλάθλους τους να κουνήσουν ξανά λευκά μαντήλια στο Palau Blaugrana!

Η Χίμκι υποδέχεται την Μπαρτσελόνα (29/12, 19:00) στο φινάλε του α γύρου της Euroleague και η Euroleague Greece συγκρίνει τις επιδόσεις των Μπαρτζώκα, Αλόνσο έπειτα από τον ίδιο αριθμό αγώνων στους «μπλαουγκράνα», παρουσιάζοντας τον αριθμό νικών τους μετά από 14 αγωνιστικές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και 13 αγωνιστικές στη Liga Endesa.