Πόσο καλός προπονητής είναι ο Πριχιόνι; (pics & vids)

Πόσο καλός προπονητής είναι ο Πριχιόνι; (pics & vids)
Ο Πάμπλο Πριχιόνι θα κάνει το ντεμπούτο του ως χεντ κόουτς στην Euroleague κόντρα στον Ολυμπιακό και το gazzetta.gr γράφει με τη βοήθεια των ειδικών για τη νέα καριέρα του Αργεντινού.

Ο άνθρωπος πολλές φορές συναντά το πεπρωμένο του στον δρόμο που διάλεξε για να το αποφύγει. Στην περίπτωση του Πάμπλο Πριχιόνι και της παρουσίας του στην άκρη του πάγκου της Μπασκόνια, ο νεόκοπος προπονητής των Βάσκων όχι μόνο δεν έκανε καμία προσπάθεια για να ξεφύγει από το παρελθόν του αλλά επιβεβαίωσε ότι το πεπρωμένο είναι θέμα επιλογής! Για την ακρίβεια, ο 40άχρονος Αργεντινός ήταν ξεκάθαρος πριν επιστρέψει στη Βιτόρια για να ολοκληρώσει την τεράστια καριέρα του ως παίκτης ενώ στο μεσοδιάστημα πρόλαβε να γίνει ο γηραιότερος rookie στην ιστορία του ΝΒΑ καταγράφοντας 298 συμμετοχές στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη. «Θα επέστρεφα στην Ευρώπη μόνο για την Μπασκόνια» ήταν το μήνυμά του όταν αποδεσμεύτηκε από τους Los Angeles Clippers. Ο χρόνος έστησε το σκηνικό, η μοίρα έγραψε το σενάριο, ο Πριχιόνι φόρεσε τη φανέλα της Μπασκόνια για περιορισμένες εμφανίσεις κι εν συνεχεία έκανε αυτό για το οποίο… προοριζόταν. Ή όπως έγραψε ο Κωνσταντίνος Μελάγιες, «είναι η επιτομή του παίκτη που όταν τον έβλεπες να παίζει, ήσουν σίγουρος πως θα γίνει προπονητής».

Ξεπέρασε όρια που ούτε καν είχε διανοηθεί

Τον Δεκέμβρη του 2016 ο Πριχιόνι γύρισε στην Μπασκόνια όπου έπαιξε τις περιόδους 2003-09 και 2011-12, κάνοντας το ντεμπούτο του στη νίκη επί της Μπαρτσελόνα στην Euroleague. Για την ακρίβεια επέστρεψε ως είδωλο, ως συνδετικός κρίκος μιας ομάδας που κατέκτησε τίτλους στην Ισπανία, συμμετείχε σε τέσσερα σερί Final Four (2005, '06, '07, '08) και σόκαρε όλη την Ευρώπη με τη νίκη της επί της ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό της Μόσχας, εκεί όπου η πολεμική μηχανή του Ντούσαν Ίβκοβιτς προκρίθηκε με το εξωπραγματικό ρεκόρ 53-1 σε όλες τις διοργανώσεις! Σχεδόν ένα μήνα μετά από την ανακοίνωση της απόκτησής του από τους Βάσκους, ο μεγάλος Αργεντινός εξήγησε μέσω ανοιχτής επιστολής ότι «το μυαλό και το κορμί μου υπαγορεύουν ότι ήλθε η στιγμή να σταματήσω. Όλα αυτά τα χρόνια ξεπέρασα όρια που ούτε καν είδα διανοηθεί. Ήταν μια απίθανη διαδρομή. Το μόνο που μπορώ πλέον να πω είναι ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΠΑΣΚΕΤ» εξηγώντας παράλληλα πως «κάθε φορά που φορούσα τη φανέλα της Μπασκόνια ένιωθα σαν να παίζω με την εθνική Αργεντινής»!

«Δεν μπορούσα να περιμένω ως τα 50 για να κοουτσάρω»!

Ο μέχρι πρότινος σπουδαίος πλέι μέικερ πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα, τρία Copa del Rey και τέσσερα Supercopa με την Μπασκόνια ενώ τους τελευταίους μήνες καλείται να βοηθήσει την αγαπημένη ομάδα του από ένα εντελώς διαφορετικό πόστο, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο ως χεντ κόουτς των Βάσκων. Κατά την παρουσίασή του στη Fernando Buesa Arena ξεστόμισε τη μεγάλη κουβέντα ενώπιον όλων όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο όπου μεγαλούργησε ως παίκτης. «Πολλές φορές στο παρελθόν ονειρεύτηκα τον εαυτό μου να κοουτσάρει αυτή την ομάδα. Αποχώρησα μεγάλος σε ηλικία κι έτσι δεν μπορώ να περιμένω ως τα 50 μου για να δουλέψω ως προπονητής! Θα ήθελα να κατακτήσω τίτλους όμως το μόνο πράγμα που με νοιάζει είναι να παίξουμε καλό μπάσκετ». Παραδέχθηκε, δε, ότι οι συγκρίσεις με τον… παίκτη Πριχιόνι είναι αναπόφευκτες όμως «δεν θα ήταν σωστό και τίμιο να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Ο κόσμος έχει δίκιο να λέει ότι δεν έχω την εμπειρία για να βρίσκομαι εδώ όμως αυτή η κατάσταση είναι ένα στοίχημα της ομάδας και δεν φοβάμαι».

Τι έχει πετύχει, λοιπόν, μέχρι στιγμής η Μπασκόνια υπό τις οδηγίες του Πριχιόνι; Αρχικώς φιγουράρει στη 10η θέση της κατάταξης έπειτα από τρεις αγωνιστικές στη Liga Endesa με ρεκόρ 1-2 έχοντας μια νίκη επί της Εστουδιάντες (94-76) και δυο ήττες από την Μπαρτσελόνα (87-82) και την Γκραν Κανάρια (100-82). Οι Βάσκοι σκοράρουν 86 πόντους μ.ό. και διαθέτουν την έκτη καλύτερη επίθεση στην ισπανική λίγκα, παράλληλα όμως δέχονται 87.6 πόντους, επίδοση που συνιστά την έκτη χειρότερη άμυνα μεταξύ 18 ομάδων! Το καλεντάρι της εφετινής Euroleague στέλνει την Μπασκόνια στο Ηράκλειο για την πρεμιέρα της διοργάνωσης με τον Ολυμπιακό στα «Δυο Αοράκια» (12/10) και το gazzetta.gr καταγράφει τα πεπραγμένα του Αργεντινού με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Natxo Mendaza, o οποίος περιγράφει τις αναμετρήσεις των Βάσκων στο Radio Vitoria. Πως αντιμετωπίζουν, λοιπόν, οι Ισπανοί την απειρία του κόουτς, ποια είναι η αγωνιστική φιλοσοφία του Πριχιόνι κι εν πάση περιπτώσει, πως θα οδηγήσει μια ομάδα που κράτησε μόλις τέσσερις παίκτες από το περσινό ρόστερ στον δρόμο των επιτυχιών;

Η αβεβαιότητα και το ισχυρό προπονητικό τιμ

«Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου όταν γίνεται κουβέντα για τον Πάμπλο Πριχιόνι ως προπονητή είναι η αβεβαιότητα. Καμία εμπειρία ως πρώτος προπονητής, καμία εμπειρία ως ασίσταντ κόουτς ενώ δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος από τη στιγμή που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση… Επίσης καλείται να διαχειριστεί μια εντελώς νέα ομάδα, χωρίς "δυνατούς" παίκτες που πιθανότατα θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν σε αυτή τη μετάβαση. Μην ξεχνάτε πως οι μόνοι που συνεχίζουν σε σχέση με πέρσι είναι ο Σενγκέλια, ο Φόικτμαν, ο Μπομπουά και ο Ντιόπ. Κατά τη γνώμη μου, μόνο ο Τορνίκε Σενγκέλια έχει το χάρισμα ώστε να βοηθήσει τον Πριχιόνι σε αυτή τη νέα κατάσταση. Θεωρώ, λοιπόν, ότι για αυτούς τους δυο παράγοντες (σ.σ. απειρία, νέα ομάδα) ο κόουτς επέλεξε να χτίσει ένα ισχυρό προπονητικό τιμ με έναν έμπειρο βοηθό (Σέρχιο Βαλντεολμίγιος), έναν σπεσιαλίστα στο κομμάτι της στατιστικής (Ιούρι Καμίνας) κι έναν σπουδαίο scout (Ντέιβιντ Γκιλ). Ο Πριχιόνι επαναλαμβάνει συνεχώς ότι είναι άπειρος, ότι γνωρίζει τις δυνατότητές του, ότι θα κάνει λάθη… Ίσως θέλει να προλάβει καταστάσεις».

Θέλει από την Μπασκόνια να παίζει όπως εκείνος

Ο Mendaza περιγράφει στο gazzetta.gr την αντίληψη που επικρατεί στη Χώρα των Βάσκων σχετικά με την προπονητική ικανότητα του βετεράνου γκαρντ. «Η γενική άποψη για τον Πάμπλο Πριχιόνι είναι καλή. Υπάρχει εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του ενώ οι φίλαθλοι τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο! Είναι σύμβολο για την Μπασκόνια, γνωρίζει καλά την κατάσταση, το κοινό, τον πρόεδρο Κερεχέτα και αυτό ακριβώς του δίνει το προβάδισμα έναντι οποιουδήποτε άλλου. Γνωρίζει ποιες επιλογές αρέσουν στον κόσμο και ποιες όχι ενώ είναι πολύ έξυπνος για να πράξει αυτό που πρέπει…». Σε ό,τι αφορά την αγωνιστική φιλοσοφία του, «ο ίδιος έχει εξηγήσει ότι θέλει από την Μπασκόνια να παίζει απλά, έξυπνα και να μοιράζει πολύ την μπάλα. Βασικά να εφαρμόσει το στιλ που είχε ο ίδιος όταν έπαιζε. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι παίκτες μαθαίνουν ακόμα ο ένας τον άλλον. Δοκιμάζει πράγματα ενώ στηρίζεται πολύ στο ταλέντο της ομάδας και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των παικτών με τους οποίους έχει αποφασίσει να στηριχτεί και να πορευτεί».

Οι Βάσκοι έχουν μπροστά τους την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό και ο Ισπανός δημοσιογράφος παραδέχεται ότι «ο κόουτς θα έχει δύσκολη αρχή. Έχει να αντιμετωπίσει τη ριζική ανανέωση, τους μαζεμένους τραυματισμούς στην preseason (ΜακΡέι, Γκαρίνο, Σενγκέλια, Μπομπουά), την κακή φόρμα του Ντελφίνο, την κούραση των διεθνών μετά από το Eurobasket και την απειρία πολλών παικτών του, τόσο στη Liga Endesa όσο και στην Euroleague. Στο τελευταίο ματς με την Γκραν Κανάρια φάνηκε πως η ομάδα του δεν είχε συνοχή και κάποιον παίκτη να της δώσει ώθηση. Αυτό θα της κοστίσει στην Euroleague. Είναι δεδομένο ότι η Μπασκόνια έχει ταλέντο. Μπόλικο ταλέντο και μεγαλύτερο βάθος πάγκου σε σχέση με πέρσι».

PHOTO CREDITS: ACB, Baskonia.