Final Four 2023: Το 10άρι του Σλούκα και η... προσπέραση του Ολυμπιακού στον Παναθηναϊκό

Final Four 2023: Το 10άρι του Σλούκα και η... προσπέραση του Ολυμπιακού στον Παναθηναϊκό

sloukas
Το Gazzetta σας παρουσιάζει μερικά ενδιαφέροντα milestones για το Final Four της Euroleague.

Μετράμε αντίστροφα για το Final Four της Euroleague και οι Ολυμπιακός, Μονακό, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα καταστρώνουν τα σχέδια τους για να πανηγυρίσουν το βράδυ της 21ης Μάη. Έκλογες στην Ελλάδα, τροπαιούχος Euroleague στο μπάσκετ. Έτσι είναι αυτά. Το Gazzetta συγκέντρωσε ορισμένα ιδιαίτερα στοιχεία από Final Four και σας παρουσιάζει 15 milestones από την μεγάλη ευρωπαική διοργάνωση. Φυσικά έντονο το ελληνικό στοιχείο.

Τα milestones

Ο Ντίνο Μενεγκίν είναι ο παίκτης με τους περισσότερους τίτλους Euroleague (7).

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ο προπονητής με τους περισσότερους τίτλους στη διοργάνωση (9). Πέντε με τον Παναθηναϊκό, έναν με Μπανταλόνα, έναν με Φενέρ, ένα με Ρεάλ και έναν με Παρτίζαν.

Η ΤΣΣΚΑ είναι η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές σε Final 4 (19). Τελευταία της κατάκτηση το 2016 με τον Ιτούδη στον πάγκο.

ui

Ο Ολυμπιακός προσπέρασε τον Παναθηναϊκό σε συμμετοχές σε Final Four, αφού πλέον έχει 12 και φιλοδοξεί να φτάσει και στον 4ο τίτλο του.

Ο Σλούκας έφτασε τα 10 Final Four και είναι δεύτερος στη λίστα πίσω από τον Χριάπα που μετρά 12 παρουσίες. Στα 7 έφτασε ο Παπανικολάου.

Μίτσιτς, Σπανούλης, Μποντίρογκα και Κούκοτς είναι οι 4 παίκτες που έχουν αναδειχθεί MVP του Final Four δύο σερί χρονιές. Τεράστιοι παίκτες, αξεπέραστο legacy.

Στη Euroleague έχουν πανηγυρίσει 18 διαφορετικές ομάδες τίτλο από 13 χώρες. Από ελληνικής πλευράς μόνο Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν πατήσει την κορυφή

Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις από την εποχή που καθιερώθηκε το Final Four δηλαδή από το 1988 μέχρι σήμερα.

Ο Λάρκιν της Εφές έχει σκοράρει τους περισσότερους πόντους σε τελικό με 29 το 2019 κόντρα στην ΤΣΣΚΑ.

ty

Ο Νίκος Γκάλης με τη φανέλα του Άρη πέτυχε 69 πόντους στο Final Four του 1990. Κατέχει το ρεκόρ της διοργάνωσης

Ο Νικ Καλάθης κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων ασίστ σε Final Four. Μοίρασε 22 συνολικά με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα πέρυσι.

Ο Χριάπα έχει κατεβάσει τα περισσότερα ριμπάουντ στα Final Four, αφού μετρά 107.

Ολυμπιακός, Εφές και Μακάμπι αποτελούν τις τρεις ομάδες με back to back κατακτήσεις την τελευταία 20ετία.

Μπαρτζώκας και Ιτούδης είναι οι Έλληνες προπονητής με τίτλο Euroleague. Ο πρώτος πανηγύρισε μια φορά με τον Ολυμπιακό και ο δεύτερος δύο φορές με την TΣΣΚΑ σαν head coach.

O Έτορε Μεσίνα είναι ο προπονητής με τους περισσότερους χαμένους τελικούς (5). Σε 4 περιπτώσεις κατέκτησε το τρόπαιο.