Βίρτους - Ρεάλ 79-96: Ο «μπόμπερ» Χεζόνια ψαλίδισε τις ελπίδες των Ιταλών (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Ο Μούσα σκοράρει στο καλάθι της Βίρτους
Με τον Μάριο Χεζόνια να παίρνει «φωτιά» έξω από τα 6.75 μέτρα (26π., 8/11τρ.) η Ρεάλ Μαδρίτης διέλυσε την Βίρτους μέσα στην Μπολόνια (79-96) μειώνοντας τις ελπίδες των Ιταλών για τα play-offs.

Ποιος είδε τον Χεζόνια και δεν τον... φοβήθηκε στην Μπολόνια. Ο Κροάτης φόργουορντ έκανε φύλλο και φτερό την άμυνα της Βίρτους και εκτός του ότι χάρισε στη Ρεάλ μια μεγάλη εκτός έδρας νίκη, ανάγκασε την ιταλική ομάδα να ψάξει στα εναπομείναντα παιχνίδια τις όποιες... λιγοστές ελπίδες για πρόκριση στα play-offs της φετινής Euroleague.

Ο «Super Mario» τελείωσε το ματς έχοντας 26 πόντους με 1/3 δίποντα, 8/11 τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 2 λάθη, ενώ άλλους 24 πόντους με 6/6 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 6 ριμπάουντ και 3 τελικές πάσες είχε ο εξαιρετικός Ζερσόν Γιαμπουσέλε. Κάπως έτσι η Ρεάλ πέρασε από την Μπολόνια έχοντας και τις «απαντήσεις» όταν οι γηπεδούχοι είχαν μειώσει στους οκτώ πόντους στην 3η περίοδο και προσπάθησαν να μπουν στην εξίσωση του ματς. Κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Το ματς

Η Ρεάλ μπήκε στο παρκέ της Μπολόνια με έναν και μόνο σκοπό. Να «καθαρίσει» το ματς από νωρίς! Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά το πεντάλεπτο είχε πάρει διαφορά 14 πόντων (6-20) έχοντας υποχρεώσει τους γηπεδούχους σε μόλις τρία καλάθια εντός παιδιάς. Έχοντας μαζέψει οι παίκτες του Ματέο και 11 ριμπάουντ (16-5) περισσότερα λόγω των 5/18 εντός παιδιάς της Βίρτους διατήρησε την διψήφια διαφορά (12-26) έως και το τέλος της πρώτης περιόδου. Έκτοτε ωστόσο ο Μπελινέλι θέλησε να βάλει «φωτιά» στο ματς έχοντας πάρει την κατάσταση ολοκληρωτικά στα χέρια του!

Με συνεχόμενα τρίποντα, είτε άμεσα (3/4) είτε έμμεσα (6/6 βολές) ο γερόλυκος Ιταλός γκαρντ πέτυχε 15 πόντους στην δεύτερη περίοδο και βοήθησε την ομάδα του να κρατάει «μονοψήφια» διαφορά (29-38) στο ματς. Όμως η έλλειψη περισσοτέρων λύσεων σε συνδυασμό με τον πλουραλισμό της Ρεάλ με πρώτο και καλύτερο τον Γιαμπουσέλε (13π.) η Ρεάλ έκλεισε το πρώτο μισό του αγώνα στο +17 (33-50). Και αυτό χάρη στο απίθανο buzzer beater του Γάλλου με τη λήξη του ημιχρόνου πετώντας τη μπάλα από τη μία άκρη του γηπέδου στην άλλη!

Η Βίρτους στη συνέχεια προσπάθησε να ισορροπήσει το ματς θέλοντας να αποτρέψει τη Ρεάλ να ανοίξει την «ψαλίδα» της διαφοράς και με ένα 10-4 στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου μείωσε σε 43-54. Το επιμέρους έγινε 18-9 για το 51-59 και αυτό χάρη στον Τόκο Σενγκέλια ο οποίος συμπλήρωνε ιδανικά τον Μπελινέλι στο come back της Βίρτους. Παρόλα οι γηπεδούχοι δεν μπόρεσαν να μειώσουν περισσότερο έως το τέλος του δεκαλέπτου, το οποίο κρατούσε τους Μαδριλένους στο +10 (58-68) έχοντας 17/28 δίποντα και μόλις 4 λάθη μέχρι εκείνο το σημείο. Αντίθετα η Βίρτους είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στα περιφερειακά σουτ (9/19 τρίποντα) καθώς είχε μόλις 28% στα δίποντα με 8/28!

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων η Ρεάλ δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Ούτε ένιωσε ξανά την «ανάσα» των γηπεδούχων. Αντίθετα. Η διαφορά ολοένα και έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις, φτάνοντας και στους +22 πόντους στην τελευταία περίοδο. Ο Μάριο Χεζόνια δεν σταμάτησε να «βομβαρδίζει» το αντίπαλο καλάθι και ήταν εκείνος που «έριξε» τους... τίτλους τέλους του αγώνα στέλνοντας τον δείκτη το σκορ σε επίπεδα απόλυτης ασφάλειας.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Μπορεί να είχε 11 χαμένες βολές, αλλά με τόσο υψηλά ποσοστά στα εντός παιδιάς και δη στα τρίποντα (15/30) δύσκολα θα μπορούσε να χάσει η Ρεάλ από τη Βίρτους. Και φυσικά είχε περισσότερες και ποιο ποιοτικές λύσεις από τους γηπεδούχους.

MVP: Ο Μάριο Χεζόνια έκλεψε την παράσταση με τα 8/11 τρίποντα, αλλά και ο Γιαμπουσέλε έκανε σπουδαία δουλειά με 6/6 δίποντα και 4/7 τρίποντα.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Ντεκ συμπλήρωσε ιδανικά τους δύο... πολυτιμότερους παίκτες της Ρεάλ.

«ΑΔΥΝΑΜΟΣ» ΚΡΙΚΟΣ: Γουίμς και Λούντμπεργκ εκτός κλίματος αγώνα.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ: Ρεάλ Μαδρίτης – Βίρτους Μπολόνια 92-95.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το φοβερό buzzer beater τρίποντο του Ζερσόν Γιαμπουσέλε από τη μία άκρη του παρκέ στην άλλη με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου!

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα 40 ριμπάουντ της Ρεάλ, όπως επίσης τα λίγα λάθη (10) και τα 15/30 τρίποντα.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Όταν υπάρχει τέτοιο δίδυμο στα φόργουορντ με 50 από τους 96 πόντους και 12/18 τρίποντα, τότε τι να τους κάνεις τους γκαρντ. Χεζόνια και Γιαμπουσέλε έκανε ό,τι ήθελαν στην Μπολόνια. Η Βίρτους δεν είχε καμία «απάντηση» προκειμένου να τους αναχαιτίσει.

Τα δεκάλεπτα: 12-26, 33-50, 58-68, 79-96.