Ολυμπιακός: Οι 40 πόντοι του Γουόκαπ και η μία ντρίπλα του Βεζένκοβ!

Δημήτρης Οικονόμου
Ολυμπιακός: Οι 40 πόντοι του Γουόκαπ και η μία ντρίπλα του Βεζένκοβ!
Ο Ολυμπιακός είδε τους Γουόκαπ και Βεζένκοβ να κάνουν εξαιρετικό παιχνίδι απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου και το Gazzetta αναλύει μέσω του InStat τα όσα πέτυχαν οι δυο τους στο παρκέ.

Άλλη μία αγωνιστική της EuroLeague ξεκίνησε με μπασκετική παράσταση για τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν τις έξι διαδοχικές νίκες στην EuroLeague επικρατώντας με 93-60 της Άλμπα στο Βερολίνο, πάλι χωρίς τον καλύτερό τους δημιουργό, Κώστα Σλούκα αλλά και τον Άλεκ Πίτερς.

Η απουσία του Σλούκα βέβαια δε φαίνεται να στοιχίζει στη δημιουργία των Πειραιωτών. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα μοίρασε 25 ασίστ στη γερμανική πρωτεύουσα, με τον Τόμας Γουόκαπ να κάνει άλλη μία εμφάνιση... κομπιούτερ.

Ο Αμερικανός πέραν των καθηκόντων στην άμυνα, αποτελεί και τον βασικό πόλο δημιουργίας της αρχικής πεντάδας. Κόντρα στην Άλμπα προσέφερε 15 πόντους με το σκοράρισμα και άλλους 25 από τις 10 ασίστ του. Από τα χέρια του δηλαδή προήλθαν οι 40 από τους 93 πόντους του Ολυμπιακού!

Η συνεργασία Γουόκαπ με Βεζένκοβ

Η συζήτηση για τον MVP Βεζένκοβ με τέτοιες εμφανίσεις σιγά σιγά θα φτάσει προς το τέλος της. Ο Σάσα ολοκλήρωσε με ένα ακόμα double-double, σκοράροντας 28 πόντους μαζί με 13 ριμπάουντ, έχοντας ως αναπληρωματικό του για άλλη μια φορά τον συγκινητικό Κώστα Παπανικολάου, στα 8 λεπτά που κάθισε στον πάγκο.

Ο Σάσα πέραν της σύνδεσής του με το καλάθι αποτελεί δεδομένα και τον καλύτερο off-ball παίκτη της EuroLeague. Κάτι που διευκολύνει παίκτες με την ικανότητα του Γουόκαπ στη δημιουργία να σημαδεύουν τις κινήσεις του στον χώρο.

Ο Αμερικανός πέρασε 5 από τις 10 ασίστ του στον Βεζένκοβ. Οι δύο από αυτές κατέληξαν σε τρίποντο και οι άλλες τρεις σε ένα εύκολο λέι-απ. Ήτοι 12 από τους 28 πόντους του Σάσα προήλθαν από τις εμπνεύσεις του Γουόκαπ, αφού η άμυνα της Άλμπα δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να παρακολουθήσει τις κινήσεις των δύο, ειδικότερα με το δυναμικό hedge out που κατέληγε σε παγίδα μετά το pick n' roll. Ό,τι ακριβώς χρειάζεται δηλαδή για έναν καλό δημιουργό, ώστε να πασάρει σε έναν παίκτη σαν τον Βούλγαρο. Άλλωστε ο φόργουορντ του Ολυμπιακού έκανε και πάλι ζημιά με ελάχιστη ντρίπλα, όπως συνηθίζει, τελειώνοντας φάσεις με άμεση εκτέλεση.

Ο Βεζένκοβ σκόραρε 28 πόντους με μία ντρίπλα

Ο Βεζένκοβ στο δικό του... συνηθισμένο σόου σκόραρε 28 πόντους (6/7 δίποντα, 4/6 τρίποντα), εκ των οποίων οι 4 ήρθαν από βολές. Επομένως μένουν άλλοι 24 πόντοι εντός παιδιάς για τους οποίους χρειάστηκε μόλις μία ντρίπλα, ώστε να βρει απλώς χώρο για να φτιάξει ένα δικό του σουτ στο τρίποντο.

shot chart
Το shot chart του Βεζένκοβ με την Άλμπα Βερολίνου

Οι υπόλοιποι 21 πόντοι ήρθαν χωρίς να βάλει την μπάλα στο παρκέ. Η αποθέωση του μπάσκετ Μπαρτζώκα που θέλει τους παίκτες του διαρκώς σε κίνηση, σε αυτήν την pace and space επίθεση του Ολυμπιακού.

Οι τρόποι σκοραρίσματος του Βεζένκοβ

  • Pick n' Roll (roller) - 6 πόντοι/4 κατοχές
  • Catch n' shoot - 6 πόντοι/3 κατοχές
  • Κοψίματα - 5 πόντοι/2 κατοχές
  • Transition - 5 πόντοι/2 κατοχές
  • Ποστ - 1 πόντο/1 κατοχή
  • Επιθετικό ριμπάουντ - 2 πόντοι/1 κατοχή
  • Catch n' drive - 3 πόντοι/1 κατοχή

Είναι τρομερό αυτό που έχει πετύχει ο Ολυμπιακός χωρίς τον Σλούκα, τον δικό του «εγκέφαλο» στο παρκέ. Όμως στο πλαίσιο της άψογης λειτουργίας της ομάδας οι λύσεις θα βρεθούν. Και με τόσους παίκτες σε αυτήν την αγωνιστική κατάσταση, οι «ερυθρόλευκοι» τρομάζουν την EuroLeague, σκεπτόμενοι πλέον ολοένα και περισσότερο το πλεονέκτημα της έδρας για τα playoffs.

@Photo credits: eurokinissi