Βίρτους-Βαλένθια 89-59: Καταιγιστική η Μπολόνια διέλυσε τους Ισπανούς

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βίρτους-Βαλένθια 89-59: Καταιγιστική η Μπολόνια διέλυσε τους Ισπανούς
Μόνο ντέρμπι δεν έγινε στην Μπολόνια καθώς η Βίρτους ήταν εξαιρετική και «κατάπιε» τη Βαλένθια καθώς επιβλήθηκε με 89-59.

Οι παίκτες της Βίρτους είχαν… χέρι αλφάδι από μακρινή απόσταση (14/28) εν αντιθέσει με τη Βαλένθια η οποία με 6/36 προσπάθειες «έσπασε τα καλάθια». Βέβαια η ευστοχία ήρθε μέσα από την εξαιρετική κυκλοφορία που χαρακτήρισε την ομάδα του Σερτζιο Σκαριόλο η οποία αρχικά βασίστηκε στην καλή άμυνά της και αφού ξέφυγε με διαφορά 16 πόντων από την πρώτη περίοδο, στη συνέχεια διαχειρίστηκε με μαεστρία το παιχνίδι. Η Βαλένθια αγωνίστηκε δίχως τον τραυματία Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς και παρουσιάστηκε αγνώριστη σε σύγκριση με την ομάδα των τριών προηγούμενων αγωνιστικών η οποία είχε νικήσει τους Μονακό, Ολυμπιακό, Άλμπα Βερολίνου.

Ο αγώνας

Η Βίρτους ήταν απόλυτη κυρίαρχος στο συντριπτικό διάστημα του πρώτου ημιχρόνου ενώ η Βαλένθια σε καμία περίπτωση δεν θύμισε την ομάδα των τριών διαδοχικών νικών. Δεν της βγήκε τίποτε στην άμυνα καθώς οι Ιταλοί ανταποκρίθηκαν τόσο στη διάσπαση της ζώνης (11-4, 3:30) όσο και του μαν του μαν, φτάνοντας στο +16 (24-8) στο τέλος της περιόδου.

Η Βαλένθια επένδυσε ανεπιτυχώς στο μακρινό σουτ (3/15), παρέμεινε ευάλωτη στην άμυνα, ενώ η Βίρτους με τον Τεόντοσιτς σε δημιουργικό ρόλο και τους Γκορντινιέ, Μίκι, Λούντμπεργκ σε αντίστοιχο εκτελεστικό οδήγησε τη διαφορά στο +24 (35-11) στα μισά της δεύτερης περιόδου. Εκεί η ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο χαλάρωσε, υπέπεσε σε αρκετά λάθη και η Βαλένθια μάζεψε κάπως τη διαφορά (42-25ημ.).

Αντί αντίδρασης και προσπάθειας επιστροφής στο παιχνίδι, η Βαλένθια έγινε «θύμα» των εκτελεστών της Βίρτους καθώς τα διαδοχικά τρίποντα των Ιταλών επανέφεραν τη διαφορά στο +24 (53-29, 24:30). Οι γηπεδούχοι ευστόχησαν συνολικά σε έξι προσπάθειες τριών πόντων σ’ αυτή την περίοδο και στο τέλος αυτής ουσιαστικά όλα είχαν τελειώσει 66-42 (30’).

Το μόνο που απέμενε να ξεκαθαρίσει στην τελευταία περίοδο ήταν η τελική διαφορά και η Βαλένθια δεν έκανε πολλά για να τη μειώσει, ίσα-ίσα που η Βίρτους έκανε περισσότερα για να την αυξήσει με την ευστοχία της στο τρίποντο (82-52, 36:30).

Τα δεκάλεπτα: 24-8, 42-25, 66-42, 89-59

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στα πρώτα 15 λεπτά όταν η Βίρτους ξέφυγε με διαφορά 24 πόντων και στη συνέχεια τη διατήρησε μέσα από την ευστοχία της στο μακρινό σουτ.

Ο MVP: Στο τέλος της 3ης περιόδου ο Τζόρνταν Μίκι είχε 16 πόντους με 6/9 σουτ και ήταν ο πιο σταθερός παίκτης των νικητών.

Ο «ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ»: Ο Σέμι Οτζελέγε ήταν παράγοντας του παιχνιδιού με την αποτελεσματικότητά του στο μακρινό σουτ.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Γενικώς η Βαλένθια δεν μπήκε ποτέ στο παιχνίδι κι όταν έκανε σχετική απόπειρα, η Βίρτους την εκτέλεσε από μακρινή απόσταση. Ο Κρις Τζόουνς από τους 28 πόντους κατά μέσο όρο στους τελευταίους τρεις αγώνες περιορίστηκε στους 10.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Μάλλον η εξέλιξη του αγώνα καθώς η λογική έκανε λόγο για ισορροπημένο ζευγάρι πριν το τζάμπολ αλλά εξελίχθηκε σε παράσταση για έναν λόγο. Από τους 86.3 πόντους που είχε κατά μέσο όρο η Βαλένθια στα προηγούμενα τρία παιχνίδια «έπεσε» στους 59!

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η στατιστική δεν λέει πάντα την αλήθεια. Η Βαλένθια είχε τα μισά λάθη και εννιά επιπλέον επιθετικά ριμπάουντ στο τέλος της 3ης περιόδου αλλά ήταν στο -24 (!) γιατί ως εκείνο το σημείο είχε 4/28 τρίποντα και η Βίρτους 11/24.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Τα σχόλια μάλλον είναι περιττά γιατί η Βίρτους είχε κυριαρχικό ρόλο μετά τα πρώτα 3-4 αγωνιστικά λεπτά και η Βαλένθια δεν μπήκε ποτέ στο παιχνίδι έχοντας τραγικά ποσοστά ευστοχίας, εν αντιθέσει με την αποτελεσματική ιταλική ομάδα.

k

k

@Photo credits: twitter/ virtus segafredo bologna