EuroLeague: Οι ομάδες μαζεύουν elite αμυντικούς (vids)

EuroLeague: Οι ομάδες μαζεύουν elite αμυντικούς (vids)
Οι ομάδες της EuroLeague επιλέγουν τον αμυντικό τους. Τον παίκτη που θα βουτήξει για μπάλα. Ξανά. Και ξανά. Το Gazzetta, με τη βοήθεια του Instat, παρουσιάζει μερικούς από τους αμυντικούς που θα μας απασχολήσουν τη φετινή σεζόν.

«Χαμάληδες». Παίκτες που θα κάνουν τα πάντα. Μία βουτιά. Ακόμα μία. Και άμυνα. Μέχρις εσχάτων. Η EuroLeague εξοπλίζεται με τέτοιους παίκτες. Απαραίτητους σε ένα ρόστερ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πολυτέλεια για κάθε ομάδα.

Η φετινή έκδοση της EuroLeague έχει επενδύσει στους παίκτες που δεν νοιάζονται πόσους πόντους θα βάλουν. Και θέλουν να νικούν. Και θα κάνουν τα πάντα γι' αυτό.

Ήδη ο Ολυμπιακός έχει από την περσινή σεζόν την περίπτωση του Τόμας Γουόκαπ. Ενός πόιντ γκαρντ που διαλύει κάθε αντίπαλο.

Στην ίδια θέση ενισχύθηκε και ο Παναθηναϊκός, με τον Πάρις Λι να παραδίδει τα διαπιστευτήριά του στη EuroLeague την περασμένη σεζόν με τη φανέλα της Μονακό.

Εξαιρετικός στα αμυντικά του καθήκοντα είναι και ο Γουάιλερ – Μπαμπ. Και με τη φανέλα της Γερμανίας στο πρόσφατο EuroBasket, έδειξε τις αμυντικές αρετές του, το ίδιο κάνει και με την Μπάγερν Μονάχου.

Υπάρχει και η περίπτωση του Τζον Μπράουν. Πέρσι στην Ούνικς ήταν ο παίκτης που «κολλούσε» ένα ολόκληρο οικοδόμημα. Το καλοκαίρι αρκετές ομάδες επιχείρησαν να τον αποκτήσουν, με τη Μονακό να είναι η τυχερή. Έτσι και αλλιώς, κάποιος πρέπει να είναι θιασώτης στο «μεγαθήριο» που χτίστηκε στο Πριγκιπάτο.

Πάρις Λι (Παναθηναϊκός)

O νέος γκαρντ του Παναθηναϊκού έχει κληθεί να πάρει περισσότερο χρόνο απ' ότι περίμενε, με δεδομένη την απουσία του Νέιτ Γουόλτερς. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα στην επίθεση, αλλά κυρίως στην άμυνα.

Στα τέσσερα ματς του Παναθηναϊκού, με ρεκόρ 1-3, ο Αμερικανός γκαρντ αμύνεται στο τρίποντο με 44% (4/9), ενώ στα δίποντα μετράει 36% (4/11) έχοντας να ξεπεράσει και το μειονέκτημα του ύψους του.

Πάντως, σε αυτή την τετράδα έχει 1.8 κλεψίματα σε μέσο όρο, με κορυφαίο ματς αυτό απέναντι στον Άρη με 3 κλεψίματα.

Τα σουτ των αντιπάλων του Πάρις Λι μέχρι στιγμής.
Τα σουτ των αντιπάλων του Πάρις Λι μέχρι στιγμής.

Τζον Μπράουν (Μονακό)

Οι αναμετρήσεις του Αμερικανού φόργουορντ είναι πέντε. Τέσσερις στο γαλλικό πρωτάθλημα και μία στη EuroLeague. Αήττητο ρεκόρ για τη Μονακό. Και τον ίδιο να κάνει... πράματα και θάματα.

Θέλετε να τα μάθετε; Από το τρίποντο οι αντίπαλοί του σουτάρουν με 2/9, ενώ μπαίνοντας μέσα στη γραμμή των 6.75 το ποσοστό πέφτει στο απίθανο 7%, αφού σε 13 προσπάθειες έχουν ευστοχήσει μόνο σε μία και αυτή εξ' επαφής με το καλάθι! Σε αυτή την πεντάδα έχει κάνει 9 κλεψίματα, δηλαδή 1.8 ανά αγώνα.

Την περσινή σεζόν κατάφερε να κάνει ρεκόρ κλεψιμάτων και ας αγωνίστηκε σε 25 ματς. Σταμάτησε στα 69, 16 παραπάνω από τον Σκότι Γουίλμπεκιν που βρέθηκε στη 2η θέση με 10 παραπάνω ματς.

Οι προσπάθειες των αντιπάλων του Τζον Μπράουν.
Οι προσπάθειες των αντιπάλων του Τζον Μπράουν.

Νικ Γουάιλερ-Μπαμπ (Μπάγερν Μονάχου)

Στο EuroBasket 2022 εξελίχθηκε. Έγινε ένας εξαιρετικός αμυντικός, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία της Γερμανίας μέχρι το χάλκινο μετάλλιο. Και όλοι περιμένουν τούτη τη σεζόν να κάνει και άλλο ένα βήμα μπροστά.

Αυτή τη φορά με την Μπάγερν Μονάχου στη EuroLeague. Ο Γερμανός παίκτης μαρκάρει με 30% (3/10) στην περιφέρεια και με 46% (7/15) στα δίποντα μέχρι στιγμής στα ματς της νέας σεζόν. Επίσης, καταγράφει 1 κλέψιμο ανά παιχνίδια, στα τέσσερα φετινά ματς της Μπάγερν (3-1).

Τα σουτ των αντιπάλων του Γουάιλερ-Μπαμπ.
Τα σουτ των αντιπάλων του Γουάιλερ-Μπαμπ.

Τόμας Γουόκαπ (Ολυμπιακός)

O Ολυμπιακός έχει δώσει μέχρι στιγμής τρία επίσημα ματς, δύο για το Super Cup, ένα για τη EuroLeague και ένα για την Basket League. Το ρεκόρ είναι 4-0.

Και ο Αμερικανός γκαρντ δίνει ρεσιτάλ, στα 23:35 που μένει στον αγωνιστικό χώρο, με τον χρόνο του να μειώνεται στο ματς με τον Απόλλωνα Πάτρας, αφού το αποτέλεσμα είχε κριθεί από νωρίς. Στην περιφέρεια έχει μαρκάρει 13 σουτ, με τέσσερα απ' αυτά να είναι εύστοχα (4/13, 30%).

Όσο οι αντίπαλοί του πλησιάζουν στη ρακέτα, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα: 4/16, δηλαδή 25%!

Σε αυτά τα ματς ο γκαρντ του Ολυμπιακού έχει 1.8 κλεψίματα, τα περισσότερα κόντρα στην Μπαρτσελόνα (4).

Πως σουτάρουν οι αντίπαλοι του Τόμας Γουόκαπ.

Ντάισον Πιερ (Φενέρμπαχτσε)

O Αμερικανός γκαρντ της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη λογίζεται ανάμεσα στους επικρατέστερους παίκτες για να κατακτήσει στο φινάλε τον τίτλο του κορυφαίου αμυντικού της σεζόν. Θεωρείται από τους συναδελφους του ένας από τους πιο δυνατούς αμυντικούς στη EuroLeague.

Στα τρία φετινά επίσημα ματς (δεν υπολογίζουμε το χθεσινό κόντρα στην Μπουγιουκτσεκμετσέ) ο Ντάισον Πιερ δέχεται 5/9 τρίποντα (55%), ενώ μέσα από τη γραμμή του τριπόντου οι αντίπαλοί του σουτάρουν με 3/8 (37%).

Ο Πιερ είναι σταθερός με ένα κλέψιμο ανά ματς.

Οι προσπάθειες απέναντι στην άμυνα του Ντάισον Πιερ.
Οι προσπάθειες απέναντι στην άμυνα του Ντάισον Πιερ.

Ντάντε Έξουμ (Παρτίζαν)

Ο Έξουμ θα μπορούσε να έχει μία σταθερή καριέρα στο ΝΒΑ. Οι τραυματισμοί δεν του το επέτρεψαν. Στη EuroLeague, ωστόσο, ο Αυστραλός της Παρτίζαν μπορεί να δώσει πάρα πολλά στον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στην άμυνα.

Η Παρτίζαν έχει δώσει τρία ματς (2-1 το ρεκόρ) με τον Έξουμ να αμύνεται με 4/14 τρίποντα (28%), όπου στη θέση ανάμεσα στην κορυφή και την αριστερή γωνία ο Αυστραλός έχει ένα πελώριο 0/6 κόντρα στους αντιπάλους του! Μέσα στο τρίποντο το ποσοστό διαμορφώνεται σε 50% (5/10).

Οι προσπάθειες κόντρα στην άμυνα του Ντάντε Έξουμ.

@Photo credits: Χρήστος Ζωίδης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.