Φενέρ: Η απογοήτευση της χρονιάς στη Euroleague

Φενέρ: Η απογοήτευση της χρονιάς στη Euroleague

Νίκος Καρφής
Φενέρ: Η απογοήτευση της χρονιάς στη Euroleague
Η Φενέρ απέτυχε παταγωδώς φέτος, αφού δεν κατάφερε να προκριθεί στα playoffs, με τις τρεις ρωσικές ομάδες εκτός. Το Gazzetta ανοίγει το... μαύρο κουτί της ομάδας του Τζόρτζεβιτς.

Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς ξεκίνησε με όνειρα της σεζόν, ψάχνοντας μια θέση στα playoffs της Euroleague. Μάλιστα το έργο της έγινε πιο εύκολο, με την αποβολή των τριών ρωσικών ομάδων από τη Euroleague (ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ και Ούνικς) λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά η Φενέρ απογοήτευσε τον κόσμο της και έμεινε εκτός playoffs, βλέποντας ομάδες που ξεκίνησαν τη σεζόν έχοντας λιγότερες πιθανότητες για είσοδο στα playoffs από αυτή να μπαίνουν (όπως η Μονακό, η Μακάμπι και η Μπάγερν). Το Gazzetta ανοίγει το... μαύρο κουτί της ομάδας από την Τουρκία.

Xαμηλά σε βασικές στατιστικές κατηγορίες

Αν δει κάποιος τη θέση της Φενέρ σε στατιστικές κατηγορίες πολύ σημαντικές, θα καταλάβει για ποιο λόγο οι Τούρκοι απέτυχαν παταγωδώς τη φετινή σεζόν. Στα ριμπάουντ βρίσκεται στην 15η θέση με 32 ανά παιχνίδι, αντιμετωπίζοντας θέματα στο να καθαρίσει την εναέρια κυκλοφορία και να ξεκινήσει μια νέα επίθεση. Οι Τούρκοι είναι και δεύτερη χειρότερη ομάδα στα τρίποντα, αφου σουτάρουν με 33.2%. Αρκετά χαμηλά και στα κλεψίματα και την 14η θέση, αφού έχει 2 ανά παιχνίδι και σίγουρα δεν έχει θέλξει με την ενέργεια που βγάζει στην άμυνα. Η Φενέρ είναι πέμπτη χειρότερη ομάδα και στα λάθη, αφού υποπίπτει σε 13.1 ανά παιχνίδι. Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά στην περίπτωση της Φενέρ τη λένε και με το παραπάνω.

Κακή συγκομιδή νικών στα εκτός έδρας

Η Φενέρ μεταμορφώνεται όταν παίζει στην έδρα της, είναι άλλη ομάδα. Όταν αναγκάστηκε να παίξει εκτός έδρας στη Euroleague, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά. Από τις 16 ήττες που έχει η Φενέρ μέσα στη σεζόν, οι 12 έχουν έρθει μακριά από την Τουρκία. Το σύνολο του Τζόρτζεβιτς ηττήθηκε από Παναθηναϊκό, Άλμπα, Ρεάλ, Ολυμπιακό, Μπάγερν, Ζαλγκίρις, Βιλερμπάν, Μονακό, Ερυθρός Αστέρας, Εφές, Μπασκόνια και Μπαρτσελόνα. Σίγουρα μια ομάδα που έχει βλέψεις για playoffs θα πρέπει να εχει μια ισορροπία εντός και εκτός έδρας και να δείχνει τη δύναμη της και μακριά από τους φιλάθλους. Και η Φενέρ δεν το κατάφερε αυτό μέσα στη σεζόν, αδυνατώντας να πάρει τις απαραίτητες νίκες που θα την έβαζαν στα playoffs.

Η κομβική απουσία Ντε Κολό - Βέσελι και ο Χένρι

λ

Κακά τα ψέματα, οι Νάντο Ντε Κολό και Γιαν Βέσελι είναι οι ηγέτες της Φενέρ, όμως φέτος οι Τούρκοι τους έχασαν σε ένα πολύ σημαντικό σημείο μέσα στη σεζόν. Ο Γάλλος γκαρντ έπαιξε για τελευταία φορά την 19η αγωνιστική κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα και επέστρεψε την 27η κόντρα στη Μονακό. Στο διάστημα αυτό οι Τούρκοι υποχώρησαν σημαντικά στη βαθμολογία και έχασαν την ευκαιρία να μπουν στα playoffs, αφού ο Νάντο τα κάνει όλα στη Φενέρ. Παρόμοια ήταν τα πράγματα και με τον... πύργο της Τσεχίας. Ο Βέσελι έπαιξε σε 21 ματς. Έχασε σημαντικά παιχνίδια από την 18η μέχρι και την 20η αγωνιστική, αλλά και από την 22η μέχρι την 25η και από την 27η μέχρι την 30η. Με άλλα λόγια δεν αγωνίστηκε στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν, εκεί όπου η Φενέρ θα μπορούσε να κλειδώσει την παρουσία της στην 8άδα.

Από την άλλη οι Τούρκοι θα περίμεναν πολλά περισσότερα από τον Πιέρια Χένρι που πέρυσι έκανε εντυπωσιακή σεζόν με τη Μπασκόνια. Ο γκαρντ της Φενέρ έπαιξε σε 26 ματς με τη φανέλα των Τούρκων και μέτρησε 7.7 πόντους, 4 ασίστ και 3.5 ριμπάουντ, όμως η κλάση του και η ποιότητα του δεν ανταποκρίνεται σε αυτούς τους αριθμούς. Το ίδιο ισχύει και για τον Πολονάρα που κινήθηκε στα ρηχά και μετρά 7.3 πόντους και 4.4 ριμπάουντ ανά ματς.

Η χαμένη ευκαιρία για μεγάλο σερί νικών τον Φλεβάρη

Ο Φλεβάρης ήταν κομβικός για τη Φενέρ, η οποία είχε μεγάλη ευκαιρία να κάνει βήμα για τα playoffs. Η ομάδα του Τζόρτζεβιτς πέτυχε 5 σερί νίκες από τις 11 Γενάρη μέχρι τις 8 Φλεβάρη κόντρα σε Ολυμπιακό, Ζαλγκίρις, Βιλερμπάν, Αρμάνι και Ρεάλ, δείχνοντας εξαιρετικό πρόσωπο. Όμως στη συνέχεια... έχυσε την καρδάρα με το γάλα, αφού έκανε 6 σερί ήττες. Μάλιστα οι πέντε ήταν εκτός έδρας με Εφές, Μονακό, Ερυθρό Αστέρα, Μπασκόνια και Μπαρτσελόνα, ενώ η Άλμπα έκανε διπλό στην Πόλη. Κάπως έτσι η Φενέρ είπε... αντίο στις ελπίδες που είχε να προκριθεί στα playoffs.