Δεν είναι μόνο η Βίρτους και η Παρτίζαν που θέλουν EuroLeague

Δεν είναι μόνο η Βίρτους και η Παρτίζαν που θέλουν EuroLeague
Η Βίρτους έχει χτίσει superteam, η επιστροφή στην EuroLeague είναι αυτοσκοπός για την Παρτίζαν ωστόσο δεν παίζουν μόνες μπάλα στο EuroCup και το Gazzetta καταγράφει τις ομάδες που θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους την… άνοδο.

Το EuroCup, ο δεύτερος τη τάξει θεσμός της EuroLeague Basketball συνδέεται άμεσα με την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, στέλνοντας τον νικητή και -υπό προϋποθέσεις τον φιναλίστ στο top επίπεδο, εκτοξεύοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ ομάδων που θέλουν να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής. Πιο φρέσκο παράδειγμα, η Βίρτους. Μετά από το περσινό κάζο, η πρωταθλήτρια Ιταλίας απέκτησε τους Ντάνιελ Χάκετ και Τόκο Σενγκέλια ώστε η EuroLeague να επιστρέψει στην Basket City. Την ίδια στιγμή, η Παρτίζαν ουδέποτε έκρυψε πως σημαδεύει το comeback έπειτα από οκτώ χρόνια, εντούτοις το φετινό EuroCup δεν αποτελεί κούρσα για δυο.

Το καλύτερο ρεκόρ ανήκει στην Μπανταλόνα

Η Μπανταλόνα παρουσιάζει τρομερή συνέπεια μέσα στη σεζόν, μετρώντας 11 νίκες σε 14 αγώνες (78.6%) και «τρέχοντας» το καλύτερο ρεκόρ μεταξύ των 20 ομάδων που παρατάχθηκαν στην εκκίνηση του ανανεωμένου EuroCup. Οι Καταλανοί έχουν υποστεί όλες κι όλες τρεις ήττες στη regular season. Την πρώτη στον… πόντο από την Παρτίζαν στο Βελιγράδι (68-67) και τη δεύτερη στη Λιθουανία από τη Λιετκαμπέλις (87-77) στις 8 Δεκεμβρίου. Έκτοτε μεσολάβησαν 8 σερί νίκες, πριν ηττηθεί το βράδυ της Πέμπτης 9/3 στην Ανδόρα. Ο Άντε Τόμιτς διανύει τη δεύτερη χρονιά του στην Μπανταλόνα κουβαλώντας την ομάδα του Κάρλες Ντουράν με 10.2 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 3.8 ασίστ, έχοντας στο πλευρό του τον άλλοτε συνοδοιπόρο του στην Μπαρτσελόνα, Πάου Ρίμπας (11.4π.). Η πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1994 θέλει να επιστρέψει στην EuroLeague για πρώτη φορά μετά από τη σεζόν 2008-09, όταν αποκλείστηκε στην α’ φάση με ρεκόρ 4-6 στο Group C.

Η Βαλένθια έχει το know-how

Αν υπάρχει μια ομάδα που ενδεχομένως γνωρίζει τη διοργάνωση καλύτερα από κάθε άλλη μεταξύ αυτών που συμμετέχουν φέτος στο EuroCup, αυτή είναι η Βαλένθια. Οι «πορτοκαλί» έχουν πανηγυρίσει τον τίτλο τέσσερις φορές, μεταξύ αυτών στην παρθενική σεζόν της διοργάνωσης, το 2002-03 απέναντι στην Κρκα. Το επανέλαβαν το 2010 κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου, το 2014 με αντίπαλο την Ούνικς Καζάν και εσχάτως το 2019 με την Άλμπα. Ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της Βαλένθια, μετρώντας φέτος 7.2 πόντους, 5.8 ριμπάουντ και 3.1 ασίστ. Σε κάθε περίπτωση, οι Ίβηρες στηρίζονται επιθετικά στους Κλέμεν Πρέπελιτς (13.8π.), Μάικ Τόμπεϊ (10.4π., 7.1ριμπ.) και Χασιέλ Ριβέρο (11.4π., 4.9ριμπ.), έχοντας στην άκρη του πάγκου τον Τζουάν Πενιαρόγια, ο οποίος κουβαλά στο βιογραφικό του τα back-to-back BCL και το Intercontinental Cup με την Μπούργος. Η Βαλένθια έχει ρεκόρ 10-4 και σημαδεύει στην άμεση επιστροφή στην EuroLeague.

Η πίεση στους ώμους της Παρτίζαν

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς επέστρεψε το περασμένο καλοκαίρι στην Παρτίζαν ως ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία της EuroLeague, αναλαμβάνοντας το φιλόδοξο project των «ασπρόμαυρων» που θέλουν να επιστρέψουν στο top επίπεδο έχοντας έξι παίκτες στο ρόστερ τους μεταξύ 18-21 ετών. Ο Κέβιν Πάντερ, ο Ζακ ΛεΝτέι και ο Ματίας Λεσόρ που αποκτήθηκε μεσούσης της σεζόν για να γεμίσει τη ρακέτα, ηγούνται της Παρτίζαν, μιας ομάδας που ξεχειλίζει από ταλέντο και νέα πρόσωπα που έχουν ενεργό ρόλο στο rotation του Ζοτς. Οι Σέρβοι μετρούν 9 νίκες σε 14 ματς ωστόσο οι τρεις εκτός έδρας ήττες στα τελευταία τέσσερα ματς της regular season από την Τουρκ Τέλεκομ, την Μπανταλόνα και τη Λιετκαμπέλις υπενθυμίζουν στους «ασπρόμαυρους» του Βελιγραδίου ότι ο μεγαλεπήβολος στόχος της επιστροφής στην EuroLeague που τέθηκε εξ αρχής, μόνο εύκολος δεν είναι. Αυτή, ακριβώς είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση στην τεράστια καριέρα του Ομπράντοβιτς.

Σταθερά και αθόρυβα η Γκραν Κανάρια

Φέτος η Γκραν Κανάρια θέλει να επαναλάβει ό,τι πέτυχε τη σεζόν 2018-19, όταν δηλαδή αγωνίστηκε για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία της στην EuroLeague. Οι νησιώτες άρχισαν τη σεζόν δίχως να κάνουν θόρυβο ωστόσο μοιράζονται την κορυφή του β’ ομίλου του EuroCup μαζί με τη Βαλένθια με απολογισμό 9 νίκες – 4 ήττες. Ο Ντίλαν Ένις ηγείται επιθετικά της Γκραν Κανάρια, σημειώνοντας 14.8 πόντους, 3.4 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ ενώ έπεται σε απόδοση ο άλλοτε γκαρντ του Παναθηναϊκού, Έι Τζέι Σλότερ με 11.8 πόντους, 3.6 ασίστ και 2.4 ριμπάουντ. Ένα «δεμένο» σύνολο, με συγκεκριμένους ρόλους και χημεία στο παιχνίδι που θέλει να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται και να διεκδικήσει τις πιθανότητές του.

Η super team της Βίρτους

Η απόκτηση του Τόκο Σενγκέλια ως το τέλος της σεζόν ήταν η τελευταία σημείωση σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της Βίρτους Μπολόνια που κάνει all in για τη συμμετοχή στην επόμενη EuroLeague. Η περσινή πρωταθλήτρια Ιταλίας έντυσε αρχικώς στα ασπρόμαυρα τον Ντάνιελ Χάκετ με πολυετές συμβόλαιο κι εν συνεχεία απέσπασε την υπογραφή του Γεωργιανού πρώην φόργουορντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πλαισιώνοντας τους Μίλος Τεόντοσιτς και Μάρκο Μπελινέλι σε ένα άκρως ανταγωνιστικό ρόστερ που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα εκείνα των ομάδων της EuroLeague. Έπειτα από τις δυο προηγούμενες αποτυχημένες χρονιές, η Βίρτους έχει αυτοσκοπό την επιστροφή στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. «Δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε λάθη στο EuroCup» εξήγησε μετά από τον οδυνηρό αποκλεισμό από το Coppa Italia ο αθλητικός διευθυντής του κλαμπ, Λούκα Μπαράλντι και η τοποθέτησή του δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες. Στο μεταξύ, η Βίρτους έχει ρεκόρ 8-6 στο EuroCup.

Μπουντούτσνοστ, η απειλή από την Αδριατική

Η Μπουντούτσνοστ συμμετέχει για 15η φορά στην ιστορία της στο EuroCup, αποτελώντας σταθερή δύναμη στη διοργάνωση. Πρόκειται για μια σκληροτράχηλη ομάδα, ειδικά στο γήπεδό της που έχει τη δυναμική να φτάσει τουλάχιστον ως τα προημιτελικά κι εν συνεχεία να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω. Ο Τζάστιν Κομπς (17π.) είναι εκείνος που ηγείται επιθετικά των Μαυροβούνιων που έχουν ρεκόρ 8-6, ο έμπειρος Βλάντιμιρ Μίτσοφ των 246 συμμετοχών στην EuroLeague δίνει 8.7 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ ενώ ο Τζέικομπ Ουάιλι άρχισε μεν τη σεζόν στην Μπουντούτσνοστ ωστόσο συνεχίζει πια στην Μπέτις. Οι Μαυροβούνιοι έπαιξαν για τελευταία φορά στην EuroLeague το 2018-19 έχοντας μόλις 6 νίκες σε 30 ματς ωστόσο… πρόλαβαν να αναδείξουν τον Γκόγκα Μπιτάτζε σε Rising Star της διοργάνωσης.