Το 72.7% του Γιασικεβίτσιους στα ματς με τον Λάσο και η κυριαρχία της Μπάρτσα

Γιάννης Σταυρουλάκης
Το 72.7% του Γιασικεβίτσιους στα ματς με τον Λάσο και η κυριαρχία της Μπάρτσα
Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κυριαρχεί στις αναμετρήσεις με τη Ρεάλ από τη στιγμή που έκατσε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, έχοντας ποσοστό επιτυχίας 72.7% απέναντι στον Πάμπλο Λάσο. Μαζί με δυο τίτλους στην Ισπανία.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μετράει πλέον οκτώ νίκες σε 11 αγώνες ως κόουτς της Μπαρτσελόνα στις αναμετρήσεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης ενώ η τελευταία σημείωση σε ό,τι αφορά την ιδιαίτερη παράδοση που έχει χτίσει ο Λιθουανός απέναντι στους Blancos και τον Πάμπλο Λάσο ήταν το 75-85 στο WiZink Center το βράδυ της Κυριακής 23/1. Μια αναμέτρηση που επιφύλαξε μπόλικη γκρίνια στο φινάλε, όταν ο Σάρας και ο κόουτς της Ρεάλ τα είπαν σε έντονο ύφος ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και η διαιτησία.

«Έχω την άποψή μου, θεωρώ πως η ομάδα μου αδικήθηκε σε κάποιες φάσεις στο τέλος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λάσο. «Δεν θέλω να μπλέκω με τους διαιτητές. Πάντα προσπαθώ να παλεύω για την ομάδα μου και τους παίκτες μου. Μερικές φορές μου σφυρίζουν τεχνική ποινή για αυτόν τον λόγο» ανέφερε επί του θέματος ο Λιθουανός ενώ έπεται η αποψινή (11/2, 21:45) αναμέτρηση στη Μαδρίτη ανάμεσα στην πρωτοπόρο Ρεάλ (20-4) και τη δεύτερη στην κατάταξη Μπάρτσα (19-5). Εκεί όπου το ενδιαφέρον μεταφέρεται και στους πάγκους των δυο ομάδων.

Από τη μια, ο Πάμπλο Λάσο. Για πολλούς ήταν ο loser. Ο προπονητής που δεν ήξερε να «διαβάζει» το παιχνίδι των αντιπάλων, που δεν είχε συστήματα, που δεν γνώριζε πώς να διαχειριστεί τους παίκτες του, πολλώ δε πώς να τους επιβληθεί. Αυτά τον Μάιο του 2014, μετά την αποτυχία στο Final 4 και την απώλεια του πρωταθλήματος από την Μπαρτσελόνα. Πλέον ο Λάσο έχει κλείσει το στόμα όλων όσοι των έστησαν στον τοίχο, όσοι τον αμφισβήτησαν ως κόουτς και ως άνθρωπο, αξιοποιώντας κατά τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο τις… μετρημένες ημέρες του στη Ρεάλ Μαδρίτης κι έχοντας πανηγυρίσει συνολικά 21 τίτλους σε 30 τελικούς ως προπονητής της «Βασίλισσας»: Δυο EuroLeague (2015 & 2018), πέντε πρωταθλήματα Ισπανίας, έξι Copa del Rey, επτά Supercopa και το Διηπειρωτικό!

Από την άλλη, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Το 2014 κρέμασε τη φανέλα, για να φορέσει το κοστούμι του βοηθού στο πλευρό του Γκιντάρας Κράπικας, απολαμβάνοντας την καθολική αναγνώριση στη Λιθουανία, οδηγώντας τη Ζάλγκιρις Κάουνας στο Final 4 του Βελιγραδίου έπειτα από 19 χρόνια κι επιβεβαιώνοντας πως είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στο λιθουανικό μπάσκετ έπειτα από τον Άρβιντας Σαμπόνις και την υπερηχητική ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας, το 1999. Τον Ιούλιο του 2020, ο Σάρας ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα που τα προηγούμενα έξι χρόνια είχε κατακτήσει μόλις τρεις τίτλους Supercopa '15, Copa del Rey 2018 & '19), αλλάζοντας τέσσερις προπονητές σε αυτό το διάστημα (Πασκουάλ, Μπαρτζώκας, Αλόνσο, Πέσιτς)!

Πλέον ο Σάρας έχει πάρει τον αέρα του Πάμπλο Λάσο όσον αφορά τις μεταξύ τους αναμετρήσεις, έχοντας οκτώ νίκες σε 11 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και πανηγυρίζοντας δυο τίτλους απέναντι στη Ρεάλ. Αρχικώς, το Copa del Rey του 2021. Η Μπαρτσελόνα έφτασε ως το τέλος της διαδρομής στο περσινό Final 8 του ισπανικού κυπέλλου επικρατώντας στον τελικό της Ρεάλ Μαδρίτης με 73-88, έχοντας ως MVP τον Κόρι Χίγκινς, παίρνοντας το στέμμα από την μέχρι πρότινος κάτοχο του τίτλου. Ακολούθως, οι «μπλαουγκράνα» κατέκτησαν το πρωτάθλημα με 2-0 νίκες στη σειρά με τη Ρεάλ για 16η φορά στην ιστορία τους -και πρώτη έπειτα από το 2014.

Η συνέχεια το βράδυ της Παρασκευής στο WiZink Center