Ούνικς - Εφές 75-67: Την «φρέναρε» με άμυνα και Τζον Μπράουν (vid)

Ούνικς - Εφές 75-67: Την «φρέναρε» με άμυνα και Τζον Μπράουν (vid)
Η Ούνικς Καζάν (11-7) με «όπλο» της την αποτελεσματική της άμυνα έβαλε... φρένο στο νικηφόρο σερί τριών αγώνων της Εφές (9-9), την οποία νίκησε με 75-67. Κορυφαίος του γηπέδου ο πολυσχιδής Τζον Μπράουν (20π., 5κλ., 3ρ., 2α.) που ήταν... παντού.

Για έκτη φορά στην τρέχουσα σεζόν η Ούνικς κατάφερε να κρατήσει αντίπαλο κάτω των 70 πόντων και το γεγονός αυτό αποτέλεσε το σημείο - κλειδί για το 11ο φετινό της ροζ φύλλο στην EuroLeague. Η Εφές πλήρωσε τα κακά της διαστήματα στο ματς, ιδίως εκείνα κατά τα οποία μπλόκαρε πλήρως επιθετικά.

Ο αγώνας

Η εκκίνηση των γηπεδούχων ήταν... υπερηχητική, αφού προηγήθηκαν με 17-0 στο τετράλεπτο, έχοντας ως κύριο εκφραστή στην επίθεση τον Μάριο Χεζόνια. Στο αντίστοιχο διάστημα, οι Τούρκοι είχαν 0/7 σουτ εντός πεδιάς, όμως ήταν αναμενόμενο πως δεν θα συνέχιζαν να είναι τόσο κακοί σε άμυνα κι επίθεση (17-7 στο 6'). Μάλιστα ένα τρίποντο του Μπράιαντ στα 34'' πριν το φινάλε του πρώτου δεκαλέπτου έριξε την διαφορά στο -7 (24-17), επιβεβαιώνοντας πως το μοτίβο των πρώτων λεπτών είχε αλλάξει.

Μερικά λεπτά αργότερα ο Λάρκιν ροκάνισε ακόμη περισσότερο την διαφορά με τρίποντο (28-24 στο 14') κι ο Μπράιαντ με γκολ-φάουλ έφερε σε απόσταση... αναπνοής τις δύο ομάδες (31-30 στο 16'). Τζον Μπράουν και Βορόντσεβιτς διατηρούσαν τα ηνία για την Ούνικς (42-34 στο 19'), με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται με τέσσερις διαδοχικούς πόντους του Σίνγκλετον (42-38 στο 20') που κράτησαν ανοικτούς τους λογαριασμούς ενόψει της επανάληψης.

Στην τρίτη περίοδο, η επιθετική παραγωγικότητα των ομάδων έπεσε αισθητά. Μαζί σκόραραν όλους κι όλους 26 πόντους (15-11). Καθ' όλη την διάρκεια της, η Ούνικς δεν έχασε το προβάδισμα (52-46 στο 26'), αντίθετα κατάφερε να την ολοκληρώσει στο +8 (57-49 στο 29'). Η αμυντική ένταση στο ματς είχε ανέβει, μια συνθήκη που ευνόησε το σύνολο του Περάσοβιτς και ταυτόχρονα δυσκόλεψε πολύ την Εφές, η οποία έκανε λάθη και σκόραρε με... το σταγονόμετρο.

Στο καθοριστικό δεκάλεπτο, μάλιστα, η Ούνικς επανέφερε διψήφια διαφορά υπέρ της (59-49 στο 31') με καλάθι του Σπίσου κι ήταν ξεκάθαρο πως είχε τον έλεγχο της συνάντησης. Ενάμιση λεπτό αργότερα, ο Ιταλός εξελίχθηκε σε παράγοντα του ματς, καθώς σκόραρε κι από την περίμετρο (62-52 στο 32'), βάζοντας στοπ στις απόπειρες των Τούρκων να πλησιάσουν. Ο Κάνααν στα μισά της περιόδου με το τρίτο του τρίποντο στο παιχνίδι (67-57 στο 35') φρόντισε να διατηρήσει την απόσταση ασφαλείας σε κρίσιμο χρονικά σημείο.

1'50'' πριν το φινάλε, ο Σίνγκλετον με καλάθι και φάουλ (69-63) κράτησε ζωντανές τις όποιες ελπίδες της Εφές για το ροζ φύλλο. Παρ' όλα αυτά η Ούνικς έμεινε ψύχραιμη, βρήκε από Τζον Μπράουν, Σπίσου και Βορόντσεβιτς τους απαιτούμενους πόντους στην επίθεση και προφύλαξε εν τέλει επιτυχώς την 11η φετινή της νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 24-17, 42-38, 57-49, 75-67

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η Εφές σκόραρε κατά μέσο όρο 87.7 πόντους στα τρία τελευταία της παιχνίδια. Η Ούνικς την κράτησε 20 πόντους χαμηλότερα. Ειδικά στο τρίτο δεκάλεπτο, οι Ρώσοι έβγαλαν ενέργεια στην άμυνα κι ουσιαστικά έθεσαν θεμέλια νίκης μέσω αυτής.

O MVP: Ο Τζον Μπράουν έκανε όλες τις δουλειές σε άμυνα κι επίθεση. Πληθωρική παρουσία με 20 πόντους, 8/12 δίποντα, 5 κλεψίματα, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 7 κερδισμένα φάουλ. Μάζεψε συνολικά 28 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Πολύτιμος ο Σπίσου (9π., 3α., 2ρ., 2κλ.) στην τέταρτη περίοδο, θετικός κι ο Βοροντσέβιτς (12π., 6ρ., 1μπλοκ).

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Πέρα από ένα ολιγόλεπτο διάστημα στο πρώτο ημίχρονο, ο Ελάιτζα Μπράιαντ (6π., 2/5 σουτ, 3 λάθη, 18:30') δεν έγινε αισθητός. Ο Πλάις σε 6:10' ήταν άποντος με 0/2 σουτ κι έδειξε γενικώς πως δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του ματς.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Ο Βάσα Μίτσιτς υπέστη διάστρεμμα την ώρα της προθέρμανσης κι η απουσία του αποδείχθηκε καθοριστική τελικά για την Εφές. Ίσως με τον Σέρβο στο ροτέισον οι επιθετικές εμπνεύσεις των Τούρκων να ήταν περισσότερες και πιο αποτελεσματικές.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Ούνικς νίκησε παρότι στο σύστημα αξιολόγησης σύλλεξε 10 μονάδες λιγότερες (71-81) από την Εφές.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η ομάδα του Περάσοβιτς είπε αντίο στο 2021 με μια νίκη που την εδραιώνει στην 5η θέση της κατάταξης. Επιβεβαίωσε πως τον τελευταίο μήνα βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και συνεχίζει να πιστοποιεί με την άμυνα της πως πρόκειται για μια πολύ δυσκολοκατάβλητη ομάδα. Η Εφές από την άλλη πάνω που έδειχνε να... φορτσάρει, προσγειώθηκε απότομα. Η αλήθεια είναι πως δεν έπαιξε καλά απόψε, ενώ της έλειψε κι ο Μίτσιτς.

3

1

@Photo credits: euroleague.net

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.