Euroleague 2021: Εφές από... άλλο πλανήτη και «αιώνιοι» στα χαμηλά! (vid)

Euroleague 2021: Εφές από... άλλο πλανήτη και «αιώνιοι» στα χαμηλά! (vid)

Newsroom
Euroleague 2021: Εφές από... άλλο πλανήτη και «αιώνιοι» στα χαμηλά! (vid)
Το Gazzetta κάνει την ανασκόπηση της σεζόν 2020-21 στη Euroleague και στέκεται στην κυριαρχία της Εφές Aναντολού.

Το 2021 φεύγει και το Gazzetta κάνει την ανασκόπηση της σεζόν 2020-21 στη Euroleague, η οποία έχει θριαμβεύτρια την Εφές και τους αιώνιους να μην καταφέρνουν να μπουν στα playoffs.

Το Final 4 της Κολωνίας

Στο Final 4 η Μπαρτσελόνα κοντραρίστηκε με την Αρμάνι, ενώ η Εφές διασταύρωσε τα ξίφη της με την ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη. Οι Καταλανοί τα βρήκαν σκούρα κόντρα στους Ιταλούς και χρειάστηκε ένα καλάθι του Κόρι Χίγκινς στα 0.8 δευτερόλεπτα για να κρίνει την πρόκριση στον τελικό. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Κέβιν Πάντερ κράταγε την ομάδα του στο ματς και τελείωσε με 23 πόντους, ωστόσο ήταν ο άνθρωπος που αστόχησε σε τρίποντο. Για τους νικητές 21 είχε ο Μίροτιτς και 17 με 6 κλεψίματα ο Καλάθης που τραυματίστηκε.

Στον άλλο ημιτελικό η Εφές ήταν απόλυτη κυρίαρχος για τρία δεκάλεπτα, ο Μίτσιτς ήταν ασταμάτητος, ο Σανλί κυρίαρχος στη ρακέτα και οι Λάρκιν, Σίμον και Μπομπουά «χτυπούσαν» την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη που έπαιξε τα ρέστα της στο φινάλε. Αρχικά με Λούντμπεργκ και μετά με τον Κλάιμπερν. Η ΤΣΣΚΑ έριξε τη διαφορά στον πόντο (86-87) αλλά η Εφές άντεξε στην πίεση και έγινε η πρώτη φιναλίστ του Final 4 της EuroLeague. Κλάιμπερν και Χίλιαρντ έχασαν τρίποντα που θα μπορούσαν να δώσουν τη νίκη-πρόκριση στους Ρώσους.

Στον μικρό τελικό η Αρμάνι επικράτησε με 83-73 της ΤΣΣΚΑ με κορυφαίους τους Σέρχιο και Μίτσοφ, ενώ στον τελικό μετά από συγκλονιστικό ματς, η Εφές με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μίτσιτς (25 πόντοι) και Λάρκιν (21 πόντοι), πανηγύρισε την πρώτη κούπα της ιστορίας της μετά το 86-81.

H Eφές στον θρόνο της

Οι Τούρκοι ήταν έτοιμοι για να σηκώσουν την κούπα και την αγωνιστική περίοδο 2019-20, τότε που ήταν η πιο φορμαρισμένη ομάδα και έπαιζαν το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη. Ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού τους χάλασε τα σχέδια με τη σεζόν να ολοκληρώνεται πρόωρα χωρίς πρωταθλητή, ενώ δεν είχε τελειώσει ούτε η regular season. Όμως η Εφές δεν πτοήθηκε, δεν το έβαλε κάτω, κράτησε τον ίδιο εντυπωσιακό ρυθμό και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτοχος της EuroLeague, αφού επικράτησε της Μπαρτσελόνα σε έναν απίθανο τελικό με σκορ 86-81. Πρωταγωνιστές οι Μίτσιτς και Λάρκιν, με τον Μίροτις να μην βοηθά τους Καταλανούς.

Ο Σέρβος γκαρντ έκανε ένα «διαβολεμένο» δεύτερο ημίχρονο (21 από τους 25 πόντους του) και ο Σέιν Λάρκιν δεν αστόχησε από τη γραμμή των βολών (21 πόντους με 12/12 βολές), όντας αλάνθαστος. Έτσι έφτασε σε μία πειστική επικράτηση απέναντι στην Μπαρτσελόνα που αναζητούσε σε ολόκληρο το ματς την ηγετική φυσιογνωμία του Νίκολα Μίροτιτς. Ο Νικ Καλάθης πληγωμένος από τον τραυματισμό του έπαιξε 17:24 λεπτά

Ο Μίτσιτς ήταν ο άνθρωπος που αναδείχθηκε MVP του Final 4, καθώς στον τελικό είχε 25 πόντους (7/8 βολές, 6/10 δίποντα, 2/4 τρίποντα), 5 ασίστ, 3 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 8 κερδισμένα φάουλ και 28 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Έτσι συνδύασε με τον καλύτερο τρόπο και το MVP στην κανονική περίοδο της EuroLeague!

Oι αιώνιοι εκτός playoffs

z

H αγωνιστική περίοδος 2020-21 δεν ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Οι αιώνιοι δεν μπόρεσαν να μπουν στα playoffs σε μια σεζόν που θα θέλουν να ξεχάσουν. Οι Πειραιώτες το πάλεψαν περισσότερα και τερμάτισαν στην 12η θέση με ρεκόρ 16-18. Από την 20η μέχρι την 27η αγωνιστική της Regular Season, μέτρησαν 8 σερί ήττες, κάτι που τους στοίχισε και την είσοδο στα playoffs.

Στον αντίποδα οι πράσινοι έμειναν πιο πίσω και τερμάτισαν στην 16η θέση με 11 νίκες και 23 ήττες. Στα τελευταια 10 ματς είχαν μόλις δύο θετικά αποτέλεσματα, κάτι που τους έριξε πάρα πολύ στη βαθμολογία και δεν τους επέτρεψε να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω. Πανηγύρισαν μόλις τρεις φορές εκτός έδρας και έτσι δεν θα μπορούσαν να έχουν υψηλές απαιτήσεις. Επικράτησαν του Ολυμπιακού, της Αρμάνι και της Χίμκι.

Για τον Ολυμπιακό ο Βεζένκοφ είχε 11.5 πόντους μ.ο και 11 μέτρησε ο Κώστας Σλούκας. Στον τομέα των ριμπάουντ, πρώτος και με διαφορά ήταν ο Βεζένκοφ με 5.4 ανά παιχνίδι, ενώ στις ασίστ δεν είχε αντίπαλο ο Σλούκας που μοίραζε 6 κατά μέσο όρο. Για τον Παναθηναϊκό το κουπί στο σκοράρισμα το τράβηξαν οι Χεζόνια και Παπαπέτρου με 14.4 και 12.1 πόντους αντίστοιχα. Κορυφαίοι ριμπάουντερ ήταν οι Μήτογλου-Παπαγιάννης με 5.4 ριμπάουντ και καλυτεροι πασέρ οι Νέντοβιτς και Σαντ Ρος με 3.7 ασίστ ανά ματς.

Τα βραβεία της σεζόν

Αρκετοί παίκτες ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της σεζόν και η Euroleague τους αντάμειψε με τα ατομικά βραβεία που δίνει κάθε χρόνο. Ο Βασίλιε Μίτσιτς κατέκτησε το βραβείο του MVP της σεζόν, λίγο πριν πάρει στα χέρια του και το βραβείο του MVP του Final 4. Ο Ουσμάν Γκαρούμπα ήταν ο κορυφαίος rising star, ενώ το... τέρας της Ρεάλ, ο Έντι Ταβάρες αναδείχθηκε αμυντικός της χρονιάς. Κορυφαίος σκόρερ ήταν ο συνήθης ύποπτος Αλεξέι Σβεντ, ενώ η Εργκίν Αταμάν πήρε το βραβείο του προπονητή της σεζόν για την εκπληκτική δουλειά που έκανε στην Εφές με αποκορύφωμα την κατάκτηση της Euroleague. Σέιν Λάρκιν, Ουίλ Κλάιμπερν, Νάντο Ντε Κολό, Σέιβον Σιλντς και Μπράντον Ντέιβις ήταν μέλη της δεύτερης καλύτερης πεντάδας. Στην πρώτη πεντάδα βρέθηκαν οι Βασίλιε Μίτσιτς, Κέβιν Πάνγκος, Βλάντιμιρ Λούτσιτς, Νίκολα Μίροτιτς και Έντι Ταβάρες.

@Photo credits: euroleague

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.