«Πώς γίνεται να μιλάμε για τον Γέλοβατς και να μην υπάρχει στη ζωή;»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Πώς γίνεται να μιλάμε για τον Γέλοβατς και να μην υπάρχει στη ζωή;»
Ο Σέρβος guard της Μονακό και παιδικός φίλος του αδικοχαμένου πρώην παίκτη της ΑΕΚ, Ντανίλο Άντζουσιτς συγκλονίζει με την κατάθεση ψυχής που κάνει στο Gazzetta για τον αγαθό γίγαντα από το Νόβισαντ.

Η γνωριμία τους χρονολογείται από την εφηβική τους ηλικία και τις αναμετρήσεις τους όταν ο μικρότερος Ντανίλο έπαιζε στις ακαδημίες της Χέμοφαρμ και ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερος, Στέφαν, είχε μετακομίσει στο Βελιγράδι για λογαριασμό της Βιζούρα. Για σχεδόν μία ολόκληρη σεζόν (2009-2010), μάλιστα, οι δύο συμπατριώτες και φίλοι, υπήρξαν συμπαίκτες στον σύλλογο της σερβικής πρωτεύουσας κι έκτοτε έχτισαν μία σχέση ζωής.

Ο λόγος για τον διεθνή Σέρβο guard της Μονακό, Ντανίλο Άντζουσιτς και τον πρώην σέντερ της ΑΕΚ, Στέφαν Γέλοβατς, που έφυγε τόσο πρόωρα και άδικα από την ζωή.

«Πω πω, τι θλίψη! Αναπαύσου εν ειρήνη, αδερφέ! Οι άγγελοι του ουρανού θα σε φυλάνε!», ήταν τα λόγια του tweet που ανέβασε ο πρώτος και το οποίο συνοδεύτηκε με μία κοινή τους φωτογραφία από την σεζόν 2017-2018, όταν και οι δύο αγωνίστηκαν στην Ρωσία.

To συγκεκριμένο τιτίβισμά αποτέλεσε την αφορμή για να ψάξουμε λίγο περισσότερο την σχέση τους και να επικοινωνήσουμε με τον 30χρονο guard της γαλλικής ομάδας. «Με άγγιξε πολύ το μήνυμά σου και να σου πω την αλήθεια με ώθησε να σηκωθώ από τον καναπέ, όπου καθόμουν επί ώρες, μη μπορώντας να πιστέψω ότι ο Στέφαν έχασε την μάχη! Πήγα μία βόλτα, έβαλα σε τάξη τις σκέψεις μου και αποφάσισα να σου μιλήσω, απλά και μόνο για να συμβάλλω με τον τρόπο μου, στο να διαβάσει ο κόσμος τι παιδί ήταν ο Γέλοβατς. Και να τον θυμάται για πάντα!», μας λέει αρχικά ο πολυταξιδεμένος Σέρβος μπασκετμπολίστας.

«Νομίζω ότι η 5η Δεκεμβρίου του 2021 θα μείνει στην ιστορία ως η πιο λυπητερή μέρα στην σύγχρονη ιστορία του σερβικού μπάσκετ. Ακόμη δεν το χωράει το μυαλό μου, ότι συμφωνήσαμε να κάνουμε μία κουβέντα για τον Στέφαν και την ίδια ώρα η ψυχή του ταξιδεύει στους ουρανούς. Μου είναι πραγματικά πολύ δύσκολο! Γιατί ήταν ένα απίστευτο και καλόκαρδο παιδί, ένας αγαθός γίγας με τρομερά θετική ενέργεια, που όλο χαμογελούσε κι έκανε αστεία. Δεν θύμωνε ποτέ και ειλικρινά είχε έναν μοναδικό δικό του τρόπο να διώχνει τις στενοχώριες. Ήταν τρομερά ευχάριστη επιρροή στην παρέα και ειδικότερα στην χρονιά που εκείνος ήταν στη Νίζνι κι εγώ στην Ούνικς, συναντηθήκαμε αρκετές φορές και περάσαμε υπέροχα!», συνεχίζει ο έμπειρος Σέρβος σουτέρ, που πλην της πατρίδας του (Χέμοφαρμ, Μέγκα Βιζούρα και Παρτίζαν), έως τώρα έχει παίξει στην Ιταλία (Βίρτους), την Ισπανία (Μπιλμπάο), την Πολωνία (Άνβιλ), την Ρωσία (Πάρμα και Ούνικς), την Βοσνία (Ιγκοκέα) και την Γαλλία (Μπουρζ και Μονακό).

«Από την ημέρα που έμαθα τα άσχημα νέα για το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, προσευχόμουν συνεχώς. Μιλούσα συχνά με φίλους, πρώην συμπαίκτες και όλοι ελπίζαμε ότι κάτι θα γίνει και θα παρουσιάσει βελτίωση. Ακόμη και όταν έμαθα ότι μεταφέρθηκε στο Νόβισαντ, δεν μπορούσα να συμφιλιωθώ με το κακό που ερχόταν. Μέχρι που διάβασα την πιο θλιβερή είδηση στην ζωή μου. Κυριολεκτικά πάγωσα και εν συνεχεία άδειασα τελείως. Σωριάστηκα στον καναπέ και αυθόρμητα ξέσπασα σε λυγμούς. Αυτό το παλικάρι με την τόσο θετική αύρα, είχε χάσει την πιο μεγάλη μάχη. Όσο όμορφη είναι η ζωή, άλλο τόσο άδικη είναι ώρες-ώρες!», σχολιάζει ο Ντανίλο πριν τον ενημερώσουμε για την πρωτοβουλία της Basket League να τιμήσει την μνήμη του φίλου του στα παιχνίδια της 10ης αγωνιστικής.

Το όνομα του αδικοχαμένου Σέρβου πρώην παίκτη της ΑΕΚ, θα αναγράφεται πίσω από τις φανέλες των παικτών όλων των ομάδων, η προσωπογραφία του θα μπει ως αυτοκόλλητο στο κέντρο όλων των γηπέδων, ενώ και οι πέντε αγώνες θα διακοπούν για σιγή ενός λεπτού, μόλις συμπληρωθεί το 13ο λεπτό. Επειδή φορούσε το νο13...

«Αυτό δεν το ήξερα και είναι εκπληκτικό! Χαίρομαι πολύ γιατί αυτή η ενέργεια θα ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη, το όνομά του θα τιμηθεί και η ανάμνησή του θα ξαναζωντανέψει. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όποιον το σκέφτηκε. Αλλά και πάλι τώρα που το ξανασκέφτομαι, αδυνατώ να συνειδητοποιήσω ότι ο χρόνος του Στέφαν έχει τελειώσει. Ότι όλα έχουν σταματήσει. Όχι ρε φίλε, όχι στον Γέλοβατς!», προσθέτει ο καλός φίλος του πρώην "κιτρινόμαυρου" και θυμάται το ρεκόρ των 49 πόντων που πέτυχε με την φανέλα της Νίζνι στην VTB-League (στις 15/02/2018), το οποίο ακόμη παραμένει ακατάρριπτο.

«Εύχομαι να μην το σπάσει κανείς για να θυμόμαστε όλοι και τι σπουδαίος παίκτης ήταν ο Στέφαν! Θυμάμαι ότι έβλεπα εκείνο το ματς (σ.σ.: Κάλεβ Τάλιν-Νίζνι Νόβγκοροντ 97-103) στην τηλεόραση και ο τύπος είχε βάλει σχεδόν τους μισούς πόντους της ομάδας του, μαζί και με 15 ριμπάουντ. Ο εξαιρετικός του χαρακτήρας, η ικανότητά του στην προσαρμογή και το πληθωρικό του ταλέντο, του έδιναν την ευκαιρία να έχει κάθε καλοκαίρι πολλές προτάσεις και να βρίσκεται συνέχεια στα πιο ποιοτικά πρωταθλήματα της Ευρώπης.», υπερθεμάτισε ο γεννημένος στο Βελιγράδι, Σέρβος άσος, που σουτάρει με 40% στα τρίποντα φέτος στην Euroleague (μ.ο. 8,7π. & 1ασ. με 82,5% βολ. & 39,1% διπ.) κι ετοιμάζεται για το αποψινό (21.00) ματς με την Αρμάνι Μιλάνου στο Πριγκιπάτο.

«Αν και προερχόμαστε από 4 συνεχόμενες ήττες που μετρίασαν το εντυπωσιακό μας ξεκίνημα, στην ομάδα υπάρχει ικανοποίηση για την έως τώρα διαχείριση της παρθενικής συμμετοχής του συλλόγου στην Euroleague. Η νίκη μας στο ντέρμπι με την Βιλερμπάν, μας έχει φτιάξει την ψυχολογία και όλοι μας περιμένουμε το ματς με την Αρμάνι για να επιστρέψουμε στις νίκες.», καταλήγει ο Ντανίλο Άντζουσιτς, που ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας του (17π. & 2ασ. με 4/4 τριπ.) στη νίκη της πρεμιέρας επί του Παναθηναϊκού.