Γκάλης: Η «άμυνα προσευχή» για τον «γκάνγκστερ» που δεν... έπιασε ποτέ (vid)

Γκάλης: Η «άμυνα προσευχή» για τον «γκάνγκστερ» που δεν... έπιασε ποτέ (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Γκάλης: Η «άμυνα προσευχή» για τον «γκάνγκστερ» που δεν... έπιασε ποτέ (vid)
Συμπληρώνονται 32 χρόνια από τη βραδιά που ο Νίκος Γκάλης πέτυχε 52 πόντους απέναντι στην Λεχ Πόζναν αφήνοντας τον Πολωνό τεχνικό, Βόιτσεκ Κραϊέφσκι, να κάνει ακόμα την... προσευχή του.

Μεταφερόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του '80, αρχές των 90's. Τότε που ο Άρης ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του ελληνικού μπάσκετ και η ομάδα που προσπαθούσε να κερδίσει τη δική της αναγνώριση στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Δύο φορές είχε φτάσει κοντά στην πηγή του κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης (σ.σ. ή αν προτιμάτε η αντίστοιχη σημερινή EuroLeague) ωστόσο δεν κατάφερε να «γευτεί» το νέκταρ του τροπαίου...

Ούτε στο Final 4 του «Flanders Expo» της Γάνδης το 1988, αλλά ούτε και στο Final 4 της «Olympiahalle» του Μονάχου έναν χρόνο αργότερα μπόρεσε να διεκδικήσει την «κούπα» καθώς είχε γνωρίσει ισάριθμες ήττες στους ημιτελικούς από Τρέισερ Μιλάνο και Μακάμπι αντίστοιχα. Επόμενος μεγάλος στόχος; Το Final 4 στο «Pabellón Príncipe Felipe» της Σαραγόσα...

Η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη είχε περάσει εύκολα το εμπόδιο της Μπάλκαν με δύο εμφατικές νίκες (107-91 στη Βουλγαρία και 119-88 στη Θεσσαλονίκη) στα προκριματικά της διοργάνωσης και στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων υποδέχθηκε την πολωνική Λεχ Πόζναν στις 7 Δεκεμβρίου 1990 στο «Αλεξάνδρειο».

Μια ομάδα η οποία είχε χρειαστεί δύο προκριματικούς γύρους προκειμένου να βρεθεί στη φάση των ομίλων. Αρχικά απέκλεισε την τουρκική
Εξατσίμπασι (σ.σ. η οποία διαλύθηκε το 1992 αν και είχε στο παλμαρέ της 8 πρωταθλήματα Τουρκίας έως τότε) κερδίζοντας με 100-61 εκτός έδρας και με 85-79 στην Πολωνία, ενώ στη συνέχεια πήρε το εισιτήριο των ομίλων με δραματικό τρόπο απέναντι στην Στρόιτελ (σ.σ. νυν Μπουντιβέλνικ) αφού είχε γνωρίσει την ήττα στο Κίεβο με 104-88 ενώ στη ρεβάνς κατάφερε να ανατρέψει το -16 και να επικρατήσει με 101-84!

Αν μη τι άλλο ο Άρης ήταν το μεγάλο και απόλυτο φαβορί την 1η αγωνιστική και φρόντισε να το αποδείξει με τον πλέον πειστικό και εμφατικό τρόπο! Το 116-92 αποτυπώνει του λόγου το αληθές! Μάλιστα η Λεχ Πόζναν ήταν «σάκος του μποξ» για όλες τις ομάδες του ομίλου (σ.σ. Μπαρτσελόνα, Γιουγκοπλάστικα, Λιμόζ, Φίλιπς Μιλάνο, Μακάμπι και Ντεν Χέλντερ) έχοντας ρεκόρ 0-14! Σ' εκείνο το παιχνίδι ο Νίκος Γκάλης σκόραρε όπως ήθελε και όποτε ήθελε, πραγματοποιώντας μία από τις πιο παραγωγικές του βραδιές στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης.

Συγκεκριμένα είχε τελειώσει το ματς με 52 πόντους χωρίς να αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα από την άμυνα των Πολωνών. Φυσικά από εκείνο το ματς έμελλε να περάσει στην ιστορία η συνέντευξη Τύπου του Πολωνού προπονητή, Βόιτσεκ Κραϊέφσκι! Όταν ρωτήθηκε για τα αμυντικά του πλάνα μετά το -24, είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: «Τα αμυντικά μας σχέδια αφορούσαν τους υπόλοιπους 4 παίχτες του Άρη. Για τον Γκάλη κάναμε μόνο την προσευχή μας!»

7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1989: ΑΡΗΣ - ΛΕΧ ΠΟΖΝΑΝ 116-92

Ημίχρονο: 60-42

ΑΡΗΣ (Γ. Ιωαννίδης): Γκάλης 52, Γιαννάκης 16, Τζόουνς 24, Βράνκοβιτς 9, Λυπηρίδης 8, Κατσούλης 3, Ρωμανίδης 4
ΛΕΧ ΠΟΖΝΑΝ (Β. Κραϊέφσκι): Κόρκια 5, Γκάρστικα 11, Μπογκούτσκι 12, Γέχορεκ 20, Σαφράντσκι 6, Κιέφσκι 21, Ταργκόφσκι 17.