Παναθηναϊκός: Ένας Μέικον ισούται και με τους υπόλοιπους... πέντε νέους ξένους

Παναθηναϊκός: Ένας Μέικον ισούται και με τους υπόλοιπους... πέντε νέους ξένους

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Ένας Μέικον ισούται και με τους υπόλοιπους... πέντε νέους ξένους
Το Gazzetta στέκεται στον Ντάριλ Μέικον και εξηγεί την μεγάλη διαφορά που κάνει στο ρόστερ του Παναθηναϊκού σε σχέση με τους υπόλοιπους πέντε νέους ξένους της ομάδας... συνολικά!

Είναι μεγάλη υπόθεση για μια ομάδα με χαμηλό budget και με τεράστια οικονομική δυσκολία να κάνει «διάνα» στην επιλογή των ξένων και να βρει τις πιο «value for money» επιλογές. Έτσι ακριβώς κινήθηκε ο Παναθηναϊκός το περασμένο καλοκαίρι...

Από τη στιγμή που ο συνολικός προϋπολογισμός δεν ξεπερνούσε κατά πολύ τα πέντε εκατομμύρια ευρώ όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, έπρεπε να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές επιλογές για την στελέχωση του ρόστερ. Τον Νέντοβιτς τον γνώριζαν. Ήξεραν όλοι τι μπορεί να προσφέρει στην ομάδα εάν είναι υγιής. Το ίδιο και ο Σαντ-Ρος, ο οποίος είχε αποδείξει ότι αξίζει να έχει θέση στους «πράσινους» και γι' αυτόν τον λόγο υπέγραψε νέο, διετές, συμβόλαιο με την ομάδα.

Από εκεί και πέρα όμως; Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να κινηθεί στην αγορά πολύ προσεκτικά και πάντα με βάση τα οικονομικά του δεδομένα. Λογικό και επόμενο. Και αν ο Δημήτρης Πρίφτης γνώριζε τον Οκάρο Ουάιτ από τη συνεργασία τους σε Άρη και Ούνικς Καζάν, οι υπόλοιπες κινήσεις είχαν μπόλικο ρίσκο.

Ξεκινώντας από το τέλος προς την αρχή η έλευση του Φέρελ, ναι μεν ήταν εντυπωσιακή, αλλά και αρκετά «ρισκαδόρικη» για κάποιον παίκτη ο οποίος δεν είχε περάσει ποτέ τον Ατλαντικό και θα «έμπαινε» σε μια ομάδα μεσούσης της σεζόν. Υπήρχε ο βετεράνος και 34χρονος Τζέρεμι Έβανς, όπως επίσης και οι rookies στην EuroLeague, Κέντρικ Πέρι, Τζεχάιβ Φλόιντ και Ντάριλ Μέικον.

Η χαώδης διαφορά του Μέικον με τους υπολοίπους

Εκ των πραγμάτων το συνολικό ρίσκο ήταν μεγάλο. Και έχοντας διανύσει το 1/4 της σεζόν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, είναι (σχεδόν) ξεκάθαρο ποιοι μπορούν και ποιοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτό το επίπεδο. Τουλάχιστον όσον αφορά τους έξι νέους ξένους του Παναθηναϊκού.

Εκείνος που έχει βάλει τα... γυαλιά σε όλους και έχει αποδείξει ότι θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί και στις καλές ομάδες των «πρασίνων» δεν είναι άλλος από τον Ντάριλ Μέικον! Ύστερα από τα πρώτα 11 ματς της EuroLeague αποτελεί τον δεύτερο σκόρερ της διοργάνωσης, τον στη λίστα με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα και τον πρώτο όσον αφορά τις περισσότερες εύστοχες βολές. Κι όλα αυτά στην πρώτη του, κιόλας, χρονιά στο υψηλότερο επίπεδο!

Η διαφορά του με τους υπόλοιπους νέους ξένους της ομάδας είναι... χαώδης! Τόσο μεγάλη που είναι σαν να παίζει και για τους υπόλοιπους πέντε μαζί! Και αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται με τη γλώσσα των αριθμών. Μέχρι στιγμής ο Ντάριλ Μέικον έχει κατά μέσο όρο 16,9 πόντους, 3 ασίστ, 2,5 ριμπάουντ, 0,6 κλεψίματα, 2,1 λάθη ενώ σουτάρει με 70% στα δίποντα, 44% στα τρίποντα και 88,5% στις βολές. Πάμε τώρα και στους υπόλοιπους πέντε νέους Αμερικανούς της ομάδας.

Κάνοντας την «σούμα» θα δούμε ότι και οι πέντε μαζί σημειώνουν μόλις 2,5 πόντους περισσότερους από τον Μέικον, ενώ τα ποσοστά τους (40,7% στα δίποντα, 31,1% στα τρίποντα και 80% στις βολές) είναι πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με αυτά του Ντάριλ Μέικον. Μόνο και μόνο αυτό το γεγονός είναι ικανό για να δείξει το πόσο πολύ «πονάει» ο Παναθηναϊκός όσον αφορά τις επιλογές που έγιναν και να φτάνει στο σημείο να περιμένει από έναν παίκτη, ό,τι από... πέντε παίκτες μαζί!

O ΜΕΪΚΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΕΝΤΕ ΝΕΟΙ ΞΕΝΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ
ΜΕΪΚΟΝ

ΕΒΑΝΣ, ΠΕΡΙ, ΦΛΟΙΝΤ,

ΦΕΡΕΛ, ΟΥΑΙΤ

186 (16,9 μ.ο.)ΠΟΝΤΟΙ214 (19,4)
28/40 (70%)ΔΙΠΟΝΤΑ53/130 (40,7%)
28/63 (44,4%)ΤΡΙΠΟΝΤΑ24/77 (31,1%)
46/52 (88,5%)ΒΟΛΕΣ36/45 (80%)
28 (2,5)ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ122 (11,1)
33 (3)ΑΣΙΣΤ45 (4,1)