Κουίνσι Έισι: Τα... χελωνονιντζάκια, η «αναγνώριση» από τους Κινγκς κι ο καβγάς με τον Ουόλ! (vids)

Κουίνσι Έισι: Τα... χελωνονιντζάκια, η «αναγνώριση» από τους Κινγκς κι ο καβγάς με τον Ουόλ! (vids)

Κουίνσι Έισι: Τα... χελωνονιντζάκια, η «αναγνώριση» από τους Κινγκς κι ο καβγάς με τον Ουόλ! (vids)
Το Gazzetta παρουσιάζει το αμερικανικό υπόβαθρο του Κουίνσι Έισι, συμπεριλαμβανομένων των ιδιαίτερων στιγμών που σημάδεψαν την καριέρα του στο NBA, εντός κι εκτός παρκέ.

Ο Κουίνσι Έισι (2.01μ.) είναι από χθες το πρωί (3/11) παίκτης του Ολυμπιακού με κάθε επισημότητα. Ο 31χρονος Αμερικανός φόργουορντ-σέντερ έγινε γνωστός στο ευρωπαϊκό κοινό μέσω της καίριας παρουσίας του στην Μακάμπι Τελ Αβίβ (2019-20), ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τα παρκέ του NBA.

Ο Τεξανός ψηλός έρχεται στον Πειραιά προκειμένου να ενισχύσει το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα στις υποχρεώσεις του σε Ελλάδα κι Ευρώπη, έχοντας πάντως επίγνωση του τι πρόκειται να συναντήσει. Γενικότερα, ωστόσο, ο Έισι είναι ένας... βετεράνος αθλητής που έχει βιώσει ουκ ολίγες σημαντικές αγωνιστικές παραστάσεις στην πατρίδα του.

Οι 7 σεζόν και τα 337 ματς στο NBA

Ως απόφοιτος του πανεπιστημίου του Baylor (2008-2012 και καλύτερος «έκτος παίκτης» στην κατηγορία Big-12 για το 2012), ο Έισι μπήκε στην διαδικασία του Draft το 2012, αποτελώντας την 37η επιλογή από τους Τορόντο Ράπτορς. Δεν έπαιξε πολύ στον Καναδά (36 ματς σε ενάμιση χρόνο), περνώντας ένα διάστημα και στην αναπτυξιακή τους ομάδα στην G League.

Ακολούθησαν οι συνεργασίες του με Κινγκς (δις, 2013-14 & 2015-16), Νικς (2014-15), Μάβερικς (2016), Νετς (2017-18) και Σανς (2018-19). Ο σύλλογος του Φίνιξ ήταν ο τελευταίος του σταθμός στο ΝΒΑ, προτού αφήσει οριστικά πίσω του την κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Συνολικά στην καριέρα του πραγματοποίησε 337 εμφανίσεις (με έξι διαφορετικές ομάδες) στον «μαγικό κόσμο» κι ερχόμενος στην EuroLeague συγκαταλέγεται άμεσα στην κορυφαία 10αδα με τους πρώην NBAers με τις περισσότερες συμμετοχές στο ΝΒΑ. Κατά μέσο όρο, κατέγραψε 4.9 πόντους και 3.5 ριμπάουντ ανά 16 λεπτά δράσης, όντας ένας κλασικός ρολίστας.

Η κορυφαία εμφάνιση της διαδρομής του είχε καταγραφεί τον Απρίλιο του 2018, όταν σημείωνε 21 πόντους με 6 τρίποντα κόντρα στους Μπουλς, ως παίκτης των Νετς.

Ο καβγάς με τον Τζον Ουόλ

Η... Χριστουγεννιάτικη αγωνιστική της κανονικής περιόδου του ΝΒΑ για το 2014 έβρισκε τους Νιου Γιορκ Νικς να υποδέχονται τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς στο Madison Square Garden. Λίγοι θα θυμούντα επτά χρόνια μετά το αποτέλεσμα της εν λόγω αναμέτρησης (91-102 νίκη για τους φιλοξενούμενους), όμως εκείνο το περιστατικό που δεν ξεχνιέται εύκολα, ήταν ένας καβγάς του Τζον Ουόλ με τον Κουίνσι Έισι, περίπου πέντε λεπτά πριν την λήξη του αγώνα.

Ο Ουόλ εκτελούσε την επίθεση για την ομάδα του και προσπαθώντας να πλησιάσει το καλάθι, δέχθηκε ένα δυνατό φάουλ από το νέο παίκτη του Ολυμπιακού. Ο Ουόλ αντέδρασε με σπρωξίματα με το που σηκώθηκε από το παρκέ, ενώ ο Έισι επιχείρησε να τον χτυπήσει με γροθιά. Για αρκετά λεπτά επικράτησε, όπως είναι φυσικό, μεγάλη σύγχυση εντός των τεσσάρων γραμμών, με τους παίκτες των δύο ομάδων να προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Εν τέλει, το επεισόδιο έληξε λίγο αργότερα, με την ένταση να αποκλιμακώνεται και τον Έισι να καταληγεί στα αποδυτήρια, έχοντας αποβληθεί από τους διαιτητές της συνάντησης.

Όταν παρέλαβε το "Oscar Robertson Triple-Double Award"

Οι Κινγκς συνηθίζουν να τιμούν τους παίκτες που έχουν ηγετική παρουσία, ουσιώδη αγωνιστική προσφορά αλλά κι εξαιρετική εξωαγωνιστική εικόνα με το βραβείο που φέρει το όνομα του θρύλου τους, Όσκαρ Ρόμπερτσον. Είναι μια ετήσια τιμή που λαμβάνει από την διοίκηση του franchise ο παίκτης που συνδυάζει στον μεγαλύτερο βαθμό όλα τα παραπάνω κριτήρια, εντός κι εκτός παρκέ, αποτελώντας ουσιαστικά «υπόδειγμα» αθλητή και προσωπικότητας.

Μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο βραβείο έχει περάσει από τα χέρια των Ντίβατς, Στογιάκοβιτς, Αϊζάια Τόμας, Κρις Ουέμπερ, Ρούντι Γκέι και Ντ'Αάρον Φοξ. Το 2016 ήταν η χρονιά του Κουίνσι Έισι, που εμφανώς χαρούμενος είχε δηλώσει πως «είναι μια τεράστια τιμή για μένα. Προσπαθώ σκληρά να ηγηθώ και να έχω θετική συνεισφορά στην ομάδα μου»!

Άλλωστε, οι Κινγκς είναι η ομάδα με την οποία «συνδέθηκε» περισσότερο στο ΝΒΑ ο Έισι (115 ματς σε δύο σεζόν), λαμβάνοντας τελικά και τη σχετική «αναγνώριση».

Η συμμετοχή του στα... Χελωνονιντζάκια!

Πέρα από το μπάσκετ, ο Έισι είχε επιχειρήσει και την υποκριτική! Ο «Q» υποδύεται τον... εαυτό του, στην ταινία "Teenage Mutant Ninja Turtles" που κυκλοφόρησε το 2016. Ήταν το... τηλεοπτικό του ντεμπούτο στα γνωστά σε όλους μας «Χελωνονιντζάκια», κατά το οποίο εμφανίστηκε μαζί με τους παλιούς του συμπαίκτες στους Νιου Γιορκ Νικς (Ρέντικ, ΝτεΆντε Τζόρνταν, Καρμέλο Άντονι, μεταξύ αυτών).

Αν μη τι άλλο, ο Έισι όπως κι οι έτεροι stars των Νικς, έβαλαν το όνομα τους δίπλα σε εκείνα των... Μέγκαν Φοξ, Στίβεν Άμελ και Γουίλ Αρνέτ, αποτελώντας κομμάτι μιας ταινίας που πλησίασε τα 250 εκατ. δολάρια σε εισπράξεις.

Μάλιστα, δεν είχε κρύψει τον ενθουσιασμό του για τη συμμετοχή του, κάνοντας σχετικό ποστάρισμα στο Instagram τότε, όπου το όνομα του εμφανίζεται στους συντελεστές της ταινίας!

Η... σύνδεση του με πρώην «ερυθρόλευκο» στην Κίνα

Περί τα μέσα Μαρτίου του 2019, ο Έισι υπέγραφε συμβόλαιο συνεργασίας με τους Σένζεν Λέοπαρντς της CBA κι ήταν έτοιμος να ξεκινήσει την παρθενική του περιπέτεια εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή, πάντως, ήταν σύντομη και δεν κράτησε για παραπάνω από ένα παιχνίδι!

Οι Λέοπαρντς δήλωσαν στο ρόστερ τους τον Έισι, στην θέση του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Ντουάιτ Μπάικς. Δεν αγωνίστηκαν μαζί ως συμπαίκτες, λόγω του περιορισμένου αριθμού των ξένων που επιτρέπει η κινεζική λίγκα στις ομάδες να έχουν στην διάθεση τους.

Ο Έισι αντικατέστησε για... ένα ματς τον point-guard Μπάικς (έπαιξε στον Ολυμπιακό το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020, πριν την διακοπή της σεζόν λόγω της πανδημίας) και λίγες μέρες αργότερα η περιπέτεια του στην Κίνα έλαβε τέλος. Για την ιστορία, στη μοναδική του εμφάνιση (ήταν παίχνιδι playoff) με τους Λέοπαρντς, ο Έισι μέτρησε 11 πόντους, 7 ριμπάουντ, μια ασίστ, ένα κλέψιμο και μια τάπα σε 32 λεπτά παρουσίας.

@Photo credits: @SacramentoKings Twitter