Παπανικολάου: Νιώθει άνετα στην Βαρκελώνη κι είναι «παράγοντας» για τα «διπλά» του Ολυμπιακού (vid)

Παπανικολάου: Νιώθει άνετα στην Βαρκελώνη κι είναι «παράγοντας» για τα «διπλά» του Ολυμπιακού (vid)

Ευαγγελος Στελλάκης
Παπανικολάου: Νιώθει άνετα στην Βαρκελώνη κι είναι «παράγοντας» για τα «διπλά» του Ολυμπιακού (vid)
Ο Κώστας Παπανικολάου επιστρέφει στο Παλάου Μπλαουγκράνα όπου νιώθει άνετα και συνηθίζει να πραγματοποιεί ουσιαστικές εμφανίσεις.

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα φιλοξενείται απόψε (13/10, 22:00) από την Μπαρτσελόνα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στην έδρα των Καταλανών. Η ελληνική ομάδα θα διεκδικήσει τις πιθανότητες που τις αναλογούν, έχοντας σε καλό φεγγάρι τον Κώστα Παπανικολάου.

Μια μονάδα που αποδεικνύεται ιδιαιτέρως πολύτιμη αγωνιστικά, στις επισκέψεις των ερυθρολεύκων στην Βαρκελώνη τα τελευταία χρόνια. Κι ειδικότερα, τις φορές κατά τις οποίες απέδρασαν με το πολυπόθητο ροζ φύλλο στις αποσκευές τους από το Παλάου Μπλαουγκράνα.

Μεγάλη συνεισφορά στα 3 τελευταία «διπλά» του Ολυμπιακού

Την περασμένη σεζόν η ελληνική ομάδα είχε φύγει νικήτρια από το Παλάου Μπλαουγκράνα (88-96), με τον διεθνή φόργουορντ να πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση. Σε 21 λεπτά παρουσίας, σημείωσε 11 πόντους με 3/3 τρίποντα, ενώ είχε και 3 ασίστ, 1 ριμπάουντ, 1 τάπα.

1

Επί ημερών Ντέιβιντ Μπλατ, δηλαδή τη σεζόν 2018-19, οι Πειραιώτες είχαν μπει στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Βαρκελώνη - ξανά - αλώβητοι (60-69) με την αμυντική απόδοση του Παπανικολάου να είναι σημαντικότατος παράγοντας στην αναμέτρηση. Επιθετικά είχε 6 πόντους με 2/4, συμπληρώνοντας τη στατιστική του με 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ κι 1 κλέψιμο σε 26'.

Δύο σεζόν νωρίτερα (2016-17), με προπονητή τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, ο πολύτιμος Παπανικολάου ήταν ξανά στην λίστα των διακριθέντων σε εκτός έδρας νίκη (67-69) του Ολυμπιακού επί της Μπαρτσελόνα. Με «γεμάτη» εμφάνιση κι 8 πόντους (2/3 τρίποντα), 8 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και 1 τάπα σε 28 λεπτά δράσης.

Εκτελεί με 65% από τα 6.75 μέτρα στο Παλάου Μπλαουγκράνα

Στις πέντε τελευταίες επισκέψεις του στο γήπεδο της παλιάς του ομάδας, ο Παπανικολάου είναι ιδιαίτερα εύστοχος στις προσπάθειες του από την περίμετρο. Σουτάρει με 65% έχοντας 11/17 τρίποντα. Γενικότερα, πάντως, έχει θετικό ποσοστό εντός πεδιάς με 53% σε πέντε ματς.

Ο άλλοτε «Καταλανός» φόργουορντ μετρά 9.4 πόντους, 3.4 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ και 10.6 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης κατά μέσο όρο στη συγκεκριμένη πεντάδα αγώνων. Είναι αξιοσημείωτο πως η παραγωγικότητα του σε πόντους κόντρα στην Μπαρτσελόνα εκτός έδρας είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με τους 7.1 πόντους της καριέρας του στην EuroLeague.

Γνωρίζει καλά το περιβάλλον

Είναι γνωστό πως ο Κώστας Παπανικολάου είναι άριστος γνώστης του Παλάου Μπλαουγκράνα, έχοντας αγωνιστεί στην Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2013-14, υπό τις οδηγίες του Τσάβι Πασκουάλ.

Ο «Παπ» είχε δώσει ουκ ολίγες αναμετρήσεις ως «οικοδεσπότης» κι έκανε πάμπολλες προπονήσεις στο εν λόγω γήπεδο, επομένως δεν είναι «κλισέ» το ότι γνωρίζει τα... κατατόπια.

53

Ο 24χρονος τότε Παπανικολάου είχε κατακτήσει το ισπανικό πρωτάθλημα το 2014, βοηθώντας την ομάδα του με 6.7 πόντους σε 40 εμφανίσεις. Στην EuroLeague κατέγραψε αντίστοιχα 6.9 πόντους σε 28 συμμετοχές κι είναι δεδομένο πως πρόλαβε να μάθει τον οργανισμό.

Το καλό φετινό ξεκίνημα τον ευνοεί να συνεχίσει την «παράδοση»

8 πόντοι, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ κι ένα κλέψιμο στην νικηφόρα πρεμιέρα με την Μπασκόνια. 9 πόντοι και 2 ριμπάουντ την 2η αγωνιστική στη σπουδαία νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης. Ενδιάμεσα, 14 πόντοι, 4 ασίστ και 2 ριμπάουντ απέναντι στην ΑΕΚ για την Basket League.

9/16 τρίποντα στα τέσσερα πρώτα ματς της σεζόν σε Ευρώπη και Α1, συμπεριλαμβανομένου και του πιο πρόσφατου με το Λαύριο, επίδοση που αντιστοιχεί σε 56.3% σε ποσοστιαίες μονάδες. Ο Παπανικολάου «πατάει» καλά στο εφετινό του ξεκίνημα, δείχνοντας πως βρίσκει σταδιακά ρυθμό, με συνέπεια και δίχως ιδιαίτερες διακυμάνσεις στην απόδοση του. Έχει ανακτήσει την αυτοπεποίθηση του, μέσω της άμυνας και της ευστοχίας του από απόσταση.

Οι ενδείξεις συνηγορούν πως ο φόργουορντ του Ολυμπιακού έχει το μομέντουμ για συνεχίσει την θετική του «παράδοση» στην Βαρκελώνη. Οι πιθανότητες του να προσθέσει ακόμη έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των καλών του εμφανίσεων είναι ρεαλιστικές.

@Photo credits: eurokinissi