Ουίλιαμς-Γκος στο Gazzetta: «Τα συστήματα της Γιούτα με το όνομά του, τα λένε όλα για Σπανούλη!»

Ουίλιαμς-Γκος στο Gazzetta: «Τα συστήματα της Γιούτα με το όνομά του, τα λένε όλα για Σπανούλη!»
Ο Αμερικανός point-guard της Ρεάλ Μαδρίτης σχολιάζει την επιστροφή του στο Φάληρο μετά από 2 χρόνια, αποκαλύπτει ότι είχε μιλήσει το καλοκαίρι με τον Μπαρτζώκα, προτιμά τον Ντόντσιτς από τον Γιάννη και χρησιμοποιεί ένα σύστημα των Γιούτα Τζαζ για να αποτίσει φόρο τιμής στον Σπανούλη.

Τον πρωτογνωρίσαμε πριν από τρία χρόνια με την φανέλα του Ολυμπιακού, όταν στην παρθενική του σεζόν στην Euroleague άφησε πολύ καλές εντυπώσεις ως δίδυμο με τον Βασίλη Σπανούλη. Στα 25 του τότε και προερχόμενος από την rookie σεζόν του στην Παρτίζαν Βελιγραδίου, είχε καταγράψει πολύ καλά νούμερα (μ.ο. 9,2π. & 4,1ασ. με 37% τριπ. & 82,7% βολ.) και μάλιστα απέναντι στην νυν ομάδα του, είχε κάνει ένα από τα καλύτερά του παιχνίδια (23π., 6ρ. & 4ασ.), στη νίκη (88-83) των «ερυθρόλευκων» στο Στάδιο "Ειρήνης και Φιλίας" (22/11/2018).

Η πολύ αξιόλογη παρουσία του στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, «ιντρίγκαρε» τους Γιούτα Τζαζ (το 2017 τον επέλεξαν στο νο55 του draft), οι οποίοι κατέβαλαν το buy-out στο συμβόλαιό του με τους Πειραιώτες και του «έκλεισαν» θέση για το ΝΒΑ. Τα πράγματα στο Σολτ Λέικ Σίτι, όμως, δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε ο πρώην παίκτης του κολεγίου Ουάσινγκτον και Γκονζάγκα και όπως ο ίδιος διηγείται, κάποια στιγμή βαρέθηκε να προπονείται σκληρά και να περιμένει την ευκαιρία του.

Κάπως έτσι, μεταξύ G-League και «μαγικού κόσμου», πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ευρώπη και στο δεύτερο μισό της περυσινής χρονιάς να φορέσει την φανέλα της ρωσικής Λοκομοτίβ Κουμπάν.

Ο λόγος για τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, του οποίου οι εξαιρετικές εμφανίσεις του στο Eurocup και την VTB-League αποτέλεσαν το «διαβατήριο» για την μετεγγραφή του σε έναν από τους κορυφαίους συλλόγους στον κόσμο.

Με την ευκαιρία της επιστροφής στην Αθήνα για το αποψινό (08/10, 21.00) ματς του Ολυμπιακού με την Ρεάλ, το Gazzetta συνομίλησε μαζί του και σας παρουσιάζει όλα όσα είχε να πει.

Κατ' αρχήν, πες μας τι συνέβη και στις αρχές του χρόνου αποφάσισες να επιστρέψεις στην Ευρώπη; Τι δεν πήγε καλά στο ΝΒΑ;

«Δεν θα έλεγα ότι απαραίτητα πήγε κάτι λάθος, γιατί το ΝΒΑ είναι καθαρά υπόθεση ευκαιριών και πραγματικά κανείς δεν μπορεί να ελέγξει πότε θα έρθει η ώρα του. Στην δική μου την περίπτωση, συνέβη απλά ότι κουράστηκα να την περιμένω και επέλεξα να αρπάξω την ευκαιρία που μου ανοίχτηκε στην Ευρώπη και μου έδωσε η Λοκομοτίβ. Αυτό ήταν όλο! Και τελικά μου βγήκε σε καλό γιατί έκανα ένα πολύ θετικό δεύτερο μισό στην περυσινή σεζόν και από ΄κει και πέρα όλα εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα.»

Πόσο σε βοήθησε η περυσινή χρονιά στην Ρωσία στο αγωνιστικό, το πνευματικό και το ψυχολογικό κομμάτι;

«Το πιο σημαντικό απ' όλα είναι ότι ξανάρχισα να παίζω και να νιώθω σημαντικός. Γιατί μέχρι τότε, μπορεί να δούλευα σκληρά στην προπόνηση αλλά ουσιαστικά δεν είχα την ευκαιρία να παίξω. Στην Ρωσία όλα αυτά άλλαξαν, έδειξα σε ότι μπορώ να σταθώ πολύ ικανοποιητικά στο υψηλό επίπεδο και αυτό με βοήθησε πολύ.»

Και σε ρωτάω γιατί οι εμφανίσεις σου στο Eurocup, αποτέλεσαν ουσιαστικά διαβατήριο για την μετεγγραφή σου στην Ρεάλ Μαδρίτης, που είναι μία ομάδα στο top ευρωπαϊκό επίπεδο...

«Ήταν μεγάλη τιμή για μένα το ενδιαφέρον της Ρεάλ. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους στον κόσμο, με πάρα πολλά τρόπαια στην Ισπανία και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οπότε πραγματικά πέταξα από την χαρά μου, όταν ενημερώθηκα ότι με θέλουν.»

kk

Πως βρήκες τα πράγματα στην ισπανική πρωτεύουσα;

«Πολλοί ήταν εκείνοι που μου είπαν τα καλύτερα για την Μαδρίτη, ότι είναι μία εξαιρετική πόλη από πλευράς βιοτικού επιπέδου, αλλά πλέον το έχω διαπιστώσει και από μόνος μου. Η κουλτούρα, ο τρόπος ζωής, το φαγητό ακόμη και ο καιρός, όλα είναι τέλεια και αισθάνομαι ότι έκανα την πιο σωστή επιλογή. Και από πλευράς μπάσκετ και από πλευράς ζωής.»

Η Ρεάλ έχει να πάρει ευρωπαϊκό τίτλο από την εποχή του Λούκα Ντόντσιτς, αλλά φέτος δείχνει πολύ ενισχυμένη και αυτό φάνηκε και από την νικηφόρα πρεμιέρα κόντρα στην Εφές... Ήδη μετράτε 7 νίκες σε ισάριθμους αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και κάτι σπουδαίο φαίνεται πως εκτυλίσσεται...

«Προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς από παιχνίδι σε παιχνίδι και από προπόνηση σε προπόνηση. Η ομάδα στηρίζεται στον βασικό της κορμό παικτών, οι οποίοι βρίσκονται πολλά χρόνια στην ομάδα και στις προσθήκες των νέων. Οπότε απλά προσπαθούμε να χτίσουμε την χημεία μας, να βρούμε την ομοιογένεια που απαιτείται και μέχρι τώρα όλα μας έχουν έρθει δεξιά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε, γιατί ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι μακρύς και δύσβατος.»

Ακολουθεί το ματς με τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο του οποίου θα επιστρέψεις στην Ελλάδα...

«Το περιμένω πως και πως και χαίρομαι διπλά γιατί οι φίλαθλοι έχουν επιστρέψει στα γήπεδα και η χώρα σας και ειδικότερα η πρώην ομάδα μου, έχει σίγουρα το πιο εκδηλωτικό κοινό που έχω συναντήσει στην καριέρα μου. Επομένως ανυπομονώ να ζήσω την ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ αλλά και να συναντήσω αρκετούς φίλους. Πέρασα έναν εξαιρετικό χρόνο στην Ελλάδα, μου έχει λείψει πολύ αυτός ο τρόπος ζωής και είναι υπέροχο που επιστρέφω.»

Τι αναμνήσεις έχεις κρατήσει από το πέρασμά σου από τον Πειραιά;

«Ήταν η δεύτερη επαγγελματική μου χρονιά και η πρώτη μου στην Euroleague. Χωρίς αμφιβολία, την θυμάμαι ως μία πολύ ενδιαφέρουσα σεζόν από όλες τις απόψεις. Το να παίξω σε τόσο νεαρή ηλικία σε ένα τόσο μεγάλο club όπως ο Ολυμπιακός, αν μη τι άλλο ήταν μία τεράστια εμπειρία. Η φανέλα της ομάδας είναι πολύ βαριά και νιώθω ευγνώμων για την εμπιστοσύνη και την τιμή που μου έγινε.»

Πρόσφατα, αποχαιρέτησε το μπάσκετ ο Βασίλης Σπανούλης. Ένας θρύλος του αθλήματος στην Ευρώπη, στο πλευρό του οποίου είχες την τύχη να παίξεις για έναν χρόνο. Πως τον θυμάσαι;

«Από την χρονιά της συνύπαρξής μας, έχουμε οικοδομήσει μία πολύ καλή σχέση. Από την πρώτη μέρα που τον γνώρισα, ταιριάξαμε απόλυτα και από τότε που έφυγα, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή. Είναι όπως το είπες... Νιώθω τυχερός που ήμουν συμπαίκτης του, έμαθα πολλά δίπλα του και του εύχομαι τα καλύτερα σε ό,τι έχει αποφασίσει να κάνει από 'δω και στο εξής. Τον έζησα για έναν χρόνο και άκουσα πολλά για την επίδρασή του στο μπάσκετ αλλά το μεγάλο σοκ, το έπαθα όταν επέστρεψα στην Γιούτα και αντιλήφθηκα ότι ο Κουίν Σνάιντερ τον έχει ως παράδειγμα και χρησιμοποιεί συστήματα με το όνομά του.»

oo

Είχες καθόλου την τύχη να δεις τον Ολυμπιακό φέτος; Δείχνει πολύ δυνατός από τα προηγούμενα χρόνια...

«Είναι εμφανές ότι έκαναν πολύ καλή δουλειά το καλοκαίρι, οι του coach Μπαρτζώκα φαίνονται πολύ ταιριαστές και αυτό βγαίνει στο γήπεδο. Είχαμε μιλήσει το καλοκαίρι και ξέρω πως σκεφτόταν την ομάδα. Οι αντίπαλοί μας έχουν ξεκινήσει πολύ καλά και αυτό μας δίνει έξτρα κίνητρο για το ματς που έρχεται.»

Πριν σε αποχαιρετήσουμε, πες μας ένα περιστατικό από την Ελλάδα, που δεν θα ξεχάσεις ποτέ και θα το διηγείσαι για χρόνια στους φίλους σου στην Αμερική;

«Σίγουρα η αποχώρησή μας από το ΟΑΚΑ στο ημίχρονο του ημιτελικού του Κυπέλλου ήταν κάτι που αρχικά μου φάνηκε τρελό και δεν είχα φανταστεί ότι θα το ζήσω, αλλά ήταν μία απόφαση της διοίκησης που έπρεπε να σεβαστούμε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και δεν προκάλεσε μεγάλο θόρυβο. Ωστόσο, αυτό το μεμονωμένο περιστατικό δεν επηρέασε καθόλου τις εξαιρετικές εντυπώσεις που έχω από εκείνη την χρονιά.»

Και κλείνουμε με μία νότα από ΝΒΑ. Πέρυσι οι αρχικές προβλέψεις ήθελαν τον Ντόντσιτς πρώτο φαβορί για τον τίτλο του MVP, στην συνέχεια κέρδισε πόντους ο Ντουράντ και στο τέλος τους βγήκε με κόκκινο ο Γιάννης με το πρωτάθλημα και το MVP των τελικών. Φέτος τι προβλέπεις να γίνεται;

«Δεν είμαι καλός στις προβλέψεις και συνήθως πέφτω πολύ έξω. Αν με ρωτάς τι θέλω, θα σου πω ότι είμαι θαυμαστής του Λούκα και ελπίζω να είναι αυτός που θα ξεχωρίσει φέτος.»

@Photo credits: Μάνος Περδικάκης