Ούνιξ Καζάν: Επανεμφάνιση στην EuroLeague μετά από 4 χρόνια, με... άρωμα NBA (vids)

Ούνιξ Καζάν: Επανεμφάνιση στην EuroLeague μετά από 4 χρόνια, με... άρωμα NBA (vids)

Ευαγγελος Στελλάκης
Ούνιξ Καζάν: Επανεμφάνιση στην EuroLeague μετά από 4 χρόνια, με... άρωμα NBA (vids)
Η EuroLeague Greece παρουσιάζει την αρκετά ανανεωμένη και φιλόδοξη Ούνιξ Καζάν, η οποία επιστρέφει στην EuroLeague έπειτα από μια τετραετία στο EuroCup, με τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς πλέον στην πρώτη καρέκλα του πάγκου και δέκα καινούργιους παίκτες.

Η Ούνιξ είναι - μαζί με την πρωταθλήτρια του EuroCup, Μονακό - το ένα από τα δύο νέα... φρούτα της EuroLeague που απόψε (30/9) πραγματοποιεί το πρώτο της τζάμπολ για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Σε αντίθεση με τους «πρωτάρηδες» Μονεγάσκους, οι «πράσινοι» του Καζάν έχουν ένα στοιχειώδες παρελθόν στην διοργάνωση και δεν είναι άπειροι ως οργανισμός.

Συν τοις άλλοις, δεν πρόκειται για μια άγνωστη ομάδα στο ευρύ κοινό κι ιδιαίτερα στο ελληνικό. Εκτός από τις παλαιότερες συγκρούσεις της με τους «αιώνιους» στην EuroLeague, έχει αντιμετωπίσει στο EuroCup τον Άρη (2015/16), τον Πανιώνιο (2012/13) και τον ΠΑΟΚ (2006/07). Επίσης, πέραν του Δημήτρη Πρίφτη που βρέθηκε εκεί την προηγούμενη τετραετία, είχε δώσει τα «κλειδιά» στον Αργύρη Πεδουλάκη πίσω στο 2014, ενώ πέρασαν κατά καιρούς από την Basket-Hall Kazan διεθνείς παίκτες όπως ο Καϊμακόγλου, ο Μάντζαρης κι ο Βουγιούκας.

Οι προηγούμενες εμπειρίες της στην EuroLeague

Η ρωσική ομάδα, με έτος ιδρύσεως το 19991, μετρά στην ιστορία της τρεις συμμετοχές συνολικά στο επίπεδο της EuroLeague. Η «παρθενική» της εμφάνιση είχε σημειωθεί πίσω στη σεζόν 2011-12, με την Ούνιξ του κόουτς Εβγκένι Πασούτιν και των Χένρι Ντόμερκαντ, Λιν Γκριρ, Νέιτ Τζαουαϊ και Αλεξέι Ζεβροσένκο να κερδίζει τις εντυπώσεις και να φτάνει ως πρωτάρα μέχρι τα playoffs όπου αποκλείστηκε με sweep (3-0) από την Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ.

Η δεύτερη συμμετοχή της ήρθε δύο χρόνια αργότερα, την αγωνιστική περίοδο 2014-15, αλλά ήταν λιγότερο επιτυχημένη, καθώς η ομάδα από το Καζάν τέθηκε νοκ-άουτ από την Regular Season με ρεκόρ 5-5. Το ταλέντο των «μπαρουτοκαπνισμένων» Κιθ Λάνγκφορντ, Κέρτις Τζέρελς και Ντ'Ορ Φίσερ δεν ήταν αρκετό για να την οδηγήσει πιο μακριά στην διοργάνωση.

Η τρίτη και πιο πρόσφατη εντοπίζεται στη σεζόν 2016-17, την πρώτη κατά την οποία η EuroLeague λειτούργησε υπό το format που ισχύει μέχρι σήμερα. Η Ούνιξ ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο ως συγκάτοικος της Αρμάνι Μιλάνο στον βαθμολογικό βυθό, με 22 ήττες και μόλις 8 νίκες στο σακούλι της, απογοητεύοντας με την αναιμική παρουσία της.

Η Ούνιξ έχει συλλέξει εμπειρία 59 αγώνων στην διοργάνωση, με 23 νίκες (οι 10 εξ' αυτών εκτός έδρας) και 36 ήττες στο παλμαρέ της. Κατά καιρούς μάλιστα προκάλεσε... θόρυβο στην λίγκα, νικώντας τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (83-89 τον Ιανουάριο του 2012), την Ρεάλ στην Μαδρίτη (75-85 τον Νοέμβριο του 2014) και την Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη (73-81 τον Νοέμβριο του 2016). Ποτέ ικανή για το «κάτι παραπάνω», αλλά πάντοτε έτοιμη να κάνει... κηδείες.

Πως έφτασε στην πολυπόθητη επιστροφή

Μπορεί να μην πανηγύρισε τελικά την κατάκτηση του περσινού EuroCup τον περασμένο Απρίλιο, παρά την εν γένει εξαιρετική πορεία της, μιας κι ηττήθηκε στους τελικούς (0-2) από την Μονακό, ωστόσο από μόνη της η παρουσία της σε αυτούς ήταν αρκετή για να την επαναφέρει έπειτα από μια τετραετία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου.

Με τον Δημήτρη Πρίφτη πέρσι στο τιμόνι της, η Ούνιξ είχε μια θαυμάσια σεζόν κατά την οποία προκρίθηκε αρχικά από την Regular Season με ρεκόρ 6-4 κι ύστερα στο Top16 παρουσίασε σπουδαία βελτίωση στο παιχνίδι της, ήταν πιο αποτελεσματική και πήρε το εισιτήριο για τις νοκ - άουτ φάσεις με το πειστικό 5-1 κόντρα σε Γκραν Κανάρια, Ανδόρρα και Μόρναρ.

Στα προημιτελικά του EuroCup απέκλεισε με πλεονέκτημα έδρας την «συμπατριώτισσα» Λοκομοτίβ Κουμπάν με 2-1, ενώ λίγο καιρό αργότερα στην ημιτελική φάση σόκαρε την Βίρτους Μπολόνια, επικρατώντας με το εντυπωσιακό 100-107 στο Game 3 επί ιταλικού εδάφους.

Αυτή η μεγαλειώδης νίκη - πρόκριση στην Segafredo Arena έστειλε οριστικά κι αμετάκλητα την ρωσική ομάδα στην EuroLeague της περιόδου 2021-22, χωρίς το άγχος του τι θα συνέβαινε στους τελικούς με την Μονακό. Ήταν μια διάκριση που κυνηγούσαν χρόνια ο Πρίφτης κι οι παίκτες του.

Ρόστερ με βάθος κι... άρωμα ΝΒΑ

Το δυναμικό της Ούνιξ απαρτίζεται από πολλές μονάδες με παραστάσεις από το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Ο scoring-guard Αιζάια Κέιναν των 238 αγώνων στο ΝΒΑ συνεχίζει από πέρσι έπειτα από μια άκρως παραγωγική σεζόν, ενώ πλέον θα έχει δίπλα του τον βετεράνο πλειμέικερ, Λορέντσο Μπράουν των 107 εμφανίσεων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Φυσικά, ξεχωρίζει η παρουσία του 26χρονου Κροάτη διεθνή Μάριο Χεζόνια (335 ματς στο ΝΒΑ με Μπλέιζερς, Μάτζικ και Νικς) στην θέση «3», ενώ προσφάτως η ομάδα του κόουτς Περάσοβιτς υπέγραψε τον άλλοτε συμπαίκτη του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς, Όου Τζέι Μέγιο, αλλά και τον πρώην πάουερ φόργουορντ των Τζαζ, Τζάρελ Μπράντλεϊ.

Από 'κει και πέρα, το ρόστερ συμπληρώνει ο πρώην seven-footer της Μπασκόνια, Τόνι Τζεκίρι, ο undersized center Τζον Μπράουν, ο πολύπειρος ψηλός κι επί 14 χρόνια «στρατιώτης» της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αντρέι Βοροντσέβιτς, καθώς κι ο Ιταλός άσος, Μάρκο Σπίσου.

Το ρωσικό στοιχείο ενισχύουν οι Αρτέμ Κλιμένκο, Βιάτσεσλαβ Ζάιτσεφ, Αρτέμ Κομόλοφ, Γκεόργκι Ζμπάνοφ, Εβγκένι Βαλίεφ και Ντμίτρι Ουζίνσκι, τους οποίους πάντως δεν αναμένεται να βλέπουμε συχνά στο παρκέ. Με αυτά τα δεδομένα, το depth chart της έχει ως εξής:

C: ΤζεκίριΤζον ΜπράουνΚλιμένκο
PF: ΒοροντσέβιτςΜπράντλεϊΒαλίεφ
SF: ΧεζόνιαΟυζίνσκιΖμπάνοφ
SG: ΜέγιοΚέινανΚομόλοφ
PG: Λορέντσο ΜπράουνΣπίσουΖάιτσεφ

@Photo credits: euroleague.net