Κουλμπόκα: «Στους κορυφαίους Λιθουανούς ever ο Ματσιγάουσκας, προτιμώ Κόμπι από Τζόρνταν»

Κουλμπόκα: «Στους κορυφαίους Λιθουανούς ever ο Ματσιγάουσκας, προτιμώ Κόμπι από Τζόρνταν»

Γιάννης Σταυρουλάκης
Κουλμπόκα: «Στους κορυφαίους Λιθουανούς ever ο Ματσιγάουσκας, προτιμώ Κόμπι από Τζόρνταν»
Ο Αρνόλντας Κουλμπόκα διαπρέπει με τον Προμηθέα και περιγράφει στο Gazzetta την μπασκετική διαδρομή του από τη θυγατρική ομάδα της Ζάλγκιρις, το πέρασμά του από τους Χόρνετς του Τζόρνταν και τον προπονητής του ΟΦΗ, Βάλντας Νταμπράουσκας.

Ο άνθρωπος πολλές φορές συναντά το πεπρωμένο του στον δρόμο που διάλεξε για να το αποφύγει. Στην περίπτωση του Αρνόλντας Κουλμπόκα και της διαδρομής του στα παρκέ από το 2014, όταν εντάχθηκε στη θυγατρική ομάδα της Ζάλγκιρις, ο Λιθουανός φόργουορντ του Προμηθέα όχι μόνο δεν έκανε καμία προσπάθεια για να ξεφύγει από τη μοίρα του, αλλά επιβεβαίωσε ότι το πεπρωμένο είναι θέμα επιλογής. «Για να είμαι ειλικρινής, ουδείς στην οικογένειά μου ασχολήθηκε σοβαρά με το μπάσκετ. Ο πατέρας μου ήταν φίλαθλος, έπαιζε ερασιτεχνικά μαζί με τους φίλους του. Η μητέρα μου δεν ασχολήθηκε ποτέ ενώ ο αδελφός μου, ο οποίος είναι μεγαλύτερος κατά έξι χρόνια έπαιξε στην τρίτη κατηγορία. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει άλλος ψηλός σε αυτή την οικογένεια (γέλια)! Πάντως εγώ ήμουν συνέχεια με μια μπάλα στα χέρια. Ήξερα από μικρός τι ήθελα να κάνω» εξηγεί στο Gazzetta ο Κουλμπόκα, έχοντας κομβικό ρόλο στο παιχνίδι των Πατρινών στην Basket League και το EuroCup.

Στα 25 του χρόνια, έχει ήδη αγωνιστεί σε έξι χώρες (Λιθουανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Ελλάδα), έζησε το αμερικάνικο όνειρο έστω και αν δεν κατάφερε να μακροημερεύσει στους Χόρνετς και εσχάτως, ζει την καλύτερη ζωή που μπορεί στην Πάτρα. «Πραγματικά, όλα έχουν γίνει πολύ γρήγορα. Το θεωρώ φυσιολογικό. Έπαιξα τρία χρόνια στη Γερμανία με την Μπάμπεργκ και την Μπάουναχ. Πέρασα καλά εκεί όμως αποφάσισα να κάνω ένα μικρό βήμα πίσω και να συνεχίσω δανεικός στην Ιταλία όπου είχα χρόνο συμμετοχής με την Ορλαντίνα. Και είμαι χαρούμενος για την επιλογή μου. Έκανα μια καλή χρονιά και μετά πήγα στην Ισπανία. Έμεινα μια διετία στο Μπιλμπάο που τελικά με βοήθησε να υπογράψω συμβόλαιο στους Σάρλοτ Χόρνετς. Ίσως δεν ήταν ο καλύτερος προορισμός αφού πέρασα τον περισσότερο καιρό στην G League. Το περασμένο καλοκαίρι, λοιπόν έπρεπε να πάρω ξανά μια μεγάλη απόφαση. Έτσι επέλεξα τον Προμηθέα για να αποδείξω ότι ανήκω στην Ευρώπη και το πιο υψηλό επίπεδο».

«Το όνειρό μου ήταν να παίξω στη Ζάλγκιρις»

Όπως κάθε Λιθουανός που σέβεται τον εαυτό του, ο Αρνόλντας Κουλμπόκα μεγάλωσε με στόχο να παίξει στη Ζάλγκιρις, εξηγώντας τον τρόπο που σκέφτονται οι νεαροί συμπατριώτες του. «Νομίζω πως όλοι έχουν το ίδιο όνειρο. Αν έχεις γεννηθεί στη Λιθουανία και ξεκινάς το μπάσκετ, υπάρχει μόνο μια ομάδα στη χώρα που συμμετέχει στην EuroLeague. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε και η Λιέτουβος Ρίτας. Σε κάθε περίπτωση, η Ζάλγκιρις είναι ένα ιστορικό κλαμπ. Βλέπεις παντού πράσινες και λευκές φανέλες, όλοι θέλουν να παίξουν σε αυτήν! Το ίδιο συνέβη και με εμένα. Αυτό ήταν το όνειρό μου». Η κουβέντα φτάνει στον Μάντας Καλνιέτις, ο οποίος έγραψε πρόσφατα τους τίτλους τέλους. «Πίστευα ότι θα τελείωνε την καριέρα του στο φινάλε της σεζόν. Κατά κάποιο τρόπο, βοήθησε τον οργανισμό με την απόσυρσή του. Είναι ένας σπουδαίος τύπος, το απέδειξε ξανά. Έκανε μια τρομερή καριέρα, ειδικά με την Εθνική ομάδα, παίζοντας σχεδόν κάθε καλοκαίρι. Ήταν ένας από τους παίκτες που έβλεπα μεγαλώνοντας».

Ο Λιθουανός φόργουορντ μετράει φέτος 16 πόντους, 6.4 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ σε 13 αγώνες στο EuroCup και 14.2 πόντους, 5.8 ριμπάουντ στην Basket League. Πώς κατέληξε όμως στον Προμηθέα; «Μίλησα με τον ατζέντη μου και συμφωνήσαμε ότι έπρεπε να αποδείξω ότι μπορώ να παίξω και να έχω ρόλο στην Ευρώπη. Περίμενα να δω τι θα συμβεί με το ΝΒΑ, πώς είχε η κατάσταση εκεί και αν θα επέστρεφα για ακόμη έναν χρόνο. Η πρόταση από τον Προμηθέα ήλθε σχετικά νωρίς και για να πω την αλήθεια, δεν εξέτασα πολύ τις άλλες περιπτώσεις. Έδειχνε μια πραγματικά καλή επιλογή. Στο μεταξύ γνώριζα ήδη το κλαμπ. Ξέρεις… Παρακολουθώ τα πάντα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, είμαι basketball maniac, αν με ρωτήσεις για οποιονδήποτε παίκτη, λογικά θα τον ξέρω, είτε παίζει στη δεύτερη ή την τρίτη κατηγορία! Επομένως, ήξερα τον Προμηθέα και δεν το πολυσκέφτηκα. Μίλησε με τον τότε προπονητή, τον Μάκη (σ.σ. Γιατρά) και τον GM. Έμοιαζε με την ιδανική επιλογή».

«Ο Προμηθέας ήταν η πιο έξυπνη κίνηση»

Ο Κουλμπόκα πρόσθεσε το όνομά του πλάι σε ονόματα όπως ο Γιασικεβίτσιους, ο Ματσιγιάουσκας, ο Ματσιούλις, ο Καρνισόβας και ο Κλέιζα που αγωνίστηκαν στο παρελθόν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Όσον αφορά στα πρότυπά του, είπε: «Άρχισα να καταλαβαίνω το μπάσκετ όταν στη Ζάλγκιρις αγωνίζονταν ο Καλνιέτις, ο Ματσιούλις και ο Γιανκούνας. Ήταν δύσκολα χρόνια, με πρόεδρο τον Ρομανόφ και μια σειρά από σκάνδαλα, με αποτέλεσμα όλοι οι ξένοι να φύγουν από την ομάδα. Το κλαμπ έπρεπε να επιβιώσει μόνο με Λιθουανούς παίκτες. Δεν θυμάμαι φυσικά την Ευρωλίγκα του ’99, είχα μόλις γεννηθεί. Μεγάλωσα μπασκετικά με τη νεότερη γενιά. Τον Μάτσας, τον Κλέιζα. Πάντως δεν είχα κάποιον παίκτη σαν πρότυπο. Απλώς, ήμουν… περίεργος για το μπάσκετ. Ο Άρβιντας Ματσιγιάουσκας ήταν τρομερός παίκτης. Μου άρεσε πολύ να τον βλέπω, ξέρω πως όταν ήλθε στην Ελλάδα είχε έναν σοβαρό τραυματισμό. Στα δικά μου μάτια, ο Μάτσας ήταν ένας από τους καλύτερους Λιθουανούς παίκτες όλων των εποχών»!

Ο 25χρονος σουτέρ εξηγεί πώς προσεγγίζει την παρουσία του στον Προμηθέα όπου παρεμπιπτόντως πέτυχε το μεγάλο τρίποντο στη νίκη επί του Άρη και έχει ήδη αναδειχτεί δυο φορές MVP της αγωνιστικής στο EuroCup: «Προσπαθώ να κερδίσω όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια. Για μένα, αυτό είναι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή. Ακόμα και αν θέλω να κάνω το επόμενο βήμα, πρέπει να αποδείξω ότι ανήκω σε μια καλή ομάδα. Γι’ αυτό ακριβώς βρίσκομαι εδώ, ανάμεσά σας. Δεν κάναμε το καλύτερο ξεκίνημα στη σεζόν, στην ελληνική λίγκα ήμασταν χαμηλά στην κατάταξη όμως πιστεύω ότι έχουμε μια πραγματικά καλή ομάδα και μπορούμε να πάμε μακριά. Το αποδεικνύουμε τώρα. Προσωπικά, έχω σημαντικό ρόλο, έψαχνα και βρήκα χρόνο, παίζω πολύ και θέλω να αποδείξω ότι ανήκω εδώ. Δεν έχω ιδέα που θα με φέρει όλο αυτό όμως γνωρίζω ότι ο Προμηθέας ήταν η πιο έξυπνη κίνηση που θα μπορούσα να κάνω».

«Δεν θα ξυπνήσω το βράδυ για να δω ΝΒΑ»

Ο Κουλμπόκα έγραψε πέρσι μόλις δυο συμμετοχές στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη με τους Χόρνετς, παίζοντας κυρίως στη G League όπου σημείωσε 14.4 πόντους και 5.2 ριμπάουντ με τους Γκρίνσμπορο Σουόρμ πριν μετακομίσει στην Πάτρα. Μάλιστα είχε την ευκαιρία να βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον Μάικλ Τζόρνταν, σε ένα pick-up game που διεξήχθη στο Spectrum Center. Πώς είναι λοιπόν να έχεις αφεντικό τον MJ; «Τον άκουσα κάποια στιγμή να μου φωνάζει σε μια άμυνα. Όχι κάτι ιδιαίτερο δηλαδή. Δεν κάναμε ποτέ κάποια ιδιαίτερη συζήτηση. Και για να μιλήσω ειλικρινά, δεν είμαι μεγάλος φαν του ΝΒΑ. Δεν ήμουν εκείνος ο τύπος που θα σηκωθεί το βράδυ και θα ξενυχτήσει για να δει έναν αγώνα. Σίγουρα το ΝΒΑ ήταν ένα όνειρο. Σίγουρα ήθελα να παίξω κάποια στιγμή εκεί. Τα κατάφερα και ευχαριστώ τον Θεό για αυτό. Για μένα πάντως, ο μεγαλύτερος σούπερ σταρ δεν ήταν ο Τζόρνταν αλλά ο Κόμπι Μπράιαντ».

Ο Λιθουανός άσος του Προμηθέα δεν είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Λιέτουβα στην Ελλάδα φέτος αφού ο Βάλντας Νταμπράουσκας είναι ο αναμορφωτής του ΟΦΗ και μάλιστα έδωσε το παρών στο ΟΑΚΑ για την πρόσφατη αναμέτρηση της Ζάλγκιρις με τον Παναθηναϊκό. «Είναι ένας από τους πιο διάσημους προπονητές στη Λιθουανία. Πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε ποδόσφαιρο! Δεν είναι στο τοπ επίπεδο αλλά βελτιώνεται. Ελπίζω κάποια μέρα να είναι. Ο Νταμπράουσκας είναι μεγάλο όνομα στην πατρίδα μου». Ο Κουλμπόκα δεν κατάφερε να καθιερωθεί στο ΝΒΑ όμως διατηρεί φωτογραφία προφίλ στο Twitter με τα φανέλα των Χόρνετς. «Απλώς, ξέχασα να την αλλάξω (γέλια). Δεν με νοιάζει τόσο πολύ. Σίγουρα είναι ένα όνειρο να γυρίσω πίσω όμως δεν το κυνηγάω ούτε έχει γίνει εμμονή. Θα παίξω όπου με πάει η μπασκετική καριέρα μου. Μέχρι τότε, λέω να αφήσω τη φωτογραφία. Είναι μια καλή φωτογραφία, επομένως γιατί όχι»!

@Photo credits: eurokinissi