Η Παρτίζαν του Ομπράντοβιτς δεν παίζει... μόνη της στο EuroCup

Η Παρτίζαν του Ομπράντοβιτς δεν παίζει... μόνη της στο EuroCup

Η Παρτίζαν του Ομπράντοβιτς δεν παίζει... μόνη της στο EuroCup
Το Gazzetta καταγράφει τις κινήσεις της offseason στο πολύ ανταγωνιστικό EuroCup που εκτός από... Ομπράντοβιτς, Πάντερ και ΛεΝτέι, είχε επίσης το νέο συμβόλαιο στον Τεόντοσιτς αλλά και τους Σέρτζιο Σκαριόλο, Βίκτορ Κλαβέρ, Μπράντον Πολ και Τζεφ Μπρουκς.

Για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η επιστροφή στην Παρτίζαν έπειτα από τρεις δεκαετίες δεν είναι ένα στοίχημα ή κάτι τέτοιο. Ο πολυνίκης προπονητής στην ιστορία της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης συμφώνησε με τους «ασπρόμαυρους» του Βελιγραδίου, αποφασισμένος να αλλάξει ο ίδιος τη ρότα τους, να τους κάνει ξανά πετυχημένους σε διάρκεια και να τους οδηγήσει εκ νέου στην EuroLeague. Σε κάθε περίπτωση, η Παρτίζαν δεν παίζει μόνη της. Το Gazzetta καταγράφει τις μέχρι στιγμής κινήσεις στο EuroCup που αναμένεται ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και φέτος, λειτουργώντας ως προθάλαμος της EuroLeague.

Η επιστροφή του Κλαβέρ στη Βαλένθια

Ο Βίκτορ Κλαβέρ αγωνίστηκε στη Βαλένθια την εξαετία 2006-12 πριν κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι για λογαριασμό των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς. Ακολούθως έπαιξε στις Χίμκι, Λοκομοτίβ Κουμπάν και Μπαρτσελόνα ενώ το απόγευμα της Τρίτης 13/7 επέστρεψε και τυπικά στην πρώτη ομάδα του, μολονότι είχε ακόμα έναν χρόνο στο συμβόλαιό του με τους «μπλαουγκράνα». Έπειτα, λοιπόν από 163 συμμετοχές στην EuroLeague και δυο παρουσίες σε Final 4 με τη «Λόκο» του Γιώργου Μπαρτζώκα και την Μπαρτσελόνα, ο 32χρονος φόργουορντ θα αγωνιστεί ξανά στο EuroCup με στόχο να ενισχύσει τη Βαλένθια στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της EuroLeague Basketball. Εξάλλου, το 2010 κατέκτησε το EuroCup με τη Βαλένθια ενώ αναδείχτηκε Rising Star εκείνης της διοργάνωσης.

Το νέο συμβόλαιο του Τεόντοσιτς

Στις 14 Ιουνίου, ο GM της Βίρτους, Λούκα Μπαράλντι αναφέρθηκε στον Τεόντοσιτς και το μέλλον του Σέρβου γκαρντ στην Μπολόνια, εξηγώντας πως ο Μίλος είχε opt out στο συμβόλαιό του που του έδινε τη δυνατότητα να αποχωρήσει για ομάδα που αγωνίζεται στην EuroLeague. Η περίπτωσή ήλθε στο προσκήνιο για την Εφές και την ΤΣΣΚΑ, εντούτοις ανανέωσε το συμβόλαιό του ως το 2023! Ο Τεόντοσιτς αποκτήθηκε από τη Βίρτους το 2019 με στόχο να οδηγήσει την άλλοτε κραταιά δύναμη του ιταλικού μπάσκετ στην EuroLeague, υπογράφοντας αρχικώς για τρία χρόνια και 5 εκατομμύρια ευρώ. Η Βίρτους κατέκτησε μεν το πρωτάθλημα στην Ιταλία έπειτα από 20 χρόνια ωστόσο απέτυχε να προκριθεί στους τελικούς του EuroCup χάνοντας την ευκαιρία να παίξει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Πλέον αισιοδοξεί να το κάνει με τον Τεόντοσιτς ο οποίος θα παραμείνει στην Μπολόνια για άλλα δυο χρόνια.

Από τους Ράπτορς στην Μπολόνια

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο επέστρεψε φέτος στη Serie A για πρώτη φορά έπειτα από το 2013, αποχωρώντας από το προπονητικό τιμ των Ράπτορς και αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της πρωταθλήτριας Βίρτους. Ο προπονητής της εθνικής Ισπανίας, με τα επτά μετάλλια ως head coach της «ρόχα» επαναπατρίστηκε ως αντικαταστάτης του Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο οποίος αποχώρησε μετά από το 4-0 στη σειρά των τελικών με την Αρμάνι. Ο Σκαριόλο πανηγύρισε το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ το 2019 με τους Τορόντο Ράπτορς ως άμεσος συνεργάτης του Νικ Νερς και πλέον καλείται να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερα ποιοτικό ρόστερ με στόχο την επιστροφή στην EuroLeague, υπολογίζοντας μεταξύ άλλων στους Μίλος Τεόντοσιτς και Μάρκο Μπελινέλι. Ο 60χρονος κόουτς κατέκτησε το ιταλικό πρωτάθλημα το 1990 με την Πέζαρο ενώ έχει εργαστεί επίσης στην Ντέσιο (1991-93), τη Φορτιτούντο Μπολόνια (1993-97) και την Αρμάνι Μιλάνο (2011-13).

Ο Ομπράντοβιτς στα ασπρόμαυρα μετά από 30 χρόνια

Η επιστροφή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Παρτίζαν έβαλε σε συναγερμό το σερβικό μπάσκετ. Πέρα από την αφόρητα συχνή χρήση αυτής της φράσης που αλλοιώνει το μεγαλείο της, ο Ομπράντοβιτς επέστρεψε στο σπίτι του, γυρνώντας δικαίως το ρολόι του χρόνου πίσω στο 1991-92, όταν τα πιτσιρίκια της Παρτίζαν κατέκτησαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών στον τελικό της Κωνσταντινούπολης με την Μπανταλόνα χάρη στο μυθικό τρίποντο του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ ανέλαβε ξανά την Παρτίζαν, κατακτώντας στο μεσοδιάστημα εννιά πρωταθλήματα Ευρώπης και δεκάδες τίτλους! Το ζητούμενο για τους «ασπρόμαυρους» είναι η επιστροφή στην EuroLeague έπειτα από τη σεζόν 2013-14, είτε μέσω της Αδριατικής Λίγκας, είτε μέσω του EuroCup και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει μπροστά του την επόμενη μεγάλη πρόκληση.

sss

Πάντερ, ο πιο ακριβοπληρωμένος ever

Ο Κέβιν Πάντερ απέρριψε την πρόταση της Αρμάνι Μιλάνο για ανανέωση και στη συνέχεια η Παρτίζαν, εντελώς αιφνιδιαστικά, ανακοίνωσε την απόκτηση του Αμερικανού σκόρερ για τα επόμενα δυο χρόνια. Όπως μάλιστα ανέφερε το Mozzartsport ο Πάντερ, ο οποίος παρεμπιπτόντως διαθέτει διαβατήριο Σερβίας, θα λάβει 2.5 εκατομμύρια δολάρια από τους «ασπρόμαυρους» του Βελιγραδίου για τα επόμενα δυο χρόνια! Έτσι, ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ θα γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης ever στο σερβικό μπάσκετ. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε ο Πάντερ μέτρησε 14.3 πόντους στην EuroLeague και 11 στη Serie A, κατακτώντας το ιταλικό κύπελλο και το σούπερ καπ με την Αρμάνι.

Συνέχεια με ΛεΝτέι και Κούρουκς

Ο Ζακ ΛεΝτέι αγωνίστηκε τα τελευταία τρία χρόνια στην EuroLeague με τρεις διαφορετικές ομάδες (Ολυμπιακός, Ζαλγκίρις, Αρμάνι Μιλάνο) σημειώνοντας 10.4 πόντους και 4.4 ριμπάουντ μ.ό. σε 94 αγώνες, ωστόσο η επόμενη σεζόν θα τον βρει στο Βελιγράδι με τη φανέλα της Παρτίζαν. Ο Αμερικανός φόργουορντ-σέντερ ήταν το τρίτο ηχηρό «χτύπημα» των Σέρβων έπειτα από τον Κέβιν Πάντερ και τον Αλέκσα Αβράμοβιτς, ενισχύοντας την front line των Σέρβων που απέκτησαν και τον Ρόντιονς Κούρουκς! Ο Λετονός φόργουορντ μοίρασε την περσινή σεζόν σε Ρόκετς, Νετς και Μπακς δίχως να έχει ενεργό ρόλο στο rotation, επιστρέφοντας στην Ευρώπη για λογαριασμό της Παρτίζαν.

Η Βενέτσια γέμισε τη ρακέτα με τον Τζεφ Μπρουκς

Ο Τζεφ Μπρουκς αγωνίστηκε στην Αρμάνι Μιλάνο την τριετία 2018-21 κατακτώντας δυο σούπερ καπ και το ιταλικό κύπελλο όμως αποχώρησε από την ομάδα του Έτορε Μεσίνα και θα συνεχίσει την καριέρα του στη Βενέτσια. Ο Αμερικανός φόργουορντ έχει μεγάλη εμπειρία στην EuroLeague, μετρώντας 124 συμμετοχές με τις Καντού, Σάσαρι, Μάλαγα και Αρμάνι, έχοντας 5.7 πόντους και 4.1 ριμπάουντ μ.ό. Όσον αφορά το EuroCup, έχει κατακτήσει τον τίτλο το 2017 με τη φανέλα της Ουνικάχα.

Γύρισε στην Μπανταλόνα ο Μπράντον Πολ

Ο Μπράντον Πολ, ο οποίος την σεζόν 2019-20 αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό χωρίς να ενθουσιάσει, υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο στην Μπανταλόνα. Έτσι ο Αμερικανός γκαρντ - φόργουορντ επιστρέφει στην Ευρώπη έπειτα από έναν χρόνο, αφού μοίρασε την περσινή σεζόν ανάμεσα στο πρωτάθλημα της Κίνας και της Ωκεανίας (NLB). Παρεμπιπτόντως, ο Πολ έχει αγωνιστεί και στο παρελθόν στην Μπανταλόνα, αφού είχε φορέσει την φανέλα της ομάδας την σεζόν 2015/16.

Άλεξ Πέρεζ και Οκτάβιους Έλις στην Τουρκ Τέλεκομ

Όσον αφορά την Τουρκ Τέλεκομ, οι Τούρκοι απέκτησαν τους Ευρωλιγκάτους Άλεξ Πέρεζ και Οκτάβιους Έλις από τη Φενέρμπαχτσε και τον Ολυμπιακό, αντίστοιχα με στόχο την καλή πορεία στο EuroCup. Ο Πέρεζ αγωνίστηκε την προηγούμενη διετία στην EuroLeague με τις Ζαλγκίρις Κάουνας και Φενέρ ενώ η Τουρκ Τέλεκομ θα είναι η τέταρτη τουρκική ομάδα της καριέρας του αφού έχει παίξει επίσης στις Μπαχτσεσεχίρ και Μπάνβιτ. Ο Πέρεζ θα είναι συμπαίκτης του Οκτάβιους Έλις, ο οποίος αποχώρησε από τον Ολυμπιακό έπειτα από 1.5 χρόνο, έχοντας 6.3 πόντους και 4.4 ριμπάουντ σε 40 αγώνες στην EuroLeague.