Σέρτζιο Σκαριόλο: Το άγγιγμα του Μίδα με οκτώ μετάλλια σε 10 διοργανώσεις

Σέρτζιο Σκαριόλο: Το άγγιγμα του Μίδα με οκτώ μετάλλια σε 10 διοργανώσεις

Γιώργος Κούβαρης
Σέρτζιο Σκαριόλο: Το άγγιγμα του Μίδα με οκτώ μετάλλια σε 10 διοργανώσεις

bet365

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο θα κρεμάσει στο στήθος το 8ο μετάλλιο με την εθνική ομάδα της Ισπανίας σε σύνολο 10 μεγάλων διοργανώσεων που έχει καθίσει στον πάγκο της «ρόχα».

Λένε ότι «σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση». Για την ακρίβεια όχι μόνο δεν είναι σύμπτωση, αλλά ο... κανόνας!

Η εθνική ομάδα της Ισπανίας σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, είτε βρίσκεται σε καλή κατάσταση είτε όχι, είτε διαθέτει παίκτες πρώτης γραμμής στο ρόστερ, είτε «επενδύει» σε «rookies». Ο κοινός παρονομαστής ωστόσο είναι ένας. Και έχει ονοματεπώνυμο: Σέρτζιο Σκαριόλο!

Ο Ιταλός τεχνικός έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά του με μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της «ρόχα» δείχνοντας έργο και... συνέπεια! Από τη στιγμή που η εθνική ομάδα της Ισπανίας θα αγωνιστεί στον μεγάλο τελικό του 41ου Eurobasket (18/9, 21:30) κόντρα στην Γαλλία, αυτομάτως έχει εξασφαλίσει ένα ακόμα μετάλλιο στη συλλογή της.

Για την ακρίβεια θα είναι το 19ο στην ιστορία της όσον αφορά τις κορυφαίες διοργανώσεις (σ.σ. Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο Κύπελλο και Eurobasket) και το 7ο συνεχόμενο στο πανευρωπαϊκό! Από τα 19 αυτά μετάλλια, τα οκτώ φέρουν την υπογραφή του Σέρτζιο Σκαριόλο, ο οποίος θεωρείται (και είναι) ένας από τους πετυχημένους προπονητές (αν όχι ο πιο πετυχημένος) σε όλες τις εθνικές ομάδες. Πόσω μάλλον φέτος, καθώς δεν διαθέτει στα χέρια του την... enfant gâté του ισπανικού μπάσκετ.

Δεν διαθέτει Ναβάρο, Γκασόλ, Σέρχιο, Καλδερόν, Γκαρμπαχόσα και όλους όσους έχουν γράψει την δική τους ιστορία φορώντας τη φανέλα της «ρόχα». Παρόλα αυτά έχει δημιουργήσει ένα σύνολο με κοινό παρονομαστή την λέξη «ομάδα» το οποίο, όπως είπαν και οι ίδιοι οι Ισπανοί μετά την πρόκριση στον τελικό, κανείς δεν περίμενε πριν από το Eurobasket ότι θα μπορούσε να φτάσει τόσο ψηλά: «Πέρσι είχαμε τον Μαρκ και τον Πάου Γκασόλ. Γνωρίζαμε πως ο Βίλι Ερνανγκόμεθ θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Πιστεύω πως μπορεί να κάνει κι άλλα βήματα μπροστά και μπορεί να γίνει ένας σούπερ σταρ, ακόμα πιο μεγάλος. Χτίσαμε μια πολύ καλή χημεία και μέρα με τη μέρα βλέπαμε τι χρειάζεται η ομάδα» είπε μεταξύ άλλων ο Σκαριόλο μετά τον ημιτελικό με τη Γαλλία.

Ο Σκαριόλο έχει βρεθεί στον πάγκο της Ισπανίας σε δύο διαφορετικές περιόδους. Αρχικά από το 2009 έως το 2012 και στη συνέχεια από το 2015 έως και σήμερα, ενώ θα παραμείνει στην τεχνική ηγεσία των Ισπανών, τουλάχιστον έως και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024. Σε αυτό το διάστημα της παρουσίας του στην «ρόχα» ο 61χρονος προπονητής έχει ηγηθεί των Ισπανών σε 10 κορυφαίες διοργανώσεις και στις 8 από αυτές έχει κατακτήσει... μετάλλιο! Οι μοναδικές φορές που έμεινε εκτός βάθρου ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στην Τουρκία, όταν και η Ισπανία είχε περιοριστεί στην 6η θέση, όπως επίσης και πριν από έναν χρόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όταν οι Ίβηρες τερμάτισαν επίσης στην 6η θέση της τελικής κατάταξης.

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΡΙΟΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
ΕΤΟΣΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΜΕΤΑΛΛΙΟ
2009EurobasketΧρυσό
2011EurobasketΧρυσό
2012Ολυμπιακοί ΑγώνεςΑσημένιο
2015EurobasketΧρυσό
2016Ολυμπιακοί ΑγώνεςΧάλκινο
2017EurobasketΧάλκινο
2019Παγκόσμιο ΚύπελλοΧρυσό
2022EurobasketΧρυσό ή Ασημένιο
 

EUROBASKET Τελευταία Νέα