Μασλαρινός στο Gazzetta: «Δεν πάμε για τουρισμό, πλεονέκτημα η ελληνική ψυχή»

Μασλαρινός στο Gazzetta: «Δεν πάμε για τουρισμό, πλεονέκτημα η ελληνική ψυχή»

Νίκος Καρφής
Μασλαρινός στο Gazzetta: «Δεν πάμε για τουρισμό, πλεονέκτημα η ελληνική ψυχή»

bet365

Η χώρα μας ρίχνεται στη μάχη του Eurobasket (16:00, ΕRT SPORTS) και ο προπονητής της Εθνικής Γυναικών, Βασίλης Μασλαρινός μίλησε στο Gazzetta για τον στόχο και τη δύναμη της ομάδας, ενώ στάθηκε στο... πάντρεμα της παλιάς γενιάς με τη νέα.

Eίναι ένας από τους ειδικούς του γυναικείου μπάσκετ στη χώρα μας και ετοιμάζεται να οδηγήσει την Εθνική Γυναικών σε μια μεγάλη διοργάνωση για πρώτη φορά στην προπονητική του καριέρα. Η Ελλάδα κοντράρεται με το Μαυροβούνιο (16:00, ERT SPORTS) στην πρεμιέρα του Eurobasket Γυναικών και θέλει να κάνει ένα δυνατό ξεκίνημα, προσπαθώντας να θέσει τις βάσεις πρόκρισης στην επόμενη φάση του τουρνουά, 4 χρόνια μετά την κορυφαία πορεία της ιστορίας της με την κατάκτηση της τέταρτης θέσης το 2017.


Ο Βασίλης Μασλαρινός που θα ζήσει μια ξεχωριστή στιγμή στην καριέρα του, όντας ο head coach της Ελλάδας στα γήπεδα της Ισπανίας, μίλησε στο Gazzetta για τον στόχο της Εθνικής μας σε άλλο ένα μεγάλο τουρνουά και ξεχώρισε την ψυχή των παικτριών του. Στάθηκε στο… πάντρεμα της νέας γενιάς με την παλιά στην ομάδα, το οποίο όπως λέει είναι φυσικό επακόλουθο, αφού σπουδαίες παίκτριες όπως η Μάλτση, η Καλτσίδου, η Λύμουρα, η Κοσμά δεν βρίσκονται πλέον στην αποστολή, ενώ... ταξίδεψε πίσω στο μεγάλο γκολ-φάουλ της Φασούλα με τη Βουλγαρία που μας χάρισε την πρόκριση.

«Δεν πάμε για τουρισμό» προειδοποιεί όλους τους αντιπάλους, ενώ μιλά για την ανανέωση της ομάδας, η οποία έχει στην 12άδα αρκετές μικρές σε ηλικία παίκτριες.

* H 12άδα της Εθνικής: Φασούλα, Σωτηρίου, Σπανού, Σταμολάμπρου, Μποσγανά, Αλεξανδρή, Παυλοπούλου, Νικολοπούλου, Λουκά, Αναστασοπούλου, Τσινέκε, Δίελα


Η ομάδα χτυπήθηκε από πολλούς τραυματισμούς τον τελευταίο καιρό (Χριστινάκη, Σπυριδοπούλου, Νικολοπούλου, Σωτηρίου, Χατζηλεοντή, Βιντσιλαίου). Πόσο έχει δυσκολέψει το έργο σας για τον καταρτισμό της 12άδας και τα πλάνα σας ενόψει του Eurobasket αυτή η ατυχία;

uiu
«Σίγουρα όταν χάνεις παίκτριες βασικές, είτε για όλο το διάστημα είτε για κάποιες μέρες από την προετοιμασία, δυσκολεύουν τα πράγματα. Είχαμε προβλήματα και μας δυσκόλεψαν ώστε να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε στο 100% την ομάδα μας. Υπήρχαν απουσίες. Όμως είμαστε συνειδητοποιημένοι και κοιτάμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε με τα κορίτσια που υπάρχουν εδώ. Τα πιστεύουμε πάρα πολύ.»


Είστε ένας από τους ειδικούς του γυναικείου μπάσκετ. Είναι μια ανταμοιβή των κόπων σας και της δουλειάς σας αυτό το Eurobasket που θα εκπροσωπήσετε τη χώρα μας σαν προπονητής της Εθνικής Γυναικών;


«Το να πηγαίνεις σαν προπονητής σε μια τελική φάση είναι ύψιστη τιμή. Εγώ κοιτάω να κάνω τη δουλειά μου, αγαπάω αυτό που κάνω. Όλα αυτά τα χρόνια στην καριέρα μου κοιτούσα κάθε μέρα ξεχωριστά και ήρθαν όλα σιγά σιγά. Είμαι με την Εθνική ομάδα σε μια τελική φάση και θέλω μαζί με τα κορίτσια να το χαρώ κι εγώ, να παρουσιάσουμε και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.»

«Όλοι πιστεύαμε πως θα βάλει την κρίσιμη βολή η Μαριέλλα»


Σας γυρίζω λίγο πίσω. Στο κρίσιμο ματς πρόκρισης κόντρα στη Βουλγαρία και το γκολ-φάουλ της Φασούλα. Πως ζήσατε εκείνη την όμορφη, αλλά και αγχωτική στιγμή; Θα βοηθήσει αυτό το ματς και για επόμενα... θρίλερ που μπορεί να έρθουν στην πορεία;


«Σίγουρα όταν κερδίζεις τέτοια ματς, αποκτάς χαρακτήρα και εμπειρίες. Εκείνη τη στιγμή δεν σκέφτηκα κάτι γιατί απέμενε λίγος χρόνος ακόμα. Έπρεπε να διαχειριστούμε πρώτα το τι θα γίνει με τη βολή, αν και πιστεύαμε όλοι πως θα τη βάλει η Μαριέλλα. Σκεφτόμασταν και τι πρέπει να κάνουμε στην τελευταία φάση γιατί δεν ξέραμε ότι η Βουλγαρία δεν θα εκδηλώσει επίθεση. Θεωρώ ότι πήραμε πίσω σε θέμα τύχης ότι μας στέρησε τα προηγούμενα δύο χρόνια αυτή η κατάσταση και με τις περιπτώσεις κορονοϊού. Αν δεν είχαμε τα προβλήματα αυτά, δεν θα φτάναμε να παίζουμε την πρόκριση μας στο τελευταίο σουτ. Θα είχαμε κερδίσει πολύ νωρίτερα την πρόκριση»


Στο Eurobasket του 2017 η Εθνική Γυναικών είχε κατακτήσει την τέταρτη θέση που είναι και η κορυφαία στην ιστορία της στη διοργάνωση. Σας γεμίζει με ευθύνη εκείνη η πορεία ενόψει και του φετινού θεσμού;


«Δεν υπάρχει κάποια πίεση πάνω σε αυτό. Η Εθνική είχε πολύ μεγάλες παίκτριες. Αθλήτριες με τεράστια αξία και κατάφερε να φτάσει στην τέταρτη θέση. Η δική μας ομάδα κατάφερε να κάνει μια ανανέωση, ένα νέο ξεκίνημα. Για μας είναι επιβράβευση που βρισκόμαστε στο Eurobasket. Πάμε με μια ομάδα που είναι σχετικά μικρή σε ηλικία. Μακάρι και στα επόμενα Eurobasket να είμαστε παρόντες και γιατί όχι να μην φτάσουμε κι εμείς σε μια αντίστοιχη επιτυχία, όπως της Εθνικής του 2017.»


Όλη η ομάδα είναι γεννημένη στα 90s και πιο μετά, εκτός της Σωτηρίου και της Αλεξανδρή. Τα τελευταία χρόνια σταμάτησαν σπουδαίες παίκτριες σαν την Μάλτση και την Καλτσίδου. Αυτή η στιγμή ήταν η ενδεδειγμένη για να βγει μπροστά η νέα γενιά και να πάρει τις παραστάσεις που χρειάζεται για το φετινό Εurobasket και τις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις;


«Είναι φυσικό επακόλουθο. Τα κορίτσια αυτά, η Μάλτση, η Καλτσίδου, η Λύμουρα, η Κοσμά σταμάτησαν από την Εθνική. Οπότε ήταν φυσιολογικό να υπάρχει μια ανανέωση. Το καλό είναι ότι δεν μας πήρε πολύ καιρό. Στην πρώτη μας προσπάθεια, καταφέραμε να βρεθούμε στην τελική φάση. Επίσης υπάρχουν κάποια κορίτσια στην ομάδα που είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ νέας γενιάς και των κοριτσιών που σταμάτησαν. Βοηθά πάρα πολύ αυτό για να πάρουν και τα παιδιά αυτά που έχουν συνυπάρξει με παίκτριες όπως η Μάλτση, η Καλτσίδου, η Λύμουρα και η Κοσμά. Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε στην τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης.»


Πόσο εύκολο είναι το... πάντρεμα της νέας με την παλιά γενιά;

opop
«Δεν είναι εύκολο, αφού και τα κορίτσια που δεν βρίσκονται στην Εθνική τώρα, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι πιο έμπειρες παίκτριες κοιτάνε να πάρουν στις πλάτες τους την Εθνική και ταυτόχρονα να βοηθήσουν τις πιο μικρές να ενσωματωθούν και να καταλάβουν τι σημαίνει Εθνική ομάδα. Τα νεαρά κορίτσια δουλεύουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και ενθουσιασμό. Υστερούμε λίγο σε εμπειρία, αλλά πιστεύω πως μέρα με τη μέρα, χρονιά με τη χρονιά, θα δούμε ωραία πράγματα.»

«Δεν πάμε για τουρισμό, θα χτυπήσουμε και τα τρία παιχνίδια»


Έχετε θέσει κάποιο στόχο για το Eurobasket που έρχεται;


«Ο πρώτος στόχος είναι να πάρουμε μια νίκη. Βρισκόμαστε σε έναν δυνατό όμιλο. Θέλουμε να πάρουμε μια νίκη έτσι ώστε να περάσουμε στην επόμενη φάση, να βρεθούμε στις 12 κορυφαίες ομάδες και να πάμε στα... χιαστί. Για μας θα είναι κέρδος το κάθε παιχνίδι, η κάθε φάση. Θα παίξουμε σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο με 17 και 18 ετών αθλήτριες. Δεν πάμε για τουρισμό, θα χτυπήσουμε και τα τρία παιχνίδια.»


Η Ελλάδα θα κοντραριστεί με την Σερβία στον όμιλο που αποτελεί εκ των κορυφαίων δυνάμεων στο γυναικείο μπάσκετ. Αυτό το ματς θα τεστάρει και την ετοιμότητα μας και τις δυνάμεις μας για τη συνέχεια; Θα μας κάνει καλό μια μάχη με ένα τόσο δυνατό αντίπαλο τόσο νωρίς;


«Και τα τρία ματς είναι πολύ δυνατά. Είναι στη ζώνη των μεταλλίων στις τελευταίες διοργανώσεις η Σερβία. Κατεβαίνει υπερπλήρης. Φέτος έχει και νατουραλιζέ παίκτρια, την Αμερικανίδα Άντερσον. Είχε ένα θέμα στη θέση του point guard, ενώ διαθέτει 12 παίκτριες επιπέδου Euroleague και Εurocup. H Eθνική μας όμως είναι μαθημένη στα δύσκολα. Μας το έχει αποδείξει και τα προηγούμενα χρόνια. Θέλω να πιστεύω πως θα το κάνει και τώρα. Μέσα από τα φιλικά είδαμε και ομάδες εξίσου δυνατές όπως το Βέλγιο όπου σταθήκαμε αρκετά καλά. Αν είμαστε υγιής πάνω απ' όλα, θα καταφέραμε να σταθούμε και στο ματς κόντρα στη Σερβία. Σίγουρα πάντως θα μας βοηθήσει να τεστάρουμε τις δυνάμεις μας, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν σκεφτόμαστε τη Σερβία, αλλά μόνο το Μαυροβούνιο που είναι και ο πρώτος μας αντίπαλος».


Στην 12άδα βρίσκονται παίκτριες που είναι πρωταγωνίστριες στις ομάδες, είτε εντός συνόρων, είτε εκτός όπως η Φασούλα και η Σπανού. Πόσο σημαντικό είναι αυτό το στοιχείο για την ποιότητα της Εθνικής μας;


«Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Όταν μιλάμε για Εθνική ομάδα, μιλάμε για παίκτριες πρωταγωνίστριες, υψηλού επιπέδου. Βρίσκονται σε δυνατές ομάδες, σε δυνατά πρωταθλήματα. Δουλειά μας είναι να βρούμε σωστή χημεία, να εφαρμόσουμε το πλάνο μας και να κερδίσουμε πράγματα μέσα από αυτό.»

«Το πλεονέκτημα της ομάδας μας είναι η ελληνική ψυχή της»

hellas

Ποιο είναι το πλεονέκτημα της Εθνικής και σε ποιο τομέα χρειαζόμαστε βελτίωση για να παρουσιαστούμε ακόμα καλύτεροι;

«Το πλεονέκτημα της ομάδας μας είναι η ελληνική ψυχή της. Δεν τα παρατά ποτέ. Για το δεύτερο σκέλος, είναι ξεκάθαρο ότι υστερούμε σε εμπειρία και θα πρέπει να είμαστε σωστοί σε αυτό το κομμάτι. Να πάρουμε σωστές αποφάσεις, να μην κάνουμε εύκολα λάθη».

Αν η Εθνική κάνει ακόμα μια σπουδαία πορεία όπως εκείνη του 2017, θα αποτελούσε μια βάση για το άθλημα για να τραβήξει παίκτριες και να κάνει περισσότερα κορίτσια να ασχοληθούν, αλλά και να δοθεί περισσότερο προσοχή από τα Μέσα;


«Σίγουρα δυστυχώς στη χώρα μας για να προβληθεί αυτό που κάνεις, πρέπει να φέρεις επιτυχία. Αν φέρουμε μια τόσο μεγάλη διάκριση όπως εκείνη του 2017, σίγουρα θα βοηθήσει την προβολή του αθλήματος. Μακάρι αυτό να οδηγήσει νέα κορίτσια να ασχοληθούν με το μπάσκετ. Εύχομαι να δούμε ξανά παιδιά ταλαντούχα που θα ενισχύσουν την Εθνική ομάδα τα επόμενα χρόνια»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα