Νίκος Γκάλης: Πριν 41 χρόνια το ντεμπούτο του «Θεού» με την Εθνική Ελλάδας (pics)

Νίκος Γκάλης: Πριν 41 χρόνια το ντεμπούτο του «Θεού» με την Εθνική Ελλάδας (pics)

bet365

Το Gazzetta.gr θυμήθηκε το ντεμπούτο του Νίκου Γκάλη με την εθνική ομάδα το οποίο έγινε στις 06/06/1980 και τη διαδικασία για να βγάλει διαβατήριο.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει βγάλει εξαιρετικούς αθλητές., κανονικούς σούπερσταρ! Δε χωρά όμως αμφιβολία πώς όσα πρόσφερε ο Νίκος Γκάλης στο ελληνικό μπάσκετ και τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα δεν τα πρόσφερε κανείς.

Ο Γκάλης του Άρη, του Παναθηναϊκού, αλλά κυρίως... ο Γκάλης της Ελλάδας.

Σαν σήμερα πριν 41 χρόνια, για την ακρίβεια στις 6 Μαΐου του 1980 ο «Gangster» πραγματοποίησε το ντεμπούτο στην εθνική ομάδα και το Gazzetta.gr γύρισε το χρόνο πίσω..

Ανήμερα της γέννησης του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο Γκάλης φορούσε για πρώτη φορά το εθνόσημο σε αγώνα κόντρα στη Σουηδία για το Προολυμπιακό τουρνουά ενόψει των Αγώνων της Μόσχας που ακολουθούσαν λίγους μήνες αργότερα.

Η Ελλάδα ηττήθηκε από την Σουηδία με 79-71, ωστόσο ο Γκάλης με το Νο10 στη φανέλα συστήθηκε με 25 πόντους.

Για να συμβεί αυτό όμως χρειάστηκαν διαδικασίες και διαδικασίες αφού έπρεπε να ξεπεραστεί ένα βασικό πρόβλημα. Αν και ο Γκάλης ήταν γιος Ελλήνων, στην κατοχή του είχε μόνο διαβατήριο των ΗΠΑ και έπρεπε να περάσει δύο χρόνια για να μπορέσει να βγάλει ελληνικό και να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Ο Άγης Κυνηγόπουλος (αντιπρόεδρος της ΕΟΚ) ωστόσο εκμεταλλεύτηκε τις γνωριμίες του και φρόντισε να «βγάλει» στον μετέπειτα σούπερ σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ελληνικό διαβατήριο.

Πώς; Είχε πάει στον κοινοτάρχη Τριλόφου Θεσσαλονίκης και πήρε ένα... πιστοποιητικό που έλεγε ότι ο Νικόλαος Γεωργαλής είχε γεννηθεί στην εν λόγω κοινότητα. Στη συνέχεια μετέβη στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να εξασφαλίσει μια βεβαίωση που θα λειτουργούσε ως ταυτότητα και ακολούθως στον -τότε- Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Κώστα Παπαναστασίου για... διαβατήριο μίας χρήσης!

ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΟΥ ΓΚΑΛΗ

ΣΟΥΗΔΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ 79-71

Ημίχρονο: 35-39

ΣΟΥΗΔΙΑ: Άντερσον 4, Νόρντιγκριντ 2, Τέρινς 3, Τάξεν 11, Κάρλσον 20, Ρεχμ 14, Φέλτριχ 19, Σκίτεβαλ 4, Ρούντμπεργκ 2.

ΕΛΛΑΔΑ (Ντουξάιρ): Γιαννάκης 6, Πετρόπουλος 12, Γκάλης 25, Καρατζουλίδης 2, Κοκολάκης 10, Βίδας 6, Κατσούλης 8, Σακελλαρίου 2, Παπαγεωργίου.

 

Τελευταία Νέα