Υπόθεση Μαρτσουλιόνις: Ποιοι είναι οι Έντεν και Γκαράστας που μιλούν για ελληνική απόπειρα δωροδοκίας το '87;

Υπόθεση Μαρτσουλιόνις: Ποιοι είναι οι Έντεν και Γκαράστας που μιλούν για ελληνική απόπειρα δωροδοκίας το '87;

Υπόθεση Μαρτσουλιόνις: Ποιοι είναι οι Έντεν και Γκαράστας που μιλούν για ελληνική απόπειρα δωροδοκίας το '87;

bet365

Οι καταγγελίες των άλλοτε Σοβιετικών για τον τελικό του 1987 πέφτουν... βροχή. Μετά τον Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, εμφανίστηκαν ο 89χρονος Βλάντας Γκαράστας και ο Χέινο Έντεν! Ποιοι είναι όμως οι δύο τελευταίοι και τι έχουν καταφέρει στην καριέρα τους στο μπάσκετμπολ;

Ενός... Μαρτσουλιόνις, μύρια έπονται! Η συνέντευξη που έδωσε ο θρύλος της Σοβιετικής Ένωσης και της Λιθουανίας, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων!

Ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους που πάτησε τα παρκέ του ΝΒΑ. Και με μεγάλη επιτυχία, αφού ο μυστακοφόρος (τότε) Σοβιετικός φορούσε τη φανέλα των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, στο πλευρό των Κρις Μάλιν και Τιμ Χάρντγουεϊ.

Ήταν από τους πρώτους της (χαμένης πια) πατρίδας του, που κατάφερε να φύγει από τα στενά σύνορά της.

Μόνο που τα λεγόμενα του... Σάρας, βρήκαν συμμάχους. Όσα δήλωσε ο Μαρτσουλιόνις στην πατρίδα του... σιγόνταραν ένας πρώην συμπαίκτης του και ο βοηθός του θρυλικού Αλεξάντερ Γκομέλσκι από το μακρινό 1987.

Ποιοι είναι όμως οι Χέινο Έντεν και Βλάντας Γκαράστας;

O Έντεν, ο οποίος μίλησε για απόπειρα δωροδοκίας το 1987, ήταν ο 12ος παίκτης εκείνης της Σοβιετικής Ένωσης, και μαζί της κατέκτησε τρία μετάλλια σε EuroBasket: χάλκινο το 1983, χρυσό του 1985 και ασημένιο το 1987.

Αποτέλεσε μέλος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, από το 1983 έως το 1988 και έκλεισε την καριέρα του στην φινλανδική Τάμπρεεν!

Για τρία χρόνια διετέλεσε και προπονητής της Εθνικής Εσθονίας και μετά τον... κέρδισαν οι πίτες!

Ακόμη και σήμερα το κατάστημα «Νίκολαϊ» (αφιερωμένο στον διάσημο τσελίστα Νικολαϊ Αντρέεβιτς Περεγκούντοφ) λειτουργεί ακόμη στην πόλη του Ταλίν!

Όσο για τον 89χρονο πια Βλάντας Γκαράστας; Ήταν βοηθός του Αλεξάντερ Γκομέλσκι στον τελικό του 1987 δήλωσε ότι ο Γκομέλσκι γνώριζε ότι κάποιοι ήθελαν να πουλήσουν το ματς. Και μετά ανέλαβε ο ίδιος τα ηνία της ομάδας. Αυτός ήταν στον πάγκο του χαμένου ημιτελικού του 1989.

Ένα χρόνο αργότερα, οδήγησε τη Σοβιετική Ένωση στο ασημένιο στο Παγκόσμιο της Αργεντινής.

Και στη συνέχεια ήταν αυτός που ανέλαβε να καθοδηγήσει το νέο κράτος της Λιθουανίας. Ήταν στον πάγκο της ομάδας από το 1992 (στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης) έως το 1997! Μέτρησε δύο Ολυμπιακά μετάλλια (αμφότερα χάλκινα το 1992 και το 1996) και ένα ασημένιο μετάλλιο στο EuroBasket του 1995!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Τελευταία Νέα