Καταγγελία Έντεν για απόπειρα δωροδοκίας το 1987: «Πολίτης και Γκομέλσκι συναντήθηκαν στην ταράτσα»

Καταγγελία Έντεν για απόπειρα δωροδοκίας το 1987: «Πολίτης και Γκομέλσκι συναντήθηκαν στην ταράτσα»

Gazzetta team
Καταγγελία Έντεν για απόπειρα δωροδοκίας το 1987: «Πολίτης και Γκομέλσκι συναντήθηκαν στην ταράτσα»

bet365

Ο παίκτης της ΕΣΣΔ στον τελικό του Eurobasket κόντρα στην Ελλάδα το 1987, ο Χέινο Έντεν, μίλησε για απόπειρα δωροδοκίας πριν το ματς με την Εθνική μας.
Build A Bet στο Τσέλσι - Ρεάλ Μαδρίτης. Ένας αγώνας – πολλές αγορές – ένα στοίχημα. |21+

O Σαρούνας Μαρτσουλιόνις είχε κάνει λόγο πριν λίγες μέρες για απόπειρα δωροδοκίας της αποστολής της Σοβιετικής Ένωσης πριν από την αναμέτρηση με την Ελλάδα στον τελικό του Eurobasket 1987, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις, ενώ ο Παναγιώτης Φασούλας δεν το άφησε αναπάντητο, αναφέροντας πως οι «Οι ήττες της ΕΣΣΔ άφησαν συμπλέγματα».

Τώρα ήρθε ακόμα ένας παίκτης της ΕΣΣΔ εκείνη την εποχή, ο Χέινο Έντεν να σταθεί στο πλευρό του Μαρτσουλιόνις και να προβεί σε νέες καταγγελίες δωροδοκίας για το Eurobasket του 1987.

Ο Έντεν είπε στην ιστοσελίδα sport.postimees.ee: «Είχαμε μία μέρα κενό ανάμεσα στους αγώνες. Στα ρεπό πηγαίναμε στην πόλη. Πριν από τον τελικό, επισκέφθηκα μαζί με τον Σεργκέι Ταρακάνοφ ένα κατάστημα με σουβενίρ στην Αθήνα. Δύο μεσήλικες μας πλησίασαν ευγενικά και ο ένας ήρθε κα μας μίλησε. Μου είπαν να χάσουμε τον τελικό, δεν θυμάμαι το ποσό που μας πρόσφεραν, ίσως πέντε χιλιάδες, ίσως δέκα χιλιάδες δολάρια, Μιλάμε για ένα μεγάλο ποσό εκείνη την εποχή. Τους είπαμε πως ήρθαμε εδώ για να κατακτήσουμε το τουρνουά και τους χαιρετήσαμε», ανέφερε στον δημοσιογράφο Βίλε Αρίκε που του πήρε τη συνέντευξη.

Για να επηρεάσεις το αποτέλεσμα του ματς, δεν ήταν αρκετό να δωροδοκήσεις δύο ή τρεις παίκτες. Ο προπονητής θα τους άλλαζε. Έπρεπε να δωροδοκηθούν 8-9 παίκτες και όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Μαρτσουλιόνις, πλησίασαν και άλλους εκτός από εμάς».

Ο Εντέν ανέφερε επίσης πως ο Αλεξάντερ Γκομέλσι εκανε αλλαγές δίχως λογική, ενώ ορισμένοι χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά από τον προπονητή τους σε σχέση με ότι συνέβαινε.

«Κάποιους μήνες αργότερα, ο Γκομέλσκι φώναξε σε γεμάτη αίθουσα γιατί δεν του είπα να μπω στον τελικό. Πως μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο στη διάρκεια ενός αγώνα; Ο Γκαράστας (σύμβουλος τηείπε επίσης ότι στη συνάντηση πριν από τον τελικό, η πόρτα της αίθουσας χτύπησε και κάλεσαν τον Γκομέλσκι, που δεν γύρισε ποτέ. Δεν το θυμάμαι ακριβώς αυτό το περιστατικό. Όμως γνώριζα πως στην ταράτσα του ξενοδοχείου που μέναμε υπήρχε μια πισίνα. Δεν πηγαίναμε εκεί, αλλά αποφάσισα να πάω μια μέρα. Εκεί τότε βρισκόταν ο Γκομέλσκι και ο προπονητής της Ελλάδας, ο Κώστας Πολίτης. Ένιωσα άβολα και έφυγα. Αυτό έγινε λίγες ημέρες νωρίτερα, όχι την παραμονή του τελικού. Γιατί όμως να συναντηθούν μόνοι τους εκεί, ενώ μπορούσαν να μιλήσουν λόμπι του ξενοδοχείου; Ο Γκαράστας ήταν σίγουρος πως ο τελικός θα δινόταν, ήξερε περισσότερα. Είναι πιθανό το σενάριο να είχε γραφτεί. Πολλές καταστάσεις μου είχαν δημιουργήσει αμφιβολίες».

Στο τέλος είπε: «Το βράδυ πριν από την πρεμιέρα με την Γιουγκοσλαβία, είχαμε προπόνηση στις 22:00. Ο Γκομέλσκι είπε πως ήταν προαιρετική και ενημέρωσε ότι δεν θα πήγαινε στο γήπεδο. Κάποιοι έμειναν στο ξενοδοχείο, άλλοι πήγαμε για να κάνουμε σουτάκια. Ξαφνικά, ένας από τους βοηθούς προπονητή, ο Μπάσκιν, μας έβαλε να κάνουμε ασκήσεις και μας μίλησε απότομα. Του είπα ότι η προαιρετική προπόνηση δεν μου είχε επιτρέψει να προετοιμαστώ όπως ήθελα. Το επόμενο πρωί, ο Γκομέλσκι χαμογελούσε και ρωτούσε αν έγινε καμια μαλ... χθες βράδυ στην προπόνηση»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα