Ευρωπαϊκές ομοσπονδίες: Οι θρύλοι που κουμαντάρουν τις πιο μπασκετικές χώρες!

Gazzetta team
Ευρωπαϊκές ομοσπονδίες: Οι θρύλοι που κουμαντάρουν τις πιο μπασκετικές χώρες!

bet365

Με αφορμή την επανεκλογή των Χόρχε Γκαρμπαχόσα, Αντρέι Κιριλένκο και Άρβιντας Σαμπόνις στην προεδρία των χωρών τους, το gazzetta.gr γράφει για τους προέδρους των ξένων ομοσπονδιών που ξέρουν πολλά… κιλά μπάσκετ!

Οι μεγαλύτερες ομοσπονδίες στην Ευρώπη διοικούνται από βετεράνους που έκαναν τεράστια καριέρα στην Ευρώπη και το ΝΒΑ, έχοντας διάθεση, ενθουσιασμό και φρέσκες ιδέες για να εφαρμόσουν συγκεκριμένα μοντέλα και να πετύχουν από ένα διαφορετικό πόστο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του αθλήματος στις χώρες τους.

Το gazzetta.gr καταγράφει τους Ευρωπαίους προέδρους που μάς θυμίζουν κάτι από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, όταν μεγαλουργούσαν ως παίκτες στο ΝΒΑ και την EuroLeague.

ΣΤΟΓΙΑΝ ΒΡΑΝΚΟΒΙΤΣ (56 ΕΤΩΝ), ΚΡΟΑΤΙΑ

Ο βετεράνος σέντερ των Παναθηναϊκού, Άρη και πρώην NBAer, Στόγιαν Βράνκοβιτς είναι ο τέταρτος πρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ της Κροατίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους Ίβο Βίντοβιτς (1991-02), Ιβάν Σούκερ (2002-04, 2015-16) και Ντάνκο Ράντιτς (2004-15). Ο «Στόικο» άρχισε να παίζει μπάσκετ αρκετά μεγάλος, στα 16 του χρόνια, ενώ θεωρεί εαυτόν μπασκετικό παιδί του τεράστιου Κρέζιμιρ Τσόσιτς. Αγωνίστηκε, διαδοχικά, στις ΚΚ Ζαντάρ (1982-89), Άρη (1989-90), Σέλτικς (1990-92), Παναθηναϊκό (1992-96), Τίμπεργουλβς (1996-97), Κλίπερς (1997-99) και Φορτιτούντο Μπολόνια (1999-01) ενώ είχε ιδιαίτερη σχέση με την εθνική Κροατίας. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει παραδεχτεί στο παρελθόν ότι απολάμβανε να παίζει με την «Hrvatska», συναίσθημα που δεν το ένιωθε με την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία! «Είναι φυσιολογικό. Η Κροατία είναι η χώρα μου και το να φοράω τη φανέλα της εθνικής της με έκανε χαρούμενο! Είμαι υπερήφανος για ό,τι πετύχαμε με την Κροατία, για τα παιχνίδια μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης κόντρα στην πανίσχυρη Dream Team». O Στόγιαν Βράνκοβιτς μετακόμισε στις ΗΠΑ πριν από κάποια χρόνια λόγω του γιου του Αντόνιο, ο οποίος συνδύασε σπουδές και μπάσκετ στο Duke του Μάικ Σιζέφσκι. Τον Νοέμβριο του 2016 εκλέχτηκε νέος πρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ της Κροατίας κάνοντας λόγο για τεράστια τιμή και ευθύνη.

ΧΕΝΤΟ ΤΟΥΡΚΟΓΛΟΥ (41 ΕΤΩΝ), ΤΟΥΡΚΙΑ

Στις 13/11/2015 κι έχοντας αγωνιστεί 15 χρόνια στο ΝΒΑ, ο Χέντο Τούρκογλου ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τα παρκέ προκειμένου να αναλάβει πόστο για την ανάπτυξη του μπάσκετ στην ομοσπονδία της Τουρκίας. Στα 37 του χρόνια, λοιπόν, ο βετεράνος φόργουορντ εκλέχτηκε πρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας, αντικαθιστώντας τον (άλλοτε δεινό σουτέρ) Χαρούν Ερντενάι! Ο πρώην ΝΒΑer ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση, ολοκληρώνοντας μια σπουδαία καριέρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τους Κινγκς (2000-03), τους Σπερς (2003-04), τους Μάτζικ (2004-09, 2010-14), τους Ράπτορς (2009-10), τους Σανς (2010) και τους Κλίπερς (2014-15)! Στο… μεσοδιάστημα αναδείχτηκε πιο Βελτιωμένος Παίκτης της Λίγκας ενώ έφτασε ως τους τελικούς του ΝΒΑ απέναντι στους Λέικερς, το 2009 με το Ορλάντο. Ο Χέντο Τούρκογλου έχει κατακτήσει δυο ασημένια μετάλλια με την εθνική Τουρκίας στο Ευρωμπάσκετ 2001 και το Μουντομπάσκετ 2010. Στο πλευρό του Τούρκογλου βρέθηκε ο Ομέρ Ονάν, ο βετεράνος Τούρκος γκαρντ ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια εκτελούσε χρέη τιμ μάνατζερ στη Φενέρμπαχτσε ωστόσο αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρώην συμπαίκτη του στην εθνική Τουρκίας, αναλαμβάνοντας χρέη Γενικού Γραμματέα στην TBF και αποχωρώντας από την ομάδα της Κωνσταντινούπολης.

ΧΟΡΧΕ ΓΚΑΡΜΠΑΧΟΣΑ (42 ΕΤΩΝ), ΙΣΠΑΝΙΑ

Το 2016 η εφημερίδα «El Mundo» έκανε τη μεγάλη αποκάλυψη σχετικά με τα σκάνδαλα, οικονομικά και μη, στα ενδότερα της ισπανικής ομοσπονδίας, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις που κορυφώθηκαν με την παραίτηση του Χοσέ Λουίς Σάεθ από την προεδρία έπειτα από 12 χρόνια (2004-16)! Ο Σάεθ συνδύασε την παρουσία του στη θέση του προέδρου της FEB με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της «ρόχα» σε εθνικό επίπεδο, με αποκορύφωμα το χρυσό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ της Σαϊτάμα, το 2006. Παρ' όλα αυτά, ο πρώην ισχυρός άντρας του ισπανικού μπάσκετ κατηγορήθηκε για σωρεία ατασθαλιών την περίοδο 2011-14 όπου, μεταξύ άλλων, φέρεται να χρέωσε την ομοσπονδία με το ποσό των 737.746 ευρώ για εστιατόρια σε Μαδρίτη και Σεβίλλη, μέσω πιστωτικών καρτών! Κι όλα αυτά ενώ αμειβόταν με 255.000 ευρώ ετησίως ενώ λάμβανε άλλα 40.000 ευρώ για διάφορα έξοδα, όπως το ενοίκιο του σπιτιού του!

Το ανώτατο συμβούλιο του αθλητισμού της χώρας ξεκίνησε έρευνα για να διερευνηθεί το σκάνδαλο ενώ η FEB δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των αρχών, παρέχοντάς τους όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες. Ο Σάεθ έδωσε τη σκυτάλη στον Χόρχε Γκαρμπαχόσα, ο οποίος κυριάρχησε κατά κράτος στις εκλογές που διεξήχθησαν εκείνη τη χρονιά, παρουσία 120 εκπροσώπων! Οι άλλοι δύο υποψήφιοι ήταν ο Αρτούρο Αγουάδο, πρόεδρος της βασκικής ομοσπονδίας, και ο Αλφόνσο Καμπέθα, πρόεδρος της γυναικείας ομοσπονδίας. Ο Γκαρμπαχόσα νίκησε και στις δύο ψηφοφορίες κι έπιασε αμέσως δουλειά, έχοντας μπροστά του την πρόκληση να διαχειριστεί την επόμενη μέρα της εθνικής Ισπανίας, χωρίς τους «80άρηδες» Πάου Γκασόλ, Χουάν Κάρλος Ναβάρο και Φελίπε Ρέγιες. Στις 21 Σεπτεμβρίου επισημοποιήθηκε η επανεκλογή του.

ΑΡΒΙΝΤΑΣ ΣΑΜΠΟΝΙΣ (55 ΕΤΩΝ), ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Ήταν ο τύπος για τον οποίο ο Πάτρικ Γιούιν έχει παραδεχτεί πως «αν είχε έλθει νωρίτερα στο ΝΒΑ, θα μας είχε κατατροπώσει!». Ήταν εκείνος που νίκησε τους πάντες και έπαιξε μπάσκετ μέχρι τα 40 του, παρά τις δυο εγχειρήσεις στους αχίλλειους τένοντες, τα προβλήματα στο γόνατο και τη μέση! Από τον Οκτώβριο του 2011, ο Άρβιντας Σαμπόνις εκτελεί χρέη προέδρου στην ομοσπονδία μπάσκετ της Λιθουανίας, με σκοπό να κρατήσει το άθλημα στο πιο υψηλό επίπεδο. Ένας παίκτης που άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο παίζουν οι ψηλοί, υποχρεώνοντας ακόμα και τους Αμερικανούς να προσαρμόσουν τον τρόπο προπόνησης, είναι τα τελευταία χρόνια ο ιθύνων νους της λιθουανικής ομοσπονδίας Ο Σαμπόνις εξελέγη αρχικώς ομόφωνα στη θέση του επικεφαλής της λιθουανικής ομοσπονδίας (LKF), συγκεντρώνοντας 98/98 ψήφους και παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Βλάντας Γκαράστας (2003-11). Τον περασμένο Ιούνιο δέχτηκε την πρόταση να συνεχίσει στη θέση του, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Εξάλλου στη διάρκεια της καραντίνας υποβλήθηκε σε μια δύσκολη επέμβαση για αφαίρεση κήλης στην σπονδυλική του στήλη. Το «θαύμα της φύσης» μεγαλούργησε με τους Μπλέιζερς κι έκανε μία τελευταία εκπληκτική χρονιά όπως ήθελε με την Ζαλγκίρις Κάουνας το 2004-2005 πριν αποχωρήσει. Πλέον παρακολουθεί τον γιο του, Ντομάντας, να αγωνίζεται στην εθνική Λιθουανίας και τους Ιντιάνα Πέισερς.

ΑΝΤΡΕΪ ΚΙΡΙΛΕΝΚΟ (39 ΕΤΩΝ), ΡΩΣΙΑ

Η ανάμειξη της ρωσικής κυβέρνησης στα θέματα της ομοσπονδίας καθώς και το σκάνδαλο για νοθεία στις εκλογές είχαν ως αποτέλεσμα την ποινή αποκλεισμού των εθνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, παραμονές του Ευρωμπάσκετ 2015! Στη συνεδρίαση της FIBA στο Τόκιο, η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποφάσισε την άρση της ποινής ενώ ο Αντρέι Κιριλένκο ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο πλευρών! Έτσι, λοιπόν, τα 215 από τα 220 μέλη της ρωσικής ομοσπονδίας (RBF) που συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες εξέλεξαν τον «ΑΚ47» νέο πρόεδρο, με τον ίδιο να εξηγεί πως: «Έχω τον τρόπο να συγκεντρώσω όλες τις μπασκετικές δυνάμεις της χώρας μας. Θέλω να υπάρχει τουλάχιστον ένας σε κάθε οικογένεια στη χώρα μας που αγαπά να βλέπει ή να παίζει μπάσκετ! Ο Κιριλένκο αποχώρησε από την ενεργό δράση το 2015 ως κάτοχος της VTB United League με την ΤΣΣΚΑ υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Ιτούδη κι έπειτα από μια σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ με τους Τζαζ (2001-11), τους Τίμπεργουλβς (2012-13) και τους Νετς (2012-13). Τον περασμένο Αύγουστο επανεξελέγη και θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του.

ΠΡΕΝΤΡΑΓΚ ΝΤΑΝΙΛΟΒΙΤΣ (50 ΕΤΩΝ), ΣΕΡΒΙΑ

Ο θρύλος του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ και πρώην πρόεδρος της Παρτίζαν, Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία στη σερβική ομοσπονδία το 2016, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς. Μάλιστα, αντιπρόεδροι στη σερβική ομοσπονδία ήταν δυο βετεράνοι του σέρβικου μπάσκετ, ο δις πρωταθλητής κόσμου (1998, 2002) και άλλοτε σέντερ του Παναθηναϊκού, Ντέγιαν Τομάσεβιτς και ο πρώην σκόρερ, Ιγκόρ Ρακότσεβιτς! Ο Ντανίλοβιτς είχε ζήσει ένδοξες στιγμές και με τη φανέλα της Γιουγκοσλαβίας (και μετέπειτα της Σερβίας), πανηγυρίζοντας τέσσερα χρυσά μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ (1989, 1991, 1995, 1997), ένα χάλκινο το 1999 και ένα ασημένιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996. Άλλωστε στην καριέρα του ταλαιπωρήθηκε από πολλούς τραυματισμούς και το γεγονός αυτό στάθηκε τροχοπέδη για να αγωνιστεί περισσότερο. Συνολικά κατέκτησε δύο φορές την EuroLeague (1992, 1998), τέσσερα πρωταθλήματα Ιταλίας (1993-95, 1998), ήταν πρώτος σκόρερ της EuroLeague το 1995 και MVP των τελικών του ιταλικού πρωταθλήματος το 1998.

ΓΚΕΟΡΓΚΙ ΓΚΛΟΥΣΚΟΦ (60 ΕΤΩΝ), ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Ο νυν πρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ της Βουλγαρίας και βετεράνος φόργουορντ - σέντερ έγινε ο πρώτος παίκτης από το πρώην Ανατολικό Μπλοκ που έπαιξε στις ΗΠΑ ενώ ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν ακόμα σε εξέλιξη! Το 1985 έγινε πικ στο νούμερο 148 του Draft από το Φοίνιξ, ολοκλήρωσε τη χρονιά με 33.7 πόντους και 23 ριμπάουντ μ.ό. σε 39 αγώνες κατακτώντας το πρωτάθλημα στη Βουλγαρία με την Ακαντέμικ Βάρνα κι εν συνεχεία υπέγραψε στους Σανς ενώ μεσολάβησαν μυστικές συναντήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής στον αθλητισμό της πατρίδας του πριν δοθεί το τελικό ΟΚ για να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι. Ο Γκλούσκοφ αγωνίστηκε συνολικά σε 49 αγώνες, μετρώντας 4.9 πόντους με 40.2% στα σουτ εντός πεδιάς, 3.3 ριμπάουντ και 0.7 ασίστ μ.ό., γράφοντας ιστορία ως ο πρώτος που έπαιξε μπάσκετ στην Ευρώπη και στη συνέχεια αγωνίστηκε στο ΝΒΑ. Πλέον υπηρετεί το μπάσκετ της Βουλγαρίας του από τη θέση του προέδρου της ομοσπονδίας.

Εξάλλου, πρόεδρος της ουκρανικής ομοσπονδίας έχει διατελέσει στο παρελθόν ο Σάσα Βολκόφ.

 

Τελευταία Νέα