Το σταυροδρόμι του Φλεβάρη

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Το σταυροδρόμι του Φλεβάρη

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης υπενθυμίζει τις προσεχείς υποχρεώσεις της Εθνικής Ανδρών και αναρωτιέται πώς σκοπεύουν να κινηθούν ΕΟΚ και Ολυμπιακός.

Σε έναν μήνα από σήμερα, στις 21 και 24 Φεβρουαρίου, η Εθνική Ανδρών θα κληθεί να δώσει τους πρώτους αγώνες της για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2021, με τον Θανάση Σκουρτόπουλο στον πάγκο της.

Στο εναρκτήριο ματς θα υποδεχθεί τη Βουλγαρία στην Πάτρα, ενώ τρεις μέρες αργότερα θα δοκιμαστεί στη Βοσνία. Ή στην Ερζεγοβίνη τέλος πάντων. Δεν ξέρω πού ακριβώς πέφτουν τα σύνορα ούτε σε ποια πόλη θα γίνει το παιχνίδι.

Το πρώτο ματς, με τους Βούλγαρους, θα γίνει βράδυ Παρασκευής, οπότε αποκλείεται να συμμετάσχουν σε αυτό οι παίκτες που ανήκουν σε ομάδες της Εuroleague.

Στην Πάτρα θα δούμε τον Μάντζαρη, τον Βασιλόπουλο, τον Χρυσικόπουλο, τον Μαργαρίτη, τους άλλους «παραθυράτους», ορισμένα φρέσκα πρόσωπα όπως τους αδελφούς Καλαϊτζάκη που προοδεύουν στην κρύα Λιθουανία, καθώς και κάποιους ξενιτεμένους που αγωνίζονται σε μικρομεσαίους συλλόγους (Μπουρούση, Λαρεντζάκη κ.α.).

Με λίγη καλή θέληση, ενδέχεται να επιστρέψουν στα μπλε και οι Μαυροκεφαλίδης, Αγραβάνης, Μπόγρης. Μακάρι και ο Νίκος Ζήσης, εάν το αποφασίσει, τώρα που αναπνέει ξανά ελληνικό αέρα. Στο μπάσκετ, όλα γίνονται.

Το δεύτερο ματς όμως, το συγκριτικά πιο δύσκολο, θα διεξαχθεί Δευτέρα. Το Σαββατοκύριακο που μεσολαβεί, δεν έχουν προγραμματιστεί αγώνες εθνικών πρωταθλημάτων ή κυπέλλων. Η εβδομάδα που αρχίζει στις 24 Φεβρουαρίου δεν είναι «διπλή» για την Εuroleague. Ακόμα και το Eurocup διακόπτεται.

Το άδειο ημερολόγιο σημαίνει, ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού (αλλά και της Φενέρ και της Μακάμπι και της ΤΣΣΚΑ κ.ο.κ.) θα έχουν απρόσκοπτοι τη δυνατότητα να παίξουν στην Εθνική στο δευτεριάτικο ματς.

Εφ' όσον το θέλουν. Εφ' όσον τους το επιτρέψουν οι εργοδότες τους. Εφ' όσον κληθούν.

Θα προσέξατε, ότι εξαιρώ από την εξίσωση τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Μελετώντας το πρόγραμμα της Εuroleague, παρατηρώ ότι η αναμέτρηση των «πρασίνων» με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη θα γίνει όχι Πέμπτη/Παρασκευή, αλλά …Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, το βράδυ του αγώνα Βοσνίας-Ελλάδας.

Δεν γνωρίζω πού ακριβώς οφείλεται αυτή η ανορθογραφία, γνωρίζω όμως ότι αυτομάτως αποκλείεται η συμμετοχή των Καλάθη, Παπαπέτρου, Μήτογλου, Παπαγιάννη στο ταξίδι της «επίσημης αγαπημένης» στο Σεράγεβο.

Στο «παράθυρο» του Φεβρουαρίου, η Εθνική θα έχει για προπονητή όχι τον Ρικ Πιτίνο (ο οποίος νόμιζε ότι οι συγκεκριμένοι αγώνες αφορούν την ...Εθνική Εφήβων), αλλά τον Θανάση Σκουρτόπουλο.

Ίσως μάλιστα να είναι αυτή η αποχαιρετιστήρια παρουσία του, αφού ο νυν Ομοσπονδιακός δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στο καλοκαιρινό πλάνο του Πιτίνο, ενώ παράλληλα ψάχνει και δουλειά σε σύλλογο για βιοπορισμό.

Θεωρητικά, λοιπόν, ο Σκουρτόπουλος οφείλει να καλέσει για το ματς με τη Βοσνία και τους κ.κ. Πρίντεζη, Παπανικολάου, Σλούκα, Ντόρσεϊ, Κουφό, Κόνιαρη.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν θα μπορούν τώρα να επικαλεστούν την ενοχλητική παρουσία του Πιτίνο στον Ομοσπονδιακό πάγκο, αφού ο Αμερικανός αναλαμβάνει τα ηνία τον Ιούνιο. Δεν δύναται καν να πάει στη Βοσνία για συμπαράσταση, λόγω Μαδρίτης.

Τι θα πράξουν λοιπόν οι τρεις «ερυθρόλευκοι» μπασκετμπολίστες;

Τι γραμμή θα υπαγορεύσει ο επίσημος Ολυμπιακός;

Πώς θα κινηθούν ο Σκουρτόπουλος και ο Βασιλακοπουλος;

Θα εξελιχθεί το ματς με τη Βοσνία σε παιχνίδι δύναμης ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Ομοσπονδία, στην πλάτη -ξανά- της Εθνικής ομάδας;

Με τι ήλιο θα ξημερώσει η επόμενη μέρα, εάν οι παίκτες κληθούν και αρνηθούν τη συμμετοχή;

Εάν ο Ολυμπιακός επιβάλει εμπάργκο στους παίκτες του για το ματς με τη Βοσνία, αυτομάτως θα ρίξει στο έδαφος τη -διάφανη- μάσκα περί Πιτίνο.

Ας μη κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, το πρόβλημα του Ολυμπιακού ακούει στο όνομα όχι Πιτίνο, αλλά Βασιλακόπουλος. Και δεν είναι η πρώτη φορά, που η Εθνική ομάδα χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης και πεδίο σκιαμαχίας.

Επειδή ακριβώς η σύγκρουση που προμηνύεται θα έχει ως μοναδικό πραγματικό θύμα τη δύσμοιρη επίσημη καταφρονεμένη, επιτρέψτε μου να μαντέψω εγώ τι θα συμβεί.

Εάν διαβάζω σωστά τους οιωνούς, ο Σκουρτόπουλος δεν πρόκειται να καλέσει τους Πρίντεζη, Παπανικολάου για το ματς με τους Βόσνιους.

Εξαίρεση ίσως γίνει για τον νεαρό Κόνιαρη, που άλλωστε δεν ήταν παρών στο περίφημο ραντεβού των δύο με τον Πιτίνο. Αλλά θα προηγηθεί ανίχνευση του τοπίου.

Είναι, βλέπετε, θέμα υψηλής διπλωματίας. Η ΕΟΚ δεν έχει λόγο να εκβιάσει καταστάσεις αυτή τη στιγμή, ούτε να κρατήσει ξεθαμμένο το τσεκούρι του πολέμου.

Αντιλαμβάνομαι ότι ακούγονται ασύμβατες οι λέξεις «ΕΟΚ» και «διπλωματία», σαν να απαιτούμε καλλιγραφία από της μυλωνούς τον πισινό, αλλά μια στο τόσο υπερισχύουν η λογική και ο τακτικισμός.

Συμβαίνει σπάνια, αλλά συμβαίνει. Οι όποιες ζυμώσεις θα γίνουν αργότερα, την άνοιξη, εν όψει του Προολυμπιακού τουρνουά.

Η παλιννόστηση του Γιώργου Μπαρτζώκα στον Πειραιά μπορεί να εξυπηρετήσει τον στόχο του μορατόριουμ, με περισσότερους από έναν τρόπους. Το γνωρίζει και ο ίδιος.

Για τους παίκτες δεν χρειάζεται ανάλυση, αφού η επιθυμία τους να φορέσουν τα μπλε το καλοκαίρι δίχως να βρουν μπελά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Είναι απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο και ανήθικο, να παίζεται τέτοιο πόκερ στην πλάτη τους.

Αν πρόκειται να τοποθετηθεί ταφόπλακα πάνω από το σκυλεμένο κορμί της Εθνικής, το «σωστό» και τίμιο είναι να την υπογράφουν οι Αγγελόπουλοι και όχι ο Πρίντεζης. Ούτε ο Παπανικολάου.

Υποψιάζομαι ότι δεν θα κληθεί ούτε ο καταπονημένος Σλούκας στο «παράθυρο» του Φεβρουαρίου. Αντίθετα, περιμένω να δω στις επάλξεις του δεύτερου αγώνα τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος έχει βέβαιη τη θέση στη 12άδα της Βικτόρια, αλλά και τον Κώστα Κουφό, εφ’ όσον είναι υγιής.

Από τη μέρα που οι δυό τους εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη, προστέθηκαν με ανεξίτηλο μελάνι στη λίστα με τα μόνιμα στελέχη της Εθνικής ομάδας.

Η πορεία της στο πρόσφατο Μουντομπάσκετ μπορεί να ήταν πολύ διαφορετική, προς το καλύτερο φυσικά, εάν οι δύο Ελληνοαμερικανοί περιλαμβάνονταν στη 12άδα.

Δεν διαθέτουμε πολλούς γκαρντ με την ικανότητα του Ντόρσεϊ στο σκοράρισμα ούτε πληθώρα ψηλών με την πείρα και την ποιότητα του Κουφού. Δεν έλειψαν απλώς δύο παραπανίσια κορμιά στην Κίνα, έλειψαν δύο μονάδες με τις συγκεκριμένες δεξιότητες.

Στο Προολυμπιακό τουρνουά του Ιουνίου θα τους χρειαστούμε όσο ποτέ, ιδίως αν απουσιάσει για τους γνωστούς, αντικειμενικούς λόγους ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Για ενδεχόμενη αποχή των Πρίντεζη, Παπανικολάου, Κόνιαρη και όποιου άλλου φοράει κόκκινα τον Ιούνιο αρνούμαι ακόμα και να ανοίξω συζήτηση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.