Φασούλας: «Το σημαντικό είναι να ξαναφέρουμε αξιοπιστία και διαφάνεια στο μπάσκετ»!

Gazzetta team
Φασούλας: «Το σημαντικό είναι να ξαναφέρουμε αξιοπιστία και διαφάνεια στο μπάσκετ»!

bet365

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της ΕΟΚ, ο Παναγιώτης Φασούλας με την ιδιότητα του υποψηφίου μιλάει για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, την Εθνική ομάδα, την Α2, τη διαιτησία, αλλά σχολιάζει και τις άλλες δύο υποψηφιότητες.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο Παναγιώτης Φασούλας στην ιστοσελίδα TheCaller.gr έχουν ως εξής:
-Για την υποψηφιότητά του: «Πρόκειται για μια δημοκρατική διαδικασία. Όποιος θέλει κατεβαίνει και διεκδικεί και θα ήθελα να σου πω την αλήθεια. Δεν είδα κανένα ισχυρό ενδιαφέρον πριν εμφανιστώ εγώ. Ένας λόγος που το αποφάσισα ήταν αυτός, γιατί δεν έβλεπα να υπάρχει κινητικότητα. Είναι μια ευχάριστη διαδικασία γιατί μιλάμε για μπάσκετ. Πολιτικές αποφάσεις που αφορούν το άθλημα. Δεν μπορεί να παραμένει το μπάσκετ στην δεκαετία του '80. Πρέπει να μπει στη σύγχρονη εποχή, να ξανανάψει η φλόγα στους παράγοντες, για να ξαναγίνουμε πολλοί. Να έχει ενέργεια. Το μπάσκετ ήταν πάντα πηγή αισιοδοξίας για τη χώρα και δεν είναι πια. Τα τελευταία 10 χρόνια δεν υπάρχουν καλές ειδήσεις στο μπάσκετ. Θέλω ο κόσμος να μην σκέφτεται μόνο το 1987 και το 2006, έχει και συνέχεια αυτό το πράγμα. Τώρα έχουμε μόνο μια γκρίνια».
-Για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο: «Δεν αμφισβητεί κανείς την προσφορά του Βασιλακόπουλου. Οι διοικήσεις δεν κρίνονται για την 40ετή τους πορεία, αλλά για ότι έκαναν τα τελευταία 4 χρόνια. Τα τελευταία 4 χρόνια, εγώ πιστεύω 8 ίσως και 10, δεν έχει μπει η μία πέτρα πάνω στην άλλη. Οπότε δεν κρίνω την μεγάλη ιστορία που έχει γράψει τόσα χρόνια. Γνωριζόμαστε και τον εκθειάζω. Μπορώ να βάλω το χέρι μου στο Ευαγγέλιο και να πω ότι έχει βοηθήσει τα μέγιστα αλλά αυτή την στιγμή δεν κρίνεται το Ευρωμπάσκετ του '87 ή του 2005, αλλά το μπάσκετ από δω και πέρα. Πιστεύω πλέον δεν μπορεί να το παρακολουθήσει όχι λόγω ηλικίας αλλά θεωρεί ότι όλα πάνε καλά. Απορώ γιατί ο Βασιλακόπουλος δεν θέλει τον Φασούλα, τον Φάνη, τον Ιωάννου και τον Ρεντζιά. Γιατί δεν θέλει εμάς και θέλει οποιονδήποτε άλλο; Ας αναρωτηθεί αυτός, γιατί κι εμείς δώσαμε στο μπάσκετ. Εγώ δεν έχω πρόβλημα να πω πόσο μεγάλος παίκτης ήταν ο Γκάλης, ο Γιαννάκης ή πόσο μεγάλος παράγοντας ο Βασιλακόπουλος. Για μας θα μιλήσει κανένας; Να πει κανείς και στον Φασούλα οφείλουμε κάτι».
-Για το νέο νόμο: «Συμφωνώ απόλυτα που ο νέος νόμος δίνει δύο θητείες. Σε 8 χρόνια μπορείς να κάνεις πέντε πράγματα και να παραδώσεις σε μια νέα διοίκηση να πάει το πράγμα μπροστά. Αν μείνεις 40 χρόνια σε μια διοίκηση γίνεσαι ενός ανδρός αρχή. Αν είσαι λίγα χρόνια μπορείς να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα. Πχ ψηφιοποίηση που θα φέρει διαφάνεια. Να ανεβάσουμε και τα έσοδα της Ομοσπονδίας επίσης με διαφάνεια. Διαφάνεια δεν υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει αμφισβήτηση. Ποιος έχει ευθύνη για συγκεκριμένα πράγματα. Δεν μπορεί ο πρόεδρος να μην έχει μάρκετινγκ και εμπορικό τμήμα».
-Για τους συνυποψηφίους Λιόλιο και Παπανικολάου: ««Δεν θα ακυρώσω τους άλλους υποψηφίους, αλλά εμείς μιλάμε για μπάσκετ. Έχουν το δικό τους πρόγραμμα ο καθένας. Ο ένας έχει κατασκευαστικό πρόγραμμα θέλει να κατασκευάσει πάρα πολλά γήπεδα. Ευχάριστο να υπάρχει θέληση για γήπεδα, αλλά αν μεγαλώσουμε την οικογένεια τα γήπεδα θα έρθουν. Η Πολιτεία κάνει γήπεδα, χτίζει, κάνει υποδομές. Τα 150 γήπεδα δεν είναι πρόγραμμα υποψηφίου Ομοσπονδίας αλλά Πρωθυπουργού για τη ΔΕΘ. Αν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος να γίνουν τόσα γήπεδα να μας το πει και μας».
-Για τις εκλογές της Ομοσπονδίας: «Θα τις κερδίσουμε και φυσικά θα συνεργαστούμε με όλους. «Δυο πράγματα έκανα στη ζωή μου εκλογές και μπάσκετ. Ξέρουμε να μετράμε και θα είμαστε νικητές. Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι και όποιοι βγουν θα συνεργαστούμε. Δεν έχω ιστορία ότι δεν συζητάω με κάποιον και αν διαφωνώ μαζί του δεν βρίσκω κοινά σημεία. Δεν έχω δώσει τέτοια δείγματα ότι λειτουργώ ως παντογνώστης. Απόψεις αλλάζουμε, αρχές δεν αλλάζουμε».
-Τι θα κάνει σε περίπτωση ήττας: «Δεν ξέρω τι θα κάνω. Δεν έχω χάσει ποτέ σε εκλογές (σ.σ γέλια). Ε, τι θα κάνουμε; Θα πάμε στο συμβούλιο και θα μπούμε σε μια διαδικασία. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε θετικοί απέναντι σε οτιδήποτε θετικό φέρει για το μπασκετ η νέα διοίκηση. Δεν θα κάνουμε και εμφύλιο. Είμαι hall of famer, έχω παίξει 21 χρόνια μπάσκετ, έχω 280 συμμετοχές, είμαι ambassador του ΝΒΑ, τι ακριβώς θα γίνει αν χάσω τις εκλογές της Ομοσπονδίας; Θα σημειωθούν αυτοκτονίες;».
-Για τον τρόπο που θα γίνουν οι εκλογές: «Ποιος τα απεργάζεται όλα αυτά θα μας πει κανείς; Για τις ηλεκτρονικές εκλογές. Εγώ είμαι οπαδός της τεχνολογίας. Όποιος με ξέρει, γνωρίζει ότι είχα μέιλ πριν καν το ίντερνετ. Μου λένε ηλεκτρονικές εκλογές από τον καναπέ μας. Έχουν αναβληθεί 10 φορές ως τώρα. Σε ένα μήνα ανοίγει η χώρα για τον τουρισμό. Γιατί δεν παίρνουν αναβολή ένα μήνα για να γίνουν κανονικά; Με ταυτοπροσωπία, με δικαστικούς αντιπροσώπους, με εφορευτική επιτροπή, με φανερή διαδικασία. Ποιοι είναι αυτοί που άλλοι θέλουν ηλεκτρονικές εκλογές και άλλοι όχι. Εγώ δεν έχω πρόβλημα και με τα δύο αλλά με εντυπωσιάζει το πάθος ορισμένων για τις ηλεκτρονικές εκλογές. Πιστεύουν ότι θα τις μανιπουλάρουνε; Τέτοια τρέλα επειδή είναι μοντέρνο;».
-Για το θέμα διαιτησία: «Το σημαντικό είναι να ξαναφέρουμε πίσω την αξιοπιστία στο μπάσκετ. Να υπάρχει διαφάνεια. Είμαστε η μόνη ομάδα ανθρώπων που μιλάει για την διαιτησία στην Ελλάδα και δεν μιλάμε επειδή είναι κακή. Είναι καλοί διαιτητές αλλά αν θέλουν να κάνουν καριέρα πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα. Αυτό εμείς θέλουμε να το σταματήσουμε. Να παίζει ο διαιτητής για τον εαυτό του για να ξαναφτάσουμε να έχουμε διαιτητές σε μεγάλες διοργανώσεις. Να ξέρουν οι διαιτητές ότι ορίζονται από ένα σώμα ανθρώπων και αξιολογούνται από ένα άλλο. Δεν γίνεται αυτοί που ορίζουν, αυτοι να αξιολογούν. Να λειτουργήσει διαφορετικά η διαιτησία».
-Για τα χρήματα: «Η διαφάνεια και η αξιοπιστία θα φέρει πίσω τους χορηγούς. Να ξαναμιλήσουμε με όλους αυτούς που μας έχουν γυρίσει την πλάτη. Αυτούς που έχουμε να τους ζητήσουμε να μας βοηθήσει. Ακόμη και η Κυβέρνηση θα βοηθήσει. Βλέπουν τους ισολογισμούς και βλέπουν χαλαρότητες. Οι αναπτυξιακοί προπονητές να πληρώνονται, δεν υπάρχει εθελοντική δουλειά. Από αυτό ζουν οικογένειες».
-Για την Α2: «Το κορυφαίο πρωτάθλημα της Ομοσπονδίας. Για το λέμε ακόμη Α2; Δεν βλέπουμε ότι στο ποδόσφαιρο το λένε Football League; Παντού στον κόσμο καταργείται. Γιατί δεν βρίσκουμε ένα χορηγό; Παίζεται υψηλού επιπέδου μπάσκετ και η ΕΡΤ που είναι δημόσια τηλεόραση δεν δείχνει τίποτα. Το εμπορικό προϊόν που λέγεται Α1 να πάει σε ιδιωτικά κανάλια και η Πολιτεία να στρέψει το μάτι της στον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην Α2, στην Α1 γυναικών. Έτσι θα έρθουν χορηγοί. Χρειάζεται δουλειά και μοντέρνες σκέψεις. Η Ομοσπονδία δεν μπορεί να κάνει final four Κυπέλλου Ελλάδος. Εμείς λέμε ας κάνουμε ένα final four στην Α2 να γίνει γιορτή για το μπάσκετ και βλέπουμε στα άλλα. Εμένα μου αρέσει η κόντρα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ - Αρη, αλλά να υπάρχει ένα επίπεδο για να προχωράει το άθλημα».
-Για παίκτες που σταματάνε νωρίς από Εθνική και προπονητή: «Αν ένα παιδί κουραστεί να παίζει στην εθνική ομάδα είναι θεμιτό. Ο μόνος τρόπος για να θεραπευτεί αυτό είναι ο παίκτης να έχει την εσωτερική ανάγκη να παίξει στην εθνική, να είναι κάτι ευχάριστο. Όταν στην εθνική ομάδα μπαίνουν μέσα οι σωματειακές διαφορές , όταν ο προπονητής που διορίζεται στην εθνική εθελοντικά. Άλλο και τούτο δηλαδή από την Αμερική αγάπησε κάποιος τη χώρα μας. Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικό όνομα, αλλά θα πρέπει να ναι επαγγελματίας στην εθνική. Έρχεσαι εδώ παίρνεις λεφτά και είσαι υπόλογος για ό,τι κάνεις. Χάρες δεν υπάρχουν. Τέλειωσαν το '49. Δεν με νοιάζει αν προπονητής της εθνικής είναι στον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ασυμβίβαστο υπάρχει εκεί. Έχουμε κορυφαίους προπονητές σε όλο το φάσμα του μπάσκετ. Πρέπει να δούμε τους Έλληνες προπονητές και κάποιον που θα έχει τα χαρακτηριστικά να πάρει την ομάδα τα επόμενα δύο χρόνια. Δεν είναι ισόβια θέση. Να είναι ένας που θα μιλάει με τους παίκτες, να τους παρακολουθεί, να μιλάει με νέα παιδιά. Έτσι γίνονται και παρέα και έρχονται επιτυχίες».
-Για τα περί υποστήριξης από τον Ολυμπιακό: «Δεν θα γίνω τώρα η 5η φάλαγγα κανενός. Το ξέρουν αυτό όσοι τα λένε. Σε δύο ομάδες έπαιξα στη ζωή μου. Είμαι περήφανος για τα χρόνια στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Δεν αντιπαθώ τους Παναθηναϊκούς, δεν έχω πρόβλημα με τους ΑΕΚτζήδες, δεν σιχαίνομαι τους Αρειανούς. Για μένα υπάρχει το μπάσκετ. Αν ήθελα να δουλέψω σε ομάδα, θα δούλευα για τα συμφέροντα της ομάδας. Πιστεύουν ότι εγώ μέσα από την υποψηφιότητα αυτή θέλω να τους κάνω ΠΑΣΟΚ και Ολυμπιακό; Ηρεμήστε λίγο. Δεν ακυρώνω κανέναν και συζητώ με όλους. Μου αρέσει ο αντίλογος».
-Για την επόμενη μέρα στο άθλημα και το μουσείο του μπάσκετ: «Το μπάσκετ πρέπει να ξαναφέρει επιτυχίες. Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα. Ο δρόμος των επιτυχιών είναι μπροστά μας. Μουσείο μπάσκετ γιατί δεν έχουμε; Είναι στο πρόγραμμά μας να κάνουμε μεταφερόμενο. Να μπορούν σε όλη την Ελλάδα να φωτογραφηθούν με το τρόπαιο του '87, με την μπάλα, με την φανέλα του Γκάλη, τα παπούτσια του Γιαννάκη, τα ιερά κειμήλια. Και έσοδο είναι αυτό. Να μαζευτούν χρήματα για την Ομοσπονδία και να λειτουργεί το μπάσκετ. Διαφάνεια χρειάζεται παντού, να ξέρει ο κόσμος πως ό,τι κάνει πιάνει τόπο».
 

Τελευταία Νέα