Όταν το σχολείο και ο αθλητισμός κάνουν θαύματα! (pics)

Αντώνης Καλκαβούρας
Όταν το σχολείο και ο αθλητισμός κάνουν θαύματα! (pics)

bet365

Το gazzetta.gr «φωτίζει» την ιστορία του Σταμάτη Κουλούρη που κατόρθωσε να συνδυάσει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τις σπουδές με το μπάσκετ και χάρη στο εξειδικευμένο πρόγραμμα του CGS, "Elite Athlete Programme", πλέον σπουδάζει με υποτροφία στη Νέα Υόρκη και παίζει μπάσκετ στο κολεγιακό πρωτάθλημα της Αμερικής.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός με Live Streaming* & σούπερ προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Στα μέσα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο CGS (Costeas Geitonas School) και για την ακρίβεια στην 4η τάξη του Δημοτικού, όταν στο πλαίσιο της ενδοσχολικής δραστηριότητας έκανε τα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η αγάπη του για την πορτοκαλί μπάλα, σε συνδυασμό με την έφεση που είχε στα μαθήματα, θα αποτελούσαν το «όχημα» που θα τον οδηγούσε μέχρι την Αμερική για σπουδές.

Όλα άρχισαν όταν ο υψηλόσωμος πιτσιρικάς εμπνεύστηκε από τον παλαίμαχο διεθνή μπασκετμπολίστα, Νίκο Μπουντούρη, που συνεργάζεται με τον καταξιωμένο εκπαιδευτικό οργανισμό της Παλλήνης και σχεδόν αμέσως, άρχισε να δείχνει ότι έχει ξεχωριστές ικανότητες.

Ο Βολιώτης προπονητής που είναι επικεφαλής στις ακαδημίες των Βριλησσίων, τον πήρε κοντά του και μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, ο Σταμάτης Κουλούρης αγωνιζόταν σχεδόν ταυτόχρονα στην παιδική, την εφηβική και την ανδρική ομάδα του συλλόγου των βορείων προαστίων, παίζοντας σε μίνιμουμ 60 αγώνες την χρονιά.

«Ο Σταμάτης είχε από μικρός κλίση στα μαθήματα και σαν γονείς, συζητούσαμε συχνά-πυκνά μαζί του το σενάριο των σπουδών στο εξωτερικό και για την ακρίβεια στην Αγγλία. Μεγαλώνοντας, άρχισε και ίδιος να το βλέπει πιο ζεστά και ειδικότερα αφ' ότου άλλαξε σχολείο και εντάχθηκε στο CGS, που έχει ίσως το καλύτερο πρόγραμμα "International Baccalaureate" στην Ελλάδα!», μας λέει αρχικά ο πατέρας του 19χρονου φερέλπιδα αθλητή και συνεχίζει:

«Κάπου εκεί προέκυψε και το μπάσκετ και η συμμετοχή του στο πολύ πρωτοποριακό " CGS Elite Athlete Programme" στην Α' Γυμνασίου αλλά και η προτροπή των υπευθύνων του και συγκεκριμένα του Χρήστου Γείτονα (σ.σ. Διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού), είναι αλήθεια ότι μας έβαλαν στην διαδικασία να σκεφτόμαστε και την προοπτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Σταμάτης, άλλωστε, μεγάλωνε και όσο προόδευε στο μπάσκετ, άλλο τόσο και περισσότερο, έδειχνε ότι έχει έφεση στα γράμματα!», σχολιάζει ο κ. Αντώνης Κουλούρης.

Εν τω μεταξύ, το όνομά του είχε γίνει γνωστό μεταξύ των «ανιχνευτών» ταλέντων και στα 15 του πήρε μετεγγραφή στην εφηβική ομάδα του Παναθηναϊκού, όπου είχε προπονητή τον παλαίμαχο διεθνή point-guard, Γιώργο Καλαϊτζή: «Ο Σταμάτης ήταν ένα παιδί που δούλευε πολύ σκληρά και η βελτίωσή του, όταν πλέον έφτασε η ώρα να διεκδικήσει την υποτροφία σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, είχε φτάσει στο 150%! Να φανταστείτε ότι παρά το ύψος του (σ.σ. 2,03), νωρίτερα, δεν είχε κληθεί ούτε στα κλιμάκια της ΕΣΚΑ, ούτε στις προεθνικές ομάδες των μικρών ηλικιών!», υπερθεματίζει ο νυν επικεφαλής των ακαδημιών του "Τριφυλλιού".

Οι τάξεις της 1ης και της 2ας Λυκείου πέρασαν πολύ δύσκολα. Για έναν προικισμένο αθλητή που έκανε πρωταθλητισμό στο εφηβικό πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό και προπονούνταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, ήταν ευθύς εξαρχής πολύ δύσκολο να συνδυάσει τις ακαδημαϊκές και τις αθλητικές του υποχρεώσεις με την ίδια επιτυχία. Η φοίτησή του στο CGS, όμως και η συνεργασία με καταρτισμένους επιστήμονες αλλά και πιστοποιημένους επαγγελματίες με προϋπηρεσία ετών στο κολεγιακό μπάσκετ, του άνοιξαν την πόρτα των αμερικάνικων πανεπιστημίων.

«Στο CGS, από την πρώτη στιγμή διακρίναμε ότι ο Σταμάτης είχε όλες τις προδιαγραφές για να "χτίσει" ένα ακαδημαϊκό-αθλητικό προφίλ και να διεκδικήσει μία πλήρη αθλητική υποτροφία. Το "Elite Athlete Programme" τον βοήθησε να βελτιώσει τις αδυναμίες του και να ενδυναμώσει το κορμί του, ενώ ταυτόχρονα φρόντισε να τον διατηρήσει σε υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο, ώστε να χτυπήσει την πόρτα της τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης στην Αμερική χωρίς το παραμικρό κόστος!», υπερθεματίζει ο Νίκος Μπουντούρης, που ήταν ο άνθρωπος που τον πίστεψε περισσότερο και τον ώθησε να ακολουθήσει τον συγκεκριμένο δρόμο.

Σημαντική συνεισφορά στην επιτυχία του εγχειρήματος είχε και ο Αμερικανός scouter Marc Cook, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα, τον είδε να παίζει και πληροφορούμενος ότι είναι και καλός μαθητής - αυτή η προϋπόθεση έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στις επιλογές των πανεπιστημίων - προώθησε τον φάκελό του και τον προέτρεψε να πάρει μέρος σε κάποια καλοκαιρινά camps, τα οποία βρίσκονται στο μικροσκόπιο των κολεγίων.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε ο κύκλος της προετοιμασίας του και όταν έφτασε η ώρα (στην 2α Λυκείου), ο Σταμάτης Κουλούρης δεν είχε μόνο μία επιλογή, αλλά χρειάστηκε να απορρίψει δύο αθλητικές υποτροφίες (του North Dakota και του Claftin), πριν αποδεχθεί την ακαδημαϊκή του Bard College.

Πλέον σπουδάζει πλέον οικονομικά στη Νέα Υόρκη και είναι μέλος της ομάδας μπάσκετ (Ράπτορς) του πανεπιστημίου που αγωνίζεται στην 3η κατηγορία του ΝCAA. Όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει στους φίλους του, συλλαμβάνει συχνά τον εαυτό του να περπατά στους δρόμους και να χαμογελά μόνος του. Ίσως επειδή έχει κάνει το όνειρό του πραγματικότητα...

 

Τελευταία Νέα