Μελέτης: «Τα παιδιά αντέχουν την πίεση του πρωταθλητισμού, οι γονείς όχι»

Gazzetta team
Μελέτης: «Τα παιδιά αντέχουν την πίεση του πρωταθλητισμού, οι γονείς όχι»

bet365

Ο προπονητής των Παίδων κι Εφήβων του Πανιωνίου, Γιώργος Μελέτης, μίλησε για το ρόλο των γονιών στην αθλητική ζωή των παιδιών τους.

Η δυναμική των ομάδων μπάσκετ παίδων και εφήβων του Πανιωνίου στη τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, «καθρεφτίζεται» στην βαθμολογική θέση που έχουν στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΝΑ, ύστερα από την ολοκλήρωση 1ου γύρου, καθώς και από τις εμφανίσεις τους στα 12 παιχνίδια που έχουν παίξει.

Δύο ομάδες με τον ίδιο προπονητή, είναι το μοντέλο που επέλεξε η ακαδημία μπάσκετ του Πανιωνίου και ο Γιώργος Μελέτης, με συνεργάτες τους Γιώργο Παπαχρήστο και Γιάννη Ψαθά, έχει την διπλή ευθύνη προπονήσεων, καταγράφοντας αντίστοιχες ώρες δουλειάς στο «Ανδρέας Βαρίκας», αλλά και την τεχνική καθοδήγηση στα συνεχόμενα παιχνίδια των δύο ομάδων σε κάθε αγωνιστική.

Κοινός στόχος και των φετινών ομάδων είναι ο... επόμενος αγώνας και μόνο αυτός, όπως επαναλαμβάνει ο Γιώργος Μελέτης στους παίκτες και των δύο ομάδων. Ο προπονητής των Παίδων και των Εφήβων κάνει τον πρώτο απολογισμό των ομάδων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο έχοντας την διαχείριση 30 αθλητών που αποτελούν διαχρονικά, σ' αυτές τις ηλικίες την «βιτρίνα» της ακαδημίας μπάσκετ του συλλόγου.

«Τα παιδιά αντέχουν την πίεση του πρωταθλητισμού, οι γονείς δεν αντέχουν»

Ο Γιώργος Μελέτης υποστηρίζει ότι «η ομάδα των Παίδων έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης και πιστεύει ότι οι παίκτες πρέπει να θωρακιστούν ψυχολογικά, πνευματικά και σωματικά για να φτάσουν στον στόχο. Το πρόσημο στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος είναι θετικό. Παρόλα αυτά, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, κάτι το οποίο αυτά τα παιδιά μπορούν να το πετύχουν. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια με τους συνεργάτες μου, ώστε τα παιδιά να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Στην παρούσα φάση κάποιοι παίκτες δείχνουν να είναι πιο έτοιμοι και αναμένουμε τους υπόλοιπους να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο. Αδιαμφισβήτητα, μιλάμε για καλούς παίκτες και εξίσου καλούς χαρακτήρες. Σκοπός μας είναι να μάθουμε στα παιδιά ότι μπορούν να είναι σημαντικοί για την ομάδα κάνοντας και άλλα πράγματα εκτός απ' το σκοράρισμα, όπως ένα ριμπάουντ, μια πάσα, καλές αποστάσεις, ενεργός πάγκος και να διαμορφώσουμε σωστούς χαρακτήρες και προσωπικότητες. Η ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό σίγουρα έχει πίεση, αλλά σύμμαχος μας είναι η ρουτίνα».

Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που ασκούν πίεση στα παιδιά; (π.χ γονείς, σχολείο αποτελέσματα)

«Μέσα από την καθημερινότητα οι υψηλές απαιτήσεις γίνονται μια συνήθεια που παύει να είναι βάρος για τα παιδιά, σε αντίθεση με την πίεση που ασκούν οι ίδιοι οι γονείς στα παιδιά τους. Τα παιδιά αντέχουν την πίεση του πρωταθλητισμού, οι γονείς όχι. Στέκομαι σε αυτό, γιατί στην εποχή που ζούμε οι γονείς φεύγουν από τον ρόλο τους και γίνονται "προπονητές, καθηγητές, γιατροί, γυμναστές", δημιουργώντας σύγχυση στα παιδιά. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο».

Η φετινή ομάδα Παίδων θεωρείται, από τους ειδικούς, φαβορί για την κατάκτηση της ΕΣΚΑΝΑ. Αποδέχεστε τον χαρακτηρισμό και πώς τον διαχειρίζεστε;

«Ο χαρακτηρισμός "φαβορί" είναι απαγορευτικός στις παιδικές ηλικίες. Όποιος το λέει είναι ή αδαής ή μιλάει εκ του πονηρού. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπάρχουν καλές φουρνιές και καλές ομάδες, αλλά μην ξεχνάμε υπάρχουν και απρόοπτα όπως τραυματισμοί, άσχημες μέρες τα οποία δεν πρέπει να επηρεάζουν τη συνολική προσπάθεια της ομάδας. Βάσει αποτελεσμάτων και βαθμολογικής θέσης οι ομάδες που θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα είναι ο Πανιώνιος, ο Ολυμπιακός και ο Ίκαρος Καλλιθέας».

«Οι Έφηβοι είναι δύσκολος αντίπαλος για κάθε ομάδα»

Ο Γιώργος Μελέτης ανέλαβε την τεχνική καθοδήγηση της ομάδας Εφήβων, ύστερα από την διαμόρφωση του ρόστερ της. Έχοντας γνωρίσει μια εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό και ύστερα από 12 παιχνίδια, η εφηβική ομάδα είναι στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας και αναζητεί την καλύτερη δυνατή προοπτική στο φετινό πρωτάθλημα, ενώ παράλληλα, υπάρχει ο στόχος ανάδειξης κάποιων παικτών με κατεύθυνση την ανδρική ομάδα του Πανιωνίου.

«Πριν την έναρξη του πρωταθλήματος ανέλαβα και τους εφήβους. Στόχος αρχικά με τους συνεργάτες μου είναι να βελτιώσουμε τα χαρακτηριστικά των παικτών με προοπτική τη συμμετοχή τους στην ανδρική ομάδα. Απώτερος στόχος της ομάδας είναι μια αξιοπρεπή πορεία στο πρωτάθλημα, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί. Παρόλα αυτά, η εικόνα της ομάδας δεν με ικανοποιεί, γιατί θα μπορούσε να ήταν καλύτερη αλλά εύλογα εμπόδια, όπως οι αυξημένες σχολικές υποχρεώσεις και οι πολλές απουσίες λόγω τραυματισμών, δεν μας επιτρέπουν να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Δεν πρόκειται να βάλω ταμπέλα στόχων, είναι όπως ισχύει και για τους παίδες το ΕΠΟΜΕΝΟ παιχνίδι. Θα πω, όμως, ότι αυτή η ομάδα είναι δύσκολη για κάθε αντίπαλο και σε κάθε παιχνίδι μπορεί να υπάρχει διαφορετικός πρωταγωνιστής. Κανείς δεν ξέρει το ταβάνι αυτής της ομάδας καθώς οι περισσότεροι παίκτες έχουν υπάρξει πρωταθλητές στις μικρότερες ηλικίες.

Εύχομαι σε όλους τους αθλητές υγεία και καλές γιορτές!».

 

Τελευταία Νέα