Χριστόπουλος: «Παίκτης-θρύλος ο Φριντέτ»

Gazzetta team
Χριστόπουλος: «Παίκτης-θρύλος ο Φριντέτ»

bet365

Ο προπονητής των Beijing Ducks και μέλος του τεχνικού team της εθνικής Κίνας, μίλησε για τον Τζίμερ Φριντέτ και τα όσα θα προσφέρει στον Παναθηναϊκό όπως επίσης για τον Γιάννη Μπουρούση και την παρουσία του στην Κίνα.

Ο Έλληνας τεχνικός φιλοξενήθηκε από τον Αντώνη Καλκαβούρα στον «Επικοινωνία FM 94.0» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε για την δουλειά του στην Κίνα, σε συλλογικό αλλά και ομοσπονδιακό επίπεδο, για την Εθνική Ελλάδος, για τον Γιάννη Μπουρούση και το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού, Τζίμερ Φριντέτ, όπως επίσης και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που, όπως όλοι οι μεγάλοι σταρ του ΝΒΑ, έχει μεγάλο κοινό στην Ασιατική χώρα.

Για την δουλειά του στην Κίνα: «Το να είσαι σε μια ξένη χώρα και, βήμα βήμα, να έχεις αναρριχηθεί και να έχεις φτάσει πλέον σε ένα επίπεδο υψηλό είναι σίγουρα ένα ακόμα γαλόνι που, όμως, δεν πρέπει να αφαιρεί την ταπεινότητά και την θέληση να δουλεύεις σκληρά. Συνεχίζουμε να κερδίζουμε ακόμα σε εμπειρίες και γνώσεις, πάντα προετοιμάζοντας το μέλλον. Χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό γιατί σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαι ένας, αλλά πολλοί, μάλιστα ακόμα ένας από αυτούς Έλληνας, ο Χάρης ο Μαρκόπουλος, που είναι μαζί μου στο προπονητικό team της ομάδας του Πεκίνου.»

Για την Εθνική ομάδα της Κίνας που πρόσφατα πήρε μέρος στο αμερικάνικο Summer League: «Σκοπός του εγχειρήματος ήταν να προσαρμοστούν οι παίκτες σε διαφορετικές αγωνιστικές φιλοσοφίες και να προετοιμαστούν ώστε να ανταποκριθούν σε πιο υψηλό επίπεδο. Θεωρώ την παρουσία μας στο Summer League ικανοποιητική, αναλογικά, βέβαια, με το πρώιμο στάδιο προετοιμασίας στην οποία βρισκόμαστε και με τις δεδομένες ελλείψεις παικτών σε αυτή την χρονική περίοδο. Είδαμε αρκετά πράγματα που θα προσπαθήσουμε να τα εφαρμόσουμε. Στόχος μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι η κατάκτηση μιας θέσης που θα μας δώσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Νομίζω είναι εφικτό, μολονότι έχουμε μια ομάδα με αρκετά νέα πρόσωπα. Εάν γίνει κατάλληλη προσπάθεια από όλους θα τα καταφέρουμε. »

Για τον εάν σκέφτεται το σενάριο να αντιμετωπίσει στο Παγκόσμιο την Εθνική Ελλάδας: «Όλα είναι πιθανά! Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις, πριν ξεκινήσει μια διοργάνωση, τι θα συμβεί. Θα είναι, σίγουρα, ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα καθώς δεν έτυχε ποτέ να αντιμετωπίσω την χώρα μας, ως μέλος άλλης ομοσπονδιακής ομάδας. »

Για τον Γιάννη Μπουρούση και την παρουσία του στο Κινεζικό Πρωτάθλημα: «Ο Γιάννης έδωσε στην ομάδα του μια διαφορετική προσέγγιση του παιχνιδιού. Ειδικά στον πρώτο του χρόνο, κατάφερε να ανεβάσει πολλά επίπεδα την ομάδα των Lions. Όλη η ομάδα, ο τρόπος σκέψης και λειτουργίας, βασίστηκε πάνω στην εμπειρία και τον τρόπο παιχνιδιού του Γιάννη, τις ικανότητές του να παίζει μέσα και έξω από την ρακέτα και να αξιοποιεί τους συμπαίκτες του. Μπορώ να πω ότι μέσω του Γιάννη οι Κινέζοι, οι οποίοι είναι επηρεασμένοι από το αμερικάνικο στυλ, κατάλαβαν ότι στο παιχνίδι δεν έχουν σημασία μόνο οι σταρ αλλά και ο τρόπος παιχνιδιού μιας ομάδας ως σύνολο. »

Για τον Τζίμερ Φριντέτ που έρχεται από την Κίνα στον Παναθηναϊκό: «Ο Τζίμερ είναι ένας παίχτης θρύλος, τουλάχιστον στο κολλεγιακό μπάσκετ, γνωστός για την επιθετική του ικανότητα. Αυτό που μπορώ να παρατηρήσω, ζώντας τον συγκεκριμένο παίχτη τα τελευταία δύο χρόνια και έχοντας τον αντιμετωπίσει αρκετές φορές, είναι η δεινότητα στο σκοράρισμα και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να σκοράρει. Είναι ένας παίχτης που μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ, αλλά και καταστάσεις για τους συμπαίκτες του. Μπορεί να διαβάσει το παιχνίδι και να εκμεταλλευτεί την αδράνεια του αμυντικού, ενώ μπορεί εύκολα να σκοράρει σε κρίσιμα σημεία του αγώνα. Ο Φριντέτ γίνεται πολύ καλύτερος όταν υπάρχουν καλοί συμπαίκτες γύρω του. Είναι ένα στοίχημα τι θα γίνει στον Παναθηναϊκό όπου δεν θα έχει, ελέω Καλάθη, τόσο πολύ την μπάλα στα χέρια του, ένα στοίχημα όμως που πρέπει να κερδηθεί. Μπορεί να γίνει αποτελεσματικός και χωρίς την μπάλα, αλλά είναι σημαντικό να μπει και ο ίδιος αλλά και να τον βάλει η ομάδα σε αυτή την διαδικασία. Είναι θέμα προσέγγισης και νοοτροπίας. Όμως ο Τζίμερ είναι έξυπνος και έχει καλή μπασκετική κουλτούρα και, έτσι, θα καταφέρει μαζί με τον Αργύρη Πεδουλάκη να βρουν τον ρόλο του στον Παναθηναϊκό εκμεταλλευόμενοι τα προτερήματα και κρύβοντας τις αδυναμίες του, όπως είναι το μικρό του κορμί που δεν είναι στα μέτρα της σύγχρονης Ευρωλίγκας. »

Για τις οικονομικές διαφορές με αφορμή τη «μετανάστευση» Φριντέτ από Κίνα σε Ευρώπη: «Είναι σε όλους γνωστό ότι τα οικονομικά μεγέθη της Κίνας διαφέρουν από αυτά της Ευρώπης, όχι βέβαια στο επίπεδο που φημολογείται. Σίγουρα ένας παίκτης ή ένας προπονητής θα πληρωθεί καλύτερα εάν διαλέξει την Κίνα έναντι της Ευρώπης, το ίδιο όμως συμβαίνει για όλες τις «δύσκολες» χώρες όπως και η Ρωσία. Η μετακίνηση του Τζίμερ Φριντέτ προξένησε εντύπωση στην Κίνα γιατί, μπορώ να το πω με σιγουριά, είχε καλές προτάσεις από ομάδες της χώρας. Προσωπικά, βέβαια, με είχε προϊδεάσει εδώ και καιρό. Στο All Star της Κίνας μου είχε πει ότι θέλει να δοκιμάσει νέα πράγματα. »

Για την ζωή στην καθημερινότητα της Κίνας: «Είναι αρκετά δύσκολη η προσαρμογή την στιγμή που μιλάμε για ένα λαό με τελείως διαφορετική προσέγγιση. Βέβαια, η κουλτούρα των Κινέζων σε τομείς όπως η κοινωνικότητα ή η φιλοξενία μοιάζει αρκετά με την Ελληνική, από την άλλη όμως υπάρχουν και τεράστιες διαφορές. Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός και μόνο του πληθυσμού καθώς και το μέγεθος των αποστάσεων. Ειδικά στον επαγγελματικό αθλητισμό τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα: έχουμε 3 παιχνίδια την εβδομάδα με πολύ μεγάλες μετακινήσεις, χωρίς να υπάρχει, πολλές φορές, η δυνατότητα να πετάξεις με άμεσες πτήσεις.»

Για την διεθνοποίηση των Ελλήνων προπονητών: «Είχα την ευκαιρία στο Summer League να ανταλλάξω απόψεις και με άλλα παιδιά που δουλεύουν εκτός Ελλάδας. Ανεξάρτητα σε ποια χώρα βρισκόμαστε, εισπράττουμε τον σεβασμό και για το ελληνικό μπάσκετ και για την ελληνική μπασκετική κουλτούρα. Θα ήθελα να συμβαίνει το ίδιο και στο κοινωνικό κομμάτι, για την συνολική εικόνα της χώρας μας, πέραν της Ιστορίας του τόπου και του Αθλητισμού. »

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την επιρροή που έχει στο παγκόσμιο μπάσκετ: «Να σας πω ότι και στην Κίνα, όταν περπατάς στον δρόμο και καταλαβαίνουν ότι είσαι Έλληνας, πλέον από τις πρώτες αναφορές είναι και το όνομα του Γιάννη. Είναι πραγματικά ευλογία όταν έχεις τέτοιες προσωπικότητες ως πρέσβεις της χώρας σου, πόσο μάλλον όταν μπορούν και θέλουν να παίξουν επάξια αυτό τον ρόλο όπως το κάνει ο Γιάννης. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πια χώρα που να μην τον ξέρουν και να μην έχει σεβασμό. »

 

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΚΙΝΑ Τελευταία Νέα