Χάποελ Ιερουσαλήμ - Σαν Πάμπλο Μπούργος: Όσα πρέπει να ξέρεις για τον δεύτερο προημιτελικό του BCL

Gazzetta team
Χάποελ Ιερουσαλήμ - Σαν Πάμπλο Μπούργος: Όσα πρέπει να ξέρεις για τον δεύτερο προημιτελικό του BCL

bet365

Χάποελ Ιερουσαλήμ και Σαν Πάμπλο Μπούργος είναι το δεύτερο ζευγάρι που θα αναμετρηθεί στο παρκέ του Final 8. Δείτε όσα πρέπει να ξέρετε για τους παίκτες-κλειδιά, τα στατιστικά και το στυλ παιχνιδιού των ομάδων.

Συναντιούνται ξανά. Hereda San Pablo Burgos και Hapoel Bank Yahav Jerusalem τέθηκαν δύο φορές αντιμέτωπες στην Κανονική Περίοδο και τώρα θα μονομαχήσουν ξανά για μία θέση στα Ημιτελικά. Κατά τη διάρκεια της Κανονικής Περιόδου, η έδρα έπαιξε ρόλο και στα δύο ματς με τον γηπεδούχο να επικρατεί. Με αμφότερες τις ομάδες να έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μεταγραφές, θα υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα, αλλά ως προς το στιλ παιχνιδιού οι προπονητές τους γνωρίζονται ήδη καλά.

Hapoel Bank Yahav Jerusalem

Ο Oded Kattash ενίσχυσε το ρόστερ του με προσοχή. Ο Tarik Phillip έρχεται από την Tofas Bursa. Ο Βρετανός διεθνής είχε κατά μέσο όρο 11.6 πόντους και 4 ασίστ στο Eurocup και διαθέτει όλα τα στοιχεία για να ταιριάξει στο προφίλ των γκαρντ του συστήματος του Kattash - μπορεί να σουτάρει μετά από ντρίμπλα, παίρνει ζυγισμένες αποφάσεις και είναι εξαιρετικός στο να βρίσκει τον συμπαίκτη του στο short roll. Chris Kramer και Νίκος Παππάς αποκτήθηκαν επίσης για την περιφέρεια της ομάδας. Ο Kramer είναι ένας από τους δύο παίκτες που έχουν σημειώσει triple-double στο BCL. Προέρχεται από μία σεζόν στην Khimki κι αναμφίβολα γνωρίζει πώς να γεμίσει τη στατιστική. Όσο για τον Νίκο Παππά, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά στους Έλληνες φιλάθλους. Για την ακρίβεια, ύστερα από οκτώ σεζόν στον Παναθηναϊκό, είναι πιθανόν ο Παππάς να αποτελέσει έναν εξ αυτών που θα μάθουν στην ομάδα από την Ιερουσαλήμ πώς να κερδίζει στο ΟΑΚΑ.

Ο Deividas Sirvydis ήταν μια επιλογή από την Lietuvos Rytas και ο Luka Mitrovic από την Manresa, επίσης για τη γραμμή ψηλών. Ο Sirvydis έχει ήδη εντυπωσιάσει αρκετό κόσμο από όταν πήγε στην Ιερουσαλήμ κι είναι ένας παίκτης με ικανότητες και αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι του. Ο Mitrovic - όπως ο Phillip- ταιριάζει απόλυτα στο στιλ παικτών που ψάχνει η Hapoel για τη θέση του. Ο Σέρβος ψηλόςμπορεί να τελειώσει φάσεις κοντά στο καλάθι, αλλά κυρίως έχει ικανότητα στη δημιουργία και IQ που ταιριάζει γάντι στο στιλ του κόουτς Kattash, όπου οι ψηλοί λειτουργούν και ως πλέι μέικερ.

Ίσως η πιο σημαντική προσθήκη για την Ηapoel, πάντως, είναι ο Malcolm Hill. Με τον James Feldeine να αποχωρεί, η ομάδα χρειαζόταν σκοράρισμα και απειλή από το τρίποντο. Ο Hill έχει το ταλέντο να τα προσφέρει όλα αυτά, και ίσως περισσότερα. Ο Hill πραγματοποίησε μία φανταστική σεζόν με την Astana, με την οποία είχε 20 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3.5 ασίστ στην VTB. Οι φίλοι του BCL, και κυρίως εκείνοι από τη Γερμανία, θα θυμούνται σίγουρα τον Hill ως έναν παίκτη που μπορεί να σκοράρει.

Στιλ Παιχνιδιού

Ο Oded Kattash οδήγησε την Hapoel στην καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί ποτέ στον επιθετικό δείκτη αξιολόγησης, στις τέσσερις σεζόν του BCL. Οι 120 πόντοι σε 100 κατοχές είναι μία τρομακτικά καλή επίδοση. Επίσης, η ομάδα του είχε το καλύτερο απόλυτο ποσοστό ευστοχίας εντός πεδιάς με 58.5%. Όλα ξεκίνησαν με τον τρόπο, με τον οποίο ο Kattash αξιοποιεί τους ψηλούς στο σύστημά του. Συγκεκριμένα, με την κινητικότητα και τις ικανότητες δημιουργίας των TaShawn Thomas και Suleiman Braimoh. Ξεκινά με το τρανζίσιον. Το παρακάτω βίντεο είναι ένα ιδανικό παράδειγμα του πόσο γρήγορα φροντίζουν οι Ισραηλινοί να βάλουν πίεση στην άμυνα. Δείτε πόσο γρήγορα ο Braimoh έτρεξε προς το καλάθι. Ακόμη και ύστερα από εύστοχο καλάθι, προσπάθησαν να τρέξουν άμεσα στο ανοικτό γήπεδο.

Ο τρόπος που ο Kattash αξιοποιεί τους ψηλούς του στο μισό γήπεδο είναι ακόμη πιο μοναδικός. Σε έναν κόσμο που το σουτ τριών πόντων σημαίνει ότι οι μάδες θέλουν να παίξουν με τέσσερις ή πέντε παίκτες στην περίμετρο και οι παραδοσιακοί ψηλοί δεν αξιολογούνται όπως πρέπει, η Jerusalem βρίσκει αβαντάζ δείχνοντας διαφορετική. Ο Kattash χρησιμοποιεί δύο ψηλούς ως πλέι μέικερ. Οι δύο κατοχές στο παρακάτω βίντεο είναι από την εντός έδρας νίκη με την Burgos κι ενδεχομένως δίνουν μία γεύση από το τι πρέπει να περιμένουμε να δούμε.

Και στις δύο κατοχές, ο Braimoh είναι ήδη στο ζωγραφιστό όταν ο TaShawn Thomas κάνει το σκριν στην μπάλα. Από άποψη αποστάσεων, θα ήταν λάθος να είναι γεμάτη η ρακέτα, αλλά δείτε τι συμβαίνει όταν ο Braimoh κινείται και ο Thomas ξεκινά να ρολάρει. Ο αμυντικός του Braimoh κινείται μαζί του κι έτσι χάνεται ο πιο πιθανός παίκτης για βοήθεια. Τώρα είναι ευθύνη ενός περιφερειακού αμυντικού να βοηθήσει στο ρολάρισμα του Thomas. Όμως οι ψηλοί της Hapoel είναι ειδικοί στο να παίρνουν τις κατάλληλες αποφάσεις για πάσα ή σουτ ανάλογα με το τι τους δίνει η άμυνα.

Παίκτης κλειδί: Ακόμη κι αν λάβουμε υπ' όψιν όλους τους νέους παίκτες της Hapoel, ο TaShawn Thomas παραμένει παίκτης-κλειδί. Ο "Tank Engine" πραγματοποίησε μία από τις πιο αποδοτικές σεζόν στην ιστορία του BCL. Είχε πάνω από 72% στη σεζόν και έκανε τα πάντα για την ομάδα του. Έκανε τάπες, αμυνόταν στο pick-and-roll, σκόραρε και δημιουργούσε. Μιλάμε για ένα ψηλό που μπορεί να κάνει όλα τα παραπάνω και συνάμα να δημιουργήσει δικό του σουτ με μία εντυπωσιακή crossover. Πόσο ωραίο είναι αυτό;

Hereda San Pablo Burgos

Πρόκειται για μία ομάδα που αρχίζει να κάνει θόρυβο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Έπειτα από μία πολύ δυνατή σεζόν στο BCL, που ξεκίνησε στα Προκριματικά και κατέληξε στο Final 8, τερμάτισε στην 4η θέση της ACB. Ακόμη κι ύστερα από όλα αυτά, όμως, η μεγαλύτερη επιτυχία του καλοκαιριού για την Burgos ήταν το γεγονός ότι κράτησε τον Joan Penarroya στον πάγκο της με νέο συμβόλαιο.

Ο Penarroya στελέχωσε εκ νέου το ρόστερ του εν όψει του Final 8. Στις θέσεις των γκαρντ, οι Omar Cook και Alex Renfroe πήραν τις θέσεις των Bruno Fitipaldo και Ferran Bassas. Σε μεγάλο βαθμό, μοιάζει μια λογική ανταλλαγή προσώπων. Cook και Renfroe είναι αμφότεροι pass-first παίκτες που γίνονται περισσότερο χαρούμενοι όταν βάζουν τους συμπαίκτες τους στο παιχνίδι. Ο Cook είναι τα τελευταία χρόνια ένας από τους καλύτερους ξένους γκαρντ που αγωνίζονται στην ACB και διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία για να βασιστείς πάνω του. Ο Renfroe είναι επίσης πεπειραμένος κι έχει ήδη αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του Penarroya στο παρελθόν. Η ισορροπία στην περιφέρεια επέρχεται με τους Thad McFadden και Vitor Benite που θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος αναφορικά με το σκοράρισμα. Ο Benite πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του με τη φανέλα της Burgos. Ο μέσος όρος 14.8 πόντων που είχε στο BCL είναι ο υψηλότερος που έχει καταγράψει κατά την παρουσία του στην Ευρώπη. Όταν προσθέσετε στην εξίσωση του ποσοστό 46% στα τρίποντα, θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε τι προσφέρει επιθετικά για την Burgos. Παράλληλα, η Burgos βρήκε το τελευταίο κομμάτι στο παζλ της περιφέρειάς της στο πρόσωπο του Xavi Rabaseda που αποκτήθηκε από την Gran Canaria.

Στη γραμμή ψηλών, υπάρχουν ακόμη τρεις προσθήκες, καθώς αποκτήθηκαν οι Ken Horton, Jordan Sakho, και Dejan Kravic. Μάλιστα, ο τελευταίος εκ των τριών έχει ξεκινήσει τόσο καλά την καριέρα του στην Burgos που έχει ήδη κερδίσει ένα από τα καλύτερα παρατσούκλια.

Ο Kravic, έπειτα από μία σεζόν στην Ισπανία με την Obradoiro, αναμένεται ακόμη καλύτερος εν όψει του Final 8 σε σχέση με τον παίκτη που αγωνιζόταν στην Virtus Bologna όταν εκείνη κατέκτησε τον τίτλο του 2019. Σε τρία ματς της ACB, μετρά κατά μέσο όρο 10 πόντους και 6 ριμπάουντ, κάνοντας μάλιστα πράγματα όπως αυτό:

Rivero και Huksic παρέμειναν στην ομάδα και θα πλαισιώσουν τους Kravic, Sakho και Horton. Ο Ken Horton είναι ο αντικαταστάτης του Earl Clark και οι φίλοι της Burgos θα είναι χαρούμενοι αν δουν τον Huksic να επιστρέφει από τον τραυματισμό και να είναι τόσο καλός, όσο ήταν πριν από αυτόν. Ο Jasiel Rivero μπορεί να είναι ο X-Factor σε ολόκληρο το ρόστερ της ομάδας. Η ευελιξία του επιτρέπει στον Penarroya να στηριχθεί πάνω του με πολλούς τρόπους. Στο BCL, έχει 9 πόντους και 5 ριμπάουντ ανά ματς. Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του λαμβάνει χώρα στη ρακέτα, αλλά επίσης εκτελεί με 37% στο τρίποντο. Πάντως, ο Rivero είναι περισσότερο γνωστός για τις μάχεςπου δίνει στο παρκέ. Σε ένα event όπως το Final 8, φάσεις όπως η παρακάτω μπορούν να αλλάξουν εξ ολοκλήρου το μομέντουμ ενός αγώνα σε πνευματικό επίπεδο.

Στιλ Παιχνιδιού

Η San Pablo Burgos έχει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση στο BCL, με 118 πόντους ανά 100 κατοχές. Αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός πως η Burgos έχει τον πιο παραγωγικό πάγκο με 41.9 πόντους ανά ματς. Ειναι επίσης τέταρτη σε απόλυτο ποσοστό ευστοχίας εντός πεδιάς με 56%, ενώ παράλληλα διαθέτει το εντυπωσιακό 38.5% από τη γραμμή του τριπόντου. Ο Joan Penarroya έχει καθιερώσει ένα επιθετικό σύστημα επικεντρωμένο στις επιθέσεις μισού γηπέδου.

Η Burgos εκτελεί και βάζει περισσότερα τρίποντα από κάθε άλλη ομάδα στο BCL. Όπως θα περιμένατε, παράγει πολλά από αυτά τα σουτ στο τρανζίσιον με παίκτες όπως οι Benite και McFadden να βγαίνουν από off down-screens. Πράλληλα είναι μία ομάδα που μπορεί να αξιοποιήσει τους σουτέρ της κατά τρόπο, που θα δημιουργήσει χώρους για τους υπόλοιπους παίκτες στο παρκέ.

Παίκτης Κλειδί: Για να κερδίσει η Burgos, θα χρειαστεί μάλλον ο Vitor Benite να κάνει ένα μεγάλο παιχνίδι. Ευτυχώς για τον Penarroya και την Burgos, έχει προηγούμενα με την Hapoel. Στην εντός έδρας νίκη της ομάδας του, ο Benite είχε πάρει την κατάσταση στα χέρια του στη διάρκεια της τέταρτης περιόδου.

Πηγή: FIBA Basketball Champions League

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα