Σαραγόσα: Ίδιο όνομα, άλλη ομάδα…

Βασίλης Βλαχόπουλος
Σαραγόσα: Ίδιο όνομα, άλλη ομάδα…

bet365

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται σήμερα (20/11, 19:00) τη Σαραγόσα για την 6η αγωνιστική του BCL σ’ ένα παιχνίδι αναμνήσεων και το gazzetta.gr γράφει για την ισπανική ομάδα η οποία κατ’ ουσία δεν μετρά πολλά χρόνια ζωής αλλά αναπτύσσεται με γοργά βήματα.

Το αποψινό παιχνίδι στο PAOK SPORTS ARENA προφανώς θα επαναφέρει μνήμες από το ένδοξο παρελθόν και για την ακρίβεια τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο του Δικεφάλου, το 1991, στη Γενεύη. Βέβαια, η ομάδα που θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ μπορεί να διαθέτει το όνομα, αλλά δεν είναι αυτή που είχε βρεθεί σ’ εκείνο τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Εκείνη η Σαραγόσα διαλύθηκε λόγω χρεών το 1996, παραχώρησε τη θέση της στην ACB κι έξι χρόνια αργότερα (2002) ουσιαστικά αναγεννήθηκε από τις στάχτες της καθώς η πόλη είχε την ανάγκη δημιουργίας κάτι καινούργιου. Κι έτσι προήλθε η Σαραγόσα στη σημερινή μορφή της, ασχέτως του ότι δεν έχει σχέση με την ομάδα που κέρδισε ο ΠΑΟΚ με 76-72 σ’ εκείνον τον αλησμόνητο τελικό. Στη συνείδηση πολλών όμως, η Σαραγόσα, πάντα, θα είναι μία.

Το σπουδαιότερο για την ισπανική ομάδα είναι ότι παρουσιάζει τρομερή ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Αυτή αποτυπώνεται μέσα από την αγωνιστική πορεία της. Για κάμποσα χρόνια γαλουχήθηκε στις χαμηλότερες κατηγορίες του ισπανικού μπάσκετ, ακολούθησε μια περίοδος κατά την οποία ο στόχος της παραμονής στην ACB ήταν ό,τι περισσότερο μπορούσε να στοχευθεί, για να έρθει η περσινή χρονιά και η παρουσία της στην ημιτελική φάση των Playoffs. Κανείς δεν περίμενε, όλοι είδαν όμως την εξέλιξη της Σαραγόσα η οποία απέκλεισε την Μπασκόνια, τερμάτισε στην 4η θέση και εξασφάλισε το ευρωπαϊκό εισιτήριό της.

Φέτος τα πράγματα εξελίσσονται ακόμη καλύτερη καθώς βρίσκεται στην 6η θέση του ισπανικού Πρωταθλήματος έχοντας να επιδείξει έως και εντός έδρας νίκη επί της Μπαρτσελόνα η οποία αποτελεί το highlight της σεζόν. Προέρχεται από τη βαριά ήττα από τη Βαλένθια με 92-74, η οποία όμως ήταν και συνέπεια των αγωνιστικών προβλημάτων που έχει να διαχειριστεί. Για την ακρίβεια, ο τραυματισμός του Ροντρίγο Σαν Μιγκέλ σε συνδυασμό με το ότι δεν έχει μπει στη σεζόν ο Ρεϊνάλντας Σεϊμπούτις, στοιχειοθετούν προβλήματα προς διαχείριση.

Ωστόσο, η Σαραγόσα, παραμένει μια ομάδα με εξαιρετικό ενδιαφέρον η οποία παρουσιάζεται διπρόσωπη μεταξύ Ισπανίας και BCL. Στην ACB είναι περισσότερο παραγωγική έχοντας 81.6 πόντους ανά αγώνα και ποσοστό 34.2% στο μακρινό σουτ. Γενικώς, το τρίποντο δεν αποτελεί σταθερό τρόπο έκφρασής της στην επίθεση. Ειδικά στο BCL, σουτάρει με το απογοητευτικό 26.2%, στοιχείο το οποίο περιορίζει την παραγωγικότητά της στην επίθεση στους 72.6 πόντους καθώς δεν παίρνει πολλούς πόντους από το transition παιχνίδι. Πρόθεσή της είναι η επιβολή γρήγορου ρυθμού στον αγώνα, τούτο όμως σχετίζεται περισσότερο με τη φιλοσοφία της στην άμυνα.

Το σκοράρισμα αποτελεί ευθύνη 6-7 παικτών, προεξέχοντος του Νεμάνια Ράντοβιτς (12.2π.), του Μαυροβούνιου σέντερ/φόργουορντ ο οποίος ένα φεγγάρι πέρασε και από τα δικά μας λημέρια με τη φανέλα του ΚΑΟΔ. Ο Ρόμπιν Μπένζινγκ (12π.) πέρασε και στο παρελθόν από τη Σαραγόσα, κατατάσσεται στα «βαριά χαρτιά» της ομάδας καθώς ο 30χρονος Γερμανός φόργουορντ έχει την εμπειρία αλλά και τα ένσημα από το υψηλό επίπεδο. Ο Ντι Τζέι Σίλι (10.8π.) στο παρελθόν αγωνίστηκε στις Γκραν Κανάρια, Μακάμπι Τελ Αβίβ, είναι combo guard και απόντος του Σαν Μιγκέλ, έχει αυξημένες ευθύνες.

Αστέρι της ομάδας θεωρείται ο 19χρονος Κάρλος Αλοθέν ο οποίος μάλιστα είναι και ο αρχηγός της Σαραγόσα. Πρόκειται για αθλητή ο οποίος βγήκε από τα σπλάχνα του συλλόγου, είναι ο βασικός εκπρόσωπός της, γι’ αυτόν τον λόγο δεν υπήρξε ο παραμικρός ενδοιασμός στην «παραχώρηση» αυτού του ρόλου. Ο Αλοθέν έκανε ντεμπούτο στην ισπανική λίγκα πριν καλά-καλά κλείνει το 16ο έτος της ηλικίας του. Για την ακρίβεια, το έκανε σε ηλικία 15 ετών και 10 μηνών, έγινε ο τρίτος νεαρότερος στην ιστορία της ACB. Στα χέρια του «μικρού» βρίσκεται ένα κομμάτι της δημιουργίας στην επίθεση καθώς μοιράζει περί των πέντε ασίστ κατά μέσο όρο.

Η Σαραγόσα έχει τις δικές της… παλιές καραβάνες. Ο Φραν Βάσκεθ είναι ο βασικός εκπρόσωπος αυτής της συνομοταξίας. Στα 36 του χρόνια, ο Ισπανός σέντερ (… πλέον) συμπλήρωσε διετία στην ομάδα. Ο Νίκολας Μπρουσίνο δεν θεωρείται «παλιός», δεν είναι όμως και ουρανοκατέβατος καθώς ο Αργεντίνος φόργουορντ έκλεισε τριετία στην ACB έχοντας αγωνιστεί για δύο χρόνια σε Κανάρια και Γκραν Κανάρια.

Το αντιπροσωπευτικό στοιχείο από το παιχνίδι της Σαραγόσα και μάλλον αυτό το οποίο θα πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ, είναι η ικανότητα των Ισπανών στα επιθετικά ριμπάουντ. Στο BCL μαζεύουν περί των 13.2 ανά αγώνα, πράγμα που σημαίνει ότι ένα κομμάτι της παραγωγικότητάς τους στην επίθεση εξαρτάται από την αποτελεσματικότητά τους στις δεύτερες επιθέσεις. Στο BCL, η Σαραγόσα έχει τρεις νίκες σε πέντε αγώνες, η τελευταία επιτεύχθηκε σχετικά εύκολα (στην Ισπανία) επί της Ντιζόν με 75-60. Βασίστηκε στην άμυνά της, εκεί εξάλλου βρίσκεται η βάση της φιλοσοφίας του προπονητή της, του Πορφίριο Φίσαχ.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα