Ντιζόν: Η ομάδα του… 90%

Ντιζόν: Η ομάδα του… 90%

bet365

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει απόψε (5/11, 21:30) την Ντιζόν και το gazzetta.gr σκιαγραφεί τη γαλλική ομάδα η οποία δεν διαθέτει το ηχηρό όνομα αλλά έχει κερδίσει τα εννιά από τα δέκα παιχνίδια της σε γαλλικό Πρωτάθλημα και BCL.

Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα για την Ντιζόν διότι θα συμπληρώσει 140 χρόνια ιστορίας και προσφοράς στο αθλητικό και κοινωνικό σύνολο. Καθόλου άσχημα για έναν σύλλογο ο οποίος ιδρύθηκε από έναν παππά, με απώτερο σκοπό τη σωστή διαπαιδαγώγηση μιας τοπικής κοινωνίας. Η Ντιζόν άντεξε στον χρόνο και στους πολέμους καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της, μέτρησε αρκετές απώλειες στη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Πριν τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο είχε 450 μέλη και στη διάρκεια αυτού έχασε 57. Τονίζεται επίσης ότι το αρκτικόλεξο JDA (σ. σ. η ομάδα ονομάζεται JDA Dijon) είναι η συντομογραφία της Joan of Arc (Ιωάννα της Λωραίνης), σημειώνεται όμως ότι ήταν αποτέλεσμα δημοσιογραφικού λάθους το οποίο όμως δεν «έδιωξε» ποτέ από το logo της.

Η Ντιζόν δε διαδραμάτισε ποτέ πρωταγωνιστικό ρόλο στο γαλλικό μπάσκετ. Ουδέποτε έφτασε σε θέση ουσιαστικής διεκδίκησης του Πρωταθλήματος, highlights στην πορεία της αποτελούν οι δύο κατακτήσεις Κυπέλλων με τελευταία αυτή του 2006, όταν κατευθύνθηκε από τον ιδιόρρυθμο αλλά και σπουδαίο Λοράν Σκιαρά ο οποίος είχε περάσει και από τα μέρη μας, καθότι αγωνίστηκε στον Πανιώνιο (2001-02). Είναι όμως μια ομάδα με αθλητική κουλτούρα η οποία έχει αποδεχθεί και συμβιβαστεί με τον ρόλο της στο γαλλικό μπάσκετ και φέτος βιώνει μία από τις καλύτερες σεζόν στην ιστορία της.

Αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από το 90% επιτυχίας που παρουσιάζει στη μέχρι στιγμής αγωνιστική πορεία της καθώς μετρά έξι νίκες σε επτά αγώνες στο γαλλικό Πρωτάθλημα, ενώ είναι αήττητη σε τρεις αγώνες στο BCL. Μια επιθετική ομάδα η οποία ανεβάζει αρκετά το σκορ κι όποιος μπορεί να σημειώσει περί των 90 πόντων σε κάθε αγώνα (στο BCL) μπορεί να την «κοντράρει».

Ξεκάθαρος πρωταγωνιστής δεν υπάρχει. Αυτός που σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι ο 33χρονος Ντέιβιντ Χόλστον. Με ύψος μόλις 1.73μ., είναι ο τρίτος καλύτερος πασέρ του BCL με 8.3 ασίστ ανά αγώνα, οι οποίες συνοδεύονται από τον μέσο όρο των 14 πόντων αλλά και το εξαιρετικό 47% στο μακρινό σουτ. Ο αγωνιστικός βίος του Χόλστον θα ήταν διαφορετικός αν ήταν λίγο ψηλότερος, ενώ είχε την ατυχία (στα κολεγιακά χρόνια του) να αγωνιστεί στο Chicago State το οποίο είχε διαχωρίσει τη θέση του από το NCAA και «αυτοανακηρύχθηκε» ανεξάρτητο. Ως εκ τούτου, ελάχιστοι έδωσαν αξία στα κατορθώματα του Χόλστον στο πανεπιστήμιο κι ας ξεπέρασε τους 2.300 πόντους. Με τόσο χαμηλό ύψος, δεν έγινε καν λόγος για επιλογή στο draft και έτσι η Ευρώπη αποτέλεσε τον πλέον ασφαλή προορισμό για τον ίδιο, καθώς αγωνίζεται στη Γηραιά Ήπειρο από το 2009.

Δεύτερη περίπτωση παίκτη η οποία επίσης παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι αυτή του 25χρονου Ρασίντ Σουλαϊμόν. Το όνομα του Αμερικανού έμεινε στην ιστορία γιατί είναι ο μοναδικός που «έκοψε» ο Μάικ Σιζέφσκι από το μπασκετικό πρόγραμμα του Ντιουκ. Η συγκεκριμένη απόφαση είχε προκαλέσει ενδιαφέρον και στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι ο Σιζέφσκι είχε διαπιστώσει ότι ο Σουλαϊμόν λειτουργούσε εγωιστικά, δεν πανηγύριζε τα καλάθια των συμπαικτών του από τον πάγκο κι έτσι ολοκλήρωσε την πανεπιστημιακή καριέρα του στο Μέριλαντ.

Η Ντιζόν είναι δημιούργημα μιας… γαλλικοαμερικανικής συμμαχίας καθώς διαθέτει έξι Γάλλους και πέντε Αμερικανούς. Αυτοί βρίσκονται στο rotation του Λοράντ Λενιάμ. Η φιλοσοφία του 42χρονου τεχνικού διαφέρει από αυτή του τζένεραλ μάνατζερ, Ζαν Λουί Μποργκ, ο οποίος ανέκαθεν ήταν θιασώτης της άμυνας, αλλά η λογική του Λενιάμ ανταποκρίνεται περισσότερο στις επιταγές του σύγχρονου μπάσκετ. Ο Ζέρεμι Λελούπ είναι ο πιο γνωστός από τους Γάλλους παίκτες καθώς για μια οκταετία αγωνίστηκε στη Στρασμπούρ και στη Λε Μαν. Ωστόσο, αυτοί που ξεχωρίζουν βάσει αγωνιστικών πεπραγμένων είναι ο δραστήριος πλέι μέικερ Άξελ Ζουλιέν και ο Αλεξάντερ Κασάν.

Βασικό χαρακτηριστικό της Ντιζόν είναι η ταχύτητα στο παιχνίδι της, αλλά και η έλλειψη πρωταγωνιστή. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο BCL, οκτώ παίκτες σημειώνουν κατά μέσο όρο εννιά ή και περισσότερους πόντους. Πρώτοι σκόρερ είναι οι Σουλαϊμόν (18π.), Χόλστον (14π.), αλλά ο πρώτος δεν αγωνίστηκε στα δύο τελευταία παιχνίδια. Ο Χόλστον είναι ο καλύτερος πασέρ με τις 8.3 ασίστ, ενώ ο Ζουλιέν έχει κατά μέσο όρο 6.7. Γενικώς, η Ντιζόν μοιράζει περί των 26 ασίστ ανά αγώνα οι οποίες είναι δέκα περισσότερες σε σχέση με τα λάθη της. Το υψηλό επίπεδο συνεργασίας και η ικανότητά της στο transition παιχνίδι είναι ένα στοιχείο που την χαρακτηρίζει, όπως και το μακρινό σουτ. Το ποσοστό του 41.5% είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Μόνο σ’ ένα παιχνίδι δεν ήταν αποτελεσματική από μακρινή απόσταση κι αυτό της κόστισε τη μοναδική ήττα της στη σεζόν. Για την ακρίβεια είχε 4/21 τρίποντα και ηττήθηκε εντός έδρας από τη Βιλερμπάν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα