Νεπτούνας: Οι Λιθουανοί ξανάρχονται

Βασίλης Βλαχόπουλος
Νεπτούνας: Οι Λιθουανοί ξανάρχονται

bet365

Η Νεπτούνας έχει συνηθίσει τα ταξίδια στη Θεσσαλονίκη, σήμερα (29/10,19:00, EΡT3) θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ για την 3η αγωνιστική του BCL και το gazzetta.gr γράφει για τη λιθουανική ομάδα η οποία δημιουργήθηκε για την «εκτόνωση» των φοιτητών και εξελίχθηκε σε 3η δύναμη στην πατρίδα της.

Τηρουμένων των αναλογιών αλλά και των συνθηκών, η Νεπτούνας έχει υπηρετήσει (και) με το παραπάνω τον ρόλο της υπό την έννοια ότι παραμένει μια κιβωτός του μπάσκετ στη Λιθουανία, έχοντας αναδείξει μερικούς από τους σπουδαιότερους καλαθοσφαιριστές στη χώρα. Στη συγκεκριμένη πλούσια λίστα προφανώς κυριαρχεί το όνομα του Άρβιντας Ματσιγιάουσκας του οποίου η φανέλα μάλιστα αποσύρθηκε με τιμή και δόξα. Η ομάδα από το Κλαιπέδα δεν κατάφερε ποτέ να πατήσει στην κορυφή του εγχώριου Πρωταθλήματος, ανέκαθεν ζούσε στη σκιά της σπουδαίας Ζαλγκίρις Κάουνας και μεταγενέστερα της Λιέτουβος Ρίτας, αλλά στα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε όμως στην 4η δύναμη του λιθουανικού μπάσκετ. Καθόλου άσχημα για μια ομάδα η οποία ουσιαστικά δημιουργήθηκε από μέλη της τοπικής κοινωνίας και κυρίως για την εκτόνωση φοιτητών.

Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη για τη λιθουανική ομάδα καθώς συμπληρώνει 55 χρόνια από την ίδρυσή της, γι’ αυτό εξάλλου διαμορφώθηκε αναλόγως και το σήμα της. Σε αυτά τα χρόνια δεν αλλοιώθηκε ποτέ ο ρόλος της καθώς συνηθίζει να στηρίζεται σε γηγενείς παίκτες, αυτό έκανε ακόμη και στη χρονιά (2014-15) της δόξας, όταν αγωνίστηκε στην Euroleague. Το κατάφερε μέσα από την παρουσία της στον τελικό του Πρωταθλήματος, μία σεζόν νωρίτερα. Αυτή η διετία ήταν το highlight στην ιστορία της. Πρόκειται όμως για μια ομάδα με σταθερή παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις καθώς αγωνίζεται ανελλιπώς από την περίοδο 2013-14 και η δε Θεσσαλονίκη είναι γνώριμη πόλη γι’ αυτήν.

Για την ακρίβεια, είναι η 4η φορά που θα την «επισκεφθεί» σε βάθος πενταετίας, στις τρεις φορές που προηγήθηκαν δεν κατάφερε να φύγει νικήτρια καθώς ηττήθηκε μία φορά από τον Άρη και δύο από τον ΠΑΟΚ. Γενικώς, η ευρωπαϊκή συνέπειά της δεν την οδήγησε πιο μακριά από τη φάση των «16» των τελευταίων διοργανώσεων, τούτο όμως δεν άλλαξε το σκεπτικό της και κυρίως τη φιλοσοφία της. Παραμένει μια ομάδα η οποία βασίζεται σε γηγενείς παίκτες, βασική αποστολή της είναι η δημιουργία αθλητών και στο φετινό ρόστερ υπάρχουν μόλις δύο ξένοι παίκτες. Ο Ντάριν Ντόρσεϊ πέρασε ένα φεγγάρι και από το ελληνικό Πρωτάθλημα, ενώ ο Αντρέ Ουίλιαμσον τέθηκε και πέρυσι αντίπαλος του ΠΑΟΚ καθώς αγωνίστηκε στη Φριμπούρ.

Το φετινό ρόστερ είναι κράμα έμπειρων και νεαρών παικτών. Ο Τόμας Ντελινινκάιτις (ο οποίος στο παρελθόν αγωνίστηκε για λίγους μήνες στον ΠΑΟΚ) μάλλον είναι ο πιο αναγνωρίσιμος παίκτης μαζί με τον Τόμας Σεντερέσκις ο οποίος πέρασε από την Μπασκόνια και τον Ντεϊβίντας Γκαούλιους ο οποίος έχει ένσημα κι εκτός Λιθουανίας. Ο τελευταίος είναι ο πρώτος σκόρερ της Νεπτούνας (στο BCL) με 20.5 πόντους κατά μέσο όρο και τον ακολουθεί ένας εκπρόσωπος της νέας γενιάς. Πρόκειται για τον Γκίτις Μασιούλις. Ο 21χρονος (δανεικός από τη Ζαλγκίρις) σκοράρει 14.5 πόντους ανά αγώνα. Μάλιστα, Γκαούλιους και Μασιούλις είναι και οι πιο αξιόπιστοι παίκτες έξω από τα 6.75.

Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της Νεπτούνας δεν διαφέρουν από τη γενική φιλοσοφία των ομάδων από τη Λιθουανία καθώς λατρεύει τον γρήγορο ρυθμό και θα «τζογάρει» έξω από τη γραμμή του τριπόντου επιχειρώντας τουλάχιστον 24 προσπάθειες σε κάθε αγώνα. Μέχρι στιγμής δεν τη δικαιώνει το ποσοστό του 33%, σαφέστατα όμως πρόκειται για μια ομάδα η οποία εφόσον βρει ρυθμό στο μακρινό σουτ, είναι ικανή να «σκοτώσει» τον κάθε αντίπαλο.

Προπονητής της Νεπτούνας είναι ο Τόμας Ρινκεβίτσιους, ο οποίος αναρριχήθηκε φέτος σε πρώτος τεχνικός έπειτα από σειρά ετών κατά των οποίων είχε ρόλο βοηθού. Στην πρεμιέρα του BCL, οι Λιθουανοί επικράτησαν τις Μπρίντιζι με 81-71 παρότι έσπασαν τα καλάθια από μακρινή απόσταση (3/16) στοιχείο το οποίο έδειξε όμως ότι έχουν πολλούς τρόπους για κερδίσουν έναν αγώνα. Στο δεύτερο παιχνίδι, ηττήθηκαν εντός έδρας από την Ντιζόν. Στη συγκεκριμένη αναμέτρηση είχαν το μακρινό σουτ (13/32) όχι όμως και τον τρόπο να σταματήσουν το transition παιχνίδι της γαλλικής ομάδας.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα