Κράβιτς στο gazzetta.gr: «Να νικήσουμε την Μπάμπεργκ για την ΑΕΚ»!

Κράβιτς στο gazzetta.gr: «Να νικήσουμε την Μπάμπεργκ για την ΑΕΚ»!

bet365

Λίγο πριν αναμετρηθεί με την Μπάμπεργκ, ο Ντέγιαν Κράβιτς μιλάει στο gazzetta.gr για τη σεζόν του στην Μπολόνια, με την οποία ζει την πρώτη του πραγματική ευρωπαϊκή εμπειρία, δίνει την... υπόσχεσή του στην ΑΕΚ και αναπολεί στιγμές από την Ελλάδα.

Σε κάποια φάση της ζωής μας έρχεται η στιγμή που πρέπει να κάνουμε το λεγόμενο «step up», ώστε να εξελιχθούμε και να ωριμάσουμε. Η στιγμή που παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία και πρέπει να την αρπάξουμε.

Αυτό ακριβώς έκανε και ο Ντέγιαν Κράβιτς φέτος και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε. Άρχισε την επαγγελματική του καριέρα το 2014 από το Ρέθυμνο, στη συνέχεια βρέθηκε στο πρωτάθλημα Δανίας, επέστρεψε στην ομάδα της Κρήτης, πήγε στο Βέλγιο και έπειτα φόρεσε την φανέλα του Πανιωνίου. Με τους «κυανέρυθρους» έκανε μια πολύ καλή χρονιά (11.8π., 4.9ρ.), την οποία «εξαργύρωσε» με την μεταγραφή του στην Βίρτους Μπολόνια και πέτυχε... διάνα! Στο Basketball Champions League μετρά 8.8 πόντους και 4.4 ριμπάουντ, ενώ στη Lega Basket Serie A 10.9 πόντους και 5.8 ριμπάουντ.

Η ιταλική ομάδα, «αναγεννημένη», συμμετείχε για πρώτη φορά στο Basketball Champions League κι έκανε αρκετό... θόρυβο! Άρχισε με ένα εκπληκτικό σερί τις υποχρεώσεις της στους ομίλους (7-0), μετά ήρθαν μερικά σκαμπανεβάσματα και ήττες με ελάχιστη διαφορά πόντων, αλλά πέρασε στην επόμενη φάση, αφού τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της (10-4).

Στους «16», η ισοπαλία στο πρώτο ματς με τη Λε Μαν (74-74) δεν έφερε αισιοδοξία και ο Στέφανο Σακριπάντι, του οποίου ήδη έτριζε η καρέκλα, αποτέλεσε παρελθόν. Πριν τη ρεβάνς, τον διαδέχθηκε ο Σάσα Τζόρτζεβιτς κι ήρθε μια επιβλητική νίκη επί των Γάλλων (81-58). Στη φάση των «8», το εμπόδιο της Ναντέρ ξεπεράστηκε (83-75 εκτός, 73-58 εντός) και πλέον ήρθε η ώρα του Final 4!

Ο 28χρονος σέντερ της ιταλικής ομάδας μιλάει στο gazzetta.gr λίγο πριν την μεγάλη «μάχη» με την Μπάμπεργκ στον ημιτελικό (03/05, 19:30, NS1) και κάνει τον απολογισμό της σεζόν. Δηλώνει ενθουσιασμένος με την Μπολόνια, αναπολεί στιγμές από την Ελλάδα και δίνει την... υπόσχεσή του στην ΑΕΚ!

Ας μιλήσουμε πρώτα για την ευρωπαϊκή σου σεζόν. Έφτασες μέχρι το Final 4. Πώς νιώθεις;

Νιώθω πολύ καλά! Συνολικά, ήταν μια σεζόν με σκαμπανεβάσματα, κάναμε αλλαγές, είχαμε τραυματισμούς, άλλαξε κι ο προπονητής... Αλλά το ότι φτάσαμε μέχρι εδώ, είναι κάτι θετικό για εμάς. Τερματίσαμε πρώτοι στον όμιλο μας, περάσαμε από τους «16» και τους «8» και τώρα είμαστε στο Final 4 κι είμαστε πολύ χαρούμενοι!

Είναι η πρώτη σου χρονιά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, σωστά;

Είχα παίξει και στο FIBA Europe Cup (σ.σ. με την Μπρούσελς), αλλά δεν ξέρω αν αυτό μετράει (γέλια). Οπότε, ναι είναι η πρώτη.

Ποια η γνώμη σου, λοιπόν, για το Basketball Champions League;

Είναι σίγουρα μια μεγάλη διοργάνωση! Παίζω σε μια ομάδα υψηλού επιπέδου, νιώθω πολύ καλά κι έχω αντιμετωπίσει πολύ δυνατές ομάδες, από όλη την Ευρώπη. Είναι διασκεδαστικό και με βοηθάει να ωριμάσω ως παίκτης.

Αρχίσατε τη σεζόν πολύ δυνατά, με ένα σερί 7-0, αλλά στην πορεία, όπως είπες, είχατε σκαμπανεβάσματα. Έχασες ποτέ την πίστη σου, ότι ίσως δεν τα καταφέρετε μέχρι την τελική φάση;

Όχι, καθόλου! Πάντα πιστεύαμε ότι είμαστε μια από τις τοπ ομάδες της διοργάνωσης. Αρχίσαμε πολύ δυνατά την σεζόν, αλλά μετά μάλλον νιώσαμε λίγο... άνετα με το 7-0 και ηττηθήκαμε σε κάποια ματς που δεν έπρεπε. Έπρεπε να ανασυνταχθούμε και αυτό ακριβώς κάναμε στα playoffs.

Αρκετοί θεωρούν πως είστε το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Εσείς νιώσατε ποτέ έτσι;

Θα δούμε (γέλια). Πιστεύουμε σίγουρα, από την πρώτη ημέρα, πως έχουμε μια ταλαντούχα ομάδα και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πρέπει να κάνουμε το τέλειο παιχνίδι! Αν το καταφέρουμε αυτό, όπως κάναμε και με την Ναντέρ, έχουμε συγκέντρωση, ενέργεια και αυτή τη... φωτιά που πρέπει να έχει κάθε ομάδα, μπορούμε να νικήσουμε τον οποιονδήποτε. Αν τα κάνουμε αυτά, τότε μπορούμε να ελπίζουμε για το καλύτερο!

Είσαι έτοιμος, δηλαδή, να νικήσετε την Μπάμπεργκ;

(γέλια) Είχαμε πολύ χρόνο για να προετοιμαστούμε για το ματς. Ο προπονητής θα έχει το τέλειο πλάνο για εμάς, εμείς πρέπει να το εκτελέσουμε σωστά κι ελπίζω να φτάσουμε στη νίκη.

Ας πούμε ότι φτάνεις στον Τελικό. Θα πρέπει να αντιμετωπίσεις είτε την οικοδέσποινα ομάδα, την Άντβερπ, είτε την Τενερίφη, που κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο στο θεσμό.

Ουφ! Σίγουρα θα είναι δύσκολα! Είμαι πεπεισμένος πως πολύς κόσμος έχει την Τενερίφη ως φαβορί στο μυαλό του. Αλλά κι η Άντβερπ είναι πολύ καλή ομάδα, νεανική, είναι ενωμένοι και παίζουν «σπίτι» τους, κάτι που είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Αυτό το ματς θα είναι ενδιαφέρον, αλλά όπως και να έχει, με όποια και να τύχουμε, θα είναι δύσκολο.

Ποια η άποψή σου για τον αποκλεισμό της ΑΕΚ, που κατέκτησε το τρόπαιο πέρυσι;

Η ΑΕΚ είναι μια μεγάλη κι ιστορική ομάδα. Κατέκτησε το ευρωπαϊκό πέρυσι, φέτος ήταν μία από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης κι ειλικρινά πίστευα πως θα ήταν στο Final 4. Τώρα, πρέπει να νικήσουμε την Μπάμπεργκ για την ΑΕΚ! (γέλια)

Εν μέσω της φάσης των «16» αλλάξατε προπονητή. Ο Σακριπάντι έφυγε και ο Τζόρτζεβιτς ήρθε. Ήταν ένα... σοκ αυτό για εσάς;

Υπήρχαν φήμες πιο πριν, έβλεπα τι έλεγαν στο twitter, αλλά δεν δίναμε και πολλή σημασία. Όταν, όμως, έγινε η αλλαγή ήταν όντως έκπληξη για εμάς. Δεν πιστεύαμε ότι θα γίνει κάτι πριν το δεύτερο ματς των «16» με την Λε Μαν. Αλλά σε τέτοιες καταστάσεις πρέπει να προσαρμόζεσαι. Είμαστε τυχεροί που ήρθε ένας τέτοιος προπονητής (Τζόρτζεβιτς) στην ομάδα μας και με τον οποίο νιώθω οικεία. Εκείνος είναι το... αφεντικό τώρα και πρέπει να ακούμε ό,τι μας λέει. Κάνει το καλύτερο για εμάς κι έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς το ίδιο για εκείνον, ώστε να είμαστε όσο πιο επιτυχημένοι γίνεται.

Τι άλλαξε κυρίως ο Σάσα Τζόρτζεβιτς με την έλευσή του;

Την άμυνά μας σίγουρα! Θέλει ο κάθε παίκτης να είναι physical και να παίζει άμυνα, όπως και να είναι σε καλή κατάσταση. Αν δει ότι μπορούμε να τρέξουμε, τότε αυτό θέλει να κάνουμε, αλλιώς... καταστρώνει τις κατάλληλες επιθέσεις για εμάς. Θέλει να πιέζουμε πολύ, να μην επιτρέπουμε εύκολα καλάθια στον αντίπαλο, τέτοια πράγματα. Κυρίως, όμως, τον νοιάζει η άμυνα. Είναι προπονητής που προσέχει πολύ τη λεπτομέρεια και προσπαθήσαμε γρήγορα να προσαρμοστούμε στη φιλοσοφία του.

Όσον αφορά εσένα, κάνεις μια πολύ καλή σεζόν, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο ιταλικό πρωτάθλημα. Πώς νιώθεις φέτος;

Ευχαριστώ! Ο κόσμος μού λέει ότι κάνω μια πολύ καλή σεζόν, αλλά εγώ πιστεύω ότι είναι σταθερή η πορεία μου φέτος. Πάντα κρίνω πολύ αυστηρά τον εαυτό μου, είμαι πολύ σκληρός και θεωρώ πως θα μπορούσα να τα πάω και καλύτερα. Συνολικά, είμαι ικανοποιημένος με το πως παίζω, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που θα μπορούσα να κάνω. Είμαι συνεπής, αλλά ποτέ δεν είμαι ικανοποιημένος και πάντα πιστεύω ότι μπορώ να παίξω καλύτερα κι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Πρέπει να δουλέψω πολύ, και για τις επόμενες σεζόν που θα έρθουν. Αλλά προφανώς, είμαι ικανοποιημένος, όπως τα έχω πάει στην πρώτη μου ευρωπαϊκή χρονιά στο BCL, που παίζω σε ομάδα υψηλού επιπέδου, με σπουδαίους προπονητές. Απλά πάντα πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Ποιο θα έλεγες ότι είναι το καλύτερό σας highlight φέτος;

Καλή ερώτηση! Θα έλεγα στο τελευταίο παιχνίδι, που ηττηθήκαμε με την Ναντέρ στο πρώτο ματς για 8 πόντους και μετά έπρεπε να ξεπεράσουμε αυτή τη διαφορά στην έδρα μας. Κάναμε το καλύτερο παιχνίδι της σεζόν, η άμυνά μας ήταν πολύ έντονη, επιθετικά τα πήγαμε επίσης πολύ καλά, παίξαμε υπέροχα, νικήσαμε, που είναι και το πιο σημαντικό και προκριθήκαμε στο Final 4! Αυτό είναι το πιο αξιομνημόνευτο για μένα.

Η ζωή σου στην Μπολόνια πως είναι;

Γενικά, είναι ωραία. Μένω εδώ με τη γυναίκα μου και το σκύλο μου. Περνάμε όσο περισσότερο χρόνο γίνεται μαζί και όταν έχω ρεπό εξερευνούμε κι άλλα μέρη της Ιταλίας, προσπαθώντας να δούμε όσα περισσότερα πράγματα γίνεται. Όσο για το μπάσκετ, όλα πάνε καλά, υπάρχουν οι καθημερινές προπονήσεις κι όλα έχουν το ρυθμό τους.

Είναι καλύτερα εκεί από ότι στην Ελλάδα;

(γέλια) Όχι, δεν είναι. Το μπάσκετ είναι σίγουρα καλύτερο για μένα, η Μπολόνια είναι προφανώς η καλύτερη ομάδα μέχρι τώρα στην καριέρα μου, αλλά όσον αφορά την πόλη, θα προτιμούσα την Αθήνα (γέλια).

Τι σου λείπει περισσότερο;

Σίγουρα η ίδια η πόλη. Με την γυναίκα μου έχουμε πολύ ωραίες αναμνήσεις από την Αθήνα, κάναμε πολλά πράγματα. Μετά τη σεζόν, πήγαμε στη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Της έκανες και πρόταση γάμου κιόλας!

Ναι, της έκανα πρόταση στο Λυκαβηττό! Έχουμε πολύ ωραίες αναμνήσεις! Όπως κι από το Ρέθυμνο, βέβαια, που βρίσκεται στο όμορφο νησί της Κρήτης! Είχα αρχίσει και να συνηθίζω στο ελληνικό πρωτάθλημα, τα πήγαινα καλά. Μου λείπουν πολλά από την Ελλάδα, ειδικά από πέρυσι, που έμενα και στην Αθήνα, όταν ήμουν στον Πανιώνιο.

Παρακολουθείς ακόμα τα νέα από το ελληνικό πρωτάθλημα;

Ναι! Έχω ακόμα την εφαρμογή του ΕΣΑΚΕ.

Οπότε, θα είδες ότι το Ρέθυμνο κι ο Πανιώνιος πάλευαν πάλι φέτος για την παραμονή τους στην κατηγορία.

Ναι το είδα η αλήθεια είναι. Ο Πανιώνιος, βέβαια, είναι καλύτερα, γιατί έκανε και νίκες τελευταία, οπότε αυτό είναι καλό. Το Ρέθυμνο ζορίζεται λίγο, αλλά πιστεύω θα μείνει στην κατηγορία. Θεωρώ πως ο Κολοσσός και η Κύμη θα πέσουν. Θα δούμε.

Όσον αφορά την περσινή σου σεζόν στον Πανιώνιο, πώς ήταν αυτή; Πολλά ειπώθηκαν, η ομάδα πάλεψε πολύ για την παραμονή της.

Η χρονιά ήταν σαν... τρενάκι του λούνα παρκ! (γέλια) Ήταν μια περίεργη σεζόν. Ήρθα στα μέσα Νοεμβρίου, όταν ήμασταν ήδη στο 0-6 νομίζω. Ξεκινήσαμε πολύ άσχημα τη σεζόν και μετά ήρθαν κι οι αλλαγές προπονητών, παικτών... Υπήρχε πολύ δράμα γύρω από την ομάδα, αλλά αυτό που με απασχολούσε εμένα ήταν να τη βοηθήσω να μείνει στην κατηγορία και να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Θεωρώ πως είχα μια καλή σεζόν πέρυσι, δεν πήρα βέβαια πολλά λεπτά συμμετοχής, αλλά προσπάθησα για το καλύτερο, κι αυτό έκανα. Στο τέλος, μείναμε στην κατηγορία, είτε από τύχη είτε όχι. Μείναμε, όμως, κι αυτός ήταν ο στόχος. Τον πετύχαμε, κι είμαστε χαρούμενοι γι' αυτό.

Δηλαδή δεν σε πείραζε όσα λέγονταν για την κατάσταση στα αποδυτήρια και γενικά για την ομάδα;

Τα διάβαζα όλα, αλλά δεν υπήρχε κάτι να πω. Κοιτούσα τη δουλειά μου στο παρκέ, αυτό με απασχολούσε μόνο κι έτσι είναι η νοοτροπία μου. Να κάνω αυτό που πρέπει στο γήπεδο. Όλα τα άλλα τα εξωαγωνιστικά, είναι κάτι που δεν μπορώ να ελέγξω.

Έχεις το δικαίωμα συμμετοχής με την εθνική Σερβίας, αλλά ακόμα δεν έχεις αγωνιστεί μαζί της σε επίσημη διοργάνωση...

Είναι όνειρό μου να είμαι για μια φορά στην 12άδα της Σερβίας, είτε είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, είτε στο Eurobasket. Θα δούμε τι θα γίνει. Είμαι πάντα στην διάθεση της εθνικής Σερβίας, θα είναι μεγάλη τιμή να παίξω γι' αυτήν!

Σε ενόχλησε καθόλου που δεν αγωνίστηκες στα «παράθυρα»;

Βρέθηκα στους 16 παίκτες στο «παράθυρο» Νοεμβρίου, αλλά στην συνέχεια δεν πέρασα στους 12. Δεν με ενόχλησε, γιατί υπάρχουν τόσο ταλαντούχοι παίκτες από τη Σερβία κι ειδικά στη θέση μου, οπότε δεν είναι εύκολο. Παίκτες σαν τους Μιλουτίνοφ, Ραντούλιτσα, Μαριάνοβιτς, Γιόκιτς, Στίματς. Είναι πολλοί! Αν με καλέσουν, θα είναι τέλεια! Αν όχι, καλώς, θα συνεχίσω να δουλεύω και θα προσπαθήσω για την επόμενη φορά.

Νιώθεις πως ίσως τώρα, μιας και συνεργάζεσαι με τον Τζόρτζεβιτς στην Μπολόνια, θα έχεις μια ευκαιρία για το Παγκόσμιο Κύπελλο;

Ίσως να αυξάνονται οι πιθανότητες μου, αλλά θα δούμε. Παντρεύομαι κιόλας το καλοκαίρι, οπότε θα είμαι πολύ απασχολημένος (γέλια). Ο γάμος θα γίνει στον Καναδά και θα... τρέχουμε. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, θα περιμένω να δω.

Ποια η σχέση σου με τον Καναδά;

Όταν ήμουν 4 ετών, φύγαμε από την τότε Γιουγκοσλαβία, εξαιτίας του πολέμου. Μετακομίσαμε στον Καναδά, κι από τότε μένουμε εκεί. Εκεί είναι το σπίτι μου πλέον, εκεί πάω τα καλοκαίρια.

Ποτέ δεν σκέφτηκες να παίξεις για την εθνική του Καναδά;

Όχι. Βασικά δεν παρουσιάστηκε ποτέ ως ευκαιρία. Έχουν επίσης ταλαντούχους παίκτες και πολλούς από το ΝΒΑ. Προτεραιότητα είναι η Σερβία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα