ΠΑΟΚ: Το «μαύρο» κουτί του πρώτου αγώνα και το σχέδιο της ανατροπής

ΠΑΟΚ: Το «μαύρο» κουτί του πρώτου αγώνα και το σχέδιο της ανατροπής

bet365

Αν ο πρώτος αγώνας απέναντι στην ΑΕΚ στη φάση των «16» του BCL μπορεί να χρησιμεύσει σε κάτι στον ΠΑΟΚ, είναι για να αποφύγει να επαναλάβει τα ίδια λάθη και κόντρα στον νόμο των πιθανοτήτων να πάρει την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης ακολουθώντας πιστά το σχέδιο της ανατροπής.

Στις χθεσινές δηλώσεις του ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι ο ΠΑΟΚ θα πρέπει (σε συγκεκριμένους τομείς) να λειτουργήσει εντελώς διαφορετικά σε σχέση με τον πρώτο αγώνα, γιατί το ζητούμενο δεν περιορίζεται σε μια νίκη αλλά και στην ανατροπή της διαφοράς των εννιά πόντων από την ήττα στην Πυλαία. Ως προς το τελευταίο βέβαια, τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ χειρότερα αλλά η απερισκεψία του Γκρίφιν στα τελευταία δευτερόλεπτα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της διαφοράς στα επίπεδα των εννιά πόντων.

Το βασικό ζητούμενο για τον Δικέφαλο του Βορρά είναι να μην επιδείξει την ίδια συμπεριφορά στην άμυνα. Γιατί, αν η επίθεση είναι θέμα ημέρας, η άμυνα είναι ζήτημα συνεργασίας και διάθεσης. Στον πρώτο αγώνα, η ΑΕΚ σημείωσε 84 πόντους, δηλαδή δέκα περισσότερους σε σχέση με τον μέσο όρο που είχε ο ΠΑΟΚ (στην άμυνα) στο BCL. Και κυρίως σε αγώνες όπου ο κάθε πόντος έχει τη σημασία του, είναι προφανές ότι οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου υποχρεούνται να γίνουν πιο απαιτητικοί στον συγκεκριμένο τομέα. Βέβαια, η αμυντική αποτελεσματικότητα εξαρτάται από δύο τομείς…

Transition game και επιθετικά ριμπάουντ

Αυτοί οι δύο τομείς ανέδειξαν το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΠΑΟΚ στον πρώτο αγώνα. Αν κανείς ρίξει μια ματιά στη στατιστική θα διαπιστώσει ότι οι δύο ομάδες μάζεψαν ουσιαστικά τον ίδιο αριθμό επιθετικών ριμπάουντ. Η διαφορά ήταν όμως ότι η ΑΕΚ αξιοποίησε (περίπου) το 70% των δικών της δεύτερων ευκαιριών, σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ. Κοινώς, η ομάδα του Λούκα Μπάνκι πήρε 20 πόντους από επιπλέον κατοχές.

Ο δεύτερος τομέας σχετίζεται με τη δεδομένη ικανότητα της ΑΕΚ στο transition game. Ήταν κάτι που είχε σημειωθεί από το τεχνικό επιτελείο του Δικεφάλου την παραμονή του αγώνα, στην πράξη όμως δεν κατάφερε να το σταματήσει. Γιατί η «Ένωση» βρήκε 19 εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό κι αν κανείς βάλει στην ίδια ζυγαριά τους μόλις 5 του ΠΑΟΚ, θα αντιληφθεί και τη διαφορά. Συνολικά, από τους δύο συγκεκριμένους τομείς η ΑΕΚ πήρε τους 39 από τους 84 πόντους της, δηλαδή το 46.4!

Μένοντας στα αμυντικές επιδόσεις του ΠΑΟΚ, στα παραπάνω στοιχεία μπορεί να προστεθεί και το γεγονός ότι – παρότι αγωνίστηκε μόλις μ’ ένα πλέι μέικερ, τον Τζόρνταν Θίοντορ – η ΑΕΚ δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα στο να ξεδιπλώσει το παιχνίδι της. Αυτό αποδεικνύεται μέσα από το γεγονός ότι τελείωσε τον πρώτο αγώνα με 20 τελικές πάσες. Το συγκεκριμένο στοιχείο προφανώς αποδεικνύει τι πρέπει να αλλάξει ο ΠΑΟΚ στο δεύτερο παιχνίδι.

Έχει ανάγκη τους Γκος, Χάτσερ

Στο συγκεκριμένο στοιχείο στάθηκαν οι περισσότεροι μετά την ήττα (75-84) του πρώτου αγώνα, εκτός του Ηλία Παπαθεοδώρου. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ είπε με βεβαιότητα ότι «η ομάδα έχει την ποιότητα για να καλύψει τυχόν κενό πόντων» και στάθηκε στην άμυνα. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι από τους δύο φυσικούς ηγέτες της ομάδας, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να πάρει πολλά περισσότερα στο ΟΑΚΑ σε σύγκριση με τους μόλις 10 πόντους που πρόσφεραν συνολικά στον πρώτο αγώνα με 3/18 σουτ. Γιατί, στην περίπτωση που Γκος και Χάτσερ βρουν ρυθμό, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του πρώτου αγώνα, ο δεύτερος θα έχει διαφορετική εικόνα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα