ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Οι αριθμοί δείχνουν… ισοδυναμία

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Οι αριθμοί δείχνουν… ισοδυναμία

bet365

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα τεθούν αντιμέτωποι σήμερα (5/3, 19:30) στο PAOK SPORTS ARENA στον πρώτο αγώνα για τη φάση των «16» του BCL και το gazzetta.gr ρίχνει μια ματιά στους αριθμούς, συγκρίνει και διαπιστώνει ότι οι ομοιότητες είναι περισσότερες από τις διαφορές.

Στην πραγματικότητα, η μοναδική τρανταχτή διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά το BCL βρίσκεται στο ποσοστό ευστοχίας τους έξω από τα 6.75. Γιατί ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να κάθεται πάνω στις δάφνες της πιο αποτελεσματικής ομάδας της διοργάνωσης στον συγκεκριμένο τομέα με το ποσοστό του 45.2%, ενώ η ΑΕΚ σουτάρει με 15 ποσοστιαίες μονάδες πιο χαμηλά. Αν επίσης εξαιρέσει κανείς και τα (περίπου) έξι περισσότερα ριμπάουντ που έχει η ΑΕΚ στους μέσους όρους, στους υπόλοιπους στατιστικούς τομείς, οι ομοιότητες είναι πολλές.

Βέβαια, οι αριθμοί πάντα δείχνουν τη μισή αλήθεια γιατί η υπόλοιπη βρίσκεται σ’ αυτό που ξεστόμισε ο Απολλων Τσόχλας κατά τη χθεσινή media day του ΠΑΟΚ περί θέλησης, πάθους και διάθεσης. Είναι όμως τουλάχιστον εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε επίπεδο παραγωγικότητας αλλά και αμυντικής αποτελεσματικότητας, οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Παρόλ’ αυτά, ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην τέταρτη θέση του ομίλου του και η ΑΕΚ στην πρώτη. Για τους λόγους το αληθές.

ΟμάδαΆμυναΕπίθεση2π.%3π.%ΑσίστΡιμπ.(επ.)Κλεψ.Λάθη
ΠΑΟΚ74π.80.5π.51.4%45.2%16.432.1(8.5)7.712.1
ΑΕΚ73.9π.80.9π.53.5%30.4%18.938.3(10.6)9.111.4

Πιο καλά δεν θα μπορούσαν να γνωριστούν…

Αυτή η άποψη πηγάζει από το γεγονός ότι οι δύο ομάδες θα συγκρουστούν για 4η φορά φέτος καθώς προηγήθηκαν οι δύο αγώνες στο πλαίσιο της Basketleague αλλά κι αυτός του Κυπέλλου. Βέβαια, υπάρχει ένα στοιχείο το οποίο είναι αδύνατο να μη σημειωθεί. Δηλαδή, στην πρώτη σύγκρουση των δύο ομάδων η ΑΕΚ κέρδισε τον ΠΑΟΚ με 91-71, στην πραγματικότητα όμως… ποιον ΠΑΟΚ; Γιατί σ’ εκείνο το παιχνίδι ο Φιλ Γκος ήταν τραυματίας, εκτός ήταν και ο Τζαμάλ Τζόουνς ο οποίος βέβαια δεν θα παίξει ούτε στο σημερινό παιχνίδι καθώς αρκετές ώρες νωρίτερα θα υποβληθεί σε επέμβαση.

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε της ΑΕΚ με 82-80, την απέκλεισε στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά εκείνη η «Ένωση» δεν είχε καμία σχέση με την τωρινή. Γιατί ο αγώνας έγινε στις αρχές του Νοέμβρη, πριν δηλαδή… παραδοθούν τα κλειδιά της ομάδας στον Τζόρνταν Θίοντορ στον οποίον οφείλεται εν μέρει και η αγωνιστική μεταμόρφωση της ομάδας. Επίσης, στο ρόστερ δεν υπήρχε ο Ντελρόι Τζέιμς.

Ως εκ τούτου, το μοναδικό παιχνίδι το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί (ως ένα βαθμό) αντιπροσωπευτικό του τι θα δούμε στο σημείο, είναι αυτό της 26ης του Γενάρη όπου ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 88-79 έχοντας την ίδια σύνθεση με την αντίστοιχη σημερινή, ενώ το ίδιο ισχύει και για την ΑΕΚ. Τότε βέβαια, ο ΠΑΟΚ είχε τότε στο ρόστερ του τον Γιάννη Αθηναίου, όπως επίσης και τον Γιανίκ Μορέρα. Πλέον ο πρώτος είναι στη Γαλλία, ο δεύτερος στην Μπολόνια κι έχει αντικατασταθεί από τον Τζοάντρε Τζέφερσον.

Η τριάδα της ΑΕΚ και οι διαφορετικοί πρωταγωνιστές του ΠΑΟΚ

Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση του ΠΑΟΚ είναι ότι στους φετινούς αγώνες με την ΑΕΚ διαφέρει (ανά παιχνίδι) ο πρωταγωνιστής. Για παράδειγμα, ο παίκτης που έκανε τη διαφορά στον αγώνα του Κυπέλλου ήταν ο Τζαμάλ Τζόουνς με τους 18 πόντους που είχε σημειώσει. Στον τελευταίο αγώνα Πρωταθλήματος, η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου χόρεψε στους ρυθμούς του Ουίλιαμ Χάτσερ (27π.). Βέβαια, ο ΠΑΟΚ δεν άλλαξε τόσο πολύ όσο η ΑΕΚ. Ωστόσο, η «Ένωση» έχει τους δικούς της πρωταγωνιστές καθώς διψήφιο μέσο όρο πόντων στους αγώνες απέναντι στον ΠΑΟΚ έχουν οι Μασιούλις (12.1π.), Λαρεντζάκης (12π.) και Χάντερ (12π.).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα