ΠΑΟΚ-Χαποέλ Χολόν: Ο θάνατός σου, η ζωή μου

Βασίλης Βλαχόπουλος
ΠΑΟΚ-Χαποέλ Χολόν: Ο θάνατός σου, η ζωή μου

bet365

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται (8/1,19:30) τη Χαποέλ Χολόν για τη 10η αγωνιστική του BCL σε μια αναμέτρηση που θα κρίνει το μέλλον τους στη διοργάνωση και το gazzetta.gr καταγράφει τα στοιχεία που τους ενώνουν και εξηγεί γιατί πρόκειται για αγώνα… do or die.

Βwin – Πλέον μπορείς να συνδυάζεις πολλές αγορές σε ένα στοίχημα από τον ίδιο αγώνα! (21+).

Είναι δεδομένο ότι η πίεση του αποτελέσματος θα συντροφεύσει τις δύο ομάδες στα 40 αγωνιστικά λεπτά διότι ο μεν ΠΑΟΚ έχει λιγότερο αριθμό νικών (5-4) αλλά ευκολότερο πρόγραμμα, η δε Χαποέλ μπορεί να περηφανεύεται για τη μία επιπλέον νίκη (6-3) αλλά οι τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές είναι εξαιρετικά δύσκολες. Ενδεχόμενη νίκη θα διατηρήσει τον ΠΑΟΚ στο ασφαλές μονοπάτι της πρόκρισης καθώς στις εναπομείνασες αγωνιστικές θα πρέπει απλώς να κερδίσει τις ασθενέστερες ομάδες του ομίλου (σ. σ. Οπάβα, Φριμπούρ) εκτός κι αν ο όμιλος γίνει ακόμη πιο απρόβλεπτος. Για τη δε Χολόν, μια νίκη στο PAOK SPORTS ARENA θα της εξασφαλίσει την πρόκριση σε ποσοστό 70% έχοντας κι αυτή ένα βατό παιχνίδι απέναντι στην Οπάβα στο Ισραήλ.

Το ιδανικό σενάριο για την ελληνική ομάδα για να αποκτήσει το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας είναι η νίκη με διαφορά πέντε πόντων ούτως ώστε να καλύψει την ήττα στον αγώνα του πρώτου γύρου (σ. σ. 72-68), στον οποίον ουσιαστικά αυτοκτόνησε. Γιατί είχε τον έλεγχο του ρυθμού, βαστούσε στα χέρια της το ροζ φύλλο αγώνα, αλλά στο φινάλε της αναμέτρησης «ξύπνησε» ο φυσικός ηγέτης της Χαποέλ, Κχαλίφ Ουάιατ. Οι δικοί του διαδοχικοί πόντοι σε συνδυασμό με τα λάθη του ΠΑΟΚ, διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα.

Πλέον όμως, Ουάιατ δεν υπάρχει καθώς ο Αμερικανός απουσιάζει λόγω τραυματισμού και αντικαταστάθηκε - έως του επανέλθει - από τον έμπειρο combo guard Σκότι Ρέινολντς ο οποίος θα αγωνιστεί για 3η φορά στη Χολόν έπειτα από τις συνεργασίες το 2014 και το 2016. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά της Χολόν σε σχέση με τον αγώνα του πρώτου γύρου αλλά και κάτι παραπάνω, αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο Ουάιατ ήταν ο κινητήριος μοχλός των Ισραηλινών. Ο ΠΑΟΚ έχει τα δικά του θέματα για να ασχοληθεί και πρωτίστως το γεγονός ότι πλέον στο ρόστερ δεν υπάρχει ο Γιανίκ Μορέιρα και επί της ουσίας η ομάδα έχει μείνει μόλις μ’ έναν σέντερ (σ. σ. Ντάριους Γκάρετ).

Τους ενώνει το τρίποντο

Στην πραγματικότητα, στο παρκέ του PAOK SPORTS ARENA θα συγκρουστούν οι δύο από τις τέσσερις καλύτερες ομάδες του BCL (σε επίπεδο ποσοστού ευστοχίας) στο μακρινό σουτ. Ο ΠΑΟΚ διατηρεί τον τίτλο της καλύτερης ομάδας με το ποσοστό του 44%, ενώ η Χαποέλ Χολόν βρίσκεται στην τέταρτη θέση με το δικό της 42.1%. Γενικώς, η ισραηλινή ομάδα εξαρτάται από την αποτελεσματικότητά της έξω από τα 6.75 καθώς είναι η 9η ομάδα του BCL σε αριθμό σχετικών προσπαθειών, όπως επίσης στηρίζεται σε μπάσκετ πολλών κατοχών προσπαθώντας έτσι να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από την αθλητικότητα των παικτών της. Υπάρχουν όμως και πέντε στατιστικά στοιχεία της Χολόν τα οποία έχει αξία να αναφερθούν.

1.Η απουσία του Ουάιατ είναι καταλυτική για τη Χαποέλ Χολόν καθώς πρόκειται για τον πρώτο σκόρερ του BCL σε μέσο όρο πόντων (18.9π.) κι έναν από τους καλύτερους δημιουργούς στη φετινή διοργάνωση.

2.Τέσσερις παίκτες της Χαποέλ Χολόν σουτάρουν με ποσοστό ευστοχίας τουλάχιστον 42% έξω από τα 6.75. Πρόκειται για τους Τζόουνς (52.9%), Πίνι (47.4%), Ουάλντεν (45.7%), Κλάιν (43.8%)

3.Ο Ντάριον Άτκινς είναι ο 3ος καλύτερος ριμπάουντ της φετινής διοργάνωσης με 7.9 «σκουπίδια» κατά μέσο όρο. Γενικώς η Χαποέλ Χολόν δεν είναι από τις ομάδες που διακρίνονται για την ικανότητά τους στο επιθετικό ριμπάουντ έχοντας 7.1 ανά παιχνίδι.

4.Το εντυπωσιακό στοιχείο της Χαποέλ Χολόν είναι ότι όχι μόνο διαθέτει την 8η καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης, αλλά ότι έχει τον ίδιο μέσο όρο πόντων (σ. σ. 82.3π.) σε εντός κι εκτός έδρας αγώνες, στοιχείο το οποίο δείχνει ότι δεν αλλάζει τον τρόπο παιχνιδιού της.

5.Η ισραηλινή ομάδα σουτάρει καλύτερα μακριά από την έδρα της καθώς σε τέσσερις εκτός έδρας αγώνες στο BCL είχε 47/107 προσπάθειες, δηλαδή ποσοστό ευστοχίας 43.9%. Είναι παράλληλα η 6η καλύτερη ομάδα του BCL σε τελικές πάσες (19.3), ενώ ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην τελευταία θέση με 14.9.

Του ταιριάζει η Χολόν

Το βασικό χαρακτηριστικό της Χολόν είναι η απουσία κλασικού σέντερ με την ταυτόχρονη παρουσία αρκετών φόργουορντ, στοιχείο το οποίο μάλλον… κάθεται βούτυρο στο ψωμί του Ηλία Παπαθεοδώρου, δεδομένου του ότι έχει να διαχειριστεί την αποχώρηση του Μορέιρα. Αυτό βέβαια αφορά την άμυνα, γιατί στην επίθεση είναι αναγκαίο να βρεθεί τρόπος ούτως ώστε να καλυφθεί η απουσία του 29χρονου σέντερ. Αυτό είναι το ένα από τα πέντε στοιχεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Ειδικότερα:

-Στη γλώσσα των αριθμών, η απουσία του Γιανίκ Μορέιρα σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει την απώλεια των 11.9 πόντων και των έξι ριμπάουντ που έδινε κατά μέσο όρο ο έμπειρος σέντερ.

-Ο ΠΑΟΚ σουτάρει με μεγαλύτερη συνέπεια στο τρίποντο μακριά από το PAOK SPORTS ARENA αλλά και το ποσοστό του 42% που έχει στα τέσσερα εντός έδρας παιχνίδια είναι αρκετά υψηλό.

-Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου είναι πιο δημιουργική στα εντός έδρας παιχνίδια έχοντας 15 τελικές πάσες ανά αγώνα, ενώ κάνει και λιγότερα λάθη (σ. σ. 12.2 κατά μέσο όρο).

-Μετά την αποχώρηση του Μορέιρα, Φιλ Γκος (13.3π.) και Λίνος Χρυσικόπουλος (11.2π.) είναι οι πρώτοι σκόρερ αλλά και οι μοναδικοί με διψήφιο μέσο όρο πόντων.

-Κανείς παίκτης του ΠΑΟΚ - απ’ όσους έχουν σουτάρει τρίποντο - δεν έχει ποσοστό χαμηλότερο του 34%. Με 34.1% ο Γιάννης Αθηναίου έχει το χαμηλότερο ποσοστό.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα