Ο ΠΑΟΚ, η Βενέτσια και ο… βομβαρδισμός

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο ΠΑΟΚ, η Βενέτσια και ο… βομβαρδισμός

bet365

ΠΑΟΚ και Βενέτσια θα αναμετρηθούν για δεύτερη φορά σήμερα (12/12, 19:30, NS2) στο PAOK SPORTS ARENA και ο πρότερος αγωνιστικός βίος των δύο ομάδων στο BCL προεξοφλεί… βομβαρδισμό από απόσταση 6.75 μέτρων.

Βwin – Πλέον μπορείς να συνδυάζεις πολλές αγορές σε ένα στοίχημα από τον ίδιο αγώνα! (21+).

Στην πραγματικότητα θα συγκρουστούν δύο από τις πιο αποτελεσματικές ομάδες του BCL στα τρίποντα. Για τον ΠΑΟΚ, αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του γηπέδου που αγωνίζεται καθώς το ποσοστό του 45.7% δεν είναι απλά το καλύτερο στο BCL αλλά από τα πιο υψηλά συνολικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Από την άλλη πλευρά, το συνολικό ποσοστό της Βενέτσια δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, αλλά το 44% με το οποίο σουτάρει στους εκτός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες, δείχνει το επίπεδο ικανότητάς τους.

Ωστόσο, στην πρώτη φετινή σύγκρουση των δύο ομάδων στην πρεμιέρα του φετινού BCL, δεν διακρίθηκαν για την ευστοχία τους από την περίμετρο. Ειδικά η Βενέτσια η οποία άρχισε το παιχνίδι με 7/9 τρίποντα για να ακολουθήσουν 16 σερί άστοχα! Ωστόσο, η ιταλική ομάδα είχε βρει τον τρόπο για να κερδίσει εκείνον τον αγώνα με 69-59 και το κατάφερε χάρη σ’ έναν παίκτη. Ο Μίτσελ Ουάτ πραγματοποίησε μία από τις πιο πειστικές εμφανίσεις του στην Ευρώπη με 25 πόντους και η Βενέτσια επικράτησε με 69-59. Από τότε βέβαια άλλαξαν πολλά, όχι σε επίπεδο έμψυχου δυναμικού αν και ο ΠΑΟΚ θα αγωνιστεί δίχως τον Βαγγέλη Μαργαρίτη.

Στον σημερινό (12/12, 19:30) που θα ανοίξει την αυλαία του δεύτερου γύρου της κανονικής διάρκειας, ΠΑΟΚ και Βενέτσια δεν βρίσκονται στην ίδια αφετηρία. Η ιταλική ομάδα έχει μία νίκη παραπάνω (5-2 ρεκόρ), αλλά η ελληνική ομάδα μπορεί να αποκτήσει το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας εφόσον κερδίσει με διαφορά 11 πόντων.

Το κακό για τον ΠΑΟΚ αλλά και το θετικό για τη Βενέτσια είναι ότι η ιταλική ομάδα είναι εξαιρετική στους εκτός έδρας αγώνες κι αυτό είναι το βασικό συστατικό της εξαιρετικής πορείας της σε BCL και ιταλικό Πρωτάθλημα καθώς μετράει 14 νίκες σε 18 αγώνες. Γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου αποφασίστηκε να γίνει… υψηλή επένδυση το περασμένο καλοκαίρι, με σκοπό να βρεθεί στον τελικό της Lega A αλλά και να διεκδικήσει τον τίτλο εκτός συνόρων. Υπάρχουν πάντως κάποια στοιχεία από τη μέχρι στιγμής παρουσίας της τα οποία είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακά. Έχουμε και λέμε

*Είναι αήττητη σε εκτός έδρας παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις έχοντας πετύχει το 7/7. Μάλιστα στις τέσσερις νίκες επί ιταλικού εδάφους κερδίζει με 21 πόντους κατά μέσο όρο. Στο BCL επικράτησε εκτός έδρας των Οπάβα, Τέλεκομ Βόννης, Φριμπούρ.

*Η Βενέτσια διαθέτει την 4η καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης με 87.4 πόντους κατά μέσο όρο, αλλά έχει μεγαλύτερη αξία να εστιάσει κανείς στους 93.3 πόντους που πετυχαίνει μακριά από το σπίτι της. Στον αντίποδα, είναι ευάλωτη αμυντικά δεχόμενη 80.6 πόντους ανά αγώνα.

*Σουτάρει με το εξαιρετικό 44% στο τρίποντο μακριά από την έδρα της έχοντας συνολικά 36/82 προσπάθειες. Το συγκεκριμένο ποσοστό ευστοχίας είναι ωστόσο αντιπροσωπευτικό της εκτελεστικής ικανότητας των παικτών που διαθέτει.

*Επιμένοντας στα εκτός έδρας παιχνίδια, πέντε παίκτες της Βενέτσια τελειώνουν τους αγώνες με διψήφιο αριθμό πόντων. Χέινς (15.9π.), Ντέι (14π.), Τονούτ (13.3π.), Μπράμος (10.7π.) Ουάτ (10π) είναι οι πρώτοι σκόρερ. Αυτό που ξεχωρίζει όμως από το συγκεκριμένο στατιστικό είναι η πολυφωνία στην επίθεση.

*Παρότι αγωνίζεται μακριά από την έδρα της, η Βενέτσια βρίσκει τον τρόπο για να κάνει το παιχνίδι της, πράγμα που αποδεικνύεται από τις 22.3 ασίστ που έχει κατά μέσο όρο.

Της αμύνης τα παιδιά

Αυτό αφορά τον ΠΑΟΚ καθώς διαθέτει την 4η καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης έπειτα από οκτώ αγώνες. Η ελληνική ομάδα δέχεται 74 πόντους κατά μέσο όρο, είναι από τις πιο αποτελεσματικές ομάδες του BCL στον συγκεκριμένο τομέα αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό οφείλεται στις επιδόσεις της στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια. Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε τη διοργάνωση με τρεις ήττες, κάλλιστα όμως μπορεί να ενταχθεί στις πιο φορμαρισμένες ομάδες του BCL μετρώντας τέσσερις συνεχόμενες νίκες. Όπως και στην περίπτωση της Βενέτσια, έτσι και σ’ αυτή του ΠΑΟΚ υπάρχουν στοιχεία που προκαλούν ενδιαφέρον.

*Στους τελευταίους τέσσερις αγώνες όπου η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου σημείωσε ισάριθμες νίκες κατάφερε να μειώσει τον μέσο όρο πόντων που δέχεται καθώς συνολικά οι αντίπαλοί της έβαλαν 69.1 πόντους.

*Στον ίδιο αριθμό αγώνων, οι παίκτες του ΠΑΟΚ έβλεπαν το καλάθι των αντιπάλων… σαν βαρέλι καθώς σούταραν με το απίστευτο 50% έξω από τη γραμμή του τριπόντου έχοντας 51/102 προσπάθειες!

*Λίνος Χρυσικόπουλος (13.9π.), Γιανίκ Μορέιρα (12.1π.) και Φιλ Γκος (10.9π.) είναι οι τρεις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων στους τέσσερις τελευταίους αγώνες, ενώ ο Γιάννης Αθηναίου σκοράρει 9.9 πόντους κατά μέσο όρο στον ίδιο αριθμό αγώνων.

*Με ποσοστό ευστοχίας 45.7% στα τρίποντα στο BCL, ο ΠΑΟΚ είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα στη διοργάνωση και φυσικά το βασικό όπλο της αντεπίθεσης που εξαπέλυσε.

*Ο ΠΑΟΚ ανέβασε τον μέσο όρο των κλεψιμάτων του στους τελευταίους τέσσερις αγώνες του BCL έχοντας 8.5 ανά αγώνα.

Τέπιτς και Μπράμος

Συγκριτικά με τον αγώνα του πρώτου γύρου, τα δύο νέα πρόσωπα είναι οι Μιλένκο Τέπιτς και Μάικ Μπράμος. Ο πρώτος αντικατάστησε τον Μαλίκ Πόουπ στον ΠΑΟΚ, ενώ ο 31χρονος Μπράμος δεν είχε αγωνιστεί στο πρώτο παιχνίδι καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού. Στην τέταρτη χρονιά του στη Βενέτσια, ο Έλληνας γκαρντ έχει εννιά πόντους κατά μέσο όρο σε σύνολο 14 αγώνων σε BCL και ιταλικό Πρωτάθλημα.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα